Suomessa lääkevahingot, kuten koronarokotteista aiheutuneet lievää vakavammat haittavaikutukset, korvataan lääkevahinkovakuutuksesta. Suomen Keskinäis...
www.epressi.com
”Vakuutusongelmia hoitavan Lakiasiaintoimisto Suomen Potilasvahinkoavun v. 2007 perustanut toimitusjohtaja, varatuomari Joni Siikavirta kertoo:
”Koronarokotteista tiedetään aiheutuneen mahdollisina haittavaikutuksina esimerkiksi vyöruusua, veritulppia, erilaisia hermostollisia häiriöitä, kuten ohutsäieneuropatiaa ja dysautonomiaa, long covid-oireyhtymää, sydänongelmia sekä vakavia iho-oireita. Joillekin nämä oireet ovat jääneet pysyviksi ja aiheuttaneet jopa pysyvän työkyvyttömyyden.”
”Erityisesti ohutsäieneuropatia ja autonomisen hermoston toimintahäiriö eli dysautonomia ovat tavallisimpia neurologisia rokotehaittoja mRNA rokotteen jälkeen. Harvinaisia Guillain-Barre -oireyhtymiä on tietojemme mukaan korvattu.”
”Arvioni mukaan koronarokoteasioissa on annettu paljon vääriä kielteisiä päätöksiä esimerkiksi pitkittyneitä neurologisia haittoja koskien. Tutkimustieto haittavaikutuksista lisääntyy maailmalla koko ajan, ja toimistomme kerää ja hyödyntää tätä tietoa asiakkaiden puolesta tehtävissä muutoksenhauissa. Teemme yhteistyötä myös Suomen johtavien rokotehaittoihin perehtyneiden lääkäreiden kanssa”, Siikavirta sanoo.
”Muutoksenhaulla olemme voittaneet korvattavaksi mm. silmän sokeuteen johtaneita verkkokalvon verisuonitukostapauksia.”
Siikavirran mukaan vakuutusala haluaa vaieta vakavista haittavaikutuksista, koska näiden vahinkojen korvaaminen on kallista.
”Vakavissa rokotehaittatapauksissa vahingonkärsineelle korvataan tilapäinen ja pysyvä haitta, ansionmenetys sekä kaikki vahingosta aiheutuneet ylimääräiset kulut. Ihmisten rahalliset intressit näissä asioissa ovat usein siis erittäin suuria, etenkin jos työkyky on mennyt. ”
”Eräät lääkäriasiantuntijat pitävät erittäin huolestuttavana sitä, että esim. vakavia neurologisia haittoja ei ole aina korvattu. Joudumme todennäköisesti viemään näitä asioita jossain vaiheessa käräjäoikeuksien tutkittavaksi, kuten teimme sikainfluessa-rokotteista aiheutuneiden narkolepsiatapausten kanssa. Voitimme syksyllä 2022 kahdeksan suuri-intressistä narkolepsiatapausta Helsingin käräjäoikeudessa.”
Siikavirta kehottaa ihmisiä olemaan aktiivisia, jos he ovat saaneet kielteisiä korvauspäätöksiä lääkevahinkovakuutuksesta.
”Mikäli henkilö on saanut koronarokotteesta vakavan haittavaikutuksen, jota ei ole korvattu, on valitusmahdollisuus yhä olemassa. Muutoksenhakuaika Finen vakuutuslautakuntaan on 3 vuotta lääkevahinkovakuutusyhtiön päätöksestä. Tarvittaessa myös kanteiden nosto vakuutusyhtiötä vastaan käräjäoikeudessa on mahdollista.”
”Jos vakuutuskorvauksiin on oikeus, siitä kannattaa pitää kiinni ja tarvittaessa valittaa vakuutusyhtiön päätöksistä sekä lääketieteellisesti että oikeudellisesti hyvin perustellen.”
Suomen Potilasvahinkoapu on potilas- ja lääkevahinkoasioihin keskittynyt lakiasiaintoimisto.”