- Liittynyt
- 1.4.2007
- Viestejä
- 10 082
THL ja muut asiantuntijat on nyt selvästi ottamassa pesäeroa poliittisiin ohjauksiin ja palaamassa alkuperäiseen rooliinsa. Eilen tyrmäsivät täysin STM:n pelottelun lasten long-covidista ja etäopetuksista ja useita muitakin lausuntoja, jotka ovat täysin eri kantaa, kuin hallituksella.
Vaikka edelleen mainostetaan suojaa vakavalta taudilta niin sen lisäksi tärähtää täysin useita virallisen narratiivin vastaisia kommentteja
Vaikka edelleen mainostetaan suojaa vakavalta taudilta niin sen lisäksi tärähtää täysin useita virallisen narratiivin vastaisia kommentteja
THL kertoi perjantaina tiedotteessaan, että toisen rokoteannoksen antama suoja omikronmuunnoksen aiheuttamaa lievää infektiota vastaan on 3–4 kuukauden jälkeen enää vähäinen: vain 0–20 prosenttia. Kolmannen annoksen antama suoja on sen sijaan THL:n mukaan aluksi kohtalainen, mutta sen jälkeen suojateho putoaa .”Suojateho lievää tautimuotoa vastaan laskee kahden kuukauden kuluessa noin 40 prosenttiin”, THL kertoo.
– Varmaan voi ajatella, että (neljännen annoksen) voi tarjota sellaisille, joiden rokotevaste on hyvin huono ja jotka ovat hyvin alttiita, kuten vanhoille ihmisille. Voi olla, että neljäs annos sopisi tällaiselle porukalle, Saksela sanoi perjantaina IS:lle.
– Mutta että koko väestölle ryhdyttäisiin kiireesti antamaan neljättä annosta näitä ensimmäisen polven rokotteita… Se on minusta hyvin arveluttavaa. Kolmannestakin annoksestakin jo käyty keskustelua siitä, kuinka kiireellistä sitä on antaa terveille nuorille aikuisille.
– Se tiedetään, että (tehosterokotukset) estivät jatkotartuntoja kovin huonosti jo deltamuunnoksen suhteen. Jos rokotetut saivat lievän tartunnan, ne eivät hirveän hyvin suojanneet jatkotartunnoilta tutkittaessa perheitä, joissa jollakulla oli tartunta. En siksi usko, että niillä varsinkaan omikronin suhteen on kovin suurta vaikutusta, Saksela pohti.
Vaarana pelkästään omikronille räätälöidyissä rokotteissa on se, että koronaviruksen vanhat kannat voivat taas nostaa päätään.
– Se on vähän niin kuin loputon suo. Influenssan suhteen siihen on totuttu. Niitä tulee, ja aina yritetään katsoa, että se rokote olisi mahdollisimman sopiva. Niin tässäkin tullaan varmasti tekemään. Semmoinen tolkku siinä on oltava, ettemme lähde rokottamaan ihmisiä kahden kuukauden välein.
– Mitä kukin tehosteella tarkoittaa? Omikron on niin erilainen, että ensimmäisen polven rokotteet antavat sen tarttumista vastaan kovin huonoa suojaa. Suoja on laskenut aivan dramaattisesti, Saksela sanoi.
Ellei rokotteita päivitetä, jää tehosteen vaikutus Sakselan mukaan lyhytaikaiseksi, ja se antaa parempaa suojaa tartunnalta vain muutaman kuukauden ajan, kun vasta-ainetasot ovat jonkin aikaa hyvin korkealla.
– Se on niin kuin veden kantamista kaivoon. Emme voi jatkaa niin, että rokottaisimme ihmisiä kahden kuukauden välein sen vuoksi etteivät he saisi tartuntaa, etenkin kun tartunta jo aiempien rokotusten ansiosta aiheuttaa hyvin harvoille vakavaa tautia. Rokotusstrategiassa on paljon pohdittavaa, ja on tärkeää että sen pohdinnan tekee laaja-alainen asiantuntijaryhmä, joka päättää, että näin mennään. Sen jälkeen pulinat pois.
Rokotteiden suoja lievää koronaa vastaan heikkenee nopeasti – pitääkö tehosteita antaa hamaan ikuisuuteen?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi perjantaina, että toisen koronarokotuksen antama suoja omikronmuunnoksen aiheuttamaa lievää infektiota vastaan putoaa 0–20 prosenttiin kolmessa-neljässä kuukaudessa.
www.is.fi