Koiraihmiset!!!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tyggis
  • Aloitettu Aloitettu
Annie Stark sanoi:
Tottakai on hyvä ottaa asioista hirmuisen paljon selvää. Näissäkin asioissa kuitenkin kääntyisin mieluummin kokeneiden harrastajien/kasvattajien puoleen kuin eri näkemyksiin perustuviin opuksiin.
Kannattaa kuunnella mahdollisimman monia niin voi muodostaa oman käsityksensä. Kukaan ei tiedä kaikkea, moni ei tiedä edes paljoa, kun kyseessä ei ole mikään vakiintunut tieteenala. Aika vähän kannattaa soveltaa "tee näin, koska meillä tää on toiminu" -neuvoja, vaan opetella ymmärtämään miksi koira toimii niin kuin se toimii.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Annie Stark sanoi:
juu ja riippuu paitsi rodusta myös yksilöstä. Jokainen koira on oma persoonansa, saman rodun sisältä löytyy koiraa laidasta laitaan. Meillä on ollut vaikka minkälaista tassua, ja saman rodun sisältä on ollut niin pentuna villiä ja pirteää kuin todella flegmaattistakin yksilöä, on ollut niin sanotusti helppoja ja vaikeita luonteita.

Komppaan. Itsellä on ollut kaksi saksanpaimenkoiraa, jotka edustivat luonteiltaan täysin kahta äärilaitaa. Toinen helppo, fiksu ja kaikin puolin unelmaotus. Toinen taasen varsin haasteellinen luupää. Molemmat silti niiiin rakkaita ja ikävä on vielä kova, vaikka jo monta vuotta sitten aika koiruista on jättänyt.

Kova kuume olisi hankkia uusi nelijalkainen kaveri, mutta tässä elämäntilanteessa koiralle ei kertakaikkiaan ole tarpeeksi aikaa.
 
aluksi on pakko kysyä, että miksi Annie on mennyt vaihtamaan kuvansa? :itku:


ja sitten asiaan. perheessä on ollu viimeisen 10 vuoden aikana 2 suomen pystykorvaa, 2 karjalan karhukoiraa ja yksi jämtlännin pystykorva. tällä hetkellä on suomen pystykorva ja karjalan karhukoira. tuosta karhukoirasta ensin: ensimmäisen 2 vuoden aikana sitä oli mahdoton pitää sisällä talossa, pitempiä matkoja autossa tai käyttää pyörällä lenkillä. se oli menossa joka suuntaan yhtä aikaa. ja epäilen, ettei sillä kehittynyt aivot samaa vauhtia kuin ruumis :D. 6kk ikäisen pennun aivot 2 vuotiaan ja 40kg:n koiran ruumiissa :D. sisäsiistiksi se ei ole oppinut vieläkään. kyllä se älyää paskat käydä vääntämässä ulos, mutta sillä on joku pakkomielle merkkauttaa sohvan ja pöytien reunat. sen takia se ei juuri sisällä käykkään. kyseinen koira on ensimmäinen, joka tottelee minun komentoja. se tulee jopa hirven haukulta komennuksesta pois.

sitte pystykorvasta: se on varsinainen jääräpää. metsästysreissutkin venyvät aina hirveän pitkiksi koska koiraa ei meinaa saada metsästä pois. se on sentään sisäsiisti :D, muttei talossa olevan kissan takia voi juurikaan olla sisällä.

kokemusteni perusteella karjalan karhukoirat ovat olleet mieluisimpia pitää. tosin ne tarvitsevat paljon liikkumatilaa, joten kerrostalo tai rivitalo asunnoissa niiden pito ei ole mahdollista.
 
Meille tuli cairnterrierinarttu puolisen vuotta sitten. Se on siis kahdeksankuinen. Ennen koiran ottamista olin harkinnut asiaa vaimokkeeni kanssa hyvin tarkasti. Lähtökohtana oli että koiran tulee olla pieni, sillä puoliskollani oli erittäin huono kokemus isosta koirasta lapsuudestaan. Kaupunkiasuntoommekin oli pienempi koita optimaalisempi. Koiran piti olla myös seurallinen ja ystävällinen, tottakai.
Kahlasimme luultavasti kaikki koirarodut läpi niiden ominaisuuksia vertaillen. Päädyimme cairniin sen lähes täydellisen luonteen takia. Täydellinen se on ollutkin, vaikka niinhän ne kaikki sanovat koiristaan.:)
Sisäsiistiksi se oppi muutamassa viikossa. Se ei koskenutkaan johtoihin eikä huonekaluihin. Ainoastaan lattialista koki muodonmuutoksen sen hampaissa. Se on erittäin ystävällinen muille ihmisille ja koirille ja joskus tuntuu että se luulee kaikkien maan päällä olevan sen kavereita.
Vaikka se tarmokkaan ja sisukkaan terrieriluonten omaakin, se ei räksytä muille koirille eikä se pelkää oikestaan mitään uuttakaan. Rodusta sanotaan että se on leijona terrierin vartalossa. Näin todellakin olemme huomanneet. Eräskin ilta nurkan takaa tuli vapaana iso bokseripoika epäilyttävän näköisenä. Cairnimme otti topakan etukenon talutinta vasten ja tuijotti boksua sen näköisenä että anna tulla ruttuturpa. Huvittavinta oli että parin sekunnin päästä toinen bokseri samasta seurueesta tuli näkyville, jolloin terrierimme tilannetta hetken arvioituaan otti tassut alle ja pinkaisi takavasemmalle niin että remmi meinasi antaa periksi.(vai olikohan se ollut isännän käsi):eek:

Tämän treadin aloittajalle ainakin oma mielipiteeni on se etten kovin mielelläni antaisi omaa koiraani vierailulle ihan kylmiltään. Enkä usko että siitä mitään ylivoimaista apuakaan olisi koiran hankinnan harkinnassa, koirat kun ovat yksilöitä ja ikävä tapaus saattaisi hyvinkin muuttaa mielenne.Kannattaa ehkä mieluummin hakeutua koiratapahtumiin ja etenkin koirapuistoihin, joissa on niitä hännänheiluttajia joka lähtöön. Vielä parempi jos teillä on tuttu koiran omistaja, niin pyydätte päästä seuraksi puistoihin ja kävelylle. Koiraihmiset ovat suurelta osin erittäin avointa ja mukavaaporukkaa ja varmasti saatte jutun juurta.
Koiraihmisistä puhuen muutimme nykyiselle asuinalueellemme viime syksynä, pari kuukautta ennen kuin saimme pennun taloon. Emme tunteneet alueelta ketään. Nyt näemme koiraa ulkoiluttessa parikymmentä ihmistä päivässä ja lähes jokaisen kanssa tulee vaihdettua muutama sana. Myös naapurit ovat tulleet hyvin tutiksi koiramme ansiosta.
En voisi kuvitella parempaa seuranhakukeinoa yksinäiselle ihmiselle. Joskin samalla pakko sanoa ettei saa olla ainoa syy koiran hankkimiselle.

:offtopic: Olin joku viikonloppu sitten ytimessä päälläni paita jossa luki koiran paras ystävä. Enpä ole ikuna saanut niin paljon huomiota vastakkaiselta sukupuolelta. Olisin tuon paidan tajunnut vetää päälleni ammoisina sinkkuaikoina. :wall:

Koiran tulon jälkeen olen huomannut olevani kuin toinen ihminen. Raskaatkaan asiat eivät tunnu vaikeilta ja ennen niin tavallisia alakuloaikoja en ole edes ehtinyt ajattelemaan. Vaikka kuinka väsyttäisi duunin jälkeen, on niin ihanaa huomata että se pikkukaveri on niin pyyteettömästi onnesta soikeena kun pääsee sen luo kotiin. Häntä vispaa kuin tekosekoitin ja korvat luimussa kaveri kellahtaa selälleen ja uikuttaa kuin emonsa nähneenä. Ole siinä sitten kova jätkä.:rolleyes:


Jos muuten haluaa panostaa 40 euroa erittäin hyvään kirjaan, niin kannattaa ostaa Turid Rugaasin kirjoittaman Rauhoittavat signaalit- kirja.
Kirja kertoo koiramaailman elekielestä ja sen voi myös ihminenkin osaksi opetella.

Offtopic mutta kirjasta selvisi se, miksi ihmisten haukotus tarttuu. Haukotus on niin eläin, kuin ihmismaailmassakin itseään ja muita rauhoittava signaali. Kun ihminen haukottelee, tulee väistämättä tunne että kyseinen henkilö tuskin on kovinkaan aggressiivinen. Ja toisen haukottelua katsoessa alkaa itseäkin haukotuttamaan.
Epäilyttävän ja stressaavan tilanteen kohdatessa koira keksii monia eri keinoja rauhoittaakseen itseään ja muita. Se alkaa nuuhkia ja kaivaa maata, katsoa sivulle uhkaavasta kohteesta ja juuri haukotella.
Noita eleitä kun opin omassakin koirassani huomaamaan, aloin olla paljon paremmin selvillä koiruuteni fiiliksistä.

On hauska huomata että mitä stressaantuneempi koiran omistaja on, sitä enemmän koira alkaa rauhoittamaan omistajaansa. Hyvänä esimerkkinä on aikainen aamuvuoro, jota ennen kipaistaan pikaiselle pisulle. Koira huomaa että isäntä on stressaantunut ja alkaa hidastamaan liikkeitään ja nuuhimaan tavallista enemmän. Isäntähän tästä hermostuu ja alkaa vetämään talutinta tiukemmalle. Koira vastaa koiramaailmaan kuuluvalla tavalla; Se alkaa vetkuttelemaan yhä enemmän. Ja lopputulos on että isäntä suuttuu ja toruu koiraa. Koirahan ei voi tätä ymmärtää.

Voi tätä tajunnan virtaa. Annetaan muille tilaa.
 
Trainee sanoi:
Meille tuli cairnterrierinarttu puolisen vuotta sitten.

Toinenkin cairnin omistaja :hyper: Mun luona majailee 2 uroscairnia, ja erittäin mukavia veikkosia kyllä ovat :) Kotona pojat ovat aina erittäin kiltisti, eivät hauku eivätkä melskaa, paitsi tietenkin leikkiessä. Kumpikaan koirista ei myöskään ole koskaan tuhonnut mitään, eivät edes ihan pentuina (vaikka ovatkin olleet yksin usein 8-10 tuntia päivässä ihan pienestä asti). Ainoa negatiivinen sanottava löytyy siitä, että pojat eivät voi sietää muita uroksia.

Integrandi sanoi:
Maalaisjärjellä pääsee todella pitkälle. Varsinkin pentuvaiheessa on melkein ehdottoman tärkeää, että koiraa ei jätetä missään vaiheessa asuntoon yksin.

Tästä viimeisestä lauseesta on kyllä maalaisjärki melko kaukana :rolleyes: Kuten tässä ketjussa aikaisemminkin sanottua, koiraa kannattaa totuttaa olemaan yksin heti alusta alkaen.
 
Mulla on kolmivuorotyö ja avokilla päivätyö, eli pennulla oli seuraa aikalailla paljon. Kuitenkin yksinoloon se totutettiin heti ensimmäisnä päivänä kun se saapui taloon. Ensiksi ihan vain sillä että se laitettiin yksin huoneeseen ja ovi kiinni. Vinkuminen tietty alkoi välittömästi. Heti kun se oli sekunninkin vinkumatta, ovi avattiin ja kaveria kehuttiin. Vinkuminen taisi loppua viikossa. (aika kultaa muistot):D

Oli siitä runsaasta yhdessäolosta paljon hyötyäkin. Sisäsiisteys opittiin hurjan nopeasti, kun pissareissuja tehtiin toista kymmentä päivässä. Siis tunnin välein pisulle ja tarpeista aina vuolaat kehut ja herkkupalkat. Nopsaa se oppi kertomaan milloin on hätä.
Meidän kaverilla on samanikäinen parsonrussellin terrieri ja sillä on vieläkin ongelmia sisäsiisteydessä. Liekö ero roduissa vai missä.

SELENE. Sellasia ne pojat on.:hyper: Onhan noissa eroa joka rodulla, mut ainakin cairneilla tuntuu olevan selvä sukupuolileima.
Haimme muuten koirulipalstoilla jengiä cairnkävelylle Helsingissä, mut ei oikein ottanu tuulta.:(
 
Oikeastaan jutut josta meinasin kirjoittaa tulikin jo edellä, mutta: kotona yksin oleminen. Riippuu toki koirarodusta, mutta omaa koiraa tarkkaillessa näyttäisi että tollainen kasista neljään-työpäivä ei ole mitään kidutusta. Joskus kun oon ollut kotosalla duunissa ja istunut koneen ääressä paikallaan niin että en ole koiralle ehtinyt virikkeitä antamaan, niin on selvinnyt että se nukkuu melkein koko tuon ajan ja käy ehkä kerran juomassa vettä.

Ai ni, mainitsiko kukaan sosiaalistamista? Pentuvaiheessa tutustuttakaa vuffe kaikkeen mahdolliseen: toisiin koiriin/elukoihin, ruuhkabusseihin, autoon, pikkulapsiin jne jne. Sitä vähemmän yllättäviä tilanteita tulee vastaan, esim. kun koira vetää aikuisena hepulit jostain ihan ihmejutusta kuten lastenrattaista tai rullaluistelijasta :) Oli tosi valaisevaa verrata kahta koiraa joista toinen oli citykoira ja toinen kasvanut maalla keskellä ei mitään (ei kuitenkaan maatilalla elukoiden kanssa). Jälkimmäinen oli hermoherkkä räksyttäjä eikä tullut muiden koirien kanssa toimeen ollenkaan - toki voi olla yksilöerokin ihan hyvin.

Sitten mitä tulee kämpän koiraproofaamiseen, niin johtojen tms. piilottamisen sijasta on meillä osoittautunut tehokkaammaksi tehdä ne pelottaviksi eli vaikkapa tosi pahan makuisiksi. Sitä voi jättää chilillä sivellyt syöttijohdot päiväksi koiran kanssa samoihin tiloihin ja katsoa mitä tapahtuu...itse kun tulin kotiin tuon tempun jälkeen niin koira kirjaimellisesti otti askeleen taaksepäin kun sille näytti mitä tahansa johtoa :)

Muutenkin omalla kohdalla näyttäisi että jos koira ei pentuaikana pääse jonkun tietyn esineen kimppuun tai säikähtää sen pahaa makua kerran, niin sen kiinnostus muutenkin loppuu. Se tavallaan oppii että tämä asia ei nyt ole lelu. Tuo nyt on yleisemminkin sitä määrätietoisuutta eli kielletyt asiat on aina kiellettyjä, koira ei tajua jos välillä saa tehdä jotain ja välillä ei.
 
Huh huh, pääsinhän töihin vähän lepäämään ja omaan ruhaan siltä 3-kuiselta riiviöltä :hyper:

Eli meillä on kotona koiran pentu..

Ensin tulee tietty mieleen se meidän rodun valinta. Se kesti noin vuoden et löyty sellainen rotu mistä kumpikin pitää. Kaiken laista mietittiin, nettiä ja kirjoja selattiin yms. Kyllä siinä jossain vaiheessa sitten tulee sellanen tunne et "jos joku otetaan niin se on ton rotunen"...

Sen jälkeen kannattaa mennä tutustuu ko. koirarotuun ihan vaik kysymällä joltakin et saako tulla katsomaan jne. Kasvattajat usein mielellään näyttää ja kertoo koiristaan. Joku sano et näyttelyyn ja siel tutustuu.. Aika kiireisiä siel kaikki on, odotteleevat omaa vuoroo, kasvattajat vaihtaa kuulumisii tai haukkuu muiden koiria :eek: .. En minä ainakaan saanut oikein näyttelys kontaktia.. no, epäsosiaalinen kun olen :-) Mentiin ihan kotosal käymään, tavattiin pari koiraa ja kasvattaja.

Sitten kun olette päättänyt että koira tulee taloon, niin hipihipi kirjakauppaan ja ostamaan kirja. Hyvä on esim Tuire Kaimion "pennun kasvatus" tai joku muu vastaava. Siinä on ohjeita sisäsiisteyteen, yksinolon opettamiseen, pennun sosialistamiseen.. Ohjeet on niin perusteellisest, että varmasti oppii jos on isännässä vaan kärsivällisyyttä opettaa. Paljon on asiaa ihan yleiseistä asioista kuten madotuksesta, rokotuksista, kodin "varustamisesta" pentua varten jne.

Kyllä se siitä sitten alkaa varmasti suttaantuun. Ensimmäiset kuukaudet on syytä varautua aika "täyspäiväiseen" hoitoon ja pennun huomioimiseen, mutta kärsivällisyys palkitaan... malttia ja maalaisjärkea mukaan. Pennun koulutus.. se on oikestaan kouluttajan opettelua myös,l miten saan pennun toimimaan hyväksytyllä tai halutulla tavalla jne. Tänään viimeksi opin minäkin jotain uutta pennultamme :kippis1:

Eikä sitä tosiaan kanata arastella kysyä neuvoa. No täällä niitä neuvoja satelee jos jonkin moista ja eniten minä luotan kasvattajaan. Hänellä on niin monen vuoden kokemus ko. rodusta ja monesta eri koirayksilöstä, ettei hänen nouvojaan osaa olla ottamatta kuuleviin korviinsa. Muutenkin kannattaa olla yhteydessä kasvattajaan, niin hän tietää missä mennään.
 
Älä ota aktiivista rotua, jos et aio sitä 4 tuntia päivässä lenkittää.

Ei vahtikoirarotuja kerrostaloihin.
 
Mun mielestä se suurin muutos elämään, kun koiran 5-vuotta sitten otin, oli oman ajankäytön muuttuminen. Varsinkin tuo oma koira (keskikokoinen/iso) vie päivästä jo sen pari tuntia, kun sitä ulkoiluttaa. Sen lisäksi, jos töiden/koulun jälkeen on menossa johonkin, on koira aina otettava huomioon lenkityksen/ruokinnan ja yksinolon suhteen. Tämä on tietysti helpompaa, jos taloudessa on kaksi ihmistä.

Pentuajan mä näkisin tuossa aloitusvaiheessa ongelmana, kun sitä ei hirveän pitkäksi aikaa oikeen voi pentuna yksin jättää. Toki sisäsiisteyden kasvaessa koira pitää totuttaa yksinoloon enemmän ja enemmän, mutta ehkä paras tapa ei ole jättää sitä heti kahdeksaksi tunniksi yksin telmimään. Itse pääsin silloin armeijasta ja koulun alkoi vasta myöhemmin syksyllä, joten ison osan pentuajasta sai olla koiran kanssa ja totuttaa pikkuhiljaa yksinoloon.

Tuo pentuna tuhojen tekeminen on kovin yksilöllistä puuhaa. Tän elukan pahimmat kolttoset oli pentuna yhden huoneen lattiamaton repiminen muutaman neliön alueelta ja yhden kengän tuhoaminen. Vähiin jäi tuhotyöt. Ilman mattoja talssiessa tosin tallasin X kertaa kusilänttiin ja se on vittumaista se :D Oikeestaan matot oli ainoa asia, mikä talossa muuttui, eli ne oli rullalla.

On ne mahtavia elukoita, mutta omat voimavarat ja resurssit koiran pitämiseen kannattaa arvioida realistisesti.

Esim. omakohtaisesti tuli ero avon kanssa ja kun avolla oli jo aikaisemmilta ajoilta koira, niin parhaat kaverithan niistä koirista vuosien saatossa keskenään tuli ja ei niitä oiken silloin enää voi erottaa toisistaan. Nyt mä sit joudun leikkimään viikonloppuisää, kun ei omat resurssit anna myöden pitää niitä yksin.
 
selene sanoi:
Kuten tässä ketjussa aikaisemminkin sanottua, koiraa kannattaa totuttaa olemaan yksin heti alusta alkaen.

No enpä tiedä olisiko ollut parempi vaihtoehto tuon meidän pyörremyrskyn kanssa. Tunnin kun oli poissa niin hampaat oli varmasti uponnut johonkin, johon ei pitäisi.

Eikä toi musta niin kovin yksiselitteistä ole. Paljon riippuu siitä, missä asutaan ja mikä se rotu on. Näin kymmenen vuoden jälkeen voin sanoa, että homma toimi ainakin tässä tapauksessa.
 
Myth sanoi:
Ilman mattoja talssiessa tosin tallasin X kertaa kusilänttiin ja se on vittumaista se :D
Pentu kannattaa opettaa tekemään sisäpissat sanomalehden päälle niin ei lätäköitä ilmesty ihan minne sattuu (kerrostalossa tästä saattaa tosin tulla ongelmia, jos posti tulee suoraan sisälle asuntoon niin pentu saattaa pitää kaikkea lattialla olevaa paperia pissapaikkana..). Oma pentuni tajusi heti ensimmäisenä päivänä paperille pissimisen, kaksi päivää meni siihen, että se ymmärsi että ulos olisi vielä parempi pissiä. Mutta jos ei ulos kerkiä, esim. omistajan työpäivien aikana niin sitten sanomalehdille. Mitä enemmän pentu pissaa ulos ja mitä vähemmän sisälle, sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi, eli vaikka paperit olisi lattialla niin pentu kannattaa viedä vaikka tunnin-parin välein ulos ja tietysti aina silloin kun pentu kertoo, että olisi hätä. Hirmuiset kehut ja namit kun pissii ulos. Ja pelkät kehut ilman nameja silloin, kun pissat tulee sisällä paperille. Kehumisen ja namit jätin siinä vaiheessa kun oma pentuni ulkopissakehut saatuaan ei huolinut namia, vaan katsoi ja tuhahti ihan kuin oisi halunnut sanoa "mitäs siinä hihkut, tottakai mä pissin ulos" :D

JSmith jo mainitsikin sosiaalistamisesta ja se on tosiaan tärkeää. Mitä isompi koira, sitä suurempia käytännön ongelmia tulee jos wuffe ei uskallakaan aikuisena tulla vaikkapa hissiin, sillalle, tunneliin.. Tai jos koira vetää hirveät pultit nähtyään pyörätuolin tai kepin kanssa kävelevän vanhuksen. Eli pennun kanssa hirveästi vaan käymään erilaisissa paikoissa ja tapaamaan erilaisia ihmisiä ja tekemään kaikkea sitä, mikä voi vielä jossain vaiheessa koiran elämää tulla eteen. Lisäksi erilaisiin hoitotoimenpiteisiin, kynnenleikkuuseen, korvien putsaamiseen, suihkussa käymiseen jne, kannattaa totuttaa myös eli tehdä niitä hoitotoimenpiteitä pennulle usein vaikkei muuten tarvetta olisikaan. Tottakai pikkukoiratkin pitää sosiaalistaa, mutta ison- tai jättirodun kanssa mahdollisista ongelmista voi tulla suurempia kun vastaan pyristelevää koiraa ei voi fyysisesti hallita. Esim. oma koirani kun on itseäni reilusti painavampi, sen peseminen (mikä on toisinaan pakko tehdä, oli se helppoa ja kivaa tai ei) voisi olla varsinainen show jos koira ei siihen olisi pentuna tottunut, mutta koska pentuna tehtiin suihkuttelusta mukavaa ja tavallista niin nyt poika menee suikun alle ihan vapaaehtoisesti.

Kirjasuosituksia on tullut jo monta, kaikki mielestäni oikein hyviä. Kaimion kirjaa ei suotta ole hehkutettu, se on tosiaan sellainen perusopus, joka pennunostajan kannattaa lukea vaikkei mitään muuta koirakirjaa lukisikaan. Vielä yksi hyvä kirja tuli mieleen: Patricia B. McConnellin "Hihnan toisessa päässä - opas koiranomistajan käyttäytymiseen". Kirja opettaa ymmärtämään koiran käyttäytymistä ja kieltä ja ihmisen & koiran kielen välisiä eroja.
 
Pauliina sanoi:
Pentu kannattaa opettaa tekemään sisäpissat sanomalehden päälle niin ei lätäköitä ilmesty ihan minne sattuu (kerrostalossa tästä saattaa tosin tulla ongelmia, jos posti tulee suoraan sisälle asuntoon niin pentu saattaa pitää kaikkea lattialla olevaa paperia pissapaikkana..). Oma pentuni tajusi heti ensimmäisenä päivänä paperille pissimisen.../QUOTE]

Tuokin on hyvin yksilöllistä, mutta hyvä, jos sulle toimi. Itse olen nähnyt pentuja, joista on tullut sisäsiistejä huomattavasti nopeammin, kuin valtaosasta pentuja. Joillain on sitten taas kestänyt puolikin vuotta, että pidätyskyky toimii. Pidätyskyvyssä käsittääkseni on tuo fysiologinen puolikin edustettuna...

Mutta siis siihen kannattaa varautua, että sitä pissaa siellä on. Tuo sanomalehti tietysti auttaa paljon, jos sen pennun vaan saa siihen opetettua.
 
Sitä sanomalehteä kannattaa levittää aluksi koko kämppä täyteen. Kun pentu alkaa oppimaan tekemään tarpeensa lehdelle, alkaa pikkuhiljaa poistamaan lehtiä, jotka ovat kauimmaisena ulko-ovesta. Lopulta lehtiä on siis vain ulko-oven edessä. Näin heti huomaa kun pentu alkaa siirtyä kohti ovea, että nyt sen pitäisi päästä tarpeilleen ja ehtii viedä pennun ulos.
 
Jos kärsivällisyys, vuodenaika, viitsiminen sekä kämpän sijainti mahdollistaa niin sisäsiisteys tuli omalle koiralle tutuksi roudaamalla se aina ulos kun se näytti vähänkin hätäiseltä (joo, puolen tunnin välein). Se oppi hämmästyttävän nopeasti pidättämään niin kauan kuin pikkukoira nyt yleensä voi pidättää, kun sitä kehuttiin aina ulos onnistuessa. Tuossa sanomalehtijipossa on ollut joillakin ongelmaa että koira ei ole tajunnut heti että olennainen juttu on se että ollaanko ulkona vai sisällä, eikä se onko tassujen alla jotain sanomalehden omaista kitkapintaa kuten persialaismatto...

Ton takia olisi tosi hyvä että olisi alussa aikaa olla koiran kanssa paljon, koska jokainen sisälle tullut vahinko on poisoppimista siitä oikeasta tavasta ja yhdet kehut saamatta...tosi äkkiä huomasi että tuolla tavalla opettaen nekin vahingot mitä sisälle lipsahteli oli koiralle yllättäviä pakkotilanteita, mutta se oikeasti yritti sinniä siihen asti että isäntäväki vie pihalle. Siihen kehittyy äkkiä kuudes aisti jolla näkee että nyt ampu on tulossa, sitten on kiire :)
 
Integrandi sanoi:
Varsinkin pentuvaiheessa on melkein ehdottoman tärkeää, että koiraa ei jätetä missään vaiheessa asuntoon yksin.

Ei se nyt ihan noin ole. Meidän pumipoika opetettiin säännöllisesti heti melkein kotiintulon jälkeen olemaan yksikseen. Muutamasta hetkestä useampaan ja niin edespäin. Yksinoloon tottuminen on takuulla paljon hankalampaa kun pitkän ajan jälkeen joutuu kaverin yksin jättämään. Meillä oppi hyvin nopeasti olemaan yksikseen ja ei muuten ole ollut minkäänlaisia ongelmia (melu, tuhoamiset...). Kantsii vaan tehdä yksinjäämisestä mahdollisimman vakio. Meidän rutiiniin kuuluu lelujen esiin ottaminen ja puuhaboksin rakentaminen(mehutölkkiin sisälle muutama nami tjs). Lisäksi erilaiset lelut, jonne saa esim. aamupala laitettua sisälle on loistavia. Siinä menee rekulla aikaa kun niitä sieltä kalastelee.

NoPain sanoi:
Älä ota aktiivista rotua, jos et aio sitä 4 tuntia päivässä lenkittää.

Tuokaan ei mun mielestä ole ihan noin. Taas kerran, meidän pumi, joka on varmasti yksi aktiivisimmasta roduista ei todellakaan liiku 4h ja hyvin menee. Muutama perus lenkki 30min -1h riittä mainiosti. Kikka on siinä, että koiran päätä täytyy väsyttää. Vanha sanonta kuuluukin, että jos aikoo lenkittämällä koiran väsyttää, saat sen kohta laittaa 24/7 juoksumatolle.

edit: kirjoitusvirheitä
 
Pauliina sanoi:
vaikka paperit olisi lattialla niin pentu kannattaa viedä vaikka tunnin-parin välein ulos ja tietysti aina silloin kun pentu kertoo, että olisi hätä. Hirmuiset kehut ja namit kun pissii ulos.

Juuri näin. Mutta.

Suurena salaisuutena kerrottakoon, että täysipäinen koira oppii sisäsiistiksi myös opettamatta. Testikappaleina on käytetty 5 koiraa (3urosta, 2 narttua). Kuin nakutettu, jokainen oli puolivuotiaana sisäsiisti. Tämä on ns. laiskan miehen versio sisäsiisteyskasvatuksesta...:D
 
Hippaheikki sanoi:
Meillä oppi hyvin nopeasti olemaan yksikseen ja ei muuten ole ollut minkäänlaisia ongelmia (melu, tuhoamiset...).

Joo no tosta on turha lähteä väittelemään. Riippuu niin paljon rodusta ja yksilöstä. Tunnen monta noutajaperhettä ja KAIKILLA on kadonnut romua, kalusteita ja seinää kilokaupalla parempiin suihin. Toisaalta tiedän koiraihmisiä, joiden koirat ovat olleet koko pentuvaiheen kilttejä kuin lampaat ja pahin teko on ollut muutama kusilammikko siellä sun täällä.
 
Totta tuokin, integrandi. Mun pointti oli tuossa varhaisessa suunnitelmallisessa totuttelussa. Meillä kävi hyvin, vain pieni pala tapettia katosi ja oppi olemaan sisällä hiljaa vaikka rotuna useasti pumit ovat aika äänekkäitä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom