Joukko rokotekriittisiä uhkaa massiivisella sotealan "lakolla" rokotepakkoa vastaan – ammattiliiton mukaan kyseessä ovat yksittäiset ihmiset
Mielenilmausta järjestelevät nimettöminä pysyvät tahot, joiden mukaan 14. helmikuuta on alkamassa "sotealan yleislakko". Perushoitajien ammattiliitto Super sanoutuu irti mielenilmauksesta.
THL:n tilastojen mukaan 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista vajaat 85 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Kolme annosta saaneita on noin 55 prosenttia. Kuva: Antro Valo / Yle
VESA GREKULA
1.2. 16:40•Päivitetty 1.2. 17:18
https://twitter.com/intent/tweet/?u...et&utm_medium=social&utm_source=twitter-share
Joukko sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia valmistelee mielenilmausta hoitoalan väliaikaista rokotepakkoa vastaan.
Rokotekriittisiä sotealan henkilöitä on järjestäytynyt ryhmittymäksi, joka käyttää itsestään nimeä #nytriitti -liittouma. Se kutsuu valmistelemaansa tapahtumaa sotealan yleislakoksi, jonka on määrä alkaa keskiyöllä 14. helmikuuta.
Lakkoon osallistuvien henkilöiden lukumäärä ei ole tiedossa, koska kyseessä ei ole alan ammattiliittojen, esimerkiksi Tehyn tai Superin järjestämä mielenilmaus.
#Nytriitti -liittouma ei suostu paljastamaan yleislakkoon osallistujien määrää.Se kuvailee lakkoon osallistuvaa joukkoa massiiviseksi. Toiminnassa mukana olevien nimiäkään liittouma ei halua kertoa julkisuuteen.
Esimerkiksi Kymenlaaksossa #nytriitti -liikehdinnän asiaa on edistänyt Superin paikallinen ammattiosaston johtohenkilö sekä yksi tuore maakunnan aluevaltuutettu.
#Nytriitti -liittouma kertoo olevansa epäpoliittinen yksityishenkilöistä koostuva ryhmittymä. Perushoitajien ammattiliitto sanoutuu toiminnasta kokonaan irti.
– Ammattiliittomme ei ole tässä millään tavalla osallisena. Kysymyksessä on yksittäisten henkilöiden mielenilmaus, sanoo Suomen perushoitajaliiton puheenjohtaja
Silja Paavola.
Heruuko Superilta ymmärrystä #nytriitti -liikehdinnälle?
– Sanoisin niin, että Suomessa on oikeus ilmaista mielipiteensä. Itse luotan siihen, että jos meillä ei olisi rokotettuja niin paljon kuin nyt on, meillä olisi paljon enemmän koronaan kuolleita, Paavola muotoilee.
Tehyn puheenjohtaja
Millariikka Rytkönen ei halunnut kommentoida Ylelle #nytriitti -liittoumaa tai sen suunnitelmia tässä vaiheessa millään tavalla.
Liittouma vastustaa sotehenkilöstön covid-19 rokotevelvoitetta, ja vaatii sen perumista.
Mielenilmaus myös jo tulevana perjantaina
Verkkosivuillaan liittouma houkuttelee osallistumaan sotealan yleislakkoon hoitoalalta muun muassa lähihoitajia, lääkäreitä ja terapeutteja.
Yle on aiemmin kertonut
arvioita rokotekriittisten soteammattilaisten määrästä.
Suljetussa, sosiaalisen median Telegram-ryhmässä on yli 3 000 jäsentä. Esimerkiksi sairaanhoitajia, kätilöitä ja lähihoitajia on Suomessa yhteensä 150 000.
Tuore laki edellyttää hoitajia suojaamaan potilaitaan koronatartantunnalta rokottautumalla. Kyse on tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta, joka tuli voimaan helmikuun alussa.
Pakolliset rokotukset koskevat sairaanhoitajia, mutta myös vanhusten kanssa työskenteleviä. Laki on voimassa vuoden loppuun.
#Nytriitti -liittouma markkinoi kampanjan verkkosivuillaan myös perjantaina 4. helmikuuta Helsinkiin kaavailtua Convoy-Finland -mielenilmausta. Sen tavoitteena on tukkia Helsingin keskusta niin pitkäksi aikaa, että kaikki koronarajoitukset ja toimenpiteet poistuvat, bensan ja dieselin hinta alenee ja hallitus eroaa.
Vastaavanlainen tapahtuma käynnistyi muutama päivä sitten Kanadassa. Siellä protesti sai alkunsa kun Kanada alkoi vaatia Yhdysvalloista tulevilta rekkakuskeilta koronatodistusta.