Kuinka paljon pitää liikkua jotta pysyisi terveenä?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
16.3.2007
Viestejä
18
Tällainen on viimeaikoina mietityttänyt, että mikä lienee minimimäärä liikuntaa jotta voisi pysyä kohtuullisen terveenä. Ja kuinka paljon noissa liikuntasuosituksissa on perää? http://www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka

Esim jos joku noista liikuntasuositusten osa-alueista jää täyttymättä, niin onko sillä dramaattisia vaikutuksia terveyteen pitkällä aikavälillä?
 
Vaikka liikkuisit kaksinkertaisesti yli suositusten, voit silti olla reilusti ylipainoinen, mikäli syöt päin helvettiä. Sinuna en edes alkaisi miettimään mitään liikuntasuosituksia ja pakottamaan itseasi aerobiseen, jos jo valmiiksi käyt säännöllisesti kuntosalilla.

E: Vahva sydän auttaa vanhalla iällä, samoin ylläpidetty lihaskunto.
 
Kyllähän noissa liikuntasuosituksissa perää on. Monipuolinen aerobinen liikunta on tietysti tärkeä osa hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnossapitoa ja kansanterveydellisesti ajatellen varmaan hyödyllisintä liikuntaa. Johan sen huomaa siitä, että sitä tuputetaan joka tuutista jatkuvasti. "Aerobista X rasittavaa liikuntaa tulis harrastaa X kertaa viikossa X minuutin ajan". Sillä pidetään mahdollisimman vähällä vaivalla ihmiset työkykyisinä mahdollisimman pitkään ja vähennetään terveydenhuollon kustannuksia mahdollisimman paljon. Nimittäin varmaan melkosen summan syö diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien hoito suhteessa muihin sairauksiin Suomessa.

Kun taas ajatellaan yksilön kannalta, niin eipä taida pelkkä aerobinen liikunta riittää pitämään ihmistä oikeasti terveenä, vaikka se on se mitä perus Markku ja Irmeli 50v ensimmäisenä alkavat harrastaa (mikä on tietysti hyvä). Ainakin valistuksessa, jota mä olen saanut on liian vähän, tai ei ollenkaan puhuttu tuki- ja liikuntaelimistön harjoittamisesta. Mun mielestäni raskas lihaskuntoharjoittelu on erittäin olennainen osa ns. "terveysliikuntaa". Lihasepätasapainot ja heikkoudet aiheuttaa jos jonkinlaista ongelmaa ja kolotusta, nivelet löystyvät ja heikentyvät, luut rappeutuvat liian vähäisen rasituksen vuoksi jne.
Ihmisen elimistön on tarkoitettu kykenemään pitkäaikaiseen ja nykymittapuun mukaan myös erittäin raskaaseen fyysiseen rasitukseen. Alirasitus rappeuttaa.

Toisaalta, sitten pitäisi myös tasapainoa ja kehonhallintaa harjoitella, pitäisi venytellä ja säilyttää liikkuvuus, pitäisi syödä oikein (varmaan 99% ihmisistä tarvitsis totaalisen ruokaremontin), pitäis nukkua tarpeeksi, pitäis muistaa ottaa omega kolmosia ja vitamiineja, juoda vihreetä teetä, lukea kirjoja, pelata shakkia ja muistipelejä... Nykyajan ihmisen pitäis kaikennäköstä tehdä pysyäkseen terveenä ja nuorekkaana, vaan monenko aika, energia ja motivaatio riittää?
Tärkeänä mä pitäisin sitä, että nousee sohvalta ja lakkaa passivoitumasta ja masentumasta sisällä kaljapullon kanssa, ja että menis ulos tekemään jotain mistä tykkää. Samalla vois lopettaa niiden pahimpien paskaruokien syömisen ja vaikka alottaa uutena harrastuksena kokkaus, jos se tuntuu omalta jutulta. Mitä enempi aika ja jaksaminen riittää toteuttamaan näitä terveyssuosituksia, sen parempi. Kuten sanoin, kyllä niissä perää on.
 
Ei kai näin laajaan kysymykseen mitään selvää vastausta ole. Hyöty lienee joka tapauksessa logaritminen: jos Matti ja Pekka hölkkäävät 2h/viikko, he ovat keskimäärin paremmassa kunnossa kuin jos toinen hölkkää 4h/viikko ja toinen 0h.

Minusta viime aikoina on alettu lihasvoimaan kiinnittää enemmän huomiota. Tätä on perusteltu ainakin sillä, että vanhetessa nopeat lihassolut kutistuvat, ja silloin ei riitä käsissä enää vauhti suojaamaan kaatumisissa; vaikutus on siis epäsuora. Kai tämä johtuu siitä, että arkipäivä on tullut helpommaksi paitsi peruskunnon myös lihasvoiman suhteen. Olisiko palveluyhteiskunnalla osansa, renkaat vaihdatetaan liikkeessä eikä väännetä niitä tiukalla olevia ruuveja itse auki jne.
 
Kiitos paljon vastauksista! :)

Omissa elintavoissani varmaankin liikunnan vähäinen määrä on se kaikista heikoin lenkki. En siis tupakoi, olen hoikka, pyrin syömään terveellisesti yms. Perussairauteni vuoksi tulee välillä jopa kuukausia, etten voi harrastaa mitään kevyttä kävelyä kummempaa liikuntaa. Kävelenkin siis aivan kaikkialle, jotta tulisi edes arkiliikuntaa. Onneksi on taas sellainen kausi päällä, että pystyn käymään juoksulenkillä ja teen lihaskuntoa 2-3 kertaa viikossa kotona, esim voimapyörä, askelkyykyt käsipainojen kera yms. Tietenkään tällainen kotijumppa ei vastaa todellakaan sitä monipuolisuutta, mitä voisin vaikkapa salilla tehdä mutta en viiti ottaa minkään salin jäsenyyttä itselleni koska ei voi koskaan ennustaa milloin seuraava pahenemisvaihe iskee.
 
en viiti ottaa minkään salin jäsenyyttä itselleni koska ei voi koskaan ennustaa milloin seuraava pahenemisvaihe iskee.

Aika monella salilla pystyy pistämään kortin tauolle jos tulee pidempiä taukoja treenaukseen. Kyllä salilla treenaaminen vain on yleensä teholtaan aivan eri tasolla kuin kotona.
 
en viiti ottaa minkään salin jäsenyyttä itselleni koska ei voi koskaan ennustaa milloin seuraava pahenemisvaihe iskee.

Missäpäin asut? Tampereella Nääshalliin maksaa, jos on bussikortti, peräti euron käyntikerta. Liekö tämä tamperelainen erikoisuus vai onko muissa kaupungeissa vastaavia paikkoja, joissa olisi myös vapaita painoja?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom