Hyvät, huonot, monipuoliset proteiinit...?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
3.1.2004
Viestejä
470
Ikä
38
Hassu tämä Aloittelijat-alue, kun voi kysellä kaikkea tyhmää. Ja kysyvä ei tieltä eksy.

Jälleen yksi ketju minulta proteiinia koskien. Tai sitä, kuinka huolehdin aina siitä, että saan sitä tarpeeksi. Tähän asti olen vain katsonut proteiiniarvoja: okei, tuon ja tuon verran.

Paljonko sitten pitäisi kiinnittää huomiota proteiinien laatuun ja etenkin monipuolisuuteen? Onko sillä SUURTA merkitystä kehittymisen kannalta? Otetaan esimerkiksi Edam-juusto: sattui silmään, notta 26g proteiinia / 100g. 850 gramman hyvänmakuisesta juustossa? Tekee reippaasti yli päivän saantisuosituksen minulla, enkä näe ongelmaksi päivän mittaan nappailla pötköjä tuosta juustosta välipalaksi. Mitä siis, jos käytän vain sitä proteiinilähteenä? Plus tietysti muu ruoka josta proteiinia tulee, plus proteiinijuoma treenin jälkeen.

Toimiiko homma niin? Voinko esim. tuollaisessa tapauksessa olla huoleti, ettei ainakaan proteiininsaannista ole kehitys kiinni? Tai tuon juuston voi korvata vaikka 800 grammalla raejuustoa. Pointti on siinä, että onko kehittymisen kannalta tärkeää saada se n. 2g/rasvaton painokilo proteiinia nimenomaan erilaisista lähteistä, vai riittääkö vaatimattomammalle, että kunhan tulee täyteen? Kun minulla vain ei ole aikaa eikä innostusta kerätä, valmistaa ja syödä erikseen kaloja, lihoja, kananmunia ja muita proteiinilähteitä. Ja siis, tottakai noita tulee syötyä normaalissa elämässä, mutta puhun proteiinilähteistä, joista päivässä saa varmasti vähintään sen 2g/painokilo.

Voisiko tällainen toimia, vai onko tuollainen suurtakin jarrutusta kehitykselle?
 
"Proteiinit koostuvat yhteensä 20 eri aminohaposta, joista kymmentä ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne täytyy saada ruoasta. Aminohapot toimivat rakennusaineina kudos- ja entsyymiproteiineissa sekä monissa hormoneissa ja hermostollisissa välittäjäaineissa. Proteiinissa on energiaa 17 kJ (4 kcal) grammaa kohden. Proteiinin ylimäärä ei varastoidu vaan muuttuu elimistössä rasvaksi." (Lähde: www.fineli.fi)

Mulla ei ole Edamin tai raejuuston aminohappoprofiileista minkäänlaista hajua, joten joku toinen voi vastata löytyykö siitä nuo kymmenen, joita keho ei itse pysty tuottamaan ja miten on tuon toisen puolikkaan laita. Jos juustossa olisi nuo kaikki niin kai se sitten riittäisi pelkän juustonkin syöminen.
 
Eikö se ollut niin, että ainoastaan hyvien lähteiden (rahka, raejuusto, liha, kala, ym.) proteiinit lasketaan kokonais proteiini tarpeisiin? Eli esim. leivän, ym. proteiinejä ei lasketa ollenkaan mukaan.
 
Talakanpinskeli sanoi:
Paljonko sitten pitäisi kiinnittää huomiota proteiinien laatuun ja etenkin monipuolisuuteen? Onko sillä SUURTA merkitystä kehittymisen kannalta?

Ei sinun tarvitse jokaista mahdollista proteiininlähdettä syödä päivässä. Katsot vain että tulee se 2g/painokilo. Vaihtelua tulee helposti ihan luonnostaan: syöt normaalia ruokaa, raejuustoa, lisäravinteet ja rahkaa illalla. Ja jos maistuu niin juot maitoa.

Ja edamit leivän päälle.

Turha niillä aminohappoprofiileilla on päätään vaivata.

Talakanpinskeli sanoi:
Otetaan esimerkiksi Edam-juusto: sattui silmään, notta 26g proteiinia / 100g. 850 gramman hyvänmakuisesta juustossa? Tekee reippaasti yli päivän saantisuosituksen minulla, enkä näe ongelmaksi päivän mittaan nappailla pötköjä tuosta juustosta välipalaksi. Mitä siis, jos käytän vain sitä proteiinilähteenä?

Juusto käy heikosti proteiininlisäykseen siitä syystä, että siinä on hieman valmistajasta riippuen 11%-23% rasvaa. Tämä rasva ei myöskään ole sellaista rasvaa mitä olisi hyvä määrättömästi popsia. Toinen seikka on se, että 850 grammaa edamia päivässä voi alkaa käymään pian aika kalliiksi.


Talakanpinskeli sanoi:
Tai tuon juuston voi korvata vaikka 800 grammalla raejuustoa.

Kyllä vaan, raejuusto on hyvä proteiinin lähde.
 
Johnsson sanoi:
Eikö se ollut niin, että ainoastaan hyvien lähteiden (rahka, raejuusto, liha, kala, ym.) proteiinit lasketaan kokonais proteiini tarpeisiin? Eli esim. leivän, ym. proteiinejä ei lasketa ollenkaan mukaan.

Juuri näin. Hyvä olisi kuitenkin laskea proteiinien lisäksi kokonaiskalorimäärät -> pitää syödä enemmän kuin kuluttaa. Olettaen tietenkin että lihasta yritetään kasvattaa eikä laihduttaa... :rolleyes:
 
Kielimies sanoi:
Meikä kiskoo raejuuston lisäksi Arlan Delite 5 % -juustoa. Hyvää ja vähärasvaista, protua 34 g/100 g. :hyper: Turhan hintavaa vain. :(

Noissa vähärasvaisisissa taitaapi olla vieläkin vähemmän niitä hyviä rasvoja kuin noissa vähän enemmän rasvaa sisältävissä. Tonnikala on hyvää ja halpaa, syökää sitä:) Kannattaa tosiaankin tarkkailla ennemmin kaloreita kuin pelkkää proteiinin määrää.
 
proteiinilähteistä

Johnsson sanoi:
Eikö se ollut niin, että ainoastaan hyvien lähteiden (rahka, raejuusto, liha, kala, ym.) proteiinit lasketaan kokonais proteiini tarpeisiin? Eli esim. leivän, ym. proteiinejä ei lasketa ollenkaan mukaan.

Voisiko joku hieman tarkentaa tätä jakoa hyviin ja ei niin hyviin proteiineihin? Meneekö homma esimerkiksi niin, että eläinkunnan puolelta saatava tavara
sekä soija ovat hyviä lähteitä? Miksi ylipäätänsä esimerkiksi leivän (siis oikeastaan viljan) sisältämästä proteiinista ei ole niin suurta hyötyä lihasmassan hankinnassa?
 
Elimistö pystyy käyttämään hyväksi eri lähteiden proteiineja eri tavalla. Nopealla googlauksella löysin yhden taulukon biologisista arvoista.

http://www.bodybuildingpro.com/proteinrating.html

Kananmuna on eläinkunnan paras proteiininlähde BV = 100. BV luku on toki vain yksi mittari mutta aika käytetty tapa vertailuissa. Lisätietoa asiasta löytää googlen kautta riittävästi luettavaa jos kiinnostusta riittää.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%

Suositut

Back
Ylös Bottom