Käsipaino- ja tankopenkin merkittävin ero on ...

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
10.1.2012
Viestejä
200
... ojentajien rasitus

--

Nyt tulee tekstiä ku esterin perseestä, mut kannattaa lukea rookie jos et vielä tiedä kaikkea penkkaamisesta! Toisaalta otsikko + kaksi ensimmäistä sanaa tiivistivät jo kaiken oleellisen, joten laiskat voi jättää matkan tähän.

Oon lukenut aikas paljon erilaisia bodausta käsitteleviä artikkeleita, foorumeja ja käynyt keskusteluja niin suomeksi kuin englanniksi. Yleensä kun näitä treeniasioita puidaan yksissä tuumin, niin aika äkkiä tulee selko esim. siitä, että mikä liike rasittaa mitäkin lihasta ja miten tekniikkaa muokkaamalla saadan pääpaino siirtymään tietylle lihasryhmälle. Mut minkä takia hyvin harvoin nostetaan esille ojentajat, kun puidaan kp penan ja tankopenkin eroja? Sehän on ehdottomasti näiden kahden liikkeen merkittävin ero. Ei suinkaan se, että toisella saa paremman venytyksen tai se, että toisessa on kaksi vapaata painoa.

Kaikki kokeneet treenajat tämän varmaan jo tiesivät eivätkä asian itsestäänselvyyden takia jaksa sitä aina mainita ;), mutta haluan selventää ja selittää tämän kaikille aloittelijoille, jotka pohtivat näiden liikkeiden eroa. Tästä asiasta on ollut liian vähän meteliä.

Syy minkä takia kp penkki "tuntuu" paremmin rinnassa kuin tankopenkki, johtuu siis pitkälti siitä, että se on liikkeenä eristävämpi. Kp penkissä työtä tekee lähes pelkkä rinta (apuna toki mm. etuolkapäät), mikä on selitettävissä maalaisjärjellä.

Kuvitelkaa tai kokeilkaa mitä tapahtuu jos supistatte aktiivisesti ojentajia ja ojennatte kätenne kp penkin 'ala-asennossa' eli venytysvaiheessa. Aivan oikein, kässärit lentää sivuille vittuun. Toki, liikkeessä tapahtuu kyllä käden ojennus, mutta se tapahtuu rinnan ehdoilla - sitä mukaan kun supistat pecsejä ja saatat näin käsiä yhteen, pystyt ojentamaan käsiä aina vähän lisää (jos ojentaa runsaasti niin vääntö kasvaa ja liike alkaa muistuttamaan jotain penkin ja viparin välimuotoa). Ojentaja ei kuitenkaan tee merkittävää/intensiivistä työtä (mikä riittäisi niiden sen kummempaan kasvattamiseen) vaan kättä koukistamalla ja ojentajamalla vain lähinnä säädetään voiman vaikutussuoran etäisyyttä pyörimisakselista.

Entä jos teet tuon saman edellä mainitun testin, mutta kätesi ovatkin tiukasti kiinni yhtenäisessä tangossa? Huomaat, että nythän mä pystyn helevetti soikoon tuottamaan ojentajilla vääntävää voimaa tankoa vasten! Tämän takia tankopenkissä voidaan käyttää isompaa rautaa. Arvatkaa mikä on kuitenkin yleisin näkemäni selitys tälle sarjapainoerolle: "käsipainojen stabiloimisen vaikeus"....... jaa, ehkä kantsis alkaa treenaa näitä "tasapainottavia lihaksia" jos niide takia putoo jotain kolmekytä rosenttia painoista heh heh :). Tietty kun molemmat kädet joutuu toimimaan itsenäisesti niin se lisää pienen lisähaasteen koordinaatiokyvylle, mutta ei sen merkitys nyt ihan niin suuri ole...


Lopuksi vielä pieni tarina, koska olen luovalla tuulella!!

--

Oli kaunis päivä, ja se päivä oli maanantai. Matti söi kotitekoista kaurapuuroa ilman voisilmää ja ajatukset karkailivat jo päivän tulevaan treeniin - oli rintapäivä, se oli hyvä päivä. Matti ei kuitenkaan tiennyt, että ilkeä kaveri oli käynyt salaa hänen äitinsä kellarissa ja asentanut heidän halpaan levytankoonsa laakeroidut kädensijat. Kun Matti saapui kotisalille, hän huomasi paperilapun, jossa luki näin: "näillä gripeillä saat sarjapainoihin uutta potkua terv. Bartman". Pahaa aavistamatta Matti uskoi kaveriaan, koska oli lintsannut peruskoulun fysiikan tunnit. Hän venytteli rintalihaksensa staattisesti, latasi tuttuun tapaan enkkaraudat ja lähti luottavaisesti hakemaan kylmänä ykkösmaksimia.

Valitettavasti kertomus loppuu tähän emmekä saa ikinä tietää miten jerkku totteli.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Zone-sarja -42%
Tässä taitaa olla syy, miksi omien ojentajien kehitys tuntuu laahaavan perässä. Selkäliikkeet rasittavat hauista jonkin verran, mutta ojentajille tulee käsipainoilla penkatessa rasitusta vain eristävissä liikkeissä. Osaako joku suositella, mitä liikettä kannattaisi ojentajille tehdä? Kaksijakoiseen ohjelmaani kun ei ojentajien kokoiselle lihasryhmälle mahdu kuin se yksi liike.
 
Tässä taitaa olla syy, miksi omien ojentajien kehitys tuntuu laahaavan perässä. Selkäliikkeet rasittavat hauista jonkin verran, mutta ojentajille tulee käsipainoilla penkatessa rasitusta vain eristävissä liikkeissä. Osaako joku suositella, mitä liikettä kannattaisi ojentajille tehdä? Kaksijakoiseen ohjelmaani kun ei ojentajien kokoiselle lihasryhmälle mahdu kuin se yksi liike.

Huonosti sanottu toi, et kässäreillä ei tulis ojentajille muka lainkaan rasitusta, kyllä mulla ne väsyy ainakin ihan totally ku käsipainoilla teen. Mut joka tapaukseks dippiä tai sitte ranskalaista punnerrusta kannattaa ojentajille sitte tehä.
 
^ Mä taas ku oon valmis kp-penkin sarjan jälkee ni ojentajista löytyy vielä kaikki paukut...

Kyllä ne ojentajat siinäkin ihan mukavasti jännittyy, mutta ei niillä saa samalla tavalla tuotettuu vääntöä ku tankopenkissä. Se joku 20-30% sarjapainoero tulee siitä ojentajien tuottamasta voimasta.

Liikerataa varioimalla voi saada kp-penkissäkin ojentajia vähän lisää mukaan, mutta se perinteinen tyyli missä kyynärpäät suht levällään eikä käsiä lukita ylhäällä täysin, niin pitäs olla aikalailla puhtonen rintaliike.
 
Aikalailla samoilla linjoilla kyniksen kanssa. Rinta ottaa ihan kipiänä hittiä kun "pakkaa" olkapään kunnolla ja keskittyy liikerataan.
 
Olen kässäripenkkiä tehdessä välillä ottanut vielä vähän kapeita toistoja kyynärpäät kyljessä, joko setti-pari tai sitten joka setin loppuun muutama toisto.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom