Kambodzhan hengellinen koti
Angkorin temppelit nousevat menneisyyden varjoista.
Tähdet väistyvät ja kuu vaalenee näkymättömiin. Aurinko nousee idästä suuren ja symmetrisen temppelin takaa. Angkor Watin ääriviivat alkavat erottua ensin vaaleansinistä ja sitten kellertävää taivasta vasten. Irvistävät leijonapatsaat ja temppelin seiniin veistetyt tarinat heräävät uuteen aamuun.
Angkorin temppelialue on kambodzhalaisten, khmerien, identiteetin sydän sekä maan historian ja kulttuurin koti. Temppelit ovat Kambodzhan turismin vetonaula ja maan tunnetuin symboli. Symboli, jolle on Pol Potin ja punakhmerien hirmuhallinnon jälkeen jälleen palautettu sen ansaitsema arvostus.
Tänään temppelialueen ulkopuolella liehuu jälleen Kambodzhan kuningaskunnan sinipunainen lippu valkoisine temppelinkuvineen. Sen alla helteestä uuvahtanut vanha mies nauttii Angkor-oluttaan.
Angkorin temppelialue tunnetaan parhaiten Angkor Watin temppelistä, tiettävästi maailman suurimmasta uskonnollisesta rakennelmasta. Mahtipontinen buddhalaistemppeli on alun perin, ensimmäisen vuosituhannen alussa, rakennettu silloisen kuninkaan hautatemppeliksi ja hindujumala Vishnun kunniaksi.
Angkor Watin kivisiä käytäviä ja koristeellisia seiniä tutkaillessa mielikuvitus saa helposti siivet. On mieletöntä kuvitella, miten uskomaton kokonaisuus temppelialue on ollut loistonsa päivinä.
Angkor Watin jälkeen ihmeteltävää riittää Angkor Thomin muinaisessa metropolissa. Tämän 20 Vatikaanivaltion kokoisen rakennustaiteen riemuvoiton tiedetään olleen vielä 1200-luvulla maailman suurin kaupunki.
Kolmas, ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys tällä Unescon suojelemalla maailmanperintökohteella on Ta Prohm -temppeli, joka on jätetty siihen tilaan kuin se1800-luvulla löydettiin. Viidakon ja paksujen puunjuurien ympäröimissä raunioissa voi hetken kuvitella olevansa Indiana Jones.
Vielä 1990-luvun alussa Angkorin raunioissa sai vielä puikkelehtia melko rauhassa. Nyt kansainvälinen turismi on löytänyt temppelit.
Lähimmässä kaupungissa Siam Reapissa lähes joka toinen vastaantuleva paikallinen tuntuu tarjoavan opastettua kierrosta temppelialueelle. Massaturismista johtuen autenttista "minä ja historia" -kokemusta on turha Angorin temppelialueelta hakea. Historian siipien havina peittyy satojen turistien kameroiden naksahteluun jo aamukuudelta.
Torikammoisten kannattaakin suosiolla sivuuttaa auringonnousun vahtiminen Angkor Watilla, perinteisellä kierrosten aloituspaikalla, ja kiertää alue vastapäivään. Näin voi vielä löytää itselleen hiljaisen hetken jonkin temppelin sydämestä.
Muista historia
Kambodzha tuli maailmalle tunnetuksi etenkin vuosina 1975-1979 Pol Potin johdolla maata hallinneiden punakhmerien toteuttamasta, arviolta noin kaksi miljoonaa uhria vaatineesta kansanmurhasta. Paikallisten kanssa poliittisista asioista keskustellessa kannattaa muistaa, että jokainen yli 30-vuotias kambodzhalainen on todennäköisesti menettänyt jonkun sukulaisensa punakhmerien kuoleman kentille.
Sotien perintönä Kambodzhassa on edelleen paljon räjähtämättömiä maamiinoja, joten teiltä ja merkityiltä poluilta ei kannata poistua edes puskavessaan.
Verisen lähihistorian seurauksena Kambodzha on tänään yksi Aasian köyhimmistä maista. Köyhyys tuo mukanaan paljon ongelmia, jotka osuvat usein turistinkin silmiin. Kerjääminen on yleistä, eivätkä turistioppaat usein ole kuulleetkaan ekoturismista. Myös seksiturismi, lapsiprostituutio ja HIV ovat suuria ongelmia.
Kambodzha matkailumaana
Kambodzhassa on paljon muutakin kuin temppeleitä. Massaturismi ei ole vielä pilannut koko maata, joten kaupunkien ulkopuolella voi nähdä myös perinteistä, paikallista elämänmenoa.
Hieman kaoottinen, mutta viehättävä pääkaupunki Phnom Penh jää usein huomiotta, kun matkailijat kohkaavat kohti Angkorin temppeleitä.
Bokorin luonnonpuistossa on paljon tekemistä heille, jotka nauttivat vaellusretkistä tai elefanttisafareista, kun taas mahtavan Mekong-joen virrasta voi bongata harvinaisia makean veden delfiineitä.
Auringonpalvojat löytävät iholleen väriä Sihanoukvillen valkoisilta hiekkarannoilta.
Sään puolesta Kambodzhaan matkustamista suositellaan etenkin joulu-helmikuussa.
Angkor-turistin vinkit
Varaa tarpeeksi aikaa. Lippuja myydään yhdestä päivästä
viikkoon, ja nähtävää riittää.
Vuokraa tuk tuk -kuski tai polkupyörä. Laajaa aluetta ei
kävellen kierretä.
Herää aikaisin. Temppelit ovat kauneimmillaan auringonnousun aikaan.
Ota mukaan pikkurahaa. Alueelta voi ostaa virvokkeita ja ruokaa.
Ota mukaan opaskirja tai opas. Historia avautuu elävimmin tarinoiden myötä.
Mitä maksaa?
Lennot Phnom Penhiin tai Siem Reapiin halvimmillaan 850 eurolla.
Suomalaiset matkanjärjestäjät tarjoavat monipuolisia valmismatkoja.
Viisumin saa lentokentältä, rajalta tai netistä.
Päivälippu 15 euroa, kolme päivää 30, ja viikko 45 euroa.
Kuljetuskulut raunioille ja takaisin: polkupyörävuokra pari
euroa, moottoripyörä 5-10 euroa, tuk tuk -kyyti 8-12 euroa ja auto 20-27 euroa.
Hotelli 2-200 euroa. Tarkan markan vartijat pärjäävät 10-20 euron päiväbudjetilla.
Kambodza pähkinänkuoressa
Hallitusmuoto: kuningaskunta
Uskonto: buddhalaisia 95 prosenttia
Asukasluku: noin 15 miljoonaa
Kielet: khmeri, englanti, ranska, kiina ja vietnam
Valuutta: riel ja dollari