suosittelen herkkusuille seuraavia juustoja:
appenzeller (erittäin ns. rezent, eli voimakas ja hapokas alppijuusto sveitsistä, parhaimmillaan juustotarjottimella veitsellä paloiteltuna.)
gruyere (samat featuret kuin appenzellerissä)
luzerner rahmkäse (tai joku muu sveitsiläinen tai itävaltalainen rahmkäse eli kermajuusto. pehmeä, voimakkaamman makuinen kuitenkin kuin kotimaiset kermajuustot. myös juustotarjottimelle tai ihan palana välipalaksi. sopii myös keksien ja piparkakkujen päälle).
tete de moine (ranskalainen alppijuuston tyyppinen ns. rezent, eli happojuusto. tyypillisesti syödään ohuina enkelinsiipinä, jotka tehdään pyörivällä rautanlankajuustohöylällä, mutta voi syödä myös paloina. juustotarjottimella.)
raclette (eri valmistajia, eri maistakin kotoisin olevia. syödään lämmitettynä raclette-pannulla, oikeaoppisin versio on pelkkien keitettyjen perunoiden päälle kaadettuna, mutta itse saatan paistaa myös lihaa samalle aterialle. aivan sairaan hyvää myös sulattamattomana ja palaksi leikattuna. sopii myös erinomaisesti normaalilla paistinpannulla paistettavaksi ja siitä esim. valkoisen leivän päälle "kaadettuna".)
fondue (eri valmistajia, eri maista. aidoin ranskasta. kuumennetaan keramiikkaisessa kattilassa tai savipadassa juoksevaksi yhdessä valkoviinin ja valkopippurin kanssa. pidetään pieni liekki alla, jotta säilyy juoksevana. juoksevaan juustoon dippaillaan oikeaoppisimmin vain valkoista kuutioita leipää haarukan päässä, mutta itse sovellan mielelläni ja dippailen myös vihanneksia, ruisleipää tai jopa vihannes-chunkseja.)
huoh, kuola valuu suuhun. dieetillä on kiva tehdä näitä ruokafantasioita.
edit: manchego-juusto espanjasta unohtui. syödään haarukalla ja veitsellä lautaselta, johon on laitettu pikkuinen määrä aprikoosihilloa ja muutama viikuna. tyypillinen tapas ja käy myös espanjalaishenkisen aterian jälkkäriksi.
ja juustotarjottimen lisukkeet: rypäleet, mandariinilohkot, päärynä, omena, viikunat (tuoreet ja kuivatut), aprikoosit ja rusinat. lisäksi muutama pieni dippausastia parille erilaiselle makealle hillolle. nam.