Kevyet viikot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ABFG
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
25.10.2005
Viestejä
50
Treenaan kaksijakoisella ohjelmalla (ma, ti, to, pe) ja joskus on töissä niin rankkoja viikkoja että pakko treenata kevyemmin kun ei yksinkertaisesti jaksa, jolloin treenaan kropan kaksi kertaa viikon aikana yksijakoisella jossa on pelkästään massaliikkeitä. Eli tällöin tulee treenattua kaksi kertaa viikon aikana. Kuinka paljon tällaiset "nysväys"viikot vaikuttavat kehitykseen jos niitä tulee esim. kerran-pari parissa kuukaudessa?
 
en usko, että ainakaan ngatiivisesti vaikuttaa. paremminkin toisinpäin. Muutenkin ois hyvä pitää treeni kevyenä vaikka joka neljäs viikko.
 
en usko, että ainakaan ngatiivisesti vaikuttaa. paremminkin toisinpäin. Muutenkin ois hyvä pitää treeni kevyenä vaikka joka neljäs viikko.


Juu, no mietinkin tuota kun en siis treenaa tuona viikkona neljää kertaa kevyesti vaan vedän kaksi koko kropan treeniä niin kovaa kun jaksan. Eli periaatteessa kevyt viikko kun treenikertoja tulee vain puolet normaalista.
 
Luinpa viestin taas vähän hätäseen. Niin, eli siis joo. Ei nuo sinun ns. kevyet viikot ole mitään kevyitä, treeniohjelma vain muuttuu. Oikea kevyt viikko kannattaisi silti vetää n. kerran kuukaudessa, eli 3 kovaa viikkoa ja 1 kevyt.

Ei nuo nysväviikot haitallisesti vaikuta kehitykseen vaan päinvastoin. Varmasti tuottavat tulosta.
 
Omalla kohdallani en välttämättä tee kevyellä viikolla yhtään kuntosalitreeniä. Keskityn tuolloin lihashuoltoon perusteellisen venyttelyn sekä hieronnan avulla. Lisäksi teen muutaman pitkäkestoisen kävely-/ hölkkälenkin matalalla sykkeellä. Jos kuitenkin päätän mennä punttikselle, teen pitkiä sarjoja vähemmillä painoilla.

Tämä toimii ainakin minun kohdallani hyvin. :)
 
^ Mulla sama juttu kun Elynalla. Välillä pidän sen kevyen viikon ja nitkuttelen vaan pikkupainoilla pitkiä sarjoja, mutta välillä pidän koko viikon taukoa salilta ja keskityn pelkkään lihashuoltoon ja rentoutumiseen :) Tän oon todennut itselleni hyväksi ihan henkisen jaksamisenkin kannalta - yks viikko taukoa salilta ja sit taas kunnon draivi päällä :dance:
 
Kropan treenaaminen kaksi kertaa läpi viikon aikana voi hyvinkin viedä kehitystä eteenpäin, jos treenit ovat tarpeeksi kovia (isot liikkeet, paljon rautaa, isohko volyymi). Aloittelijalla kehittyminen perustuu jatkuvaan kehitykseen treenistä seuraavaan. Tällöin ns. kevyt viikko vaan hidastaa kehitystä. Jos aloittelija tarvitsee kevyitä viikoja, niin silloin treeniohjelma on liian raskas.
 
Mulla ainakin käy niin, että jostain syystä jollain viikolla ei ehdi treenata ollenkaan tai sitten vaikka yhden kerran -> kutsun tuollaista viikkoa kevyeksi viikoksi. Koskaan en varsinaisesti tee kevennettyä treeniä toisaalta. Ei taida olla mitään pakottavaa syytä tehdä kevyttä treeniä versus että ei treenaa ollenkaan jollain viikolla?
 
ite en tee kevyitä viikkoja ollenkaan.teen vain kevyitä treenejä jos en ole syöny tarpeeks hiilareita ja jos veto on poissa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kropan treenaaminen kaksi kertaa läpi viikon aikana voi hyvinkin viedä kehitystä eteenpäin, jos treenit ovat tarpeeksi kovia (isot liikkeet, paljon rautaa, isohko volyymi).

Samaa mieltä, eli en välttämättä laskisi kevyeksi viikoksi jos jatketaan kuitenkin samalla sykkeellä treeniä kuin raskaalla viikolla, vaikka harjoitus kerrat vähentyisivätkin puolella.

Aloittelijalla kehittyminen perustuu jatkuvaan kehitykseen treenistä seuraavaan. Tällöin ns. kevyt viikko vaan hidastaa kehitystä. Jos aloittelija tarvitsee kevyitä viikoja, niin silloin treeniohjelma on liian raskas.

Tästä mielellään kuulisin, että kuinka kauan arvioisit aloittelijan jaksavan vetää tiukkoja viikko putkeen, ennen kuin rasitusvamma ja ylikunto puskee päälle? Kannattaako aloittelijan ottaa tuota riskiä jos ei tiedä rajojaan? Oletan että aloittelija ei tee jokaista sarjaa failureen asti, vaan maltillisesti nousevat paino- ja toistomäärät.
 
Gulo sanoi:
Aloittelijalla kehittyminen perustuu jatkuvaan kehitykseen treenistä seuraavaan. Tällöin ns. kevyt viikko vaan hidastaa kehitystä. Jos aloittelija tarvitsee kevyitä viikoja, niin silloin treeniohjelma on liian raskas.
Kyllä aloittelijatkin ovat ihmisiä siinä missä pitempääkin treenaavat. Aloittelijoiden ei toki kannata pitää yhtä tiheästi kevyitä viikkoja kuin esim. 20 vuotta takoneet konkarit. Aloittelijat siis voivat treenata pitempää ilman kevyitä viikkoja, mutta kyllä hekin sellaisen tarvitsevat. Tuskin kukaan jaksaa hakata yli 20 viikkoa putkeen, ja koko ajan treenata kovaa ilman kevyitä viikkoja vaikka olisikin millanen hirmu aloittelija tahansa.
 
Aloittelijavaiheen kesto on kai aika yksilökohtaista ja kestää maksimissaan ehkä muutaman kuukauden. Aloittelijana pidetään siis tässä tapauksessa treenaajaa, joka pystyy kehittymään treenistä toiseen. Kehityksenä tarkoitetaan taas sarjapainojen nousua isoissa liikkeissä. Aloittelija on siis seuraavassa treenissä vahvempi kuin edellisessä. Ja isompi, jos syö kunnolla. Aloittelija ei ole niin vahva, että voisi ylikuormittaa itsensä kovin helposti. Toki se on mahdollista, jos treenivolyymi on liian suuri, eli tehdään vaikka viikossa 15 sarjaa kyykkyä, kun 9 riittäisi viemään kehitystä eteenpäin. Ne yli menevät sarjat siis vain rasittavat kroppaa ja hidastavat kehitystä, koska palautuminen jää huonoksi. Eli kannattaa tehdä juuri sen verran kuin on tarpeeksi, eikä yhtään enempää. Jossain vaiheessa tämä kehitys hidastuu ja tyssää, jolloin kroppaa pitää alkaa kuormittaa enemmän, jotta kehitys menisi eteenpäin. Kuormituksen lisääminen taas vaikuttaa palautumiseen. Tämä on ihan luonnollinen jatkumo.

Pitemmälle kehittynyt treenaaja ei siis voi enää kehittyä treenistä toiseen, koska se rasitus, joka vaaditaan viemään kehitystä eteenpäin on jo niin suuri, että siitä ei pysty palautumaan kovin nopeasti. Kehitystä tapahtuu enää ehkä vain viikkotasolla, jolloin pitää syklitellä kovempia ja kevyempiä treenejä. Ideana on, että uuden treenikierron alkaessa (esim viikko) kroppa on täysin palautunut.

Vielä pitemmälle edenneillä kehitystä aikaan saava treeniärsyke on jo niin korkea, että siitä täydellinen palautuminen ei tapahdu edes viikossa, vaan joudutaan ”ylitreenaamaan” useampi viikko, jonka jälkeen ns. kevyillä viikoilla kroppaa palautellaan ja ylitreenatessa saatu kehitys tulee ilmi. Tämä on jo huippu-urheilijoiden tasoa.

Eli, jos treenit on suunniteltu huolella, aloittelijan pitäisi pystyä palautumaan ja kehittymään nopeasti. Tämä ei johda ylikuntoon, koska se aloittelijan kehitys- ja palautumisominaisuuksien rajoissa. Jos treeneissä on liikaa kuormitusta, palautuminen jää heikoksi ja joudutaan keventelemään. Järkevästi treenatessa tämäkin aika voitaisiin käyttää kehittymiseen.

En tiedä vastasiko tämä nyt kunnolla mihinkään, mutta näin minä olen asian käsittänyt. En toki ole mikään suuri asiantuntija.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom