Hyvä luento ravinnosta!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja G-Star
  • Aloitettu Aloitettu
Käytin luennossa esiintynyttä kärjistettyä esimerkkiä vastatakseni esittämääsi kysymykseen. Miksi tämä vertailu ei kelpaa tässä tapauksessa?
No käy toki siinä tapauksessa jos sä lyöt pääsi seinään jos Jaakkokin lyö. Olin vain siinä ymmärryksessä, että olisit tässä asiassa ns. parempi ihminen.

Tosin esimerkiksi lihatuotteissa sitten jo kannattaa valita mahdollisimman vähän prosessoituja vaihtoehtoja. Mutta tämä tulikin osittain jo esille.
Samaa mieltä. Tarkoitatko tässä kohtaa tuolla mahdollisimman vähän prosessoidulla vertailua

saarioisten kananugetti vs maustamaton kananrinta

vai

"roinalla pumpattu brasilialainen steroidihärkä" vs "villinä onnellisena laitumella juossut, ruohoa syönyt kotimainen Mansikki"
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ois kiva nähdä jotain dataa/faktaa, eikä vaan spekulointeja kyseisestä aiheesta. Ettei kukaan ala rageemaan niin täytyy todeta että itsekkin kannatan prosessoimatonta ruokaa, mutta nää hommat karkaa kiihkoilun lomassa helposti käsistä.

No tässä muutaman hyvää syytä suosia luomua:
http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymp...ineet_tuhoavat_maaseudun_luontoa_1429120.html
http://www.evira.fi/attachments/eli...kkeiden_ja_talousveden_kemialliset_vaarat.pdf

"Monosodium glutamate administered parenterally to hamsters during the neonatal period had a selective neurotoxic effect and resulted in alterations of the reproductive neuroendocrine axis."
Laboratory hamsters (Lamperti and Blaha 1980; Pickard et al., 1982)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12611667
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16451864
http://www.telegraph.co.uk/foodandd...g-have-unacceptable-levels-of-pesticides.html
http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=6324299

josta sitten päästäänkin tähän http://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor

Mutta kuten alla mainittu, ravinnollisesti ne on samaa koska samaahan ruokaa se on, erona on tosiaan vain nuo myrkyt..
 
Ei väitetty kumpaakaan. Revin tuon esimerkin ihan hatusta. Osuinko vahingossa melkein oikeaan? :D

Eeeihhh... :D

Onhan noita vaikka mitä -geenisiä koktaileita maailma täynnä! :) Luonto varsinkin on niitä pullollaan. Monet hirvittävimmistä myrkyistä ja biologisista uhkatekijöistä löytyvätkin ihan sieltä metstien kätköistä.

Mutta ajatellaan sillain jos myrkkyjä on eniten luonnossa, eikös kasvissyöjien olisi pitänyt jo kuolla vähintäänkin myrkytyksiin? :D Mutta nyt kun katsoo kansaa niin ylipaino rehoittaa, sairastelua, masennusta, jne. eikä nämä ihmiset ole mitään terveydestä huolehtivia ihmisiä jotka ostavat enimmäkseen kasviksia ja luomua vaan ihan perus tallaajia jotka vetävät teollista- ja pikasafkaa ym. ravintoköyhää. Väittävät vielä että Länsimainen ruokavalio ruokkii allergiaa , mutta kenellä nämä allergiat on? Taas ihan tavallisilla ihmisillä, harvemmin kasvissyöjillä tai luomuilijoilla. Viralliset tahot jopa suosittelee luomua jos ihmisellä esiintyy yliherkkyyttä jollekkin aineelle. Mutta onko suositeltu toisinpäin? En ole ainakaan kuullut. Ei jotenkin palaset sovi kohilleen! =)
 
Nuissahan se vasta hyvä luento ravinnosta onkin ollut. Kiitos näistä!

Saa omakin uskovaisuuteen taipuva mieli vähän ojennusta.

Avasin .pdf:n, luin kuinka kirjoitettiin että riisistä A-vitaiinin lähteeksi... -> suljin .pdf:n ja suosittelen tutustumaan vaikka bataattiin, kananmunaan tai porkkanaan.. ei hemmettin. :D
 
No tässä muutaman hyvää syytä suosia luomua:
http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymp...ineet_tuhoavat_maaseudun_luontoa_1429120.html
http://www.evira.fi/attachments/eli...kkeiden_ja_talousveden_kemialliset_vaarat.pdf

"Monosodium glutamate administered parenterally to hamsters during the neonatal period had a selective neurotoxic effect and resulted in alterations of the reproductive neuroendocrine axis."
Laboratory hamsters (Lamperti and Blaha 1980; Pickard et al., 1982)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12611667
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16451864
http://www.telegraph.co.uk/foodandd...g-have-unacceptable-levels-of-pesticides.html
http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=6324299

josta sitten päästäänkin tähän http://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor

Mutta kuten alla mainittu, ravinnollisesti ne on samaa koska samaahan ruokaa se on, erona on tosiaan vain nuo myrkyt..

Taaskaan kerran itse aiheeseen ottamatta kantaa mua on alkanu ihan helvetisti ärsyttää että käytetään argumentteina eläinkokeita. Hamsterit kun eivät ole ihmisiä. Tarkoitin lähinnä tuota lainattua osuutta..
 
Tarkotin yleisesti asennetta missä tutkimuksia käytetään sen takia että löytyy tutkimus. Tärkeintä ei tunnu olevan onko tutkimus kuinka hyvin verrattavissa vaan se että löytyy tutkimus joka tukee omaa mielipidettä.

Listasin vain syitä miksi luomu on parempi vaihtoehto ja tutkimuksiakin pyydettiin yllä joten laitoin niitä. En ymmärrä mistä kiristää. :o
 
Samaa mieltä. Tarkoitatko tässä kohtaa tuolla mahdollisimman vähän prosessoidulla vertailua

saarioisten kananugetti vs maustamaton kananrinta

vai

"roinalla pumpattu brasilialainen steroidihärkä" vs "villinä onnellisena laitumella juossut, ruohoa syönyt kotimainen Mansikki"

Minuakin kiinnostaa mitä mieltä J.Rossi on tästä. Olen ymmärtänyt asian niin, että lihatuotteissa luomuus ja se mitä eläin on syönyt on merkityksellistä ja kasviksissa luomuus jne. ei olisi niin tärkeää.
 
Minuakin kiinnostaa mitä mieltä J.Rossi on tästä. Olen ymmärtänyt asian niin, että lihatuotteissa luomuus ja se mitä eläin on syönyt on merkityksellistä ja kasviksissa luomuus jne. ei olisi niin tärkeää.
Juuri näin. Ja lihatuotteissa siinä eläimen ruokavaliossa on oleellisempaa mitä se eläin syö, ei se onko se eläimen ruoka luomua vai ei. Ei-luomu heinä on lehmälle taatusti parempaa safkaa kuin luomuvilja tai -soija. Toki ainakin joidenkin eläinten kohdalla se luomusertifikaatti edellyttää myös lajinomaisempaa ruokintaa kuin mitä yleinen käytäntö on, eli ei se siinäkään mielessä ole turhaa.

Ja kasviksissakin luomun merkitys riippuu kyseisen kasviksen tyypistä ja kasvatustavoista. Joidenkin kasvien, esimerkiksi juuresten, kohdalla luomulla ja tavanomaisella ei välttämättä ole juurikaan eroa. Sen sijaan vaikka kahvia ja mansikkaa myrkytetään tavanomaisessa tuotannossa aika runsaasti, joten ainakin siinä mielessä luomu voi olla parempi vaihtoehto noiden kohdalla.
 
Täällä Suomessa Linnainmaan Prismassa luomukurkku ja tavanomainen kurkku näyttävät aika samoilta. Kumman ostaisit jos ne olisivat siinä pöydällä vierekkäin ja hinta sama?

Jos tähän saa muutkin vastata, niin tungenpa nokkaani väliin. Tuollaisessa tilanteessa ratkaisu tosiaan voitaisiin tehdä aika pitkälle mielikuvien perusteella. Luultavasti itsekin valitsisin luomun, etenkin jos se on kotimaista ja tällöin voin kuvitella tukevani sitä sympaattista EU:ta kiroavaa maajussia :) Lisäksi voitaisiin ajatella luomu- vs. normiviljelyn ympäristöä kuormittavia vaikutuksia tms. Viimekädessä ratkaisu voisi myös tulla (kuvitteellisen?) makueron perusteella. Tällaiset asiat painaisivat mielestäni enemmän kuin mahdolliset E-koodit tai muut oletetut "myrkyt".

Toisaalta jos perehtyisin oikein tuelta mm. noihin käytännön viljelyn seikkoihin taikka tuotantotalouteen, voisin riittävän painavin perustein valita toisinkin. Tällä hetkellä en ole niistä kovin paljoa lueskellut joten mututuntumalla mennään.

Mutta ajatellaan sillain jos myrkkyjä on eniten luonnossa, eikös kasvissyöjien olisi pitänyt jo kuolla vähintäänkin myrkytyksiin? :D

No en minä sitä tarkoittanut :) Pointti oli siinä että myrkyiltä et voi välttyä vaikka mitä tekis. Toki niiden saantia voi yrittää minimoida mutta jos kaikki muut terveyden osa-alueet ovat kutakuinkin kunnossa, saako siitä enää mitään merkittävää lisähyötyä? Ehkä saa, ehkä ei. Tuskin siitä haittaakaan on mutta liikaa stressiä ei kannata mielestäni repiä.

Mutta nyt kun katsoo kansaa niin ylipaino rehoittaa, sairastelua, masennusta, jne. eikä nämä ihmiset ole mitään terveydestä huolehtivia ihmisiä jotka ostavat enimmäkseen kasviksia ja luomua vaan ihan perus tallaajia jotka vetävät teollista- ja pikasafkaa ym. ravintoköyhää.

Ja näillä ihmisillä on ravinnon lisäksi usein myös muut terveystekijät retuperällä. Stressataan liikaa, nukutaan liian vähän, ei liikuta jne. Mahdollisesti vedetään vielä liikaa röökiä ja keittoa. Kyse on siis paljon muustakin kuin E-koodeista.

Väittävät vielä että Länsimainen ruokavalio ruokkii allergiaa , mutta kenellä nämä allergiat on? Taas ihan tavallisilla ihmisillä, harvemmin kasvissyöjillä tai luomuilijoilla. Viralliset tahot jopa suosittelee luomua jos ihmisellä esiintyy yliherkkyyttä jollekkin aineelle. Mutta onko suositeltu toisinpäin? En ole ainakaan kuullut. Ei jotenkin palaset sovi kohilleen! =)

Niinhän nuo väittävät. Samassa yhteydessä vielä väittävät, että länsimainen ruokavalio on "Vähän kuituja ja runsaasti sokeria sisältävä". Tuossa on aika paljon muutakin korjattavaa ennen über-luomuiluun syöksymistä.

Avasin .pdf:n, luin kuinka kirjoitettiin että riisistä A-vitaiinin lähteeksi... -> suljin .pdf:n ja suosittelen tutustumaan vaikka bataattiin, kananmunaan tai porkkanaan.. ei hemmettin. :D

Suosittelen seuraavaa: mieti, miten kehitysmaihin saadaan riittävästi bataattia, kananmunaa ja porkkanaa jotta saadaan estettyä vajaa 700 000 alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaa ja 13,8 miljoonaa näkövauriota. Sitten avaa pfd uudestaan ja lue ajatuksen kanssa loppuun ;)

Oli muuten hyvää matskua! Pullalle kiitokset linkittämisestä!
 

Luitko edes?!

It is concluded that a very small subset of patients with intrinsic asthma might present with an intolerance to monosodium glutamate if high doses are consumed.

Kaikki me sairastetaan astmaa.

a group of adults with asthma who perceived that they were MSG sensitive.

Tutkitaan astmaatikkoja jotka itse kertovat olevansa herkkiä......

in patients with chronic urticaria using a rigorous protocol.

Nokkosrokko potilaita, jepjep.

The purpose of this study was to determine whether monosodium glutamate (MSG) ingestion induces asthma attacks in asthmatic subjects.

Astmaa kun sairastetaan.

in self-identified monosodium glutamate (MSG)-sensitive subjects

Taas henkilöitä jotka jo tutkimukseen tullessaa väittävät olevansa herkkiä sille.....

The case of/ a 7-month-old male infant

Kovin on nuori kaveri ja kaiken lisäksi yksi tapaus.

... Four patients diagnosed

Tutkimukset neljällä henkilöllä on taattua laatua.

No severe reactions were documented, but some reports indicated that people with asthma got worse after they consumed MSG.

Itse en natriumglutamaattia käytä, mutta en sen takia että se olisi vaarallista, vaan maun takia.
 
No tässä muutaman hyvää syytä suosia luomua:
http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymp...ineet_tuhoavat_maaseudun_luontoa_1429120.html
http://www.evira.fi/attachments/eli...kkeiden_ja_talousveden_kemialliset_vaarat.pdf

"Monosodium glutamate administered parenterally to hamsters during the neonatal period had a selective neurotoxic effect and resulted in alterations of the reproductive neuroendocrine axis."
Laboratory hamsters (Lamperti and Blaha 1980; Pickard et al., 1982)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12611667
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16451864
http://www.telegraph.co.uk/foodandd...g-have-unacceptable-levels-of-pesticides.html
http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=6324299

josta sitten päästäänkin tähän http://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor

Mutta kuten alla mainittu, ravinnollisesti ne on samaa koska samaahan ruokaa se on, erona on tosiaan vain nuo myrkyt..

On aika laadukasta linkkiä, tarkoitin kunnon tutkimuksia asiasta.
 
Avasin .pdf:n, luin kuinka kirjoitettiin että riisistä A-vitaiinin lähteeksi... -> suljin .pdf:n ja suosittelen tutustumaan vaikka bataattiin, kananmunaan tai porkkanaan.. ei hemmettin. :D

Paletaani sulle taisikin jo tähän vastata.

Ymmärrän kyllä sua siinä mielessä, että itsellänikin on vaikea nähdä asioita riittävän laajalla skaalalla. Suomen ulkopuolella on elämää ja kaikilla ei ole samanlaiset elinolosuhteet kuin meillä täällä. Mutta mitä pienempi kuppikunta niin sitä elitistisempi ajattelutapa!

Onneksi on kuitenkin niitä pahoja viranomaisia, jotka osaavat ajatella asioita laajemmin ja pitävät huolta heikommin voivista. Jopa niistä ylipainoisista, masentuneista yms. joista on lähinnä rasitetta yhteiskunnalle, mutta silti on meillä täällä Suomessa instansseja, jotka ainakin yrittävät saada asioita paremmaksi ja taitavat välillä onnistuakin siinä.

On myös Jaakko Halmetoja, joka omalla osallaan ja tavallaan yrittää muuttaa asioita paremmaksi, eikä käsittääkseni vahingoita siinä ketään, joten mielestäni hän on yhtälailla täysin oikeutettu ristiretkeensä.

Ruoka ei ole kaikki kaikessa. Mun mielestä ihmiset, jotka miettivät ja pohtivat mahdollisimman vähän asioita, voivat kaikista parhaiten. Tästä on varmasti paras esimerkki pienet lapset, jotka elävät hetkessä, ja useimmille se aika elämästä on juuri sitä parasta aikaa. Oma henkilökohtainen näkemykseni on se, että stressi tappaa - ei ruoka.
 
OFF-TOPICcia.

Väittävät vielä että Länsimainen ruokavalio ruokkii allergiaa , mutta kenellä nämä allergiat on? Taas ihan tavallisilla ihmisillä, harvemmin kasvissyöjillä tai luomuilijoilla. Viralliset tahot jopa suosittelee luomua jos ihmisellä esiintyy yliherkkyyttä jollekkin aineelle. Mutta onko suositeltu toisinpäin? En ole ainakaan kuullut. Ei jotenkin palaset sovi kohilleen! =)

Poikani on laaja-alaisesti allerginen ja meillä on käytössä rotaatioruokavalio. Esim. yhtenä päivänä kenguru, ruis, eddo, amarantti, lakka ja mango, toisena päivänä vaikkapa saksanhirvi, riisi, pinaatti ja rusina. Allergia- ja astma -lehti seuraa tutkimuksia ja ymmärrettävästi näitä katsauksi mielenkiinnolla selaan. En muista lehdessä kerrotun mistään tutkimuksesta, jossa luomu olisi todettu paremmaksi allergikolle, saati sitten virallista suositusta.

Allergioiden syistä on esitetty suuri joukko teorioita. Tiedetään lähinnä, että siellä missä lapsikuolleisuutta on edes vähän, on murto-osa allergioita. Ero näkyy esim. itärajan eri puolia verrattaessa. "Länsimaisessa elämäntyylissä" on jotain, joka lisää allergioita. Mahdollisesti hygienia, mutta sitäkään ei ole tiettävästi varmistettu. Eräs esitetty tekijä on kaupunkien pöly, sinänsä normaalien aineiden esiintyminen liian hienojakoisena ihmiselle. Karjatiloilla allergioita on vähemmän, joten kosketus (eläviin?) eläimiin voi olla estävä tekijä.

Todellisuus ei ole meidän mieliksemme yksinkertainen. Oikeastaan se on pirun monimutkainen.
 
Meillä on rotaatiossa makkara ja pekoni.

Glutamaatti on luonnossa aika pirun yleinen aine ja en usko tosiaankaan, että se aiheuttaa näitä mystisiä oireita, mistä sitä syytetään. Ilmeisesti kun jostain asiasta vouhotetaan tarpeeksi, niin yleinen mielipide kääntyy pitämään sitä totuutena. Toinen asia mihin en usko on, että xylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä ainakaan enemmän kuin mikään muukaan sokerialkoholi kuten esim. sorbitoli. Asiaa on pidetty kymmeniä vuosia totuutena meillä Suomessa, ja kellekään ei ole tullut mieleen, että se on paskapuhetta.
 
Google Alertti heitti tänään linkkiä keskustelusta täällä, joten muutama kommentti aiheesta myös allekirjoittaneelta.

Tuon TEDx-luennon pääasiallinen missio oli ravistella kuulijoita tiettyjen teemojen ympäriltä (tässä tapauksessa ruoan prosessointi, haitalliset lisäaineet jne.) ja saada näin vaikutusta aikaan. Retoriikkaa, viihdettä ja värikynää?

Varmasti.

Liikaa? Jokainen päättäköön sen itse. Luento on näemmä herättänyt kuitenkin keskustelua ja ajatuksia, mikä on tietenkin oma missioni. Hirveän mustavalkoisia linjoja ajatuksistani en suosittele kuitenkaan vetämään pelkästään tuon presentaation pohjalta.

Ps. En itse myy tai omaa kaupallisia sidoksia mitään tuotteita myyviin yrityksiin.
Fitnesstukku koodi pakkotoisto15. En ole viestiketjun aloittaneen G-star -nimimerkin taustalla :D

Rustailin juuri artikkelin, josta voi aueta syvempiä mietteitäni ja paljastua esimerkiksi yhtäläisyyksiä tuon Skepsis-tiedoston kanssa.
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=1278

Niin, ja Pullan vihjailemaa Optimal Performancen haastattelumateriaalia voi tsekkailla tästä: http://www.youtube.com/watch?v=_-aP9FPVWcw
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom