- Liittynyt
- 30.8.2002
- Viestejä
- 587
pvpfrs sanoi:ottamatta kantaa sen enempää loppukaneettiisi, (tämän kaltaista vuodatusta ei osannut muutakuin odottaa jostakin suunnasta...) tuon tekstin perusteella esim. täysin sokerittomien ja kalorittomien makeiden tuotteiden kuten light cokiksen jne. aiheuttamaa insuliinineritystä siis tapahtuisi vaikka ne eivät vaikuta glukoositasoihin.
Toivottavasti kukaan ei ota tuota mun postausta vuodatuksena, ja ennen kaikkea se ei ollut henkilökohtainen hyökkäys ketjun aloittajaa vastaan. Mulle tuli vaan vahva mielikuva nimimerkki pvpfrs:tä salilla, sormenpäät täynnä Hansaplastin peittämiä reikiä, ja se ei taida olla treenin sujuvuuden kannalta hirveän mielekästä :D . Halusin vain antaa hieman osviittaa elimistön toiminnasta, ja tuossa tuli kerrattua lyhykäisyydessään vain hermostollinen (parasympaattinen) insuliinin erityksen säätely. Stressihän taas lisää sympaattisen hermoston toimintaa, jolla yleisesti ajatellaan olevan insuliinin eritystä inhiboiva vaikutus, eli ei kannata huolehtia jos jäi se palautusjuoma ottamatta .
Vastauksena kysymykseesi; keinotekoinen makeutusaine saa aikaan insuliinin erityksen luultavasti vain siinä tilanteessa, että makeutusaineen kanssa nautitaan jonkin verran glukoosia. Glukoosin määrää joka tuohon tarvitaan on vaikea ennustaa, hyvin luultavasti siihen riittää sellainen määrä joka aktivoi suun ja suolen glukoosia aistivia reseptoreja. Eli siellä veressä ei tarvitse olla glukoosia yhtään, ja silti insuliinia alkaa erittymään. Näin elimistö tavallaan valmistaa itsensä tulevaan ateriaan ja glukoosikuormaan. Lisäksi toi hypnoosijuttu on sen verran vanha (ellei jopa ainoa laatuaan), joten en sitä hirveesti luottaisi. On vaan niin elegantti idea ;)
Mutta pointti oli nimenomaan siinä, että elimistön toimintaa ei pidä redusoida koneen kaltaiseksi. Voisin kuvitella, että hyvin moni on valmis kokeilemaan itsellään vaikka mitä koeputkessa tieteellisesti todistettua biokemiallista vaikutusta. Huomataan, että aine X saa aikaan kasvuhormonin hurjan erityksen soluviljelmässä, tai että aine Y lisää proteiinisynteesiä saaden aikaan samalla ilmiömäisen lipolyysin. Teoriassa, ja varsinkin uskossa mikä tahansa on tietysti mahdollista. Sitten rynnätään tilaamaan sitä ihmeellistä tutkimuskemikaalia, ja loppujen lopuksi koko elimistön kannalta tilanne voi olla täysin päinvastainen. Ainakin kannattaa odottaa kliinisiä kokeita, ja esimerkiksi matalan-GI:n dieetit näyttää hyvinkin lupaavilta lihavuuden hoidossa. Tulevaisuudessa noi erikoisdieetit on kuitenkin räätälöitävä erikseen esim.diabeetikoille, Mars-patukan rakastajille :haart: tai rasvaisen ruuan ystäville. Lähtökohtaisesti ei voi olettaa, että jokainen ylipainoinen (tai vaikkapa kehonrakentaja) olisi aineenvaihdunnallisesti tai elämäntavoiltaan samanlainen.