Jenkeissä asustelevat pakkislaiset

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bourne
  • Aloitettu Aloitettu
Katso vaikka täältä nyt alkuun esimerkkejä: http://www.trulia.com/for_rent/Mountain_View,CA/. Liksatkin on sitten aika eri planeetalta verrattuna Suomeen, $150k per vuosi lienee lähtötaso. San Franciscon pohjoispuolella on paljon halvempaa, mutta sieltä ei voi käydä duunissa piilaaksossa ruuhkien takia. Lahden itäpuolella on myös suhteessa halpaa, mutta esim. Oakland on aika karu mesta asua.

Näin vertailun vuoksi asun itse Brooklinessa itärannikolla, missä on Massachusettsin osavaltion parhaimmistoon kuuluvat julkiset koulut. Parin makkarin 120m2 kämppä maksaa kuussa vajaat kolme tuhatta taalaa. Huonommalla koulualueella putoaa samanlaisen kämpän hinnasta tonni pois.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Liksatkin on sitten aika eri planeetalta verrattuna Suomeen, $150k per vuosi lienee lähtötaso. [...] Parin makkarin 120m2 kämppä maksaa kuussa vajaat kolme tuhatta taalaa. Huonommalla koulualueella putoaa samanlaisen kämpän hinnasta tonni pois.

Tätä yhtälöä minäkin olen hieman ihmetellyt: $150k - 12kk*$3000/kk = $114 000. 150k on varmaan pienin palkka, millä tuolla elää ja eikä siitä jää varmasti mitään kotiintuomisia (en tarkoita, että tarvitsisikaan), mutta haluaisitko kertoa, että mihin tuo loppu summa sitten uppoaa. Ulkona syödän varmaan ahkeraan, auto vaihdetaan... vakuutukset ovat varmaan suuri kuluerä, mutta niin ne ovat täälläkin. Tämä tieto helpottaisi osaltaan hinnoittelemaan itseään oikein. Teidän vain henkilöitä, jotka ovat perheineen muutelleet ulkomaille, mutta tulleet sitten häntä koipien välissä takaisin, kun se lasten kouluttautuminen ja muutenkin tulojen riittävyys ei ollutkaan ihan riittävän hyvin suunniteltu.
 
150k tuloista kaliforniassa voi olettaa maksavansa veroluonteisia maksuja ~50k edesta. Tarkka summa riippuu vahennyksista.

Muksujen paivakodit ja koulut voivat maksaa todella paljon riippuen siita milla alueella asuu ja millaiseen kouluun/paivakotiin lapset laitetaan.

150k on kylla minimiliksa milla piilaaksoon kannattaa tulla - sinkkuna. Perheellinen 150k tuloilla voi joutua sniiduilemaan/elamaan siivosti/autoilemaan tunnin suuntaansa toihin. Toki kokemus taalla asumisesta on hieno ja voi olla oma arvonsa vaikka saastoon jaava raha olisikin pienempi kuin suomessa.

150k$/vuosi piilaaksossa on mun mielesta samaa luokkaa kuin helsingissa joku vajaa 50000e/vuosi. Jos on hyva firma niin tuohon palkan paalle voi tulla bonuksia, elakejarjestelmia jne. Lisaksi oikeasti osaavat kaverit voivat tehda paljon enemmankin rahaa. Tyypillista on myos, etta jos olet osaaja niin tyosopimuksen solmimisen yhteydessa sovitaan jonkinlaisesta allekirjoitusbonuksesta ja kannustinjarjestelmasta. Allekirjoitusbonari voi olla muutamista kymmenista tuhansista kuusinumeroisiin.

Se mika on outoa niin onhan taalla oikeasti niitakin jotka tienaavat ~20000/vuosi ja jotenkin hekin parjaavat. En kylla tajua miten. Kaipa noissa tilanteissa sitten asutaan vanhempien luona ja koko perhe tienaa vuokria. Tai sitten tosiaan asutaan oaklandin/san josen huonomaineisimmilla alueilla.
 
Terve! Lennetään maanantaina Seattleen, sieltä auto alle ja kolme viikon päästä losista takaisin lento. Niin sitä kysyisin, että missä olisi kannattavinta vaihtaa rahaa? Ei mitään älyttömiä summia, mutta jonkun verran taskuun. Isoimmat ostokset tulee masterilla maksettua.
 
Parhaan kurssin käteiselle tarjonnee luottokorttifirma nostaessa automaatista rahaa. Autamaatit perivät yleensä maksua taalan - pari per nosto. Seuraavaksi kätevin optio lienee joku forex Suomessa. Vihoviimeinen optio on vaihtaa rahaa jollain lentokentällä. USAssa ei juuri näe rahanvaihtopalveluita, vaan vaihdot pitäisi tehdä tavallisessa pankin konttorissa. Veikkaisin, ettei ole tämäkään kovin edullinen optio, mutta eipä ole muutamaan vuosikymmeneen tullut kokeiltua.
 
Parit linkit, jotka ovat kiinnostavia vihreakorttiprosessin aikana

Hakukone perm paatoksiin. Tuolta voi vaania eri firmojen tarjoamia liksoja position mukaan. Tuolta loytanee tiedon omasta paatoksesta ensimmaisena.
http://www.dolstats.com/

Graafia i140,i1485 jne. prosessoinnista. Tuolta voi hakea myos miten eri paivien hakemuksia on kasitelty
http://www.mycasetracker.org/
http://www.mycasetracker.org/index.php?dest=center

Keskustelupalstaa ja kayttajien yllapitamaa statistiikkaa
http://www.trackitt.com/
http://www.trackitt.com/usa-immigration-trackers

Mulla oli todella tuskainen tie vihreakorttiin. Meni reilu 3 vuotta prosessissa. Perm kavi mutkan auditissa ja prosessin alussa mua manageroinut esimies hidasti etenemista. Mutta parempi myohaan kuin ei koskaan. Jos jalkikateen vois jotain viisastella niin olisi kannattanut hakea heti vihreakorttia. Oli aika tyhma ajatus ensin katsoa muutama vuosi miten hommat kiinnostaa ennen prosessin aloittamista.
 
Viimeksi muokattu:
Muistanko oikein että tuohon vihreäkorttiin on olemassa "pikakaistoja"? Ei tarvitse olla NHL pelaaja tai vastaava, jos lupaa sijoittaa ja/tai työllistää tietyn verran ihmisiä niin saiko sillä tuon kortin nopeasti? Jos vielä muisti pelaa oikein niin tuossa taisi olla osavaltio kohtaisia eroja myös.
 
Muistanko oikein että tuohon vihreäkorttiin on olemassa "pikakaistoja"? Ei tarvitse olla NHL pelaaja tai vastaava, jos lupaa sijoittaa ja/tai työllistää tietyn verran ihmisiä niin saiko sillä tuon kortin nopeasti? Jos vielä muisti pelaa oikein niin tuossa taisi olla osavaltio kohtaisia eroja myös.

On siihen joku keino, mutta en tiedä miten tuo toimii käytännössä

https://www.uscis.gov/eb-5

Managerit menee myös pikakaistaa pitkin, kun heidän ei tarvi mennä labour certificate prosessin läpi. Normaali käsittelyaika perustyöntekijälle lienee 1v-2v, managerit voi mennä 0.5-1v. Toki aina joku on onnekas ja prosessi on sairaan nopea. Samoin joillekin käy jotenkin huono tuuri ja prosessi voi kestää ja kestää. Lisäksi jos olet kiinalainen, intialainen tms. niin vihreakorttijono on todella pitka(~12v)
 
Viimeksi muokattu:
Mites manux onko sulla tietoa verotuksesta nyt kun sulla on vihreäkortti? Jos esim. muutat pois jenkeistä? Ja jos sulla on tuloja suomesta tai jostain muusta maasta?
 
Mites manux onko sulla tietoa verotuksesta nyt kun sulla on vihreäkortti? Jos esim. muutat pois jenkeistä? Ja jos sulla on tuloja suomesta tai jostain muusta maasta?

Ei vihreäkortti varsinaisesti verotukseen vaikuta. Tosin vihreäkortin voi menettää, jos ei maksa veroja amerikkaan. Kansalaisuuden jos ottaa, niin veroasiat voivat muuttua vaikeammaksi. Kai se pääpointti kansalaisuudessa on, että veroilmoitus pitää asuinmaasta huolimatta täytellä amerikkaan. Miten verotus menee riippuu sit amerikan, suomen ja maan x sopimuksista jollain jännittävällä tavalla. En noista verojutuista ymmärrä juuri mitään niin ehkä toi mun olettama verotuksesta on ihan puuta heinää.

Vihreäkortti kyllä helpotti henkistä kuormaa valtavasti, kun nyt ei tarvi murehtia mitä tapahtuu, jos työpaikka menisi alta.
 
Noniin...nyt pitkän politikoinnin ja edestakaisen jumppaamisen jälkeen alkaisi näyttää että tuo aiemmin speksattu Portlandin komennus voisi onnistua. Edelliseen speksiin muuttui sen verran, että aikamääre 2-3v + komennussopimus vuotta muuttui nyt paikalliseksi soppariksi ja "indefinite time". Eli varmaan 3 vuoden L1B:lla lähtö tonne, ja jos 1v jälkeen alkaa homma maistumaan niin sitten green cardi firman puolesta hakuun. Tosin meidän komennussopparikaan ei ollut mikään varsinanen expat-soppari, mutta nyt esim. lomapäivät yms. menevät täysin paikallisen speksin mukaan, eli 20pv/vuosi. Jännää on että tuo 20pv sisältää myös kaiken PTO:n (planned time off), mihin sisältyy mm. saikkupäivät. Eli jos olet viikon kuumeessa, niin sinne katosi juuri viikko omista kesälomista.

Sain itse juuri komennussopparin ehdot tarkasteltaviksi, ja jos ne hyväksyn niin sitten lähtee palkkaneuvottelut ja viisumiprosessi käyntiin. Viime vuoden prosessista tiedän jo hehtaarin millä palkka liikkuu ja periaatteessa silläkin tulee toimeen, mutta oma työnkuva ja palkka on vuoden aikana ja Suomessakin muuttunut hieman, joten pitää saada se heijastumaan myös tuossa USA:n palkassa.

Vaimo toimii Suomessa fyssarina, ja ilmeisesti yleisen työluvan (EAD) saaminen tuohon L2-viisumin kylkeen on triviaali homma - toisin kuin fyssariluvan saaminen jenkeissä (vaati muistaakseni US fysioterapeuttiliiton hyväksynnän sekä osavaltiokohtaisen liiton hyväksynnän mihin kuuluu paljon paperia ja punaista nauhaa). Kellään kokemuksia fyssarin hommien tekemisestä USA:ssa yleisesti, tai eritoten Oregonissa?
 
Eli varmaan 3 vuoden L1B:lla lähtö tonne, ja jos 1v jälkeen alkaa homma maistumaan niin sitten green cardi firman puolesta hakuun.

Green cardin haku alkaa meidän firmassa ainakin ihan heti sinne päästyään ja suurin jarru siinä on ymmärtääkseni oma esimies. Turha odotella vuotta prosessin aloittelua, koska saaminen viivästyy näin ollen ihan saman verran. Muutenkin siinä vierähtää helposti muutamia vuosia, mutta oman tulevaisuutesi kannalta, potkit homman käyntiin ihan heti kun olet sinne päässyt. Jos sitten käy niin ikävästi, että ennen kuin sulla on se, joudut lähtemään niin voi voi... eli mitään et menetä, jos sitä heti alat anoa.
 
Vaimo toimii Suomessa fyssarina, ja ilmeisesti yleisen työluvan (EAD) saaminen tuohon L2-viisumin kylkeen on triviaali homma

Sehän sen yksi parhaita puolia onkin... siinä vierähtänee joku vajaa puoli vuotta, mutta se menee nyt helposti totutteluun ja hauskan pitoon siellä muutenkin. :)
 
Komps tuosta green cardista, eli heti vain hakuun, ellei idea ole varmasti palata Suomeen muutaman vuoden sisällä. L1B:llä hakuprosessi kestää helposti sen 2-3 vuotta labor certification vaiheen takia. Siinä siis todistetaan USA:lle, ettei sun hommiin löydy yhtä pätevää paikallista hakijaa. Itsellä oli L1A, minkä kanssa tuota vaihetta ei ole, ja kortin sai puolessa vuodessa.
 
Kompataan taaltakin. Vihreakortti kannattaa sopia haettavaksi heti. Joissain firmoissa(intel?) kai suht automaattisesti heti aloitetaan vihreakorttiprosessi ellei itse pyristele vastaan.
 
Okei, tämä hyvä tietää. Oma esimies ei pitäisi olla tälle jarruna ja tosiaan tässä vaiheessa en tiedä vielä aiotaanko kuinka pitkään siellä olla. Viime vuonna tuli 2 viikkoa oltua siellä ihan töissä ja maistui kyllä hyvälle, itse ainakin tykkäsin Portlandista vaikka vähän "outo" paikka onkin :)
Eli omasta (sekä vaimon) puolesta jos homma maistuu niin voisihan sinne jäädäkin. Täytyykin alkaa puskemaan tuota green cardia sitten pikimmiten.
 
Ois pari kysymystä jo muuttaneille.

Sain työtarjouksen Jenkeissä sijaitsevalta työnantajalta ja lähtö houkuttelee kovasti.

Itse ilmeisesti joudun hakemaan H1B tms työviisumia ja jos sen saan niin perhe (vaimo ja lapsi) pääsevät myös mukaan.

Onko vaimon mahdollista hakea omaa työviisumia sen jälkeen kun sinne on muutettu? Hän on hoitaja ammatiltaan joten töiden löytyminen ei varmasti ole ongelma.

Lapsi täyttää ensi vuonna 6 ja ilmeisesti siellä alkaa ala-aste 6-vuotiaana? Kovasti miettinyt että kannattaako skidi laittaa kouluun ja jos laittaa niin maksaako se mitään koska ainakin paikallisille alakoulut on ilmaisia.

Ensi alkuun suunnitelmana olisi olla siellä siihen asti että skidi täyttää 7 ja koulu alkaa Suomessa ja muuttaa takaisin mutta jos sieltä ei sitten haluakaan tulla takaisin ja skidiä ei ole laittanut kouluun niin olisi vuoden siinä kohtaa muita jäljessä.

Muitakin kysymyksiä riittää mutta aloitetaan näillä :)
 
Itse ilmeisesti joudun hakemaan H1B tms työviisumia ja jos sen saan niin perhe (vaimo ja lapsi) pääsevät myös mukaan. Onko vaimon mahdollista hakea omaa työviisumia sen jälkeen kun sinne on muutettu? Hän on hoitaja ammatiltaan joten töiden löytyminen ei varmasti ole ongelma.
H1B ei anna puolisollesi oikeutta hakea työlupaa, mutta hyväksytty green card anomus ilmeisesti nykyään antaa (lähde). Sairaanhoitajaksi pääseminen taas ei ole ihan niin helppoa kuin luulisi. Tässä on yksi lista siitä, mitä kaikkea pitäisi tehdä tuon työluvan lisäksi. Sairaanhoitajien tutkinnot ja lisenssit ovat kansallisia.
Lapsi täyttää ensi vuonna 6 ja ilmeisesti siellä alkaa ala-aste 6-vuotiaana? Kovasti miettinyt että kannattaako skidi laittaa kouluun ja jos laittaa niin maksaako se mitään koska ainakin paikallisille alakoulut on ilmaisia. Ensi alkuun suunnitelmana olisi olla siellä siihen asti että skidi täyttää 7 ja koulu alkaa Suomessa ja muuttaa takaisin mutta jos sieltä ei sitten haluakaan tulla takaisin ja skidiä ei ole laittanut kouluun niin olisi vuoden siinä kohtaa muita jäljessä.
Itse asiassa täällä pitäisi jo mennä kindergarteniin, joka on siis 5-vuotiaille. Koulut on ilmaisia high schoolin loppuun asti, kirjoja myöten. Lukiokirjat maksavat Suomessa maltaita, joten tämä on ihan oikeasti hyvä juttu. Koulujen taso vaihtelee alueittain, ja jos haluaa lapsilleen kunnon koulutuksen, on asumiskustannuksetkin korkeammat. Koulut rahoitetaan näet pääosin kiinteistöveroilla. Eli ilman muuta kersa kouluun vain - nopein tapa oppia hyvin englantia. Asunnonhakupalvelut kuten Trulia näyttävät myös asumisalueiden koulujen tason.
 
Kiitos näistä tiedoista. Vaimon työskentely tulee kaatumaan tuohon työkokemuksen puutteeseen tällä aikataululla.

Mutta katsotaan jos sitä jotenkin tämän silti pystyisi toteuttamaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom