Juurekset

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Carbon
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.6.2004
Viestejä
1 139
On sanottu että juureksia ja kasviksia pitäisi syödä päivittäin. Millä tavalla juurekset ovat terveellisiä? Lanttu raakana on meikäläisen napostelusuosikki, ihan tajuttoman hyvää :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kuituja? "hyviä" hiilihydraatteja? Vitamiineja & mineraaleja?
 
On sanottu että juureksia ja kasviksia pitäisi syödä päivittäin. Millä tavalla juurekset ovat terveellisiä? Lanttu raakana on meikäläisen napostelusuosikki, ihan tajuttoman hyvää :)

Katsoinpa juurekset keittokirjastani: Lars Johansson, Kasvisruokien Keittokirja, WSOY, 1983.

"...Juurekset sisältävät pääasiallisesti hiilihydraatteja, mm. sokeria ja lisäksi jonkin verran raakakuitua sekä tärkkelystä. Myös suoloja ja typpipitoisia ravintoaineita on runsaasti mutamissa juureksisa, esim. lantuissa ja nauriissa."

Ohessa ainesisältö mitattuna 100g ko. juuresta.

PORKKANA
n. 38kcal, vettä 88g, valkuaista 1,0g, rasvaa 0,3g. hiilaria 7,6g, kalsiumia 39mg, fosforia 35mg, rautaa 0,6mg, A-vitamiinia 1200Ųg, niasiinia 0,5mg, C-vitamiinia 20mg.
(HUOM! En tiedä kirjoitinko oikein A-vit. perään sen merkin...Hain koneelta kutakuinkin samannäköisen kuin keittokirjassa on)

PALSTERNAKKA
71kcal,83g vettä, valkuaista 1,6g,rasva 0,3g, hiilareita 15g kalsiumia 56mg, fosforia 75mg, rautaa 0,6mg, A-vita. 2Ųg, tiamiinia 0,10mg, riboflaviinia 0,09mg, niasiinia 0,2mg, C-vit. 20mg.

JUURISELLERI ELI MUKULASELLERI
39kcal, vettä 89g, valkuaista 1,5g, rasvaa 0,3g, hiilareita 7,4g, kalsiumia 65mg, fosforia 80mg, rautaa 0,5mg, A-vit. 0,10Ųg, tiamiinia 0,04mg, riboflaviinia 0,07mg, niasiinia 0,9mg, C-vit. 8mg.

PUNAJUURI
47kcal, vettä 86g, valkuaista 1,7g, rasvaa 0,1g, hiilareita 9,5g, kalsiumia 30g, fosforia 40mg, rautaa 0,8mg, A-vit. 2Ųg, tiamiinia 0,03mg, riboflaviinia 0,05mg, niasiinia 0,4mg, C-vit. 10mg.

LANTTU
(Tätä en ennen tiennytkään: Lanttu on nauriista ja kaalista risteytetty laji!)
35kcal, vettä 88g, valkuaista 1,0g, rasvaa 0,2g, hiilareita 7,2g, kalsiumia 40mg, fosforia 34mg, rautaa 0,5mg, A-vit. 5Ųg,, tiamiinia 0,06mg, riboflaviinia 0,06mg, niasiinia, 0,5mg, C-vit. 25mg.

NAURIISTA, PIPARJUURESTA, MUSTAJUURESTA, PERSILJANJUURESTA, SIKURIJUURESTA ja RETIISISTÄ eli RETIKASTA teos ei anna em. tapaisia luetteloita enkä löytänyt googlettamallakaan. Mutta...Niistä tässä kirjassa mainitaan käytön yhteydessä seuraavaa:
Nauris - muinaissuomalaisten tärkein ravintokasvi ennen perunan tuloa Suomeen.

Piparjuuri - keskiajalla käytety lääkkeenä myrkkyjä ja tulehduksia vastaan ja se toimii kiihottavana (eroottisestiko? Hmm... :rock: ) mausteena.

Mustajuuri - sillä on hoidettu mm. syöpiä ja erilaisia ainenvaihduntasairauksia vaihtelevalla menestyksellä.

Persiljanjuuri - sis. 12g hiilihydraattia, käytetiin aikoinaan lääkekasvina (yllättävän vähän tästä tietoa).

Sikurijuuri - viljelty pääasiassa salaatti- ja lääkekasvina (taas vain vähän tietoa!)

Retiisi eli retikka - pyramidien rakentajien ruokaa puna- ja valkosipulilla höystettynä ja tästä asiasta on kirjan mukaan hieroglyfejä todisteena. Käytetty paljon köhän lääkkeenä (liekö rakentajilla ollut pölykeuhkoista johtuvaa köhää).
 
???eihän retikka ja retiisi ole sama kasvi ollenkaan vaikka jotain juureksentapaisia kumpikin.

Mainitsin viestini alussa tietolähteen.
Minä en ole puutarhuri enkä pelkästään kasviksilla elävä, joten en siis tunne millä nimillä joskus 80-luvulla tuo tai nuo kasvit on tunnettu.
Peace...
 
Retikka on iso, pitkä ja vaalea juuri ja retiisi pieni, punainen ja pyöreä. Näin ainakin yleensä. Aika lailla samanmakuisia ja veikkaan, että ne on jalostettu samasta kasvista. Aika monet kasvikset (tai kaikki) ovat nykymuodossaan ihmisen jalostustoiminnan tulosta ja muistaakseni esim. punajuuri ja mangoldi ovat alunperin sama kasvi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom