Kumpaa uskoisi: Kutri vai Montignac?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Niriste
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
28.1.2006
Viestejä
104
Laitan lähdeviitteet tähän alkuun:

Katri Manninen: http://www.kutri.net/lowcarb.html

Michel Montignac: http://www.montignac.com/en/etude_scient_sur_meth_mont.php

Seuraavaksi lainaan tekstiä lähteistä.

Ensiksi Montignac:
Conclusion

This study confirms the suspicion that official nutritional advice built on theoretical models, is not based on facts and much less on results.. In certain cases, as we have seen, these results even run counter to what is intended.

This study shows moreover, that the Montignac Method with its stress on the metabolic potential of food (and particularly the Glycemic Index of carbohydrates), makes it possible to effect positive changes on various metabolic parameters within a very brief period of time (6 days). These positive changes include:

* spontaneous caloric reduction while eating one’s fill

* reduction of girth and weight

* reduction of glycemia and insulin during the course of the day

* reduction of insulin levels while fasting and during an induced hyperglycaemia

* reduction in total cholesterol level

* improvement in the ratio of total cholesterol over HDL-cholesterol

* spectacular reduction of 35% in the level of triglycerides

* increase in the size of dense LDL-cholesterol molecules.

And in consequence:

* a reduction in hyperinsulinism and in insulin resistance.

This is why Prof. Dumesnil sustains that the Montignac Method allows us to lose weight effectively, without feeling hungry all the time (this is what makes it possible for a person to stay slim, to enjoy its long-lasting results), but moreover gives us a powerful means to prevent and even reduce the risk of cardiovascular disease and diabetes type II.

Sitten Kutri:
Toisaalta erikoisdieettien taustalla on valitettavan usein puuttellisia tai suorastaan virheellisiä teorioita. Sinällään teoriat eivät ole ongelma vaan se, että vääristä teorioista seuraa helposti täysin tarpeettomia rajoituksia ja vaatimuksia (esim. Montignacin rajoitus syödä leipää, riisiä, pastaa, keitettyjä porkkanoita yms. lounaalla ja päivällisellä tai Atkinsin hedelmärajoitukset tai Zonen vaatimus siitä, että joka aterialla pitäisi syödä 40/30/30 -säännön mukaan).
Tästä tulee väistämättä mielenei, että Kutri ei ole tutkinut Montignacin menetelmää kovin tarkkaan. Mutta lisää samasta lähteestä:
Mikäli toteat että kohtuuhiilihydraattisempikaan ruokavalio ei sovi sinulle, ja päätät kokeilla erittäin vähähiilihydraattista dieettiä (hiilihydraattia alle 100 g / vrk), suosittelen, ettet silti ala turhaan rajoittaa hedelmien ja marjojen tai muiden kasvisten tai esim. maitotuotteiden saantia hiilihydraattien pelossa. Samoin suosittelen että otat valtaosan päivän rasvoista hyvistä kasvirasvoista. Suosittelen myös unohtamaan Montignacin ja Zonen ateriasäännöt, joille ei oikeasti ole mitään tieteellistä perustetta.
Mikä tässä väitteessä mättää? Oman kertomansa mukaan (kirjassaan Syön hyvin - siksi laihdun), Montignac sanoi kehittäneensä ruokavalionsa alunperin itseään varten, koska hän oli kerännyt vartaloonsa liikaa läskiä ja ymmärsi lihomisensa terveysriskin. Siksi hän kahlasi suurehkon määrän tutkimusraportteja oppiakseen ymmärtämään, mistä ravitsemuksessa oikein on kyse. Löytöjensä perusteella hän laati itselleen ruokavalion ja menetelmän, jota ryhtyi noudattamaan. Havaittuaan menetelmänsä toimivan, hän kirjoitti siitä myös kirjan ja myöhemmin useampia samasta aiheesta.

Tässä siis ovat Montignacin ja Kutrin sanat vastakkain: Joko Montignac valehtelee, eikä hänen menetelmällään ole todellista tieteellistä perustaa TAI VAIHTOEHTOISESTI Kutri on sortunut ylimalkaiseen analyysiin, ehkä hiukan ylimielisyyteenkin, ja tuominnut turhan hätäisesti. Periaatteessa molemmat ovat mahdollisia yhdessä, mutta en pidä sitä vaihtoehtoa todennäköisenä.

Mitäs muut näistä arvelevat?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kutri puhuu asiaa.
 
Mitä tässä nyt voi tehdä?

Michel Montignac on esittänyt menetelmänsä perusteet ja käyttämänsä lähteet. Lisäksi oman menetelmänsä avulla hän on laihtunut. Montignacin kirjassa Syön hyvin ja siksi laihdun on melko pitkä lähdeluettelo. Nämä asiat huomioon ottaen Kutrin väite menetelmän perusteettomuudesta vaatisi kyllä tarkennuksia ja perusteluja.

Valitettavasti Kutri on luvannut olla vastaamatta sähköposteihin, joten lienee turha yrittää saada häneltä tarkennuksia ja perusteluja.
 
Niriste sanoi:
Michel Montignac on esittänyt menetelmänsä perusteet ja käyttämänsä lähteet. Lisäksi oman menetelmänsä avulla hän on laihtunut. Montignacin kirjassa Syön hyvin ja siksi laihdun on melko pitkä lähdeluettelo. Nämä asiat huomioon ottaen Kutrin väite menetelmän perusteettomuudesta vaatisi kyllä tarkennuksia ja perusteluja.

Tieteessä kyse ei ole siitä pystyykö esittelemään perusteensa ja lähteensä, vaan siitä pystyvätkö muut toistamaan samat koetulokset. Lisäksi yksittäistulokset "kokeilin kerran ja toimi" eivät kelpaa todisteeksi, kylmäfuusiokaveritkin esittivät perusteet ja todisteet, vaan kokeen pitää olla mallia "kaksi identtistä joukkoa kokeili menetelmiä A ja B, ja A tuotti 15% paremman tuloksen kuin B".

Sanoisin sekä että. Kutrin kommentti on ylimalkainen, ja Montignac vaikuttaa enemmän businekselta kuin tieteeltä.

Tuo Montignac tutkimuslinkki vaikuttaa "hieman" heikolta, testattavana vain 3 henkilöä per dietti ja tulokset on esitetty vain 6 päivän tuloksista.
 
Kutrilla iski oman kirjan julkaisun aikoihin pahasti yli tuo "muotidieettien" haukkuminen, minkä osin ymmärtää kun on kirja jota pitää myydä ja siinä esitetään virallinen totuus, mutta välillä taisi unohtua objektiivisuus vaikkapa lowcarbia kohtaan. Nyt tosin kun kurkkaan linkin taakse niin asenne on ehkä vähän pehmentynyt.

Joka tapauksessa jos noita quoteja katsoo niin imo Kutrilla on asiaa. Ateriasäännöt ovat monesti vain kikka saada ihmisiä huomaamatta laskemaan kalorien saantia. Niinhän tuolla Montignac-linkinkin takana kerrotaan, eli dieetillä proteiinin määrä nousi ja hiilarien laski, spontaanisti. Ei tuo kerro vielä juurikaan muuta kuin sen että korkeaproteiininen ravinto nostaa kylläisyyden tunnetta ja laskee kokonaiskaloreita. Noilla kuuden päivän tuloksilla voi pyyhkäistä hanuriaan koska ei ole millään tavalla eroteltu mikä osa painosta on nestettä ja mikä läskiä.
 
JSmith sanoi:
Noilla kuuden päivän tuloksilla voi pyyhkäistä hanuriaan koska ei ole millään tavalla eroteltu mikä osa painosta on nestettä ja mikä läskiä.

Näin on, suurin osa tuossa ajassa saavutetusta painonlaskusta vähän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla johtuu nimenomaan nesteen vähentymisestä. Tosin päätointti tuossa kuuden päivän tutkimuksessa olikin dieetin vaikutuksessa ateroskleroottisiin riskitekijöihin ylipainoisilla.

Kannattaa muuten tutustua alakarppaajien esi-isän Jean Anthelme Brillat-Savarinin Physiologie du goût, 1825 (The Physiology of Taste) -teokseen (englanniksi täällä), jossa hän ehdottaa mm. tärkkelys- ja jauhopitoisten ruokien olevan yksi lihavuuden aiheuttaja.

MEDITATION XXI, CAUSES OF OBESITY:

"The second of the causes of obesity, is the fact that farinacious and feculaferous matter is the basis of our daily food. We have already said that all animals that live on farinaceous substances become fat; man obeys the common law."

Muutenkin siellä on ihan laatuläppää, tässä toinen lainaus:

The first is the nature of the individual. Almost all men are born with predispositions, the impress of which is borne by their faces. Of every hundred persons who die of diseases of the chest, ninety have dark hair, long faces and sharp noses. Of every hundred obese persons, ninety have short faces, blue eyes, and pug noses."
 
J.Rossi sanoi:
Of every hundred persons who die of diseases of the chest, ninety have dark hair, long faces and sharp noses. Of every hundred obese persons, ninety have short faces, blue eyes, and pug noses."

Bruno Honkasalon oppikirjan (joidenkin mukaan vanhentunut) kaikilla homoseksuaalimiehillä on kimeä ääni, sipsuttava käynti ja rasvanmuodostusta lanteilla.

Asiaan. Itsellä kyllä lowcarb (high protein) rokkaa eikä tarvitse laskea kaloreita (ainakaan inantarkkuudella). Tarkkailee vain ruuan koostumusta ja ottaa lisäprotskut purkista, jos tarvetta on. Eli Montignac toimii perusteiltaan, mutta miehen opit ovat niin tiukkoja (esim. listat "kielletyistä aineista"), ettei niitä voi noudattaa muilla kuin Montignacin omilla tuotteilla. Maalaisjärkeä peliin.
 
Maallikoksi Kutri tietää yllättävän paljon. Ei hän silti mikään asiantuntija ole, mutta jotain Borg on Kutrin päähän saanut taottua...
 
sakuraba sanoi:

Tuleehan sultakin aina silloin tällöin postauksia palstalle. Eikö vaan ole ollut kiinnostusta osallistua ravintokinasteluihin? :)
 
astro sanoi:
Tuleehan sultakin aina silloin tällöin postauksia palstalle. Eikö vaan ole ollut kiinnostusta osallistua ravintokinasteluihin? :)
Joo nykyään tulee tosiaan harvakseltaan tällä palstalla käytyä. Muiden kiireiden takia ei löydy aikaa ja toisaalta neljän vuoden takaiseen aikaan verrattuna foorumi on menettänyt kiinnostavuuttaan.
 
Montignacin dieetti toimii, tosin yksilöllisesti sovellettuna. Itse en esimerkiksi jättäisi kofeiinia pois vain sen takia että "se nostaa insuliinitasoja". Jos ruokailee muuten järkevästi ja treenaa, niin ei kofeiinilla ole mitään dramaattista vaikutusta laihtumiseen.
 
Itsellä kyllä lowcarb (high protein) rokkaa eikä tarvitse laskea kaloreita (ainakaan inantarkkuudella).
Tuli vain mieleen tästä, kun jotkut haukkuu ketoosidieettejä oikein vähättelytarkoituksessa laiskan miehen dieeteiksi, koska niissä ei tarvitse laskea kaloreita. Olen kyllä huomannut, että sekin on varsin tapauskohtaista. Meikäläinen esimerkiksi ei laihdu ketoosillakaan jos syö kylläisyyden mukaan. Pakko on kalorit laskea ja nälkää nähdä. Itse asiassa korkeahiilihydraattisella on vähemmän nälkä, koska saa syödä määrällisesti enemmän kun ravinnon rasvat on vedetty todella alas.
 
Joo nykyään tulee tosiaan harvakseltaan tällä palstalla käytyä. Muiden kiireiden takia ei löydy aikaa ja toisaalta neljän vuoden takaiseen aikaan verrattuna foorumi on menettänyt kiinnostavuuttaan.

Meneeköhän tää jossain sykleissä rekisteröitymiseen nähden, ku mustakin tuntuu, et tää oli 4 vuotta sit mielenkiintosempi foorumi :D
 
Podelta hieno nosto 13v takaa.:whistle:

Joo, käytin tuota hakutoimintoa eikä täällä ole kovin montaa threadia aiheesta Montignac. En viitsinyt aloittaa uutta myöskään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom