Jauheliha

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja naksu
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥🥩 Jauheliha 💥

Meta description: Monipuolinen ja edullinen proteiinilähde arkeen: sopii paistoksiin, kastikkeisiin, burgereihin ja treenaajan makroystävällisiin aterioihin.


Markku sanoi:
Kalorilaskuri.fi näyttää 10% naudan paistijauhelihalle ravintosisällöksi 20g proteiinia ja 10g rasvaa per 100g. Ovatko nämä arvot raa'alle jauhelihalle vai paistetulle? Kun paistan 800g paistijauhelihaa ja valutan siitä rasvat/nesteet pois siivilässä, lihan paino on alle 600g.

Olen laskenut kalorit aiemmin raa'an painon mukaan. Mikäli arvot ovatkin paistetusta lihasta, tästä tulee yli 300 kcal mittavirhe päiväkaloreihin, eli apua kaivataan...

(Käytin searchia v. 2003 threadeihin asti hakusanalla "jauheliha" muttei tärpännyt. Mikäli joku muistaa threadin missä asiaa on käsitelty, linkistä on myös kovasti apua.)

Raakana ne on ilman muuta, sillä on erilaisia valmistustapoja.

Yksi pätevä ratkaisu: Heitä siivilällä vesilintua, ja syö myös nesteet, ei tarvitse laskea.

















Ps. Jos lintu kuolee, muista haudata se paniikin välttämiseksi.
 
Täytynee itekin alkaa tarkkaileen tätä pikkasen tarkemmin. Aika veikeetä että 800 grammasta lähtee se päälle 200g nesteitä ja rasvaa. Mitenköhän tota rasvan poistumista vois mitata kun valmiissa paistetussa setissä sitä tuskin on enää se 10g/100g?
 
Lihan ja kalan kypsennyksessä tapahtuva haihtuminen

Elintarvike, Menetelmä, Painon pieneneminen %, Kerroin

Naudan paisti, kypsentäminen uunissa, 15-30, 1,2-1,4
Kuutioitu liha, ruskistaminen, 20, 1,3
Jauheliha, ruskistaminen, 25, 1,3
Luuton liha, keittäminen tai hauduttaminen, 35, 1,5
Broileri, kypsentäminen, luiden ja nahkan poisto, 60, 2,5
Maksa, ruskistaminen ja hauduttaminen, 25, 1,3
Kala, kypsentäminen, 20, 1,3

Lähde: Lampi R, Luola M, Seppänen H. Elintarvikkeet ja ruoanvalmistus;1997.
 
JOJ tossa pisti painon pienenemisesta juttua, mites se rasvan maara sit? Paljonko paistuu/haihtuu/karistyy pois? Lahinna ittea kiinnostas grillilla tehdyt jauhelihapihvit mutta varmaan kaikkien parhaaks jos joku loytas uunissa tehdyt, grillaillut ja pannulla paistetut rasvan pakenemis arvot.
 
Eikohan aikalailla kaikkee saa mainostaa, kuhan ei oo samassa kategoriassa pakkiksen tuotteitten kans. Etta siita vaan mainostamaan mahtavan tuntuman omaavaa vessapaperia!
 
Tonnikalassa ja anananksessa ilmotetaan sen aineen itsessään paino, ja "koko sisällön" paino. Kumpi niistä on se paino, minkä ravintoaineet mainitaan siinä ravintoainetaulukossa?
 
Weak sanoi:
Tonnikalassa ja anananksessa ilmotetaan sen aineen itsessään paino, ja "koko sisällön" paino. Kumpi niistä on se paino, minkä ravintoaineet mainitaan siinä ravintoainetaulukossa?
Itse tavara siinä on mukana. Muutenhan esimerkiksi tonnikalan öljyssä rasvapitoisuus olisi vähintään reilu.
 
classic maku oli mielestäni parasta ja ostin viron laivalta 10 pussia, oli 2 euroo pussi. Vallan mainio naposteltava, tulee tarpeeseen ku iskee joku naposteluhimo. Pitää katella k-.kaupasta en kyl usko että tuolta löytyy vaikka oliskin, on meinaan sen verran iso ja sekanen kauppa...
 
Jos kuopion marketeista ootte bonganneet kyseistä jerkyä niin tänne vaan viestiä :)
 
japadahoe sanoi:
eiks tossa kun paistelet sitä jauhel niin kaikki prodet häviää ja 6 h siinä ei muuta enää ole kuin jauhelihan maku jos sitäkään, mulle on joskus joku sanonu että kannattais vetää jauhelihakin täysin raakana jos haluis säilyttää kaikki ravintoaineet

Voi elämä sun logiikkaa.... Kerrotko nyt ihan vaikka rautalangasta vääntäen, että mihin se proteiini katoaa siellä uunissa? Käyttääkö uuni sen energiaksi? Itseasiassa kuivatus tekee siitä lihasta suhteessa painoon paljon proteiini rikkaamman.:david:
 
Japadahoelle ym. sankareille jotka luulee et proteiinit katoo kuivauksessa, Mites mahdatte selittaa tuon paikallisen Beef Jerkyn ku nakyy olevan 80kcal ja 12g proteiinia/28g jerkya? Ei tossa oo kauheesti voinu proteiineja kadota. Eika taida kovin monessa tuorelihassakaan tossa suhteessa olla proteiineja, tuohan on jotain 45g/100g proteiinia.
 
Joo, kuivaaminen on kyllä lihalle ihan pätevä valmistusmetodi. Lapin reissulla kannattaa tempaista mukaan kuivattua poroa. Etelä-eurooppalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu olennaisena osana kuivattu kinkku, kannattaa kokeilla italialaiset prosciuttot ja espanjalaiset serranot, myös ranskalaiset kuivaavat kinkkua pätevällä tavalla.

Mmm... ...lihaa...
 
Bongattu Beef Jerky -hylly Tampereella Turtolan Cittarissa. Sinne bisseosastolle se oli laitettu. Hyvää, mutta hintavaa. Vaan herkkuhan tuo on eikä ihan jokapäiväistä ruokaa juurikin hintansa takia.
 
Joo noi kuuluu Cittareiden valikoimaan eli jokaisesta sittarista pitäisi löytyä jostain juomaosaston lähettyviltä.
 
kas-vain sanoi:
Voi elämä sun logiikkaa.... Kerrotko nyt ihan vaikka rautalangasta vääntäen, että mihin se proteiini katoaa siellä uunissa? Käyttääkö uuni sen energiaksi? Itseasiassa kuivatus tekee siitä lihasta suhteessa painoon paljon proteiini rikkaamman.:david:

Totta. Laskennallisesti proteiinin suhteellinen osuus kasvaa, kun tuotteesta poistuu nesteitä ja rasvaa, mutta kysymyshän olikin siitä, onko esim. 6h uunissa kypsennetyssä jauhelihassa yhtä hyvä ravintoainekoostumus kuin käsittelemättömässä tuotteessa vai tuhoutuuko osa ravintoaineista. Voisin kuvitella, että jos esim. 200g jauhelihaa pidetään 200 asteisessa uunissa 12h niin siitä ei imeydy yhtä paljon proteiinia valmistuksen jälkeen kuin esim. 200g kevyesti pannulla kypsennetystä jauhelihasta... kai siellä nyt jonkinnäköisiä muutoksia tapahtuu solu/molekyyli/jotain sinnepäin -tasolla.

Fergus sanoi:
Japadahoelle ym. sankareille jotka luulee et proteiinit katoo kuivauksessa, Mites mahdatte selittaa tuon paikallisen Beef Jerkyn ku nakyy olevan 80kcal ja 12g proteiinia/28g jerkya? Ei tossa oo kauheesti voinu proteiineja kadota. Eika taida kovin monessa tuorelihassakaan tossa suhteessa olla proteiineja, tuohan on jotain 45g/100g proteiinia.

Todennäköisestihän valmistaja on laskenut nuo arvot juurikin sen mukaan, että ravintoaineet eivät tuhoudu kuivauksessa. Pussin kyljessähän saa lukea mitä vaan. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä, että kun esim. käsittelemättömässä paistijauhelihassa on 18g proteiinia sadassa grammassa niin kyseistä jauhelihaa pitää käsitellä siten, että jäljellä on 36g kuivattua jauhelihaa, jossa on 18g proteiinia. Käsittelemättömän tuotteen painosta on toisin sanoen hävinnyt käsittelyn aikana 64%, mutta proteiinit ovat säilyneet onneksi 100%:sesti elimistölle käyttökelpoisessa muodossa. (laskettu 50% proteiinipitoisuuden mukaan kun ei ole laskinta käsillä)

En muista mikä jenkkiohjelma oli kyseessä (ehkä 60 minutes), jossa tutkittiin valmiiden tuotteiden ravintoarvoja siten, että low-carb tuotteita vietiin laboratorioon tutkittavaksi, jotta nähdään pitävätkö lupaukset hiilareiden määrästä kutinsa, ja muistaakseni kyseinen valmiiden tuotteiden (esim. hampurilainen) ravintoarvojen selvittämisprosessi kesti laboratorio-oloissa n. 2 viikkoa. Helpompaa on laskea valmiin tuotteen pitoisuudet laskennallisesti :rolleyes:
 
Back
Ylös Bottom