Historianörteille

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ViWylde
  • Aloitettu Aloitettu
Mitä suomalaisiin sotasankareihin tulee, niin totean vain että kannattaa tutustua esim. siihen, mitä tykistökenraali Vilho Nenonen ja radiotiedustelumme luoja Reino Hallamaa saivat aikaan. Mielestäni esim. he olivat paljon merkittävämpiä sotasankareita, kuin Ehnrooth tai kukaan kaukopartiomies tai tarkka-ampuja, ehkä jopa kovempia sällejä, kuin mielestäni kovasti yliarvostettu ja joka paikassa toitotettu Mannerheim.

Ottamatta kantaa kuka on suurin sotasankari,koska sellaista ei voi yksiselitteisesti määritellä niin totean vain että kannattaa lukea kirja suomalaisista sotakenraaleista. Siinä on monta "sankaria" ja heidän sotauriaan käsitelty,tosin päällisin puolin vain mutta siitä saa jonknlaisen käsityksen millaisista lähtökohdista sodanaikaiset johtajat tulivat ja olivat. Myös Ehrnrothin elämänkerta on luettavien kirjojen joukossa jos maamme sotahistoria kiinnostaa. Nenosen kehittämä kenttätykistö oli tosiaan ratkaisevassa osassa sekin kun mamme kohtaloa ratkaistiin. Tänä päivänä Nenosen tykistöstrategiaa käytetään maailmalla tosin nykyaseisiin ja tilanteisiin soveltaen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Joo tehkää jotain tolle otsikolle. Pää räjähtää kun joutuu aina ton nähdessään miettimään ketjun alottajan järjenjuoksua.

edit. mielenkiintoista settiä kuitenkin jokatapauksessa.
 
Mut kyllä iso A:kin sinnitteli ww1:sen läpi ja sai muistaakseni rautaristin.Niitä ei ihan joko pojalle annettu mutta Aatu sen nappas.

Natsipropagandan aikaan saannosta kaikki nämä puheet Hitlerin urheudesta ja jatkuvassa hengenvaarassa olemisesta. Hitlerin asetovereiden kirjoittamien kirjeiden ja päiväkirjojen sekä hänen rykmentin asiakirjojen perusteella Hitler oli heikko ja pelokas sotilas. Hitlerhän ei käytännössä joutunut lainkaan etulinjaan ja käytti enenmmin aikaansa taiteeseen, kuin taisteluihin. Natsit unohtivat myös kertoa, että lähettinä ollessa Hitler ei toiminut etulinjassa vaan 5-10km päässä olevien esikuntakeskusten välillä.

Hitlerin "urotyöt" joiden johdosta hän sai rautaristit (toisen ja ensimmäisen luokan) eivät olleet aivan yhtä mahtavia urotöitä kuin natsit antoivat ymmärtää. He mm. väittivät Hitlerin ja toisen lähetin Bachmannin heittäytyneen ihmiskilviksi saksalais upseerin eteen Belgian Messinesin kaupungin liepeillä olevan linnoitetun metsän laidalla, kun ranskalaiset huomatessaan nuoren upseerin nousevan suojastaan alkoivat tulittaa häntä. Todellisuudessa rykmentin asiakirjat vuodelta 1915 kuvaavat tapahtumaa hieman toisin. Oikeasti upseerin pelasti neljä lähettiä, ei suinkaan Hitler ja Bachmann kahdestaan. Toisekseen ranskalaiset eivät ampuneet suoraan kohti upseeria vaan lähetit huolestuivat hänen turvalisuudestaan lähistöllä tapahtuvan ammuskelun vuoksi ja veivät hänet varmuuden vuoksi turvaan. Kaikki neljä saivat silti tapauksen johdosta toisen luokan rautaristin. Ensimmäisen luokan rautaristin jonka saaminen oli varsin yleistä, Hitler ja kuten moni muukin sai koska tuli hyvin toimeen upseerien kanssa. Hitlerille rautaristiä anoi muuten juutalainen upseeri joten natsti joutuivat poistamaan hänen osuutensa tapahtuneeseen.

Sodan loppupuolella Hitler muiden lähettien ohella joutui sinappikaasu hyökkäyksen kohteeksi. Hitler väitti, että hänet vietiin sairaala hoitoon koska hän kärsi väliaikaisesta sokeutumisesta. Todellisuudessa lääkärit totesivat ettei Hitler kärsinyt niin fyysisitä silmäoireista vaan psyykkisistä oireista ja hänet lähetettiin kauas rintamalta sijaitsevaan sairaalaan, missä lääkärit diagnosoivat hänet hysteerisesti oireilevaksi psykopaatiksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom