Syy miksi lihaa suositellaan on sen monipuolisempi ja kattavampi aminohapporakenne. Esimerkiksi jos syö vaikka proteiiniksi pelkkää soijaa ja maitotuotteita, jää mm. seuraavat aminohapot vähille:
Hydroksiproliini - Tärkeä aminohappo kollageenin stabilointiin, eli tukikudoksen ylläpitämiseen.
Glysiini - Ei-välttämätön aminohappo, joka on tärkeä välittäjäaine keskushermostossa. Elimistö muodostaa kuitenkin glysiiniä itse seriinistä, jota on soijassa jopa hieman enemmän kuin lihassa.
Histidiini - Lapsille välttämätön aminohappo, josta elimistö muodostaa mm. histamiinia ja karnosiinia, joka puolestaan suojaa elimistöä korkean verensokerin aiheuttamilta vaurioilta.
Metioniini - Elimistölle välttämätön aminohappo, joka löytyy ribosomiketjujen alusta. Ilman metioniinia rotat kehittivät itselleen nopeasti mm. rasvamaksan ja lisääntymiskyky heikkeni huomattavasti.
Toisaalta jos vertaa soijaa ja nautaa, niin soija sisältää merkittävästi suuremman määrän tryptofaania, jota saadaan paljon myös maitotuotteista. Tämä välttämätön aminohappo on tärkeä osa valkuaisainesynteesissä ja käpyrauhanen muodostaa siitä melatoniinia.