Vinkkejä (perusteet, eli mitä syödään, koska syödään ja paljonko syödään)? Joku tuttu sanoi: "syö kauramakaronia ja leseitä", mutta siitä neuvosta en paljon hullua hurskaammaksi tullut. :p
Keskustelunaihe sinällään on ihan asiallinen. Taitaa olla asiantuntijoiden keskuudessa jokseenkin kiistanalainenkin.
Kirjoissa lukee että noin viikko ennen urheilusuoritusta jota varten tankataan, saattaa olla jotain hyötyä tehdä pitkäkestoinen ns. tyhjennysharjoitus jossa kulutetaan lihasten ja maksan glykogeenivarastot mahdollisimman tyhjiksi. Samoihin aikoihin mahdollisesti myös syödään vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaisesti tyhjennysvaikutuksen maksimoimiseksi. Tämän jälkeen sitten syödään pari päivää hiilihydraattipainotteisesti jolloin kirjojen mukaan glykogeenia varastoituu enemmän mitä "normaalitilanteessa" olisi mahdollista eli tapahtuu ns. superkompensaatio.
Tietääkseni kovin aukottomia todisteita hiilihydraattitankkauksen hyödyllisyydestä ei ole. Silti monet sitä harrastaa. Jotkut saattaa kyllä tehdä pelkän tankkauksen ilman tyhjennysharjoitusta ja low carb- vaihettakin.
Herää pari kysymystä:
1. Miten ihmeessä tutkitaan paljonko glykogeenia lihaksiin oikeasti varastoituu? Omat suppeat tietolähteeni ei tätä kerro.
2. Voisiko olla mahdollista että hiilaritankkauksen teho perustuukin siihen että tyhjennysvaiheen aikana rasva-aineenvaihdunta paranee sen verran että kisassa sitten pystytään tehokkaammin käyttämään rasvaa polttoaineena ja glykogeenivarastot säästyy paremmin?
Joku viisaampi voisi valistaa jos tietoa löytyy enemmän. Vähemmän viisaatkin voisivat jatkaa spekuloimista.