Kaura – suomalaisen ravinnon peruspilari

Meta title: 🌾 Kaura – suomalaisen ravinnon peruspilari

Meta description: Kaura on kuitupitoinen viljakasvi, joka tukee suoliston toimintaa, auttaa LDL-kolesterolin hallinnassa ja tarjoaa hitaasti imeytyvää energiaa.


Ruispuuro on terveellisempää kuin kaurapuuro, koska kaura erittää limaa elimistöön! Ei käy ainakaan astmaatikoille eikä niille kellä on maidon kanssa ongelmia.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Olenkin vähän ihmetellyt että mitä ideaa on tehdä kattilassa, osaisiko joku hyvin perustella sen vaivan ja ajanhukan ja tiskin määrän? (toki jos tekee useammalle hengelle sitä puuroa niin varmaan järkevämpää tehdä siinä kattilassa..niin ja ellei omista mikroa :))

Kauran beta-glukaani on myös liukoista kuitua (löytyy myös ohrasta, ja rukiissa on arabinoksylaania joka niinikään on liukoinen kuitu). Oma puuroreseptini meni hiljattain hieman uusiksi kun keskustelin erään asiantuntijan kanssa: mikrotuksen sijaan väh. 10 minuuttia kattilassa että beta-glukaani ehtii liueta ja vehnäleseiden tilalle kauraleseitä.

Mitäpä sitä ei terveytensä eteen tekisi. Ja makukin paranee kattilassa.
 
edellisenä iltana termariin

Keitän edellisenä iltana vedenkeittimellä veden, laitan vettä ruokatermariin ja lisään sinne eloveenat sekaan. Sekoittelua ja yön yli hauduttuaan on aamulla valmista lämmintä/haaleaa kaurapuuroa. paljon paremman makuista mitä mikropuuro ja aamulla ei mene yhtään ylimääräistä aikaa. miinuspuolena on tietty sen termarin huuhtominen, mutta ei tarvi lautasia tiskata
 
Onko noissa jotain kauraleseissä jotain pahaa, kun harva syö niitä missään välissä? Eikös niissä kumminkin pitäs olla aika hitaita hiilareita(kaiketi?).
Mulla ainakin menee pari desiä aina rahkan kanssa, että onko siitä jotain haittaa? Vehnäleseitä ei tuu syötyä, kun ne painaa niin vähän, enkä jaksa lappaa jotain 5 dl niitä joukkoon :lol2:
 
Eipä niissä mitään pahaa ole, vaan päin vastoin! Oikein hyvät ravintoarvothan niissä on.

Ja kyllä kauraleseitäkin syödään. Ainakin itselläni kauraleseet (-hiutaleiden ohella) kuuluu ihan sekä massa- että dieettiruokavalioon.
 
Minä sekoittelen noita kauraleseitä puuroon, rahkaan yms. vehnäleseiden sijasta siitä hyvinkin tieteellisestä syystä, että vehnäleseet maistuu kitkeriltä sahanpuruilta. Eipä noissa taida olla juuri muuta eroa alkuperäkasvin lisäksi kuin että kevyemmissä (ja siten tilavuuteen nähden vähemmän energiaa sisältävissä) vehnäleseissä on vähemmän hiilareita ja enemmän kuitua.
 
Rikkaina aikoina keitän koko puuron kauraleseistä, maku ja koostumus ovat suorastaan taivaalliset. Vähillä rahoilla syön tavallista kaurapuuroa hiutaleista (kuten nyt) ja kyllä vituttaa. Onneksi raejuusto peittää enimmän limaisuuden. Kauraleseistä tulee muuten todella hyviä sämpylöitä.
 
Samaa tavaraa ne taitaa olla ku tavalliset hiutaleetkin.
Eikös niillä leseillä oo vaa jotain muuta terveysvaikutuksia, esim. pitää kolesteroli-tasoa alempana tms.
 
Tuleehan noita kauraleseitä rouhittua. viimeaikona tosin olen käyttänyt muistaakseni Kuidukas nimellä myytävää ruis/kaura/vehnä lese sekoitusta.
 
Tutkimuksen mukaan kaura- ja vehnäleipien syöminen saattaa puolestaan lisätä stressivasteeseen ja tulehduksellisten tekijöiden aineenvaihduntaan liittyvien geenien toimintaa, EI PUUROJEN.

Sitäpaitsi kauraleivissä on itse kauraa tyyliin 20%. Vehnää +50%.

Syökää kauraa ja kasvakaa :)
 
Niin...Miksipä sitä pitäisi jumittua yhteen laatuun? Itse vaihtelen kauran, rukiin ja ohran välillä aamupuuroissa. Hiutaleiden sekaan vielä kaura- ja ruisleseitä sekä pellavansiemenrouhetta. Protskuja en lähde niin viilaamaan, että se vaikuttaisi puuron valintaan. Sekaan heitän kuitenkin vielä sen purkillisen rahkaa tai raejuustoa ja marjoja, niin pysyy sekin puoli kunnossa :)
 
Morjesta. Tossa mietiskelin että miten ton puuron laita,jos vaikka nykis joka päivä enne reenii kaurapuuroo kunnon läjän ja vaik sit viel päälle joku banaani (tms).+ sama vaik viel reenin jälkeen. ollakko hyvä vai eikö olla. kertokaas fiksummat. Tiestysti päivän mittaa normi safkat +prodet. Omasta mielestä toi ois aika kova juttu mutta mee ja tiedä siit. Kertokaas Poijjaat mielipiteenne?:dance2:
 
Pitäs oikeestaa tietää koko päivän syömiset eka. :) Kaurapuuro on muute iha jees, siin on paljon hyvää hiilarii ja kuitujaki jonki verra mut protskut puuttuu. Tarvit sitä JOKASELLA aterialla. Ite vetäisin tota aamulla koska sillon kuidutki pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Edit. Nii nyt vasta huomasin ettet maininnu palkkarii. Sen pitäs olla eka asia mitä kurkusta alas vedät HETI treenin jälkee.
 
Kaurapuuro on muute iha jees, siin on paljon hyvää hiilarii ja kuitujaki jonki verra mut protskut puuttuu.

Itseasiassa hiilarilähteistä kaurahiutaleissa on tosi hyvin prodea n. 14,5g/100g kun esim. ruisleivässä on reilusti <10g/100g, riisissä n. 6g/100g. Eli aika hyvin on hiilaripitosesta ravinnosta. Kun taas venhäalkiohiutaleissa prodea on melkein tuplasti tuo kauran määrä eli about 30g per 100g.
 
Joo sori tosta. Palkkariks vetelen heti hera+malto 50:50 suhteella. Onkos toi hyvä? nii ja sit tosta muusta safkaamisest joka koostuu aika paljon tummasta makarooni jauheliha mössöstä tota vetelen pari kertaa päiväs lisänä maksamakkara sekaan ja hyvvee on:). nii ja tietenki pienet välipalat 2-3 tunnin välein muutama leipä yms... Onko toi ihan ok, ni lisä vinkkii kaipas?
 
No se on iha hyvä, mul kans sama. Joo jauheliha ja pasta on hyvii. :) Kuhan huolehdit siitä että saat protskua tasasesti joka aterialla. :)
 
Back
Ylös Bottom