Insinöörien yms. tavallinen työpäivä

Liittynyt
15.11.2003
Viestejä
820
Eli kiinnostaisi tietää, mitä insinöörien/di:ien työ oikeasti pitää sisällään. Hakusessa on siis kertomuksia tavallisesta työpäivästä, eikä niikään yleisiä "suunnittelen koneita", vaan nimenomaan miten niitä suunnitellaan, miten paljon yhden päivän tai vuoden aikana homma edistyy yms. Lisäksi kiinnostaa, että miten hommat lähtee alussa käyntiin, kun juuri valmistunut insinööri pomppaa töihin, eikä vielä käytännössä osaa välttämättä juuri mitään. Mitkä asiat opinnoista katsotte hyödyllisimmiksi töissä? Tiedän, että insinööreja työskentelee todella monissa erilaisissa tehtävissä, mutta eri mahdollisuuksien kuuleminen on vaan hyvä asia.

Itse en varsinaisesti insinööriksi näillä näkymin valmistu, vaan energiateknologioiden maisteriksi. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että työtehtävät ovat ~samoja kuin insinööreillä. Jos FM:iä katsotaan insinöörihommissa kieroon, niin voi olla, että tuli vielä pari vuotta opintoihin lisää, että saa DI:n paperitkin. Kuten tredin aiheesta pystyy päättelemään, itsellä ei juurikaan ole kosketusta työelämään ja mahdollinen työttömäksi jääminen pistää ahistamaan ja miettimään vaihtoehtoja kokoajan. Opintotukeakaan kun ei nykyisellään saa kuin kuudeksi vuodeksi, joten ala on käytännössä osuttava kohdilleen kerralla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kait se inssin homma yleisimmin on toimistoduunia eli istut työpöytäs ääressä konetta näpytellen ja välillä palaveria ja asiakäyntiä ja se puhelinkin soi joskus...
 
riippuu aika pitkälti hommasta, ite oon nyt ollu yhen kesän suunnittelijana ja jatkan täs syksyllä niitä tuntihommia opiskelujen ohessa..

Päivät saattaa mennä ihan tiiviisti koneen ääressä(yleensä näin), tai sit voi olla esim. joku suunnittelupalaveri johon menee sit tunti-koko päivä riippuen ihan sitä et pitääkö sen takia matkailla vaikkapa toiselle puolelle suomea ja siitä mitä siellä käsitellään. Sillontällön palaveerataan myös laitetoimittajien kanssa kun kaikki mahdolliset toimilaitteet, niiden ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet ei välttis selviä ihan pelkästään laitetoimittajan luetteloa lärätessä.

Päivät siis saattaa olla taukoja lukuunottamatta ihan puhdasta koneen ääressä puurtamista, vaihtelua tuohon ainakin omassa hommassa tuo satunnaiset asennuspaikalla käynnit ja palaverit.


edit: luetaan kunnolla :)
 
Kuten tuossa totesin niin en valmistu suoraan insinööriksi vaan energiateknologian maisteriksi. Jotain energiatekniikkaan tai ehkä lähemmin energiantuotantoon liittyviä insinöörin hommia ehkä. Ei siis mitään kattiloiden yms. suunnittelua, koska sellaista ei maisterin opintoihin kuulu. Jotenkin maisterina tuo työnhakukin tuntuu niin vaikealta, kun haetaan vain insinöörejä. Siksi olen vähän kysellyt, että mitä pitäisi tehdä lisäksi, jotta saisin DI:n pätevyyden.
 
Kertokaas vähän tarkemmin niistä tehtävistänne. Sen verran on jo selväks tullu, et koneella, toimistossa istutaan (oli jo kyllä tiedossa). Eli mitä te siis niillä koneillanne näppäilette ja jotain esimerkkejä tehtävistä, joita olette saaneet. Kuinka vaativaa, soveltavaa ja itsenäisiä hommat on olleet yms.
 
Mullon tohon avokonttorin seinään tulostettu alla oleva kuva. Jokainen vierailija tsekkaa sitä aina tovin ja toteaa, että "vitsiksihän tuo on tarkoitettu mutta pitää harvinaisen hyvin paikkansa..." :D

Työpäivät koostuvat seuraavista asioista sekailaisella esiintymistiheydellä:

- palaverit
- sähköpostien kirjoittelua
- järjestelmän speksausta
- Excelin vääntöä
- ulkomaanreissua n. 1krt/kk
- netin selailua
- kahvin imemistä
- kakan jauhamista
- nakkihommien hoitelua eli ns. "tulipalojen sammuttelua"
- kahvin imemistä

meeting.jpg
 
Kertokaas vähän tarkemmin niistä tehtävistänne. Sen verran on jo selväks tullu, et koneella, toimistossa istutaan (oli jo kyllä tiedossa). Eli mitä te siis niillä koneillanne näppäilette ja jotain esimerkkejä tehtävistä, joita olette saaneet. Kuinka vaativaa, soveltavaa ja itsenäisiä hommat on olleet yms.
tarkennetaanpas vähän:

Tahdot siis tietää mitä sun tulevaan toimenkuvaasi sisältyy? Insinööri voi joko ostaa pultteja, myydä koneita, antaa tuotetukea, koodata tai suunnitella jotain. (varmasti unohda nyt jotain tärkeää)

Sun hommasi on tod näk sitä että työpaikkasi saa toimeksiannon teollisuusyritykseltä/kunnalta jotka miettivät esimerkiksi lämmityslaitoksen hankkimista.

Sit 238% tapauksesta riippuen teette joko kaiken ko hankinnan vaatimat järjestelyt tai yhden pikku cad-piirrustuksen. Vaatimuksia voi olla mm polttoaineen valinta, julkisivukuvat rakennuslupaa varten, tavarantoimittajien kilpailutus, valvomon+logiikan koodaus, asennusvalvonta, jne jne sata 2 sataa muuta hommaa. Ps ite en ole tehnyt yhtään noita hommia mutta piti perehtyä aiheeseen aikoinaan.


E: itsenäisyys määräytyy täysin omien taitojen mukaan. Jos osaat hoitaa koko homman ihan itse niin tuskinpa kauheasti tilannetietoja enempää kysellään....
 
Sun alasta osaan sit kertoa hyvinpaljon ei mitään :) omalla kohdalla tuo työhon tutustuttaminen alkoi siitä et opettelin käyttämään töissä käytettävia ohjelmistoja riittävällä tasolla tekemallä muutamia piirustuksia joissa ihan simppelisti oli vain 2d-->3d -muuntoa. Nuo tehtyäni sit ruvettiinkin puskemaan ihan uuden koneen suunnittelua. Nuo koulussa opitut jutut on tähän mennessä ollu enemminkin keinoja oppia uutta töissä(hyvinpaljon klisee, mut enemmin kun totta). Hyvin harvat asiat kelpaavat ihan suoraan työkäyttöön, koska asiakkailla on todella paljon omia käytäntöjään ja (suurta)osaa asioista mitä siellä on ei vaan kerkeä opettamaan koulussa.
Se mitä päivän aikana kerkeää tekemään riippuu ihan päivästä, joskus yhen ainoan yksityiskohdan määrittelyyn ja tiedonhakuun menee koko päivä, ja joskus tuntuu et tulee käytyä puol konetta läpitte koko päivän aikana :)

Tehtävät on todella itsenäisiä, asiakas antaa speksit mihin koneen pitää pystyä, ehkä konseptimallin mitä omassa työssä sitten sopivasti mukaillaan. Yksittäiset nippelit ja käyttölaitteet päätetään osin tilaajan määritelmien ja osin omien tottumusten mukaan(mitä toimilaitetta/pikkunippeliä/materiaalia sit kukakin tykkää koneissaan käytellä).

Sit aina sillontällön neuvotellaan tilaajan kanssa et miltä se härveli heidän mielestään näyttää ja sovitaan yksityiskohtien toteutuksesta mikäli tarpeellista. Yleensä tulee myös suunnitteluaikasia muutoksia, joista koneen omasta mielestään juuri siltä kohdalta valmiiksi saanut suunnittelija on kovin innoissaan :) (not...)
 
ja tosiaan työpäivä myös eroaa paljon toisistaan riippuen siitä et missä vaiheessa suunnittelua ollaan. Ison projektin aluks voi olla pelkkää skitsailua hyvinki muutama viikko ennenkun alkaa mikään tarkkojen yksityiskohtien nyplääminen. Sit joku koneen viimeistely kaikkien toleranssien ja piirustusmerkintöjen suhteen on sit sitä kaikkein kuivinta osaa työstä.
 
No voisin kuvitella että tuut tekemään jotain suunnittelua tukeavia tehtäviä kuten esim. energialaskelmia. Suunnittelijaksi yleensä vaaditaan virallinen pätevyys ja sitä toi maisterintutkinto ei taida antaa. Eli pitemmän päälle vähän tylsiä hanttihommia saattaa olla hyvinkin tiedossa...
 
Jooh, jotain tollasta ehkä. Vaan en tosiaan tiedä, onko nuo sen tylsempiä hommia kuin se suunnittelukaan. Pitäis varmaan vähän lukea taloustieteitä kanssa, voisi olla hyötyä noissa. Loogisin homma ehkä kuitenkin maisterille on tutkija, mutta yritän sitä vaihtoehtoa välttää. Vaikka en kyllä edes tiedä, kuinka perseestä sekään olisi esim. jossain VTT:llä. Palkka vaan ei kovin kummoinen taida olla sielläkään, vaikka toki eri tasolla kuin yliopistotutkijoilla.

Mutta kiitokset kaikille vastaamaan vaivautuneille, vaikka tässä ei sen kummemmin asiat selvinneetkään. Se on vaan näköjään itse koettava ennen kuin tietää. Saa toki vieläkin kertoilla juttuja, jos tulee jotain mieleen.
 
Heh. No kerropa vähän lisää noista "ei-suunnittelupuolen hanttihommista", kun sulla tuntuu olevan melko vahva mielipide niistä. Eli varmaan omakohtaista kokemusta tai ainakin vierestä seurattua/kuultua. :)
 
tarkennetaanpas vähän:

Tahdot siis tietää mitä sun tulevaan toimenkuvaasi sisältyy? Insinööri voi joko ostaa pultteja, myydä koneita, antaa tuotetukea, koodata tai suunnitella jotain. (varmasti unohda nyt jotain tärkeää)

..tai sitten seurata ja kehittää tuotantoa (tuotantopuolelle suuntautunut jo opiskellessa) niinkuin allekirjoittanut. Tosin olenhan minäkin "suunnitellut" ja lujuuslaskeskellut joskus jotain nosturin tukiosia, tulikin muuten jämäkät kappaleet kun tuli laskettua hiukan varmuutta mukaan...:D
Edit:Ainiin, ja suunnittelinhan minä sellaiset konetikkaat. Huomasin jo tuollaisissa pikkuhommissa etteivät ole minun juttu, ei vaan osaa ajatella niinkuin suunnittelija.
Mutta pääosa ainakin omasta ajasta menee:

- sähköposteihin vastailu / kirjoittelu, toimiminen tuotannon ja tuotekehityksen/laadun välissä
- tuotannon rutiinitehtävien hoitelu, koneella istuskeleminen ja tuotantohallissa pyöriminen
- tuotannon ohjaus ja tuotteiden varastoon kirjaus
- tuotannon ongelmien ratkaisu, tarkoittaa yleensä juoksemista ympäri tehdasta ja puhelinsoittoja eri ihmisille
- tuotannon kehittäminen. Tämä on ehkä yksi tärkeimpiä hommia ja ehkä eniten omatoimisuutta vaativa asia. Pitäisi osata tunnistaa tuotantoprosesseista heikkoja kohtia ja kehitellä parannuksia. Mitata ja analysoida dataa.
- silloin tällöin palavereja
- joskus matkoja lähinnä kotimaassa
- kahvia. Ja kahvinjuonti ei aina tarkoita ettei silloin tehtäisi töitä, minä ainakin lasken tekeväni työtä jos vaikkapa pohdin asentajan kanssa kahvipöydässä tuotteessa esiintyvän ongelman ratkaisusta.
 
Tylsää, se on ainakin varmaa :D

Mutta sehän riippuu täysin alasta ja työpaikasta. Puu ja palikka insinöörit pienellä sahalla tekee varmaan noin kaikkea. Koodiapina isossa firmassa vain lukee speksejä ja koodaa sen perusteella. Myynti-insinööri myy nippusiteistä avaruusrakettiin.

433.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom