Herätelläänpä tätä. Jos jollain on tiedos tuoreempi ja kirjoitetumpi threadi pakkikselta niin linkittäkää.
Itsellä toinen setti juuri tekeytymässä. Mukava vesilukon pulputus iloisena kuuluu tuolta eteisen kaapista
Eka setti oli sellanen, että siihen tuli 6 kg marja-aroniaa ja 1 kg pihlajanmarjaa. En käyttänyt mitään ylimääräistä enkä mitään valmis pakkauksia. Ihan vaan 5 kg sokeria ja 1 pussi viinihiivaa. Annoin käydä ihan loppuun enkä siis laittanu käymisen pysäytysaineita enkä kirkasteita. Tuli oikein mukavaa viiniä, 12 %, 25 litraa.
Tein marjojen kanssa silleen että vedin ne vähäisen vesimäärän kanssa ihan soseeksi ja sitten siivilän läpi suodatin mehun, painelin siivilän pohjaa vasten sitä massaa niin että sain siitä mahdollisimman paljon nestettä menemään mehuks. Sen jälkeen puristin käsin verkkopussissa vielä loput mehut irti siitä mäskistä. Monihan tekee viinin niin että laittaa vaan rikotut marjat sinne verkkopussiin käymisastiaan käymisen ajaks. Itse halusin kaiken irti marjoista, että tuli oikein superfoodia siitä viinistä
Yksi hyvä konstihan on mehumaijalla höyrystellä se mehu ja tehdä siihen mehuun viini.
Tokassa setissä on 6 kg oman pihan omenoita, siivuina kuorineen, siemenkodat poistettu.Sitten siinä on marja-aroniaa 2 kg, ja pihlajanmarjaa 1kg. Samaan tapaan soseutin kannussa nuo ainesosat. Ja tein tän tokan setin sen edellisen "pohjaliemiin" eli ei tarvinnut lisätä hiivaa. 5 kg on taas sokeria.
Olen tykänny tehdä silleen että laitan sokerin vähä osissa, 2 kg aloitukseen ja sit seuraavina päivinä lisää ja laitoin viidentenä päivänä viimeisen kilon ja samalla vesilukko kiinni. Tällä tavoin saa pidennettyä käymisaikaa ehkä? Myös mehun kanssa voi pelata, eli aloittaa vaikkapa sillä että on mehumaijalla tehtyä mehua 10 litraa, ja ekana päivänä laittaa siihen 5 litraa vettä plus 2 kg sokeria, sitte aina lisää 5 litraa vettä ja sokeria, muutamien päivien välein kunnes on esim se 25 litraa mehua käymässä.
Yksinkertaisin keinohan on lyödä vaan ekana päivänä kaikki neste ja hiiva ja sokeri sinne ja antaa käydä. En tiedä onko siten tehtynä lopputulos yhtään kummempi kuin tuolla yllä mainitulla kikkailulla. Uskoisin että suurin vaikutus saadaan sillä että miten ne raaka-aineet hyödynnetään, eli kuinka paljon niistä saadaan makua ja väriä ja nektarii irti..
Halpa ja hauska harrastus, sokeri maksaa jotain 0,80 euroa kilolta..ja kaikki marjat oli omasta takaa. Eli tokas setis tulee 25 litralle viiniä hinnaks jotain yhteensä 4 euroa..ekas setis muutaman euron enempi kun siihen piti ostaa se viinihiiva. Ja aloituskuluina käymisastia plus vesilukko maksoi tarjoustalos 13,90e.
Tossa linkki jonkun "oldschool" viinin tekijän sivulle, sieltä otin itse inspiraatioo ja oppia tähän ja kivasti meni.
kotiviini