Juustot

Maistoin jouluna seisovasta pöydästä jotain kummallisen makuista juustoa, ja jäi häiritsemään mitähän se mahtoi olla. Väritykseltään melko tumman rusehtavaa, aika kovaa, mutta suli jännästi suuhun :D Maku oli ehkä turhankin makea. Tuli ihan toffee mieleen väristä ja rakenteesta :)

Lienee norjalaista meesjuustoa, ainakin täällä Suomessa myydään sitä Gudbrandsdalenin valmistamana. Sellainen neliö, paperipäällysteinen paketti, ei turhan halpaa. Tekisi itsekin mieli maistaa, mutta sisältää laktoosia niin en toistaiseksi uskalla. :(
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Lienee norjalaista meesjuustoa, ainakin täällä Suomessa myydään sitä Gudbrandsdalenin valmistamana. Sellainen neliö, paperipäällysteinen paketti, ei turhan halpaa. Tekisi itsekin mieli maistaa, mutta sisältää laktoosia niin en toistaiseksi uskalla. :(

Jep, nyt löytyi googlettamalla oikeen näköistä juustoa :) Tota se varmastikin on ollut. Maistui kyllä tosiaan ihan jollekin ällömakealle karkille :D
katso liitettä 57537
 
Mutta tietääkö kukaan saako cheddaria jostain ei-sulatejuustona, ainoa mitä olen kaupoissa nähnyt on ne sulatejuustoviipaleet.

Aitona brittiläisenä palajuustona, sekä tuoretta että vanhaa (ts. kypsytettyä) löytyy musta kaikista isoimmista kaupoista. Ainakin meidän S-marketissa helsingissä on kahta eri palacheddaria. Eihän en sulatejuustoviipaleet ole oikeaa cheddaria nähnykään.
 
juustot lämpimässä

tää viesti menee vähän topicin ulkopuolelle, mutta onkos kellään kokemuksia(kuten allekirjoittaneella) kun lataa leivän päälle siivut jotain kevyt juustoa ja lykkää leivän esim. mikroon. En tiiä mikä sen noissa kevyttuotteissa tekee mutta se juusto ei sula samalla tavalla kuten rasvaisemmissa juustoissa.

esimerkkinä voisin laittaa tän aamun leivät ku käväsin kotona. Otin jääkaapista siivun polar 5%:sta ja heitin leipineen mikroon, juusto sulaa kyllä jollain tavoin mut lähinnä se lopputulos muistuttaa enemmän kuivunutta purkkaa kuin sulanutta pehmeää juustomassaa.:)

no eihän se ketää tapa, ja itse asiassa en aio käytyäntöjä muuttaakaan, vaan tästä edespäinki jos on kevyt juustoa nii mikroon vaan:D
 
Munakas, ei kai siinä mitään kokemuksia tarvita: kun ei rasvaa ole, niin eihän se toki sula pehmeäksi ja venyväksi vaan jää sellaiseksi yhdeksi kuivaksi, ryppyiseksi peitoksi. Ärsyttävintä on, että leipää syödessä se koko siivu pyrkii sulaneenakin kerralla suuhun eikä riitä koko leivälle. Tämän takia mun mielestä alle 15 prosentin kevytjuustot eivät sovi sulatukseen eivätkä gratinointiin, eivätkä moneen muuhunkaan käyttötarkoitukseen. Tavallisesti leivälle korkeintaan tai johonkin salaattiin.
 
Tuore tuttavuus on Hollantilainen Edam. On 100-kertaa maistuvampaa kuin pohjoismaiset sukulaisensa. Ei kyl voi puhua edes samasta juustosta. Maistuu enemmän Goudalle kuin normi Edamille.
 
Ah, juustot! Ehdoton suosikkijuusto on tuo ylempänä mainittu mesjuusto, ihan taivaallisen hyvää! Maistakaapas joskus Brie-juustoa mustaherukkahyytelön kanssa, vie kielen mennessään sekin. Vuohenjuustot myös maistuu meikäläiselle. Ihan tulee vesi kielelle, kun en ole aikoihin sallinut itselleni mitään juustoja, paitsi raejuusto ja vähärasvainen salaattijusto..
 
Polari 15 tulee vedettyä, suht kevyttä ja kuitenkin vielä juustoa (sulaa ja maistuu). Tuntuu että porukka pelkää noita juustoja ton rasvan takia. Syön ainakin ite just sen takia että saa helposti kaloreita, sisältää paljon proteiinia, kalsiumia ja rasvaa ja vähän hiilareita. Munakkaan välissä aika ehdoton.
 
Luostarijuusto ja muita hyviä on. Joku saisi opettaa minut syömään ihan oikeitakin laatujuustoja. Homejuustot kun ei uppoa, traumoja lapsuudesta =D
 
Arkijuusto. Kyllä on hyvää. Halloum(toivottavasti meni oikein) on myös hyvää siivutettuna ja paistettuna pannulla.
 
Ah, vieläkin iso pala Parmesan -juustoa jäljellä minkä sain Italiassa tuliaisiksi. Herkkua ruuan päällä mutta maistelkaapa kuohuviinin kanssa isoina lohkoina, toisella lautasella isoja paloja salamia. Mahtava napostella noita voimakkaan makuisia suupaloja ja välillä ottaa päälle huikka hedelmäistä kuohuviiniä. Niin hyvää, niin italialaista...
 
suosittelen herkkusuille seuraavia juustoja:

appenzeller (erittäin ns. rezent, eli voimakas ja hapokas alppijuusto sveitsistä, parhaimmillaan juustotarjottimella veitsellä paloiteltuna.)
gruyere (samat featuret kuin appenzellerissä)

luzerner rahmkäse (tai joku muu sveitsiläinen tai itävaltalainen rahmkäse eli kermajuusto. pehmeä, voimakkaamman makuinen kuitenkin kuin kotimaiset kermajuustot. myös juustotarjottimelle tai ihan palana välipalaksi. sopii myös keksien ja piparkakkujen päälle).

tete de moine (ranskalainen alppijuuston tyyppinen ns. rezent, eli happojuusto. tyypillisesti syödään ohuina enkelinsiipinä, jotka tehdään pyörivällä rautanlankajuustohöylällä, mutta voi syödä myös paloina. juustotarjottimella.)

raclette (eri valmistajia, eri maistakin kotoisin olevia. syödään lämmitettynä raclette-pannulla, oikeaoppisin versio on pelkkien keitettyjen perunoiden päälle kaadettuna, mutta itse saatan paistaa myös lihaa samalle aterialle. aivan sairaan hyvää myös sulattamattomana ja palaksi leikattuna. sopii myös erinomaisesti normaalilla paistinpannulla paistettavaksi ja siitä esim. valkoisen leivän päälle "kaadettuna".)

fondue (eri valmistajia, eri maista. aidoin ranskasta. kuumennetaan keramiikkaisessa kattilassa tai savipadassa juoksevaksi yhdessä valkoviinin ja valkopippurin kanssa. pidetään pieni liekki alla, jotta säilyy juoksevana. juoksevaan juustoon dippaillaan oikeaoppisimmin vain valkoista kuutioita leipää haarukan päässä, mutta itse sovellan mielelläni ja dippailen myös vihanneksia, ruisleipää tai jopa vihannes-chunkseja.)



huoh, kuola valuu suuhun. dieetillä on kiva tehdä näitä ruokafantasioita.

edit: manchego-juusto espanjasta unohtui. syödään haarukalla ja veitsellä lautaselta, johon on laitettu pikkuinen määrä aprikoosihilloa ja muutama viikuna. tyypillinen tapas ja käy myös espanjalaishenkisen aterian jälkkäriksi.


ja juustotarjottimen lisukkeet: rypäleet, mandariinilohkot, päärynä, omena, viikunat (tuoreet ja kuivatut), aprikoosit ja rusinat. lisäksi muutama pieni dippausastia parille erilaiselle makealle hillolle. nam.
 
Kippari savusulatejuusto :kuola:
 
fondue (eri valmistajia, eri maista. aidoin ranskasta.

Tähän erittäin vahva vastalause. Fondue on nimenomaan sveitsiläinen (aikoinaan ranskankielisellä alueella syntynyt) ruokalaji. Paras Suomessa kaupasta saatava valmis fondue on IMO Fromalp, Tigeriä ja ranskalaisten mömmöjä kannattaa välttää.

Ja väitteitteni takana on Sveitsissä vietetty lapsuus ja erittäin, erittäin useat fondue-, raclette- ja muut juustoateriat.

Hauskana muistona tuli mieleen kasilla köksän tunnilla tehty fondue, aineksina tietty myös valkoviini ja Kirsch. Ei taitaisi Suomessa tuollaiset raaka-aineet koulussa oikein sopia kuvioon.

edit: ja kyllä meilläkin italianvahvistus Pasquale kiskoi viinipullosta kunnon siivut kun opettajan silmä vältti.
 
Tähän erittäin vahva vastalause. Fondue on nimenomaan sveitsiläinen (aikoinaan ranskankielisellä alueella syntynyt) ruokalaji. Paras Suomessa kaupasta saatava valmis fondue on IMO Fromalp, Tigeriä ja ranskalaisten mömmöjä kannattaa välttää.

Ja väitteitteni takana on Sveitsissä vietetty lapsuus ja erittäin, erittäin useat fondue-, raclette- ja muut juustoateriat.

Hauskana muistona tuli mieleen kasilla köksän tunnilla tehty fondue, aineksina tietty myös valkoviini ja Kirsch. Ei taitaisi Suomessa tuollaiset raaka-aineet koulussa oikein sopia kuvioon.



edit: ja kyllä meilläkin italianvahvistus Pasquale kiskoi viinipullosta kunnon siivut kun opettajan silmä vältti.


itsekin sveitsissä asuneena ausländerinä kyllä tykkään tigerista. sehr gut, etten sanoisi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom