Nyt on hyvä huomata, että tuommoiset tutkimukset otetaan lyhyellä aikavälillä näissä lähettämissäsi tutkimuksissa kysymy on vain 10vko ensimmäisessä esim, tottakai intervallit yms. korkeaintensiivinen harjoittelu kehittää nopeammin aluksi, mutta tuollainen harjoittelu on varsin lyhytnäköistä.
sama juttu kuin painoharjoittelussa, heti aloittava rupeaa tempomaan kuin hullu ja varmasti kehittyy nopeammin kuin maltillisemmin lihaksiaan varovaisesti kasvavaan rasitukseen ja ylipäätänsä painoharjoitteluun totuttautuva, pitkällä tähtäimellä asiat voivat kääntyä toisin, sillä jokainen kovaa painoharjoitteleva tietää, että järkevästi aloittava rupeaa nopeasti kuromaan etumatkaa kiinni, kun harjoittelusta on n. ensimmäinen puoli vuotta takana.
Intervallit ovat kova rasitus myös lihaksistolle, kovasti pumppautuvat maitohapot aiheuttavat ilman riittävää alku- ja loppuverryttelyä lihasten kipuilua ja jäykkyyttä ja altistavat lihakset myös rasitusvammoille yleisimpänä orastava penikkatauti. Myös hapenottokyvylle ja koko keholle voimakas intevalliharjoittelu on raju shokki, keho menee herkästi jumiin ja pitkällä tähtäimellä kehity pysähtyy kuin seinään ja alkaa laskea, tuollainen tutkimus voisi olla mielenkiintoista ottaa kolmen vuoden aikajänteellä, siinä nähtäisiin jo paljon konkreettisemmin ero, miettikääpä, intervalleissa kun teho on jo heti korkealla ei edellytyksiä kuormituksen tasaiseen nousuun juuri ole, taas järkevästi aloitettu kestävyysjuoksuharjoittelu matalilla syketasoilla luovat pohjan myös tasaisemmalle kuormituksen nostamiselle joka on paljon helpompi aloittelevan juoksijan kestää, näin edellytykset pitkäjänteiselle harjoittelulle ovat olemassa.
kertokaapa yksikin huippujuoksija joka on noussut huipulle pelkällä intervalliharjoittelulle, niin, ei taida ketään tulla mieleen, sillä jokainen joka jotain kestävyysharjoittelusta jotain tajuaa, tajuaa myös sen ettei siinä ole mitään järkeä. Suosittelen jokaiselle jota kestävyysjuoksuharjoittelu kiinnostaa, hankkimaan juoksija-lehden, joka on erittäin hyvä lehti kenellä tahansa harrastajalle.
Muutamia pätkiä Lydiardista, jonka oppeihin itse nojaudun pitkälti:
The fundamental premise of Lydiard's system is that to optimise one's performance even in middle distance events, such as the 800 metres and 1500 metres, one must train as if preparing for the marathon
marathon conditioning provided an athlete with the required endurance to sustain greater of levels of speed over middle and long distance races than opponents whose training had not included an endurance base.
Lydiard found through physiological testing that 4 weeks was the maximum amount of anaerobic development needed—any more caused negative effects such a decrease in aerobic enzymes and increased mental stress, often referred to as burnout, due to lowered blood pH
Lähde
http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Lydiard