Kaikki opiskelijat HUOMIO!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kvu
  • Aloitettu Aloitettu

kvu

Liittynyt
10.8.2004
Viestejä
300
Jatkan ristiretkeäni Suomen koululaitosta vastaan avaamalla keskustelun koulukirjoista. (edellinen avautumisketju: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=50544)

Täällä Suomessa ei oikein opiskelijoita informoida heidän oikeuksistaan. Anyway, tässä pieni infopaketti:
Tekijänoikeuslaki 12 § (24.3.1995/446)

Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.


Eli ei muuta kun kopiokoneet laulamaan. Vai olenko ainoa, jonka mielestä historia, matikka jne. eivät muutu niin paljoa, että kirjat (satoja euroja lukion aikana) täytyy uusia vuosittain? Jossain kusee pahasti ja joku rahastaa aika hyvin. Mun mielestä opettajat eivät ole täysin vastuuttomia tyrkyttäessään uusia kirjoja oppilailleen. Pitäiskö jonkun MOT:n tai Karpon tutkia asiaa?

Fight the power!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Voihan ne kirjat ostaa käytettynä, niitähän on netti ja koulujen ilmoitustaulut pullollaan. Vittumaista kopioda kirjoja käsipelillä, joskus yhden kirjan joutunut kopioimaan kun ei saanut kirveelläkään sitä mistään muualta. Lukioaikana meni kyllä ihan hitosti rahaa kirjoihin, ostin tosin kaikki uutena.
 
No historian kerronta muuttuu kyllä jatkuvasti. Käytännössä mikään ei ole täysin selvää, ja asioista kiistellään kulissien takana. Sama on kyllä myöskin matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Melkein kaikki muuttuu. Olisikohan perusaineista äidinkieli, joka muuttuu eniten?

Tosin faktojen vaihtuvuus ei oo niin suuri et pitäis melkee joka vuosi uus kirja pistää. :D
 
Ai mitä, voiko yliopiston kirjastossa kopioida yhden vuorokauden laina-ajan kirjoja omaan käyttöönsä ikuisiksi ajoiksi? Ihmekään kun kopiokoneella on aina vitunmoinen jono. Siis mun takana.

ps. vaihdetaan toinen munuainen pinoon kopiokortteja, tarjoukset privana kiitos.
 
Lukiokirjat lisäksi menevät usein uusiksi jonkun vuoden välein, jotta mahdollisimman moni "pääsisi" ostamaan oman uuden kappaleensa.

Yritin itse myydä lukiokirjojani joskus ja sain jopa nolla kappaletta myytyä!
 
Mitä ite vertailin lukio aikoina noita kirjoja, niin erot "uuden" ja "vanhan" painoksen välillä oli yleensä lähinnä se, että asiat oli vähän eri järjestyksessä laitettu sinne kirjaan ja muutamia kuvia tullut lisää. Monesti esim biologiassakin, kun alettiin tekemään jotain tehtäviä, niin taululle laitettiin "uudessa kirjassa löytyy sivulta 25 ja vanhasta 30"

Joissakin sitten tulee oikeasti jotain uutta tietoa, mutta yleensä se oli juurkin tuo, että vähän järjestystä vaan vaihdellaan ja uudet hienot kannet kirjaan ja ei muuta ku myyntiin. :jahas:
 
Ei niitä lukiokirjoja tarvitse ostaa joka vuosi uusia, sanoo ne opettajat sitten ihan mitä tahansa. Korkeakoulujenkin kirjat kestää usein 5 vuotta ja pidempään. Tärkeää on, että te osaatte ja sisäistätte kurssin asiat.
 
Ei niitä lukiokirjoja tarvitse ostaa joka vuosi uusia, sanoo ne opettajat sitten ihan mitä tahansa. Korkeakoulujenkin kirjat kestää usein 5 vuotta ja pidempään. Tärkeää on, että te osaatte ja sisäistätte kurssin asiat.

Tämä on kyllä niin totta. Lukiossa en tuota vielä tajunnu ja iso osa kirjoista tuli ostettua uutena. AmKissakin ekat kirjat ostin uutena..viimeisinä vuosina sitten kaikki kirjat kirjastosta tai kopioiden, muutama kirja myös jostain käytettynä. Esimerkiksi: Meillä oli ~5 kurssia matikkaa, joihin lähes jokaiseen oma kirja. Mulla oli yks isompi kirja joka kattoi koko alueen, hyvin pärjäsi.
 
Miten sä ostat kirjan käytettynä, jos joka vuosi tulee uusi painos? Käytettynä voi ostaa jos sama versio kelpaa seuraavanakin vuotena.

Jos kirjoja ei uusittaisi niin porukka itkis siitä kun opetetaan vanhaa tietoa ja mikään ei ole ajantasalla. Nyt kun kirjoja uusitaan koko ajan niin porataan, että tulee kalliiksi. Tosiasia on kuitenkin se, että lukiokirjatkin perustuvat tieteeseen ja tiede menee koko ajan eteenpäin siispä kirjojen päivittäminen on välttämätöntä.
 
Mua otti päähän lukiota alottaessani, että mun ikäluokka oli se, jonka kohdalla vaihtui joka ikisen aineen kirjat. Kaikki kerralla saman vuonna. Eipä siis tarvinu ostaa yhtä ainutta kirjaa vanhana :curs: Sisko alotti lukion 3v päästä...taas sama juttu. Tosin ranskan kirjat meni vanhana. Siskon kohdalla matikankirjoissa taisi vaihtua markat euroiksi...

Ihan ymmärrettävää, että joissain tapauksissa joskus on ihan hyvä päivittää kirjat uuteen tai ottaa käyttöön joku parempi sarja, mutta ihan vittuilua opiskelijoille, jos kaikkien aineiden kirjat muutetaan parin vuoden välein kokonaan :(

Edit.
Ei niitä lukiokirjoja tarvitse ostaa joka vuosi uusia, sanoo ne opettajat sitten ihan mitä tahansa. Korkeakoulujenkin kirjat kestää usein 5 vuotta ja pidempään. Tärkeää on, että te osaatte ja sisäistätte kurssin asiat.

Kaikki opettajat ei tykkää hyvää, jos porukalla ei ole saman painoksen kirja. Kotitehtävät ei ole aina samat ja kaikkee muuta pientä paskaa. Järkeä käyttäenhän tuo asioiden sisäistäminen on se tärkein homma.
 
no mutta jos on yhtä köyhä opiskelija kun mä niin tulee testattua kaikkea kirjojen kierrätys häslinkiä ja parhaaksi olen todennut, että ostaa kirjan ja palauttaa sen takaisin ennen palautusoikeus päivää (yleensä 2 viikkoa). Toimii jos ns. hukka kurssi, josta haluat vaan päästä läpi ja näin luet sen pari kertaa ennen koetta. Ei toimi jos sottaa kirjan tai käyttää "temppua" liian useasti samassa putiikissa..

Tredin aloittajalle onnea ristiretkelle: joku leipoo hyvää rahaa tekemällä joka vuosi uudet painokset ym. Toisaalta suomessa koulut ilmaisia, joten kyllä se vähän kompensoi
 
Tosiasia on kuitenkin se, että lukiokirjatkin perustuvat tieteeseen ja tiede menee koko ajan eteenpäin siispä kirjojen päivittäminen on välttämätöntä.
Joo, juuri viime viikolla saatiin selville, että kolikonheitossa klaavan todennäköisyys on 0,48. Lisäksi toisen asteen yhtälöllä onkin kolme juurta. Rikkihapossa ei olekaan rikkiä yleisen harhaluulon vastaisesti. F=ma ei myöskään pidä enää paikkaansa.

Lukiotason opetuksessa on harvoin asiaa tieteen keihäänkärjestä. Onko kirjojen päivittäminen tällöin välttämätöntä?
 
^^ toi on totta. Lukio opetus on vielä niin "yleispätevää" että kaikkia tieteen pikku uutuus tietoja ei tod. tarvitsisi yrittää ahtaa niihin sen kustannuksella, että aina tehdään uudet painokset. Ylemmillä asteilla sitten aivan eri juttu kun erikoistutaan johonkin tarkemmin
 
Mitään pakottavaa tarvetta lukion matematiikan kirjojen uusimiselle ei ole. Ollesani itse lukiossa oppilaana käytössä oli 3 kpl matikan kirjoja(Matematiikka 1, 2 ja 3). Samoilla kirjoilla voisi ihan hyvin vetää läpi suurimman osan nykyisenkin lukion matematiikan kursseista. Ainoastaan muutama extrakurssi (esim. Logiikka ja lukuteoria) kaipaisi lisämateriaalia. Joissakin aineissa(esim. historia) kirjojen sisältökin kyllä vanhenee.

Jos katsoo hieman, mitä etuja nykyisen opetussuunnitelman mukaisista kirjoista on, verrattuna vaikkapa 20 vuoden takaisiin kirjoihin:

1) Opettajan ei tarvitse suunnitella kurssia/oppituntia niin paljoa. Oppilaan näkökulmasta ei ehkä kovin iso asia, mutta koska osa opettajista varmasti on haluttomia/kyvyttömiä suunnittelemaan opetustaan ilman "isoveljen" ohjeita, niin suuri osa opiskelijoista sais kuunnella aika sekavaa selitystä.

2) Oppimisen kannallta typerät YO-kirjotukset houkuttelevat opettajan ja oppilaat ajoittain keskittymään matematiikan kannalta turhiin kikkailuihin, joista saa pisteitä kirjoituksissa. Uudet kirjat huomioivat paremmin muodikkaat kikat. 10% vanhemmista sais takuulla päähänsä syyttää (osittain aiheellisestikin) kirjoja/opettajaa siitä, että oma huligaani kirjotti huonomman arvosanan kuin isi vuonna -67.

3) Pätevän oppilaan on helpompi suorittaa kurssi omatoimisesti, koska kurssi ja kirja vastaavat suht hyvin toisiaan.

4) Uudet kirjat ovat yleensä marginaalisesti parempia kuin 10v vanhat.

Eniten kirjojen uusimisesta hyötyvät tietenkin kustantajat.

Jos joku on mielestään hyvä jossakin aineessa ja jaksaa nähdä hieman ylimääräistä vaivaa, niin takuulla pärjää hieman vanhemmankin mallisella oppikirjalla. Tosin jos opettaja on täys puusilmä, niin voi olla fiksumpaa ostaa suosiolla uus kirja, kuin alkaa inttämään opettajan kanssa vanhan kirjan käytöstä.

Opetan itse matematiikka ja sallin kyllä vaikka minkä oppimateriaalin, jos uskon, että oppilas osaa itse jotenkin arvioida mikä on oleellista ja mikä ei. 95% oppilaista ei valitettavasti pysty ollenkaan arviomaan esim. mitä tehtäviä kannattaa tehdä.
 
Ei niitä lukiokirjoja tarvitse ostaa joka vuosi uusia, sanoo ne opettajat sitten ihan mitä tahansa. Korkeakoulujenkin kirjat kestää usein 5 vuotta ja pidempään. Tärkeää on, että te osaatte ja sisäistätte kurssin asiat.

Mutta ilman lukion kurssioppaassa mainittua kurssikirjaa on kurssille turha tulla. Sanoo Dragon sitten ihan mitä tahansa. :)

Eivätkä ne lukiokirjat todellakaan ainakaan kielissä vaihdu vuosittain. Useamman vuoden ajan pärjää kyllä samoilla. Vanhojen kirjojen osto/myynti on todella yleistä.
 
Tredin aloittajalle onnea ristiretkelle: joku leipoo hyvää rahaa tekemällä joka vuosi uudet painokset ym. Toisaalta suomessa koulut ilmaisia, joten kyllä se vähän kompensoi
Olet oikeassa: Suomessa opiskelijoilla on asiat helvetin hyvin. Opiskelu on ilmaista ja tuet (ehkä liiankin korkeat?) juoksee. Eli pääsääntöisesti katson kaiken opiskelijoiden valituksen liian hyvistä oloista johtuvaksi narinaksi...

Mielestäni on kuitenkin kohtuullista informoida tälläisitä asioista, mistä epäilemättä monet ovat tietämättömiä.
 
Mutta ilman lukion kurssioppaassa mainittua kurssikirjaa on kurssille turha tulla. Sanoo Dragon sitten ihan mitä tahansa. :)
Ei niiden opettajien kannata antaa pompottaa itseään :) Opettajalle voi nostaa ystävällisesti keskarin pystyyn ja kehottaa hoitamaan omat asiansa. Niitä uuden uutukaisia kurssikirjoja ei ole todellakaan mikään pakko ostaa.

nimimerkillä: "Yli puolet kirjoista käytettyjä aikanaan lukiossa".
 
Back
Ylös Bottom