insuliinin eritys ja sokeriarvot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja pvpfrs
  • Aloitettu Aloitettu
pvpfrs sanoi:
ottamatta kantaa sen enempää loppukaneettiisi, (tämän kaltaista vuodatusta ei osannut muutakuin odottaa jostakin suunnasta...) tuon tekstin perusteella esim. täysin sokerittomien ja kalorittomien makeiden tuotteiden kuten light cokiksen jne. aiheuttamaa insuliinineritystä siis tapahtuisi vaikka ne eivät vaikuta glukoositasoihin.

Toivottavasti kukaan ei ota tuota mun postausta vuodatuksena, ja ennen kaikkea se ei ollut henkilökohtainen hyökkäys ketjun aloittajaa vastaan. Mulle tuli vaan vahva mielikuva nimimerkki pvpfrs:tä salilla, sormenpäät täynnä Hansaplastin peittämiä reikiä, ja se ei taida olla treenin sujuvuuden kannalta hirveän mielekästä :D . Halusin vain antaa hieman osviittaa elimistön toiminnasta, ja tuossa tuli kerrattua lyhykäisyydessään vain hermostollinen (parasympaattinen) insuliinin erityksen säätely. Stressihän taas lisää sympaattisen hermoston toimintaa, jolla yleisesti ajatellaan olevan insuliinin eritystä inhiboiva vaikutus, eli ei kannata huolehtia jos jäi se palautusjuoma ottamatta :rolleyes: .

Vastauksena kysymykseesi; keinotekoinen makeutusaine saa aikaan insuliinin erityksen luultavasti vain siinä tilanteessa, että makeutusaineen kanssa nautitaan jonkin verran glukoosia. Glukoosin määrää joka tuohon tarvitaan on vaikea ennustaa, hyvin luultavasti siihen riittää sellainen määrä joka aktivoi suun ja suolen glukoosia aistivia reseptoreja. Eli siellä veressä ei tarvitse olla glukoosia yhtään, ja silti insuliinia alkaa erittymään. Näin elimistö tavallaan valmistaa itsensä tulevaan ateriaan ja glukoosikuormaan. Lisäksi toi hypnoosijuttu on sen verran vanha (ellei jopa ainoa laatuaan), joten en sitä hirveesti luottaisi. On vaan niin elegantti idea ;)

Mutta pointti oli nimenomaan siinä, että elimistön toimintaa ei pidä redusoida koneen kaltaiseksi. Voisin kuvitella, että hyvin moni on valmis kokeilemaan itsellään vaikka mitä koeputkessa tieteellisesti todistettua biokemiallista vaikutusta. Huomataan, että aine X saa aikaan kasvuhormonin hurjan erityksen soluviljelmässä, tai että aine Y lisää proteiinisynteesiä saaden aikaan samalla ilmiömäisen lipolyysin. Teoriassa, ja varsinkin uskossa mikä tahansa on tietysti mahdollista. Sitten rynnätään tilaamaan sitä ihmeellistä tutkimuskemikaalia, ja loppujen lopuksi koko elimistön kannalta tilanne voi olla täysin päinvastainen. Ainakin kannattaa odottaa kliinisiä kokeita, ja esimerkiksi matalan-GI:n dieetit näyttää hyvinkin lupaavilta lihavuuden hoidossa. Tulevaisuudessa noi erikoisdieetit on kuitenkin räätälöitävä erikseen esim.diabeetikoille, Mars-patukan rakastajille :haart: tai rasvaisen ruuan ystäville. Lähtökohtaisesti ei voi olettaa, että jokainen ylipainoinen (tai vaikkapa kehonrakentaja) olisi aineenvaihdunnallisesti tai elämäntavoiltaan samanlainen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En ota kantaa tuohon pilkun viilauksen hyödyllisyyteen, mutta matalan GL:n dieetit on nyt selvästi osoitettu paremmaksi kuin perinteinen hömppäruokapyramidi. Jotkut kuupauunoskeptikot edelleen jauhavat, että myös proteiini lisää insuliinin eritystä yms. "No shit, Sherlock?!" -tason skeidaa, mutta eivät tajua ottaa huomioon, että insuliinin ja glukagonin suhde ratkaisee, eikä suinkaan insuliinin absoluutiset pitoisuudet.
 
pvpfrs sanoi:
ottamatta kantaa sen enempää loppukaneettiisi, (tämän kaltaista vuodatusta ei osannut muutakuin odottaa jostakin suunnasta...) tuon tekstin perusteella esim. täysin sokerittomien ja kalorittomien makeiden tuotteiden kuten light cokiksen jne. aiheuttamaa insuliinineritystä siis tapahtuisi vaikka ne eivät vaikuta glukoositasoihin.

Todellakin tapahtuu, toiset ovat jopa todella herkkiä tolle makean aistimuksen aikaansaamalle eritykselle, niinkin paljon että tyhjään mahaan juotu light-limu alkaa heikottamaan kun erittynyt insuliini laskee jo ennestään alhaista verensokeria. Ja sitten tietysti syö mitä vaan mitä saa käsiinsä. Ja olipa hyvin laihduttavaa light-limsaa :D

Toinen vaikutus voi olla se kun syö oikeaoppisen rasva/proteiiniaterian (esim. pihvi ja runsas salaatti öljykastikeella) ja juomana light-limu. Lopputuloksena on että salaattikastikkeen rasvat menee kohisten rasvavarastoon.

Hypnoosijuttua pidän kyllä oikeana, ainakin sitä siterataan edelleen lääkiksen luennoilla aiheesta...

Tätäkin voi kokeilla jos tota verensokeriaan mittailee, eli mittaa lähtötason ja juo lightlimua ja katsoo mitä tapahtuu...
 
Anssi Manninen sanoi:
Jotkut kuupauunoskeptikot edelleen jauhavat, että myös proteiini lisää insuliinin eritystä yms. "No shit, Sherlock?!" -tason skeidaa, mutta eivät tajua ottaa huomioon, että insuliinin ja glukagonin suhde ratkaisee, eikä suinkaan insuliinin absoluutiset pitoisuudet.

Kerrotko lisää?
 
joo, kokeilin opiskelija. eipä tunnu ainakan parin testauskerran jälkeen tapahtuvan nousua. esim. aamulla juo light colaa, ei nouse paastosokeriarvot.


ja JAMR yms. once again vuodatuksesta. en todellakaan tutki tätä tiukkapipoisesti...mutta mielenkiinnosta. ja yleisestikin siksi että löytäisin ruokailustani ilmeiset virheet. mulle nyt vaan ei oo koskaan riittäny se mitä muut sanoo, vaan mielummin koklaan itse. juurihan tuossa viittaatte että ihminen ei ole kone. no, eikö ole ihan jees koklata itse verensokerivasteensa kuin lukea 5 vuotta vanhasta bodauslehdestä glykeemisten indeksien taulukkoa, kysyy vain hän. muutenkin, tän foorumin taso laskee ihan sikana kun aina kun joku kysyy jostain asiasta joka oikeasti voisi tuoda uutta tietoa/tarkkuuta asioihin niiden tuhansien syönkö ehrmannia vai valiorahkaa-ketjujen sijaan aletaan valittaa. alussa mielestäni kerroin että kyseiset kommentit ei nyt justiin kiinnosta ja että jos ei oo muuta annettavaa, vois vaan tyytyä lukemaan hifistelijöiten höpötyksiä, vai mitä. sorgen jos kuulostan tylyltä mutta nyt vaan ei oo sillä tuulella että jaksaa keskittyä paskanjauhantaan. ;)

ja muuten, mihin sitä hansaplastia tarvitaan, en oo mikään terkkaritäti joka teippaa pikkureiät samantien :D

itselleni tästä on ainakin ollut isoin hyöty se että tajuan käytännössä mitä tapahtuu kun ottaa "muutaman karkin, ei se nyt pahaa tee" :hyper:
 
pvpfrs sanoi:
Tietääkö joku tästä jengistä että miten tarkkaan ottaen insuliinin eritys laukeaa?
Jos sä esität tällaisen kysymyksen ja joku siihen sitten vastaa, niin ei sitä heti kannata vuodatuksi tulkita. Mut se siitä, piisout :kippis1:

Tuosta makeutusaineen aiheuttamasta insuliinitason noususta vielä; en ainakaan äkkiseltään löytänyt viitteitä siitä, että pelkkä makean aistiminen riittäisi insuliinin tason nousuun, esim. tämän aikaisemmin ja tämän toisen jutun perusteella. Tosin noin koe-henkilömäärät on tosi pieniä, ja voi hyvinkin löytyä henkilöitä, jotka on tosiaan herkempiä kuten Opiskelija totesi.

Mitä tuohon matalan glykeemisen kuorman dieetin ylivoimaisuuteen tulee, niin se on totta, että perinteiset ruokapyramidit tulee varmasti muuttumaan. Kuitenkin noissa Samahan ja Fosterin matalan GL:n pilottikokeissa käytetyt koe-henkilömäärät on vielä aika pieniä ja pitkän aikavälin seuranta vielä uupuu. Fosterin omin sanoin "Longer and larger studies are required to determine the long-term safety and efficacy of low-carbohydrate, high-protein, high-fat diets".
 
joo, kiitos JAMR. ja ilmeisesti monissa sokerittomissa tuotteissa käytetään maltitolia joka nostaa vessanpytyn kannen lisäksi glukoositasoja?
 
JAMR sanoi:
pvpfrs sanoi:
Tietääkö joku tästä jengistä että miten tarkkaan ottaen insuliinin eritys laukeaa?
Jos sä esität tällaisen kysymyksen ja joku siihen sitten vastaa, niin ei sitä heti kannata vuodatuksi tulkita. Mut se siitä, piisout :kippis1:

Tuosta makeutusaineen aiheuttamasta insuliinitason noususta vielä; en ainakaan äkkiseltään löytänyt viitteitä siitä, että pelkkä makean aistiminen riittäisi insuliinin tason nousuun, esim. tämän aikaisemmin ja tämän toisen jutun perusteella. Tosin noin koe-henkilömäärät on tosi pieniä, ja voi hyvinkin löytyä henkilöitä, jotka on tosiaan herkempiä kuten Opiskelija totesi.

Mitä tuohon matalan glykeemisen kuorman dieetin ylivoimaisuuteen tulee, niin se on totta, että perinteiset ruokapyramidit tulee varmasti muuttumaan. Kuitenkin noissa Samahan ja Fosterin matalan GL:n pilottikokeissa käytetyt koe-henkilömäärät on vielä aika pieniä ja pitkän aikavälin seuranta vielä uupuu. Fosterin omin sanoin "Longer and larger studies are required to determine the long-term safety and efficacy of low-carbohydrate, high-protein, high-fat diets".

Nämä oli kylläkin very-low-carb tutkimuksia, eikä varsinaisia low GL tutkimuksia, mutta onhan tuo VLC pakostakin myös LGL. Mielenkiintoista on se, että jos ihminen syö päivässä (siis teoriassa) pelkän kilon voita niin lipolyysi eli rasvan pilkkominen jaktkuu silti, sillä glyserolia tarvitaan glukoneogeneesiin. :evil:
 
Eli tuo selittänee - ainakin osittain - sen miksi Atkins-tutkimuksissa koehenkillöt saivat syödä niin paljon kuin huvittaa kunhan hiilarirajat eivät ylity, mutta silti paino putoaa...
 
huomasin muuten nyt vasta tästä keskustelusta yhden vastauksen jota etsin: kiitos jhulmi lukemisen ymmärtämisestä ja yitimekkäästä vastauksesta :)
 
Lisää testituloksia niistä kiinnostuneille:

Hermesetas original: Pure Sodium Saccharin nostaa mun sokeriarvoja melkoisesti. Eli 4.3mmol/l -> 6.3 mmol/l kahdella tabletilla.

saman tekee nestemäinen hermesetas, rahkaan lisättynä arvot nousivat, en muista nyt tarkkaa lukemaa, mutta noin 2 mmol/l

eli näyttää siltä että makeutusaineissa on eroja, sakariini nostaa mulla mutta light-cokessa oleva (E950 eli asesulfaami K, E951 eli aspartaami) ei
 
hihaa, lisää testituloksia. taas testattu kaksi kertaa.

Nutrilett aprikoosi-sitruuna patukka nostaa tosi vähän! nostaa vain 0.5 mmol/l

positiivinen ylläri, kun katsoo sen tuoteselostetta jossa on mm. 16.9 g sokereita. ilmeisesti iso osa siis fruktoosista ja siksi tasapainottaa. luulin että tää on ns. moskaruokaa mutta ehei, jos ei kerkiä syömään, nutriletti näyttää olevan mitä mainioin sapuska. se sisältää 212 kcal patukka, proteiinia 14g, hiilaria 23.5 ja rasvaa 6.3g per 100g ja kaikkia vitamiineja ja muita, sinkkiä, kromia,kaliumia,kuparia,magnesiumia, fosforia, rautaa,mangaania, seleeniä,yms yms. ja on lisäksi hyvää!

tää oli hyvä esimerkki et testaus kannattaa, olin jättäny nää sapuskastani pois kun kuvittelin että ne ei oo hyvää tavaraa.
 

Liitteet

  • guru2.jpg
    guru2.jpg
    24,9 KB · Katsottu: 1 007
Oon pian 12 vuotta lävistellyt sormenpäitäni/sormenpään kylkiä päivittäin, eikä oo hansaplasteja tarvittu eikä niissä jälkiä näy vieläkään. :P Ei niitä siis millään leipäveitsellä sohita.

Kiinnostaisi tietää muuten mistä johtuu, jos siis pitää paikkansa, että insuliinidiabeetikoilla on keskimäärin enemmän lihasmassaa, kuin terveillä.

Luulisi nimittäin, että jos insuliini on niin lipogeeninen kuin väitetään, insuliinihoitoiset diabeetikot olisivat hirveitä fläsiä, sillä insuliini otetaan yleensä 3-4 kertaa päivässä suhteellisen suurina kertapiikkeinä, vaikkakin aamuin ja illoin hitaasti imeytyvässä muodossa, niin pääaterioilla erittäin nopeassa muodossa.
 
hmm.. jos ei muuta niin tulipahan tietoisuuteeni miksi low-carb protsku patukat ei hyväksi keto dietillä olijoille... no se perkuleen glyseroli.. vaikka ei verensokeria itsessään nosta mutta taitaa estää aika hyvin kehon oman rasvan käytön glukoneogeneesin rakennuspalikoina.
 
pvpfrs sanoi:
sokeriarvoista ja insuliinista. Tietääkö joku tästä jengistä että miten tarkkaan ottaen insuliinin eritys laukeaa? Eli, onko kyseessä tietty glukoosiarvo veressä joka on jokaiselle sitten yksilöllinen (esim. 6mmol/l) joka toimii triggerinä vai onko se riippuvainen siitä miten paljon ja nopeasti glukoosiarvo nousee? ja jos vaihtoehto b on totta, mikä on tuo arvo?

Eli esimerkki, mikä on totta?
a) glukoosiarvo on 5.5mmol/l ja nousee 6 mmol/l alkaa insuliinin eritys.
b)glukoosiarvo on 3.9mmol/l ja nousee 5.9mmol/l puolessa tunnissa eli delta on 2mmol/l.

kummassa tapauksessa erittyy insuliinia tahi kummassa tapuksessa enemmän?

lisäksi jos joku osaisi selittää miksi MIKSI sokeriarvo on ensin 6.7mmol/l puolen tunnin päästä omenan syömisestä ja sitten uudelleen syötyäni (tässä tapauksessa salaatti + tonnikala + öljyä, ei sokeria eikä muita yli 50 GI hiilareita) se TIPPUU puolen tunnin päästä 4.6mmol/l:aan? eikö ole hassua. vai onko se niin että insuliini on sattunut yhtä aikaa aloittamaan fixin ja sillä ei ole mitään tekemistä tuon syödyn kaman kanssa joka ei myöskään riitä nostamaan veren sokeria lähtötasolle?

Insuliinia erittyy vuorokauden jokaisena hetkenä, riippuen tarpeesta, enemmän tai vähemmän. Ilman insuliinia kehossa syntyy aina paheneva ketoasidoosi, myrkytystila. Keho tuottaa haimassa proinsuliini -nimistä mömmöä, piikiteltävä mömmö on tästä seuraava "jalostusaste" (pilkkomisen jälkeen toinen puoli edellisestä).
Normaali glukoositaso on n. 4.0–5.6, aterian jälkeen jonnekin 7-8 asti, tästä yli alkaa olla jo kandi diabeetikoksi.
Nopea glukoositason aleneminen saa aikaan nälän tunteen. Glukoositason lasku liian alhaiseksi (~2.5-3,8) ei sinällään laukaise yleensä nälän tunnetta, vaan aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, heikkoutta, tärinää, hikoilua ja vielä alemmalla tasolla sekavuutta, huimausta, jne... Kehon reaktiot normaalitasojen ulkopuolella oleviin arvoihin ovat vahvasti yksilöllisiä, liukuma on kuitenkin pieni alaspäin, missä liian korkeat arvot eivät aiheuta akuutteja riskejä kovin nopeasti.

Mikään insuliini (ei kehon oma, ei vieras) ei vaikuta "napin painalluksesta", mutta samaa on myös sanottava hiilareista. Toiset hiilarit ovat nopeita, toiset hitaita ja joku pastan ja rasvaisen lihakastikkeen (lue bolognese) yhdistelmä saattaa olla niin hidas, että glukoosipiikki syntyy vasta yli 4 tunnin päästä.

Monien väärien väittämien ja väärinkäsityksien sumassa ehkä ainoa yleisesti oikein ymmärretty asia koskee insuliiniherkkyyttä; kuinka paljon insuliinia keho tarvitsee käsitelläkseen tietyn määrän ravintoa. Tämä herkkyys on monen asian summa, mutta voitaisiin hyvin löyhästi ajateltuna peilaavan aineenvaihdunnan tasoa – hyvä aineenvaihdunta, hyvä insuliiniherkkyys.

Markkinoilla on suuri määrä erityyppisiä, -nimisiä ja -merkkisiä insuliinituotteita. Vaikutusajat voivat olla tyypistä ja tuotteesta riippuen ihan mitä tahansa. Insuliinit ovat lähtökohtaisesti aina reseptivapaita ympäri maailman. Reseptit liittyvät ainoastaan korvauskäytäntöihin. Edellisestä säännöstä poikkeuksena eräät uudet dna-manipuloidut hyper-nopeat tuotteet, joilla henki lähtee rajun yliannostuksen jälkeen jo avunsaantiakin nopeammin.

Oma hypoteesini "lisäinsuliinin" suosiosta liittyy sen lisäytyneeseen tarpeeseen tilanteessa, jossa 60kg kaveri kasvatetaan kamoilla kolminkertaisiin mittoihin omat elimet, haima mukaan lukien, eivät aina oikein enää riitä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom