Hyvä luento ravinnosta!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja G-Star
  • Aloitettu Aloitettu
Oon miettiny aika paljon tätä ruokien terveellisyyttä ja sen konkreettista vaikutusta. Jos miettii niin ruokahan ei ole ainoa asia mikä päättää ihmisten terveellisyydestä vaan on myös ympäristölliset tekijät (teollisuuskaasut sun muut). Jos nyt oletetaan että vaihtais kaiken ruuan luomuun niin mikä tae se olisi terveydelle jos asuu edelleen esimerkiksi jossain keskustassa. Ja vaikka standardit sanovatkin että päästöt nyt eivät ole niin isot että niillä olisi mitään vaikutusta terveyteen niin eikös samat standardit sano samaa ruuista mitä kaupoissa myydään (poisluettuna roskaruoka). Eli kuinka paljon on loppujen lopuksi kiinni perinnöllisistä syistä ja kuinka paljon ulkoisista vaikutuksista? Ihminen voi syödä kuinka terveellisesti tahansa ja vaikka asua keskellä metsää ja juoda lähdevettä ja silti sairastua ainoastaan perintötekijöiden takia. Olen tullut siihen tulokseen että se suojakaasussa oleva jauheliha tai broileri on tarpeeksi terveellistä minulle, jos ei ole niin tuskinpa sen takia sairastuin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Crrc, tuo on vähän liian joko/tai-ajattelua. Totta, että kaikkea ei voi suodattaa, mutta itse ainaki näen asian niin että kannattaa yrittää minimoida ylimääräisten aineiden joutumista kehoon.

Esimerkiksi muovit ovat hyvä paikka aloittaa. Seuraavana ruoka.

Vaikka olisi miten perinnöllistä niin itsestään ei mikään tapahdu, kaikelle on aina olemassa syy, oli se sitten tunnettu tai tuntematon.
Perinnöllisyys altistaa eri sairauksille.
 
Kyllähän tuo tavallaan onnistuu. Itse tilasin ekaa kertaa luomulihaa suoraan tilalta. Minimitilaus on 15kg ja yllätyin miten helposti sain 3 kaveria tilaamaan kanssani lihaa. Luomukasviksiakin saa esim. Hakaniemen kauppahallista.

Allekirjoitan tuon väitteen, että on ruokaa ja "ruokaa". Jos toinen syö luomulihaa suoraan tilalta ja toinen lihasta ja lihaan verrattavista aineosista tehtyjä einespihvejä, niin se näkyy vuosien mittaan...

Minkäs hintasta luomulihaa ?
 
Joo kyl luomu tuotteita saa mut ne on vähän kalliimpia ja sen huomaa ku on monta suuta ruokittavana,meillä noi kauppa kulut on muutenkin aika isot. BTW mitä lihaa ostit ja paljon maksoi?

Minkäs hintasta luomulihaa ?

12e/kg josta puolet fileitä, paisteja ja suikalelihaa ja puolet jauhelihaa. Lisäksi saan jouluna edullisesti riistaa, mm. poron- ja hirvenlihaa. Ja käyn bonuksena mummon kanssa tekemässä mykyrokkaa padallisen :)

Kannattaa googletella ja etsiä maatiloja/metsästysporukoita joilta osaa sitten lihaa suoraan. Hinnat jäävät yllättävän alhaisiksi kun ostaa isompia eriä ja sitten pakastaa.
 
jos on tuttuja lapissa niin voi saada mm. poronlihaa todella edukkaasti.. näin omalla kokemuksella, kun vähän aikaa sitten pakastimeen pamahti reilu 25kg poroa.. kokonainen pieni poro.. siinä on paistia, lapaa, keittolihaa ja fileitä.. sisäelimiäkin saisi varmasti jos pyytäisi.. ja oli poroksi edukasta.. ei nyt ihan 5€/kg mutta reilusti alle 10€....
 
Luennossa ei esitetty mitään kovin spesifejä väittämiä (esim. goji-marjat parantavat tutkitusti näköä) niin mitään sen kummempaa kantaa ei tarvitse ottaa. Lähinnä tuossa oli valtavat määrät markkina- ja mainospuhetta mikä nyt ymmärrettävästikin ampuu yli ja vetelee mutkat suoraksi. Niistäkin voisi toki nipottaa maailman tappiin mutta nyt ei jaksa :)

Nyt tarkkana sananvalinnan kanssa, parantaa vai ylläpitää? =)

Pätkässä oltiin myös suhteellisen maltillisella linjalla eikä sorruttu ihan tolkuttomaan kiihkoiluun, mitä luomu- ja superfood-fanaattisuuden tiimoilta usein näkee. Hyvä esimerkki on mm. olettamus siitä että kaikki "luonnollinen" on oletusarvoisesti hyvää ja kaikki E-koodit vastaavasti haitallisia.

Kuten Jaakko videossa mainitsi, niiden yhteisvaikutuksia ei ole testattu vaan yksittäisinä aineina ainoastaan. Muistaakseni on jopa tutkimus siitä missä pari lisäainetta oli ihan harmittomia yksinään mutta kun nämä yhdistettiin niin siitähän mukava karsinogeeninen koktaili syntyi. =)
 
Joo kyl luomu tuotteita saa mut ne on vähän kalliimpia ja sen huomaa ku on monta suuta ruokittavana,meillä noi kauppa kulut on muutenkin aika isot. BTW mitä lihaa ostit ja paljon maksoi?

Itseasiassa luomuruoka ei ole kallista, prosessoitu teollisuusjäte ym. roskaruoka on vain halpaa johon helposti sortuu tekemään vertailua. Kannattaa myös tehdä hieman vertailuja kauppojen välillä niin helposti saa halpaa luomuakin. =)
 
Kyllähän se hinnassa näkyy varmasti kun vääntää 5 henkiselle perheelle luomuruuasta sen normi 4 ruokaa päivässä. Saati sitten, että jos harrastaa urheilua tai muuta liikuntatouhua, niin enempi sitten vielä kuluu safkaan rahhaa.:D

Kuten videossa painotetaan, panostaa ravintosisältöön niin ei tarvitse ostaa paljon. Hieman hymyillyttää kun ihmiset ostavat ostoskärryllisen ruokaa (enimmäkseen sellaista joka pilaantuu helposti alle viikossa) kun omat ostokseni mahtuu yhteen kassiin joista riittää helposti viikoksi tai pariksi riippuen siitä kuinka monelle hengelle tulee. :D
 
Kuten Jaakko videossa mainitsi, niiden yhteisvaikutuksia ei ole testattu vaan yksittäisinä aineina ainoastaan. Muistaakseni on jopa tutkimus siitä missä pari lisäainetta oli ihan harmittomia yksinään mutta kun nämä yhdistettiin niin siitähän mukava karsinogeeninen koktaili syntyi. =)

Ois kiva nähdä jotain dataa/faktaa, eikä vaan spekulointeja kyseisestä aiheesta. Ettei kukaan ala rageemaan niin täytyy todeta että itsekkin kannatan prosessoimatonta ruokaa, mutta nää hommat karkaa kiihkoilun lomassa helposti käsistä.
 
Nyt tarkkana sananvalinnan kanssa, parantaa vai ylläpitää? =)

Ei väitetty kumpaakaan. Revin tuon esimerkin ihan hatusta. Osuinko vahingossa melkein oikeaan? :D

Kuten Jaakko videossa mainitsi, niiden yhteisvaikutuksia ei ole testattu vaan yksittäisinä aineina ainoastaan. Muistaakseni on jopa tutkimus siitä missä pari lisäainetta oli ihan harmittomia yksinään mutta kun nämä yhdistettiin niin siitähän mukava karsinogeeninen koktaili syntyi. =)

Onhan noita vaikka mitä -geenisiä koktaileita maailma täynnä! :) Luonto varsinkin on niitä pullollaan. Monet hirvittävimmistä myrkyistä ja biologisista uhkatekijöistä löytyvätkin ihan sieltä metstien kätköistä.
 
Jos kaikki menee lapaan niin käymme ensi viikon tiistaina haastattelemassa Jaakkoa ravintojutskissa. Jos teillä on jotain kysymyksiä mitä haluaisitte kysyä niin tyrkätkää ne vaikka mulle yksityisvietillä niin ei tule turhaa floodia tänne. Tai ihan miten vaan.

Edit: tota perspektiiviä mitä Paletaanikin mainitsi saa muuten näistä mitä jo linkittelinkin jos jaksaa kahlata läpi:

http://www.mv.helsinki.fi/home/tammisol/Skepsis10-1.pdf
http://www.mv.helsinki.fi/home/tammisol/Skepsis10-2.pdf
 
Pulla sanoi:
Jos jokaisen väittämän taustalla oleva tutkimustieto olisi luennon aikana käyty läpi perinpohjin niin 99%:a yleisöstä nukahtaisi ja/tai ei olisi edes saapunut paikalle. Esitystyyli ja kärjistykset mukana uskoakseni samasta syystä ja yleisön intressit huomioiden.

Esitysteknisesti mielestäni ihan hyvä suoritus, mutta sisällöstä olen kyllä Paletaanin kanssa samaa mieltä. Prosessoimattoman ruuan puolesta puhuminen on mielestäni hyvä asia. Mutta mitä hyötyä kuulijalle niistä kärjistyksistä on, jos niillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa?

Tosin valitettavasti monessa ravitsemukseen liittyvässä asiassa asia on juuri näin; uskotaan sitä mitä halutaankin kuulla, Taubesilaisuutta parhaimmillaan. Näillä ruokamedian Yellowcake –argumenteilla sitten lietsotaan pelkoa ja syyllistetään puhujasta riippuen fruktoosisiirappia, kovaa rasvaa, hiilihydraatteja, insuliinia, tai tässä tapauksessa ruuan lisäaineita. Tässä mielessä ihan turhaa hysterian lietsontaa, mutta vastaanottavaisia seurakuntalaisia varmasti löytyy.

Mitä noihin orgaanisten ruokien ravintosisältöihin tulee, tästä on tainnut jo aikaisemmin olla juttua palstalla. Nykyisten tarjolla olevien tutkimusten mukaan orgaanisesti ja tavanomaisesti tuotettujen ruoka-aineiden välillä ei ole eroa ravintosisällössä (Dangour 2009). Myöskään usein väitettyjä terveydellisiä etuja ei orgaanisesti tuotettuilla ruoka-aineilla ainakaan nykyisen tutkimustiedon valossa näyttäisi olevan (Dangour 2010). Tosin tasapuolisuuden nimissä voisi sanoa, että esim. tuosta orgaanisen ruuan mahdollisesta terveydellisyydestä verrattuna tavanomaisilla tuotantotavoilla valmistettuihin ruoka-aineisiin on vielä verrattain vähän tutkimuksia.
 
Mitä noihin orgaanisten ruokien ravintosisältöihin tulee, tästä on tainnut jo aikaisemmin olla juttua palstalla. Nykyisten tarjolla olevien tutkimusten mukaan orgaanisesti ja tavanomaisesti tuotettujen ruoka-aineiden välillä ei ole eroa ravintosisällössä (Dangour 2009). Myöskään usein väitettyjä terveydellisiä etuja ei orgaanisesti tuotettuilla ruoka-aineilla ainakaan nykyisen tutkimustiedon valossa näyttäisi olevan (Dangour 2010). Tosin tasapuolisuuden nimissä voisi sanoa, että esim. tuosta orgaanisen ruuan mahdollisesta terveydellisyydestä verrattuna tavanomaisilla tuotantotavoilla valmistettuihin ruoka-aineisiin on vielä verrattain vähän tutkimuksia.

Jos luomu- ja tavanomaisesti tuotettua ruokaa (rehut, lihat, jne.) olisi yhtä helposti ja paljon tarjolla, siististi kaupassa vierekkäin ja hintakin vielä täysin sama niin kumpaa ostaisit ja miksi? Muutkin saa vastata. :)
 
No itseasiassa täällä rapakon takana orgaanista ruokaa on yhtä helposti tarjolla (pienimpiä paikkakuntia lukuunottamatta), tosin selvästi kalliimpaahan se on. Jos valittavana olisi Halmetojan esimerkin banaani, ottaisin sen nykymenetelmillä jalostetun keltaisen banaanin sen vihreän rusinan sijasta.
 
Jos luomu- ja tavanomaisesti tuotettua ruokaa (rehut, lihat, jne.) olisi yhtä helposti ja paljon tarjolla, siististi kaupassa vierekkäin ja hintakin vielä täysin sama niin kumpaa ostaisit ja miksi? Muutkin saa vastata. :)

Luomua, koska haluaisin uskoa, että se on jotenkin puhtaampaa ja siten parempaa ruokaa. Todellisuus taitaa olla jotain aivan muuta.

Mutta eikös siitä tässä luomussa olekin kyse? Uskosta, toivosta ja rakkauvesta.

Olen taas vain markkinoinnin uhri ja tiukan luterilaisen kasvatusopin hieno tulos.
 
No nyt sä lähit kärjistämään asioita samaan tyyliin kuin Halmetoja mikä juuri äsken oli urpoa. Jos koitetaan nyt hetki olla olematta ituhippejä.

Otetaan nyt vaikka ihan perus kurkut, kaalit, lantut ja sellaset. Rapakon takana niitä olen viimeksi nähnyt vuonna 2005 että en tiedä miten ne eroavat toisistaan siellä. Täällä Suomessa Linnainmaan Prismassa luomukurkku ja tavanomainen kurkku näyttävät aika samoilta. Kumman ostaisit jos ne olisivat siinä pöydällä vierekkäin ja hinta sama?
 
No nyt sä lähit kärjistämään asioita samaan tyyliin kuin Halmetoja mikä juuri äsken oli urpoa. Jos koitetaan nyt hetki olla olematta ituhippejä.

Otetaan nyt vaikka ihan perus kurkut, kaalit, lantut ja sellaset. Rapakon takana niitä olen viimeksi nähnyt vuonna 2005 että en tiedä miten ne eroavat toisistaan siellä. Täällä Suomessa Linnainmaan Prismassa luomukurkku ja tavanomainen kurkku näyttävät aika samoilta. Kumman ostaisit jos ne olisivat siinä pöydällä vierekkäin ja hinta sama?

Käytin luennossa esiintynyttä kärjistettyä esimerkkiä vastatakseni esittämääsi kysymykseen. Miksi tämä vertailu ei kelpaa tässä tapauksessa?

Jos se Prisman luomukurkku ja tavanomainen kurkku näyttää tasan samalta, maksaa saman verran, ravintosisältö on suunnilleen sama (jos nyt oletetaan rohkeasti että tuo Danguin 2009 katsaus on jokseenkin suuntaa antava), ja molemmat "tukee elämää" suunnilleen samalla tavalla, mitä väliä sillä enää on kumman valitsee?

Tosin esimerkiksi lihatuotteissa sitten jo kannattaa valita mahdollisimman vähän prosessoituja vaihtoehtoja. Mutta tämä tulikin osittain jo esille.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom