Belmondo sanoi:
Oisko kotiläksyjä antaa aiheesta? Artikkeleita, tutkimuksia.. Yleensä kuiduista saa lukea jostain Leipätiedotuksen sivuilta, ja lukisin mielelläni muutakin.
Laitan tässä nyt jotain näin alkuun, mutta tarkentamalla kysymystä voin pistää yksityiskohtaisempiakin tietoja. Eli mistä tarkkaan ottaen haluaisit ”kotiläksyä”?
Harvardin sivuilta:
“Fiber and colon cancer
For years, Americans have been told to consume a high-fiber diet to lower the risk of colon cancer - mainly on the basis of results from relatively small studies. Larger and better-designed studies have failed to show a link between fiber and colon cancer. One of these - a Harvard study that followed over 80,000 female nurses for 16 years - found that dietary fiber was not strongly associated with a reduced risk for either colon cancer or polyps (a precursor to colon cancer)”
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/32/2/239
“Thus, although the ecological differences in bowel cancer rates and consumption of cereal based dietary fibre noted over 30 years ago by Burkitt persist, recent evidence from prospective cohort studies and randomized controlled trials suggest that the two are not causally related. Examining ecological differences in disease can provide epidemiologists with clues as to the aspects of a population’s habits that are health protective and those which are damaging to health. Further work is required to determine what aspect or aspects of African life styles protect from bowel cancer.”
http://focus.hms.harvard.edu/1998/June19_1998/oncol.html Tuolla juttua bakteerien liukoisesta kuidusta valmistamasta butyyrihaposta.
http://www.nutritiondata.com/facts-A00001-01c0000.html Eli maitorasva sisältää n.3% butyyrihappoa (eli voihappoa). Kuitenkin, pitää muistaa, että vaikka tuo maitorasva onkin terveellistä, niin se ei voi silti korvata liukoisen kuidun vaikutuksia. Liukoisesta kuidusta bakteerit nimittäin valmistavat voihappoa koko suoliston matkalle.
http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_3.html Tuolla on artikkeli ”lesemyyteistä”, tekstin lopussa iso liuta lähdeviitteitä, joista suuri osa on nähtävissä pubmedissä. Mielenkiintoisinta olisi nähdä tämä ”H S Wasan, R A Goodlad. Fiber-supplemented foods may damage your health. Lancet 1996; 348: 319-20.” ja tämä K Kaneko, et al. Effect of fibre on protein, fat and calcium digestibilities and fecal cholesterol excretion. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1986; 32(3): 317. Mutta tosiaan, aika monihan noista lähteistä on nähtävillä pubmedissä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...ed&dopt=Abstract&list_uids=3029356&query_hl=1 Minulle oli yllätys, ettei kuitu vaikuttaisikaan rautatasapainoon. Ilmeisesti elimistön rautavarat ovat kuitenkin niin suuret, etteivät nuo imeytymisongelmat näy tutkimuksissa suoranaisena puutoksena. Raudan imeytymisen ja fytiinin yhteydestä. (Fytiiniä on siis paljon viljoissa)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=3034044&query_hl=3Sinkin imeytymisestä
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...d&dopt=Abstract&list_uids=6496386&query_hl=16 “Average zinc absorption was 34.0 +/- 6.2% from the basal diet and 33.8 +/- 2.9% from the diet with 0.5 g alpha-cellulose per kg body weight added. Zinc absorption fell to 17.5 +/- 2.5% when 2.34 g of phytate as sodium phytate were added to the basal diet.” Eli tässäkin tulee esiin, että selluloosan (pääasiassa kasviksissa) merkitys sinkin imeytymiseen on vähäinen, mutta sitten viljojen sisältämä fytiinihappo pudottaakin imeytymistä runsaasti.
Mutta siis löytämäni tutkimuskirjallisuuden mukaan nykymuodossa nautittu viljakuitu (joka on lähes kokonaan liukenematonta) ei auta diabetekseen, lipidiarvoihin eikä edes siihen aikoinaan mainostettuun paksusuolen syöpään. Joissakin tutkimuksissa sen on todettu näitä jopa pahentaneen. Vihanneksilla