Tämä oli mielenkiintoinen uutinen kahdesta syystä:
1. Kepler-22b on ensimmäinen ei-kaasujättiläinen, joka on löydetty
elinkelpoiselta vyöhykkeeltä
2. Kyseinen planeetta on myös
Kepler-teleskoopin ensimmäinen vahvistettu löytö. Jonossa on vielä yli 1700 (!!) samankaltaista ehdokasta
Keplerin tehtävänä on etsiä juuri tällaisia "maankaltaisia" planeettoja. Eli siis niitä jotka ovat suhteellisen pieniä (kaasujättiläisiin verrattuna) ja sopivan etäisyyden päässä emotähdestään. Tässä aika huikea kuva siitä, mihin suuntaan tuo Kepler kurkistelee:
Planeetat löytyvät kun ne himmentävät emotähden valoa kulkiessaan sen ohi. Ennen kun havainto voidaan varmistaa, tulee suorittaa kolme eri mittausta ja kun Kepler-22b:n kiertoaika on 290 päivää, vahvistukseen on mennyt jo jonkin aikaa. Tässä tapauksessa tukevia havaintoja saatiin myös muilta teleskoopeilta.
Tuosta Keplerin havainnosta voidaan käsittääkseni paljastaa vain sen olemassaolo, koko, etäisyys emotähdestä ja kiertoaika. Massaa ei vielä tiedetä. Myös tuo arvioitu lämpötila on pelkkää arvailua sillä sehän riippuu ilmakehästä. Vertailun vuoksi:
Myös Merkurius, Venus ja Mars ovat meidän aurinkomme elinkelpoisella vyöhykkeellä mutta kaikilla on hyvin erilainen keskilämpötila. Tuo 22 astetta perustuukin arvaukseen siitä, että siellä olisi maankaltainen ilmakehä. Onhan se mahdollista mutta lisätietoja kaivataan.
Bad Astronomer bloggaaja, kirjailija, tv-kasvo yms, Phil Plait on kirjoittanut aiheesta
mukavan tiivistelmän.