Korkea syke urheillessa ja pitkään sen jälkeen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juisse
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
16.4.2013
Viestejä
44
Moro,

Onko muilla vastaavia kokemuksia epänormaalin korkeasta sykkeestä urheillessa? Nyt kun olen seuraillut apple watchilla urheilun aikaisia sykkeitäni niin 1.5h kevyehkön padel pelien keskisyke huitelee joka kerta siinä 170 ja huiput 195. Eli syke on kokoajan aivan helvetin korkea vaikka padel ei mikään raskas laji ole ja vielä nelinpeli. Saman jutun huomasin kevyessä sählyssä. Siinä sykkeeni pamahtaa välittömästi muutaman juoksuaskeleen jälkeen ~170 ja muutama vielä lisää niin ollaan 180-195. Noin 4 minuutin vaihdon aikana sykkeeni ehtii tippumaan ~135 tasolle.

Vielä kummallisempana pidän sitä, että urheilun jälkeen sykkeeni ei laske normaalille tasolle kuin vasta 5 tunnin jälkeen. Viime sählyn jälkeen en tehnyt mitään muuta kuin makasin sohvalla ja sykkeet yli sadan vielä 3 tuntia suorituksesta, ja vasta nukkuessani tippui normaalille 60 tasolle 5 tunnin päästä.

Mitään huonoja oloja ei ole enkä tunne mitään muljahduksia enkä muutakaan kummallista kuin vaan helvetisti hakkaavan sykkeeni.

Olen 33-vuotias ja pidän itseäni ihan perus ok kuntoisena eli uskoisin pystyväni juoksemaan 5km lenkin ja ennen koronaa tuli urheiltua noin 4-5 kertaa viikkoon aerobista + punttia.

Terkkarille kävin jo asiasta ilmoittamassa ja hän käski tarkkailla sykettä..

Onko kenelläkään ideaa mikä moisen voisi aiheuttaa tai ollut samanlaista vaivaa ja mikä on ollut diaknoosi?

-kiitos
 
Noi kellot ei ole kovin tarkkoja mittaamaan sykettä. Tästä oli joku lehtijuttukin missä oli verrattu kelloja sykevyöhön ja niissä saattoi olla tasasykkeelläkin jotain 10 bpm heittoa ja vaihtelevalla sykkeellä ne olikin sitten suoraan sanoen täysin virattomia. Tilanne vielä pahenee kun iho kostuu hiestä. Voisin suhtautua siis tuohon sykkeen nousuun ja maksimisykkeisiin vähän epäillen, mutta sen sijaan siihen ei ole paljoa sanomista jos se näyttää sykkeen tasaantumisen vasta monen tunnin aikana. Suunnan se näyttää varmasti oikein vaikkei lukema olisikaan täysin tarkka.
 
tarkasta ensin että sykemittari on ehjä mittaamalla pulssi ihan manuaalisesti kaulasta tai ranteesta.

Ittellä oli ihan samanlainen keissi kun sain takuusta uuden suunnon sykemittarin mikä näytti oudon korkeaa sykettä ja omituista sykevaihtelua.. hetken kävi kannssa mielessä että sykkeenperusteella loppu on lähellä, mutta rikkihän se vain oli, en tiedä mittaako apple vyöllä vai rantesta mutta rannesykemittaus on ainakin ollut lähinnä arvontaa..

Muistelisi että ylikuntoa voi arvioida syketestillä ottamalla syke heti herättyä(mieluiten ihan ranteesta sekunttikellolla) nousemalla pystyyn ja laskemalla 10:neen ja ottamalla uusi syke seisten ja jos syke nousee yli 15-25 lyöntiä olis höllättävä,

Kaikki syke jutut on yksilöllisiä ja tossakin testissä piti seurata sitä sykettä säännöllisesti ja vetää johtopäätöksiä sykeseurannan muutoksista ei yhden testin tuloksista verraten kavereiden tuloksiin..

Jos saat samoja tuloksia ranteesta seknttikellolla, niin lepoa ja kipinkopin urheilulääkärille..
 
Kiitos vastauksista,
Ylikunnosta ei voi oikeastaan olla kyse, koska korona pisti stopin kaikelle oikealle urheilulleni(hiki urheilu), mutta olen kuitenkin tehnyt jotain kevyttä esim. pyöräilyä tai kävelylenkkejä noin paria kertaa viikossa ja töissä tulee muutenkin liikuttua tuollaista 7000-8000 askelta päivässä niin en oikein tiedä voiko tuota sykettä yhdistää oikein rapakuntoonkaan yhtään paremmin kuin ylikuntoon.. Oikeaa urheiluakin on kerennyt olemaan jo elokuusta lähtien eli noin 15 kertaa.

Watchi mittaa tosiaan pelkästä ranteesta sykkeen ja muutoin kuin urheillessa sykkeet näyttävät ihan normaaleilta ja uskon sen pitävän ainakin auttavasti paikkansa sen takia että kellolla saa katsottua jonkinnäköisen ekg-käyrän joka toimii siten että toisen käden sormea pidetään kellon kruunulla niin että sähkö pääsee kulkemaan sydämen läpi ja piirtää siittä sitten käyrää ja tämä tulos täsmää sen kanssa mitä kello ilman ekg-mittaustakin näyttää. Siitä en sitten osaa sanoa häiritseekö käsien heiluminen ja hikoilu mittaustulosta niin että se olisi säännöllisesti yläkanttiin kokoajan.

Pitääkin koittaa heti huomenna Ikonin ylikuntotestiä mitä tuloksia siittä saan.
 
Syke oli herätessä 59 ja nousemisen jälkeen 30 sekunin keskiarvo 91.

Taidan koittaa nukkua vähän pidempään kun tullut viimeiset pari kuukautta nukuttu noin 6.30 per yö, jos se sitten heijastelisi tuohon sykkeeseenkin. Mitenkään väsyneeksi en itseäni tunne, mutta en oikeen muutakaan keksi.
 
Alkuun disclaimeri: selvitä lääkärillä perinpohjin mistä kyse. (Olit ilmeisesti käynytkin?)

Sitten vähän omia kokemuksia ja pohdintaa. Sykehän on hyvin yksilöllinen ihmisillä. Oletko seuraillut aiemmin sykettäsi? Ethän voi tietää vaikka tuo on yksilöllinen ominaisuutesi, jos kaikki muutoin ok ja fiilis hyvä.

Toinen juttu voi olla se, että kyse on psyykkisestä vaivasta, jonka tuo sykkeen seurailu apple watchilla on saanut aikaan. Itseltäni löytyy omakohtaista kokemusta liiallisesta itseni tarkkailemisesta, jonka aiheutin juurikin seuraamalla liikaa sykettäni.

Omia vinkkejä: lisää unta, lisää magnesiumia, nesteytys kuntoon
 
Back
Ylös Bottom