Karaten ideologia...

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
25.6.2005
Viestejä
5
Elikkäs...miten määrittelette lyhyesti karaten ideologian? Ystäväni tätä kysäisi enkä osannut antaa suoraa vastausta :nolo:
 
Muutamiin tyylisuuntiin on tarttunut (Japanin vaikutuksesta) vaikka sun mitä zeniä kyytiin, mutta alunperin Okinawalla homma on ollut hyvin turpaanvetopainotteista. Joidenkin mielestä turpaan vetäminen on jotenkin hienompaa, jos siihen sotkee mukaan filosofiaa ja ties mitä itämaan mysteeriä.
 
Todella harmi, ettei Rob Redmondin 24fightingchickens saittia enää ole. :( Siellä oli todella fiksusti ja kriittisesti kirjoitettua tekstiä karatesta (shotokanista ja muistakin) sekä kamppailulajeista ja itsepuolustuksesta yleensä. Rob rikkoi kaikenmaailman höpöhöpömyyttejä, kuten mm. sen kamppailulajien filosofiapotaskaan liittyen. Kannattaa lukea KAIKKEA kamppailulajeihin liittyvää matskua todella tiukka paskapuhesuodatin päällä, sitä nimittäin piisaa.

Mike, toi pätee ns. voimakarateen, eli esim. shotokaniin. Sitten on "kevyempiä" karaten tyylejä, joissa keskitytään nopeuteen enemmän, ei voimakkaisiin iskuihin tai potkuihin.

Mun kokemuksen mukaan (rajoittunut, myönnetään, eli judoa pari vuotta, shotokania vajaat kolme ja krav magan alkeiskurssi) mikä tahansa kamppailulaji voi olla huono tai hyvä, riippuen ihan vetäjistä. Jos vetäjät ovat päteviä, kokeneita ja pitävät hommassa realistisen otteen (ei siis mitään turhaa filosofiaa, sitä oppii paremmin lukemalla vaikkapa Platonin kirjoituksia), niin hyvin menee.

Jos sinne sekaan kovin paljon mitään mytologioita ja kosmisia energioita ympätään, niin pieleen menee. Matsireenejä on hyvä olla, kuten myös joitain ns. katutappelujuttuja, eli esim. sitä, kun vastustajia on useampia kuin yksi (todella fiksu yksityiskohta krav magassa, heti alkeiskurssilla). Sen sijaan muodostelmassa ilman pieksäminen ja potkiminen (mitä kieltämättä on karatessa useimmiten ihan liikaa) olisi hyvä jättää todella vähälle.
 
Kyllä tuo Miken entisen karateseuran, Seigokanin treenaama karate on lähellä sitä alkuperäistä Okinawalaista. Seigoganissa treenataan Goju-Ryu karatea, mikä on maailmalla yksi suurimpia Okinawa -tyylisuuntia. Luulisin, että seurassa treenatun karaten perusteella saa jonkinlaisen kuvan Karaten sisimmästä. Vaikkakin mielipiteitä ja käsityksiä on monia. Itse reenasin samassa seurassa joskus 80 luvulla useita vuosia, mutten osaa laittaa sanoiksi sitä ideologiaa. Siihen aikaan ihan hauskaa meininkiä, ilman kummempia ideologiapohdintoja.
 
täytynee wanhana seigokanilaisena myös sanoa jotain...
goju-ryu painottaa monista muista karate-suunnista poiketen lukkoja, sidontoja, kaatoja, heittoja jne. monesti tekniikat päätetään niihin.
nimi tulee sanoista kova-pehmeä: täytyy olla kova, ettei katkea. täytyy olla pehmeä, että taipuu.
jos haluaa otella, niin en suosittele kenellekään karatea. sensijaan kuntoilulajina varsin verratonta puuhaa. itse nautin siitä ilmaan potkimisesta enemmän kuin muista hommista. se ei nimittäin ole kovin helppoa tehdä hyvin.
kaiketi karaten voisi kiteyttää esim näin:
karatessa haetaan kamppailua itsensä kanssa. aina joku muu on isompi ja vahvempi, sille ei voi mitään. tarkoitus on tulla itse niin hyväksi kuin mahdollista.
jos jotain teknistä ideologiaa hakee, niin koko karate perustuu lantion käyttöön.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tärkeä asia, jota moni edes karatea treenannut ei tajua: tekniikoita ei ole tarkoitettu suoritettavaksi sellaisenaan, vaan ne ovat liikkeitä tai liikesarjoja, joilla opetellaan oikeanlaista kehonkäyttöä kamppailutilannetta ajatellen. Esimerkiksi sitä oikeaa lantion käyttöä liioteltuja lyöntiliikkeitä tekemällä. Kun näitä harjoitteita ei ymmärretä, niin ei ihme kun touhu tuntuu "täysin turhalta näytöslajilta".

Mikään äärimmäisen nopea tie turpaan vetämisen oppimiseen karate ei ole, mutta sitäkin perustavampaa laatua oleva opetusjärjestelmä.

On myöskin syytä muistaa, että karate-nimen alla kulkee hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia systeemejä.
 
Perusideaa voisi luonnehtia siten, että koitetaan olla rehellinen pasifisti. Tarkoittaa sitä, että taitoja ei pidä käyttää riidan haastamiseen, mutta ei pidä myöskään pelätä ilmaista rehellistä mielipidettään tai heikompien puolustamista vääryyksiä vastaan. Monet harrastajat koittavat lisäksi samurai-fantasioiden innoittamana sulloa itseään henkiseen bushido-muottiin, vaikka muinaisaikojen oikeilla samurailla ja kyseisellä bushidolla ei ole paljoakaan yhteistä.
 
En tiedä sopiiko karaten ideologiaan mutta minusta joku on jossakin aika osuvasti todennut tyyliin "jotta voisi olla pasifisti pitää hallita myös kolikon toinen puoli. Jos näin ei ole pasifismi ei ole valinta vaan pakko." :D
Sopii kyllä näihin lajiloisiin kuin nyrkki silmään tai jotain ;)
 
ook sanoi:
On myöskin syytä muistaa, että karate-nimen alla kulkee hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia systeemejä.

Näinhän se, ensin pitäisi määritellä mitä on karate. Meidänkin seurassa on karate muuttunut aivan toisennäköiseksi mitä se oli aloittaessani yli kymmenen vuotta sitten, vaikka tyylisuunta on pysynyt samana. Vastaus silloin ja vastaus nyt olisivat aivan eri, on ainoa varma mitä osaan sanoa. Mikä se sitten on... mie ei tiijä. Elämää?

Alkuperäiseeen kysymykseen palatakseni, miten olisi se mitä itse haet karaten treenaamiselta, ja miten sitä toteutat? Sinä treenaat Supersonicways-karatea, minä hgw-karatea, joku toinen jokutoinen-karatea. Kullakin on loppujen lopuksi oma yksityinen tyylisuuntansa, sanoi siihen lajiliitto tai dan-kollegio mitä tahansa.
 
Jaa-a.. Helvetin vaikea kysymys..

Tuollasen 14-vuoden kokemuksen jälkeen tiivistäisin ehkä henkisen ideologian siihen, että ollaan rauhallisia ja "tavallisia" harmittomia ihmisiä. Tarvittaessa sitten rähinä päälle.

Tappeluideologia riippuu hirveästi tyylistä. Että sitä en lähde filosofoimaan, kun eriäviä on varmasti ihan riittämiin.
 
Laji kuin laji, aina sama juttu. Lajinmääritys, ja etenkin ideologia = ongelma? Toinen tahtoo mättää, toinen meditoida, eikä kumpikaan pidä toisen tavasta harjoitella. Sitten, ehkä vyöarvostakin riippuen, joko käsketään ikävää tyyppiä tekemään niin kuin itse tekee, perustetaan oma tyylisuunta/seura, vaihdetaan sellaista tai mennään toisen vetäjän harjoituksiin/toiseen seuraan/toista lajia harjoittelemaan.

Ideologia lienee lähinnä se, ettei mitään (yhtenäistä) ideologiaa ole. Ja sellaista mitä ei ole, on hiton vaikea opettaa. Yli kymmenen vuotta näitä aiheita tahkottuani voin sanoa vättyneeni varsin hyvin kaikenlaiselta ideologiselta opetukselta . Vetäjät kun ovat joutuneet ihan täysillä keskittymään teknisiin yksityiskohtiin osaksi ajanpuutteen, osaksi toivottoman lahjattomien oppilaitten vuoksi:D.

Onneksi on kirjasto, ja kirjakauppa. Akateemisessa muuten on ollut myynnissä Funakoshin Twenty guiding principles of karate (tai jotain sinnepäin, pienehkö punakantinen kirja) josta voi löytää sitä henkevämpää puolta.

Vai olisiko karaten syvin olemus ja ideologia sittenkin oppia taito elää sovussa kaikenlaisten hippien kanssa, jotka kyllä pystyisi nuijimaaan p**n päreinä maanrakoon - jos vain haluaisi :lol2: ?
 
Supersonicways sanoi:
Elikkäs...miten määrittelette lyhyesti karaten ideologian? Ystäväni tätä kysäisi enkä osannut antaa suoraa vastausta :nolo:


Ideologiasta en tiedä, mutta seuraavat tavoitteet ainakin löytyvät:

- luonteen vahvistuminen
- vilpittömyys
- todellinen yrittämisenhalu
- oikea käyttäytyminen
- itsehillintä

Karate itsesään ei liity mihinkään hengelliseen oppiin tai filosofiaan. Zen (mietiskely) ja bushido (soturin tie, samuraiden oppi) ovat ehkä eniten vaikuttaneet karaten henkiseen puoleen.

Eli suomeksi tuo zen olisi mietiskelyä ja hiljentymistä. Bushido taas kääntyisi länsimaiseksi ritarillisuudeksi ja ritarien hyveiden kunnoittamiseksi. Siihenhän kuuluu että naisia ei lyödä, viholliselle annetaan tasoitusta jos hän on sen arvoinen. Ja ennenkaikkea otellaan reilusti. :)

Tietolähteenä ja muistin virkistyksenä käytin Ilpo Jalamon kirjaa "Karate-jutsu", painettu klassisen suomikaraten kulta-aikaan 1986 heinolan kirjapainossa... :)

Nimimerkillä: wadokanin ilmanreijittäjä hapenloppumiseen saakka... :)
 
Karaten ideologia:

-sitä harrastetaan, että osattais paremmin hakata ihmisiä
-sitä harrastetaan, että oltais kovempia jätkiä
-sitä harrastetaan, että uskaltaisi snägärillä haastaa riitaa
-sitä harrastetaan, että voisi joku päivä vetää entisiä koulukiusaajiaan turpaa.

-->

-pukukopissa yksi sanoo: "kyllä karkuun juokseminen on parasta itsepuolustusta." muut nyökyttelee.
-harjoituksissa "mietistellään" ja "kehitytään henkisesti."

--->

-suurin osa lopettaa tajuttuaan, että krav magassa oppii tappelemaan paremmin.


Tämä on karatea.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom