Kestävyyttä!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
7.10.2012
Viestejä
3
Aloitteleva nuori täällä, joka miettii kunnon ja erityisesti kestävyyden kohottamista nyt vähän vakavammalla mielellä täällä kyselisi. Olen siis 19-vuotias nuorimies, armeijaan ensi kesänä pitäis mennä, joten siihen asti nyt kovaa treeniä että kestävyys saadaan ylös, sekä yleistä lihaskuntoa ja terveyttä. Armeijassa sitten toki omat ohjelmat ja kujeet, ja mietin että armeijan jälkeen sitten ois sen räjähtävän voiman vuoro. Nyt kuitenkin siis kestävyys tähtäimessä.
Ihan nollasta ei lähdetä, olen nimittäin harrastanut nyrkkeilyä ihan junnuvuosina, ja nyrkkeilysäkki on siitä lähtien ollut aina parin metrin päässä, niinkuin tälläkin hetkellä, hakkaan päivittäin reilu tunnin kovalla temmolla nyrkkeilysäkkiä, ihan vaan kunnon ylläpitämiseen. Koneella on kuitenkin viimevuosina tullut oltua enemmän tai vähemmän enemmän kuin on liikaa, ja nyt sitten koneen pitäisi pikkuhiljaa siirtyä elämäni ykkösasiasta urheilun tieltä. Eli jonkunlaista lenkkeilyä ainakin voisin ruveta miettimään, sekä jonkunlaista saliohjelmaa, mitäs liikkeitä ja kuinka isoja toistoja jos kestävyys tavoitteena? Eli lenkki- ja saliohjelmaa kehiin aloittelevalle jos löytyisi niin suurkiitos!
Nykyinen kuntoni, sen verran kun sitä pystyn analysoimaan on tämä: olen tehnyt liikkeitä omalla painollani, punnerruksia, kyykkyjä, vatsoja jne... ja sitten se säkin hakkaus. Jalat vissiin ovat suht-hyvässä kunnossa koska kyykkyjä menee 3x100 vartin sisään. Punnerruksia 40-50 joten sen puolelta vähän jälkeen jääty. Eli tosiaan sali- ja lenkkiohjelmaehdotuksia, kuinka pitkiä lenkkejä ja millaista saliohjelmaa suosittelette?

Sitten ravinto sekä mittani. Mittani ovat siis 184/70 joten painoa tahtoisin myös muutamia kiloja lisää. Ravintoni on vähän mitä sattuu ja syön miten sattuu, opiskelijanbudjetti on siis rajana, olen tehnyt kaikenlaista halpaa, kanarisottoa, makarooni-jauhelihamössöä, lämpimiä leipiä, munakasta, tonnikalaa jne tulee tehtyä eli yritän kyllä saada lihaa ja proteiinipitoista ruokaa tehtyä, joskus myös käyn vanhemmillani tai isovanhemmillani syömässä eli tulee myös kunnon lämmintä kotiruokaa sillontällöin syötyä. Ravintoni on siis paikoin yksipuolista, ja siksi syönkin multivita-tabletteja, sinkkiä, sekä omega3-tabletteja. Tälläsiä vitamiineja, jos on mitä paranis syödä lisää niin kertokaa. Rautaa, magnesiumia? Tosin olen kuullut että ne estävät sinkin imeytymistä, pitääkö paikkaansa? Ja kaikenlaista protipit, kuten tämä että luin juuri täältä pakkikselta että rypsiöljyä aina iltaisin pari huikkaa, oisko minunkin syytä vetää? Ja kaikenlaiset ravintolisä- vitamiini- ruoka-protipit on tervetulleita! :)

Ja koska painoa haluan lisää, kannattaisiko käyttää noita massanlisäysvalmisteita? Riittääkö noi cittarin ja prismojen luontaistuotehyllyistä saatavat jauhot, ainakin MASS:in tuotteita olen nähnyt, tai onko Tampereen seudulla jotain lafkaa josta noita hakisi? En meinaan jaksaisi kauheasti tilailla ympäri nettiä mitään joten mieluummin haen tarvittavat suoraan.

Näitä aiheita on varmasti miljoona ympäri pakkotoistoa mutten ole tätä sen kummemmin seuraillut, ajattelin jos joku asiasta tietävä voisi kuitenkin nopeasti vähän valaista mua näiden asioiden kanssa.
Eli ohjelmaa, ravinto- ja vitamiinineuvoja, sekä lisäravinne- ja massanlisäysneuvoja olisin vailla, kiitos! :)
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Voimapuolen experttien nyrkkisääntö: kestävyyttä maksimivoiman kautta

Eli ihan normaalia treeniä. Lihasmassaa jotta sitä maksimivoimaa saadaan helpommin rakennettua, ja maksimivoimaa jotta raudat on sitten kevyempiä ja rasitus per toisto/suoritus jää näin pienemmäksi = enemmän toistoja = kestävyys.

Armeijaa tai oikeastaan mitään muutakaan järjellistä toistomäärää vaativaa suoritusta (< n.70) varten ei juuri kannata paneutua treenaamaan pitkiä sarjoja. Ennen itse suoritusta hieman totuttelua muutama viikko riittää.

Miksi haluat saada enemmän punnerruksia? Siis kaikissa mahdollississa kuntotesteissa tuolla 40 ottaa jo täydet pisteet, ja muutenkin 50 tyylipuhdasta punnerrusta on mielestäni lähempänä suorituksena 200 kilon kyykkyä kuin 3x1x100 kg.
 
No tarkennetaas vielä... Eli en siis todellakaan halua nyt oikeasti lähteä hakemaan suurta lihasmassaa... Kroppa johon tähtään olisi tällänen: http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Anthony+Mundine+v+Alejandro+Gustavo+Weigh+YeTPRpmJH64l.jpg ja tässä toinen: http://www.boxingscene.com/uploads/37823/Sebastian_Zbik_110405_730aa.jpg

Eli keskisarjan nyrkkeilijöitä molemmat, kiloja niillä siis siinä 75-80. Eli suunnitelmissa olis ehkä joskus tulevaisuudessa uudestaan kamppailulajeja lähteä harrastamaan (karatea oon miettinyt) ja sen mukaista kroppaakin haen, sekä voimatasoa, ei karatessa tarvitse olla juuri räjähtävää voimaa, nyrkkeilyharjoituksissakin aikoinaan korostettiin että KESTÄVYYS on nimenomaan se mitä tarvitaan, ei juurikaan se räjähtävä voima (lyöntivoima on taas suurelta osin tekniikasta kiinni) Mites noi nyrkkeilijät yleensäkkin treenaa, vaikka jossain kevyessä sarjassa eli 60kg+?
Kyllähän ne kokoajan treenaa, mutta paino ei saa tietyn rajan yli nousta niin ei kai ne todellakaan mitään lihasmassaa kerää? Ja salibandy, jalkapallo, uimari, siinä myös muutama laji joiden harrastajilla yleensä sellaiset kropat joita haen, käsittääkseni nämäkään eivät siis treenaa niin että niille suurta lihasmassaa tulisi?

Ja tosiaan, kun jonkunnäkönen yleiskunto on jo alla niin enkö voisi tästä nyt lähteä suoraan kehittämään sitä kestävyyttä, ja siinä ohessa pikkuhiljaa nostamaan sitä massaa muutaman kilon ylemmäksi, että jakaisi sen vaikka niin että 25% treenistä olisi sitä maksimivoimaa?

En itse siis tiedä, mutta näin mun mielestä kuulostais järkevältä, koska jos nyt lähtisin tota maksimivoimaa treenailemaan niin lihasmassaa tulisi varmasti suht-nopeaan, enkä tosiaan halua sitä liikaa, haluan pysyä ketteränä ja koska noi luettelemani lajit mm. ovat lähellä sydäntä, ja johonkin sen tyyppisiin tosiaan saatan hakeutua, niin niiden suhteen kropan pitäis pysyä "toimivana"

Eli muita mielipiteitä haluaisin vielä kuulla, kiitos :)
 
Inttiin et todellakaan tarvitse mitään salitreeniä. Tärkein on hyvä juoksukunto, treenaa tähän sekä normi lenkkeilyä että intervalleja. Tähtää mahdolisimman kovaan cooperiin. Lisänä vähän lihaskuntoa vaikka omalla painolla kuntopiirillä. Leukoja ei taidetä enää tehdä intin kuntotesteissä, joten oma asiasi teetkö niitä.

Sulla on muuten vähän hukassa noi käsitteet voiman lajien osalta. http://www.kork.fi/?sivu=liikunta,hakemisto,sivu Äkkiä googletettuna tossa on ihan hyvin sanottu noi. Muista se, että nuo nopeusvoimahommat on hyvin liikeratakohtaisia, ne ei sellaisenaan siirry jostain punttiharjoitteesta vaikkapa lyöntivoimaan. Jos et treenaa voimanostoa tai painonnostoa päälajina niin painoharjoittelulla pyritään saamaan riittävä perusvoimataso, joka sitten "jalostetaan" lajitreenillä vaikkapa paremmaksi räjähtävyydeksi siihen omaanlajisuoritukseen. Nopeuteen tarvitaan aina riittävästi voimaa.
 
Zone-sarja -42%
Samaa mieltä Orankin kanssa.

Armeijaan valmistautuisin lähinnä sillä mielellä, että ei missään nimessä tulisi rasitusmurtumia (marssimurtumia) jalkoihin. On vittumaista, jos joutuu lopettamaan leikin kesken marssimurtuman takia ja sitten palamaan parin vuoden päästä suorittamaan palvelus loppuun. Varusmiehistä noin 5–15% saa jonkin asteisen rasitusmurtuman ja laskuvarjojääkäreistä 17–25%. Marssimurtumat on tosin helppo välttää, jos on suht hyvä yleiskunto ja on tottunut viettämään aikaa jalkojensa päällä.

Perusjantterille fyysisesti raskasta on lähinnä koulutushaaramarssi, jossa joissa köpötellään joitain kymmeniä kilometrejä (tyyliin 50km) reppu selässä välillä huilaten. Pääsääntöisesti hommasta selviää kaikki ne vässyköimmätkin säkit, jotka valittavat koko ajan jostakin. Ketjun aloittajalla ei pitäisi olla mitään vaikeuksia noin fyysisiä koittelemuksia ajatellen.

Itsellä oli futisharrastustaustaa, mutta ennen inttiä olin ollut joitain vuosia liikuntaa harrastamatta enkä etukäteen viitsinyt kohottaa kuntoani. Alokasajan kesähelteillä paino putosi 20 kiloa ja pieni pötsi suli pois mustia ulkoiluttaessa, mutta sellaista eestaas kävelyä/pyöräilyä, tavaran raahaamista ja odottelua se intti on. Vähänkin lihaksikkaalta tyypiltä ne lihat rupeaa suorastaan katoamaan intin aikana, jossei omatoimisesti vaivaudu käyttämään iltavapaitaan punttitouhuihin ja varaa omia eväitä leireille.
 
Inttiin et todellakaan tarvitse mitään salitreeniä. Tärkein on hyvä juoksukunto, treenaa tähän sekä normi lenkkeilyä että intervalleja. Tähtää mahdolisimman kovaan cooperiin. Lisänä vähän lihaskuntoa vaikka omalla painolla kuntopiirillä. Leukoja ei taidetä enää tehdä intin kuntotesteissä, joten oma asiasi teetkö niitä.

Sulla on muuten vähän hukassa noi käsitteet voiman lajien osalta. http://www.kork.fi/?sivu=liikunta,hakemisto,sivu Äkkiä googletettuna tossa on ihan hyvin sanottu noi. Muista se, että nuo nopeusvoimahommat on hyvin liikeratakohtaisia, ne ei sellaisenaan siirry jostain punttiharjoitteesta vaikkapa lyöntivoimaan. Jos et treenaa voimanostoa tai painonnostoa päälajina niin painoharjoittelulla pyritään saamaan riittävä perusvoimataso, joka sitten "jalostetaan" lajitreenillä vaikkapa paremmaksi räjähtävyydeksi siihen omaanlajisuoritukseen. Nopeuteen tarvitaan aina riittävästi voimaa.

Joo, kattelin ton linkin joten hermotuksen kautta pitäis maksimivoimaa kehittää? Mutta siis, en ole nyt varsinaisesti treenaamassa inttiä varten, vaan kunhan satun nyt aloittamaan (nimenomaan siksi en lihasmassaa jos ne intissä kerran lähtee) ja intissä tämä kunnon kohotus jatkuu, jonka jälkeen sitten kattoo että mitä tekee. Jotain säännöllistä urheilua nyt kuitenkin hakisin sekä ruokavalio ja lisäravinnevinkkejä.
 
Intissä selviää hyvinkin pitkälle peruskestävyydellä(siis ihan normijääkäri hommis, erikoismiehet erikseen). Jaksaa vaan raahustaa pitkään kuorma selässä. Sillä, että juoksetko 3000m cooperissa ei o väliä muuta kuin itse testiä ajatellen. Kestävyysharjoitteluksi suosittelisin pääasiallisesti pitkiä(1-xxh) fyysisesti kohtuu kevyitä suorituksia(alle aerobisen kynnyksen). Ota joskus vaikka sauvakävelyä, mene joskus päiväksi metsään samoilemaan eväiden kanssa, hiihdä, lumikenkäile, luistele jne. Jos syke pysyy kurissa niin toki juostakin voi. Jos kotipaikkakunnallasi on rasteja niin suunnistus on myös hyvää harjoitusta inttiä varten. Kasvattaa kuntoa ja suunnistamaan sielä joutuu kuitenkin.Lisää jossain välissä(1-3kk jälkeen riippuen lähtötasosta) yksi kovempitehoinen harjoitus. Vältä monotonisuutta harjoittelussa. Aloita rauhallisesti niin vältyt rasitusvammoilta.

Muutaman kuukauden jälkeen laita silloin tällöin reppuun painoja näille lenkeille niin totut vähän siihen repun raahaamiseen. Se kuorman kantaminen on sellainen tekijä joka hyydyttää yllättävän paljon. Oma juoksukunto oli ihan hyvä inttiaikaan, mutta silti olin (pienikokoisena) helisemässä välillä rinkan kanssa marsseilla kun pohkeet vetivät kuorman ja maaston takia hapoille. Loppua kohti kyllä helpotti mutta pohkeiden kokokin oli kaksinkertaistunut siihen mennessä :) Kannattaa siis sitä painoreppuakin raahata välillä.

Kyllähän siellä juoksemaankin joutuu mutta kun luo hyvän peruskestävyyspohjan, niin juoksukunnon saa helposti esiin panostamalla juoksuharjoitteluun pari viimeistä kuukautta ennen palvelukseenastumista.

Tavoitteesi ovat hieman risteäviä kehon muutosten suhteen. Kestävyyden paraneminen tarkoittaa mm. kapillaaritiheyden kasvua, lihaskasvu taas tämän laskua. Yleensä tämä tarkoittaisi jonkinlaisen jaksotuksen käyttämistä. Eli vaikka kuukausi kestävyyttä, jolloin ylläpidetään voimatasoja ja sen jälkeen kuukausi voimaa, jolloin kestävyysharjoittelua kevennetään. Toinen "matalan tason" urheilijoilla toimiva tapa on tehdä kaikkea rinnakkain. Tällöin pitää kuitenkin noudattaa varovaisuutta ettei kokonaisrasitus nouse liian suureksi. Esim. valitse viikkotasolla riittävä määrä painoharjoittelua ja rupea kasvattamaan sen päälle kestävyysharjoittelun määrää sietokyvyn mukaan. Toisinkin päin voi tehdä mutta silloin painoharjoittelun määrä voi nousta työkyvyn noustessa suhteettoman suureksi tavoitteisiisi nähden, ellei myös kestävyysharjoittelun osuutta nosteta jossain välissä.

Maksimivoiman lisääminen on ihan hyvä lähtökohta saliharjoitteluun. Isoja perusliikkeitä vaan kohtuullisella työmäärällä. Ei se mitenkään optimaalinen juttu ole kun puhutaan esim. juoksukestävyydestä tai juoksunopeuden kehittämisestä, mutta ei sielä intissä missään kuntopiikissä tarvi ollakaan. Jos oikeasti halutaan optimoida kehitystä niin pitäisi lisäksi ottaa huomioon lajin vaatima voimaominaisuuksien spesifisyys, kehittää lihasten kykyä käyttää maitohappoa, lisätä hitaiden lihassolujen voimatasoja, yms.. Menee reilusti yli yhden foorumipostauksen sisällön :rolleyes:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom