Churchill ehdotti, että kemiallisia aseita käytettäisiin "vastaanhangoittelevia arabeja vastaan kokeeksi". Hän sanoi: "En ymmärrä tätä inhoa kaasun käyttöä vastaan. Kannatan voimakkaasti myrkkykaasun käyttöä sivistymättömiä heimoja vastaan. Vaikutus moraaliin olisi hyvä, ja se levittäisi tervettä kauhua."
Ah, minä vuonna sanoi tuon? Aldous Huxley otti tuosta saletisti idean Brave New World, tai Uljas Uusi Maailma kirjaansa varten. Siinä villejä heimoja pidetään kurissa myrkkykaasupommitusten avulla.
Mitä suomalaisiin sotasankareihin tulee, niin kannattaa tutustua esim. siihen, mitä tykistökenraali Vilho Nenonen ja radiotiedustelumme luoja Reino Hallamaa saivat aikaan. Mielestäni esim. he olivat paljon merkittävämpiä sotasankareita, kuin Ehnrooth tai kukaan kaukopartiomies tai tarkka-ampuja, ehkä jopa kovempia sällejä, kuin mielestäni kovasti yliarvostettu ja joka paikassa toitotettu Mannerheim. Kaukopartiomiehet ja tarkka-ampujat ovat vain hianompia sotasankareita, kuin matemaatikko, joka loi maailman parhaan (myytiin jenkeille tietääkseni, koska heillä ei ollut yhtä hyvää, tai vaihdettiin tiedustelutietoihin todennäköisemmin) tykistön tulenohjausjärjestelmän, joka oli olennainen tekijä mm. Tali-Ihantalan taisteluissa ja todennäköisesti aiheutti Puna-armeijalle paljon suuremmat tappiot, kuin mikään muu yksittäinen asia. Myöskin Hallamaan radiotiedustelun hankkimat tiedot olivat ratkaisevia mm. Raatteentien ja Tali-Ihantalan taisteluissa ja monessa muussa paikassa. Kenraaleista arvostan myös Airoa kovasti siitä, että osasi pitää suunsa kiinni, kaikesta niskaansa saamasta paskasta huolimatta. Viittaan siis niin sanottuun sotasyyllisyyteen. Osittain samasta syystä pidän Risto Rytiä uskomattoman kovana jätkänä. Hän myöntyi ottamaan Suomen pahimpina aikoina suurimman mahdollisen vastuun ja velvollisuuden, eli henkilökohtaisesti tekemään sopimuksen silloisen Saksan kanssa, jotta Suomen eduskunta ja kansa kärsisivät vähemmän. Jos muistan, niin linkitän tänne parin hyvän ns. sotasyyllisyyskirjan (paskat mitään syyllisiä, vaan kansamme sankareita olivat mm. Airo, Ryti ja Tanner ja sen tiesi kansa silloin ja onneksi tietää yhä paremmin nykyäänkin). Siihen asiaan kannattaa tutustua, jos Suomen historia kiinnostaa.
Itelle on 1800-luvun historia mielenkiintoista. Siellä tulivat täysin vallankumoukselliset tekniset ratkaisut käyttöön, eli teollistuminen mahdollistui höyrykoneen laajan käyttöönoton myötä ja lennätin nopeutti kommunikaatiota älyttömästi. Sitä ennen käytössä oli "Nopein mahd. hevonen ja kevyt, sitkeä ja taitava ratsastaja." nopeimpana mahd. kommunikaatiomenetelmänä, eli ero lennättimeen oli todella suuri. Lennättimen merkitystä on mielestäni aliarvioitu historiankirjoituksissa. Lisäksi talousjärjestelmä kehittyi (osin industrialismin myötä, osin muutenkin) ja loi pohjaa kaikelle sille, mitä sitten 1900-luvulla tapahtui. Yleensäkin tekniikkaan, talouteen ja politiikkaan liittyvä historia on mielenkiintoista ja toki myös sodat siinä ohessa.
Mitä taloushistoriaan tulee, niin on ollut toisaalta masentavaa, toisaalta jännää huomata, miten julkisuudessa toitotettu vapaa markkinatalous ei todellakaan ole vapaata, vaan kartelleja ja laittomia tai puolilaillisia ketkuiluja on niin isossa kuin pienessäkin mittakaavassa siellä ja täällä. Tässäpä yksi pahimmista kautta aikojen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_(oil_companies)