Hulkin vastauspalstalta poimittua:
"Kolme mielestäni hyödyllisintä teosta:
Stuart McRobert: Beyond Brawn
Ensimmäinen lukemani kirja, joka käsitteli järkevällä tavalla normitreenaajalle tuloksekasta harjoittelua ja ravitsemusta. Tässä kirjassa ei luvata 20 kiloa lisää lihasmassaa 2 kuukaudessa tai mitään muutakaan yhtä järjetöntä, vaan kirjoittajan lähestymistapa on kylmän realistinen. Progressiivista, pitkäjänteistä puurtamista painottava mainio perusteos tuloksekkaasta saliharjoittelusta ilman kiellettyjen lääkeaineiden käyttöä tai eliittitason genetiikkaa. Beyond Brawn on tosin kirjoitettu aika pitkälti treenaamiseen keskimääräistä heikommat lähtökohdat omaavia ajatellen, ja tämä näkyy kirjassa usein hieman latistavana sävynä. Joka tapauksessa jo pelkästään tämän kirjan tiedoilla pääsee mielestäni hyvinkin pitkälle.
Lyle McDonald: The Ketogenic Diet
Vaikka kirja käsitteleekin ketogeenista dieettiä, sisältää se mielestäni kehonrakennustarkoituksiin erittäin kattavan kuvauksen ruokavalion vaikutuksesta ihmiskehon toimintaan ylipäätänsäkin. Väittäisinpä, että valtaosan ravintotietämyksestäni sain lukemalla Ketogenic Dietin ajatuksella läpi. Erityisesti rasvanpolttoon liittyvät asiat käydään läpi biokemiallisella tasolla, ja sanakirjan käyttö ei ole huono idea tätä kirjaa lukiessa.
Timo Erämetsä & Peter Grönfors: Massaa! Voimaa!
Nykyaikaisen harjoittelutietämyksen peruskiviä varsin innostavalla (vaikkakin hieman ylimenevälläkin) tavalla soveltava suomenkielinen teos treenistä, ruokavaliosta ja levosta. Olen huomannut selaavani tätä kirjaa yllättävän usein vaikka luin sen ensimmäistä kertaa jo vajaa vuosikymmen sitten. Mielenkiintoista on se, että nyt, kun treenikokemusta on 10 vuotta, kirjasta tuntuu saavan paljon enemmän irti kuin sitä ensimmäistä kertaa lukiessa. Tämä kirja ei siis välttämättä aukea kovin hyvin esimerkiksi vasta-alkajalle, mutta pidempään harjoitelleelle kirja antaa paljon työvälineitä ja ymmärrystä järkevään treenisuunnitteluun.
Muita hyviä kirjoja:
John McCallum: The Complete Keys To Progress
Ironman Magazinessa takavuosina julkaistu Keys To Progress –artikkelisarja nivottuna yksiin kansiin. Varsin motivoivaa ja hauskaa, hyvin kirjoitettua tekstiä. Sovellettavaa tietoa kirja ei mielestäni erityisen paljon tarjoa, mutta kunnon old school –meininkiä ja raudan pumppaamiseen sekä elämään ylipäätänsäkin liittyviä oppitunteja sitäkin enemmän.
KP Ourama: Mega Duty
Vaikka en enää kovin megadutymaisesti treenaakaan, oli alkuperäinen Mega Duty nuorena treenaajana melkoisen motivoiva lukukokemus. Kannattaa tosin varoa innostumasta liikaa erinäisten tehokeinojen käytöstä, joita kirjassa esitellään.
Jon Harris: Pro Natural
WNBF-naturaalikehonrakennusliiton ammattilaisten maailmanmestarin omaelämänkerta ja opas kehonrakennukseen niin treeniä, ravintoa kuin asennetta ja poseeraamistakin myöten. Vaikka treeni- ja ravintokappaleissakin on ihan hyvää asiaa, ovat tämän kirjan mielenkiintoisimmat osat Harrisin oman treeni- ja kilpauran muistelot, kehonrakennukseen asennoitumista käsittelevä kappale, sekä varsin kattavasti kuvitettu poseerausosio.
John Ivy & Robert Portman: Nutrient Timing
Nykyaikaisen urheiluravitsemuksen tutkittua tietoa hyödyntävä perusteos ruokailujen ja eri ravinteiden nauttimisen tehokkaasta ajoittamisesta. Hyvää asiaa erityisesti siitä, mitä ravinteita ennen harjoitusta, harjoituksen aikana ja harjoituksen jälkeen tulisi nauttia suorituskyvyn ja kehityksen maksimoimiseksi.
Skip LaCour: Thinking Big & Thinking Big II
Nämä kirjat käsittelevät aivan puhtaasti asennoitumista kehonrakennukseen ja ovat kutakuinkin motivoivimmat teokset mitä olen koskaan aiheesta lukenut. Joiltain osin sortuvat tietenkin jenkkityyliseen hypettämiseen, mikä saattaa häiritä jotakuta huomattavastikin."
Itseltäni löytyy tuo Massaa! Voimaa! -opus. IMO aloittelijalle ehkä turhan hankala, kokeneemmalle taas ei välttämättä tarjoa kovinkaan paljon uutta. Mutta ihan ok kirjanen kaikenkaikkiaan.
Edit: Jaa, olikin vähän samanlaisia mietteitä Hulkilta tuosta Erämetsän&Grönforsin kirjasta.:D