Hiilarit eri lähteistä

Liittynyt
15.12.2011
Viestejä
193
En ole mikään ravitsemustieteen tohtori, mutta ruokaan liittyvät asiat eivät ole itsellä mitenkään huonollakaan pohjalla.

Rupesin tässä miettimään sitä, että miten ihmiset aina käyttävät samanlaisia raaka-aineita ruokailun suhteen.
Ja nämäkin asiat kirjoitan kysyvällä asenteella, eli kertokaa tietämättömälle ihmiselle faktoja.

Esimerkiksi aina lämpöisellä aterialla porukka syö lihaa ja pastaa/riisiä.
Sanotaanko, että syöt 2-3 lämmintä ateriaa päivässä. Ja joka aterialla tuntuu porukalla olevan hiilarin lähteenä se sama riisi taikka pasta.
Itsellä esimerkiksi tökkii nuo lähteet aivan törkeästi, kun niitä syö päivästä toiseen niin älyttömiä määriä.

Mitä mieltä olette, jos sanon, että syön joka aterialla noista samoista lähteistä hiilaria, mutta en niin älyttömiä määriä, vaan vetäsen ruokailun päätteeksi 100-200g myös kaurahiutaleita naamaan veden kera.
Ruokailu ei täten tuota niin älytöntä tuskaa ja siinä saa samalla vähän eri lähteestä myös hiilaria ja pikkaisen enemmän kaloreita.

Mennäänkö tässä aivan päin mönkää, vai onko tässä edes jotain ideaa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihmettelen vain että miten et jaksa syödä perunaa/pastaa/riisiä. Oletko kokeillut erilaisia riisejä? Tai sitten sellaista pastaa, missä on täytettä sisällä?(kanaa tai jotakin muuta) Jos nuokaan ei maistu niin ei tuossa mitään vikaa ole syödä niitä noinkaan. Ovatpahan ainakin hitaita ja pitävät nälkää.
 
Ei kait tuo paha homma ole imo. Hitaita, hyviä hiilareita molemmat. Kaurahiutaleet jopa parempia jos kyseessä on normipasta, vaihda tummaan :)
 
Sama kait tuo on syötkö hiilarit pastasta/riisistä vai kaurahiutaleista? Jos et tykkää tuosta "normaalista" liha/pasta yhdistelmästä niin syö ihmeessä erilailla, ei siinä mönkään mennä.
 
Samahan se on mistä hiilarinsa ottaa kunhan on terveellinen lähde, eli ei mitään sokeria tai kauheita määriä vaaleita viljoja. Ite monesti syön lihan kaverina salaattia ja teen 3-4 täysjyvä ruisleipää (jälkiuunileivät on helvetin hyviä :P) kunnon täytteillä, siihen kun nykäsee vielä tuopillisen maitoa niin ei paljoa riisiä tai perunoita osaa kaivata :) Koitan keskittää suurimmat hiilarit just sinne treenin jälkeiselle aterialle jollon ei tuu tuota kyllästymistäkään kun ei tartte kahta tai kolmea kertaa päivässä nykiä sitä riisiä naamaan...
 
Kyllähän noissa tärkkelyslähteissä valinnanvaraa ja eri variaatioita riittää, kun eihän niitä aina tarvitse sellaisenaan vetää. Itsessäänhän riisi, pasta, peruna, bataatti jne. ei hirveästi millekään maistu, mutta kastikkeilla ja ruoka-aineita yhdistävillä safkoilla luulisi saavan jonkun verran monipuolisuutta ja makua ruokiin. Ja voithan sinä tehdä vaikka kahta hiilarinlähdettä samana päivänä, vähän enemmän vaatii kyökissä säätämistä. Tietysti onnistuuhan se hiilareiden keräys noilla kaurahiutaleillakin.
 
Itselle on vain oikeasti vaikeata syödä. Olin koko nuoruuteni aivan jumalattoman laiha jätkä ja päivän aikana söin tyyliin 2 billys pakaste pitsaa ja pärjäsin niillä omasta mielestäni mainiosti.
Sitten ennen armeijaa innostuin treenaamaan ja itse armeijan päätyttyä tajusin, että jumalauta mää painan aivan liian vähän ja syön aivan liian vähän. Ja jos aion kehittyä, niin pitää syödä enemmän.
Siitä asti joka päivä ollut aivan helvetinmoista taistelua ton ruokailun suhteen, mutta painoa saanu 23kg lisää armeijan jälkeen. Nyt kun alkaa kropan kaloritarve olemaan vähän kovempaa tasoa, kun massa koittaa saada, niin oikeasti sitä alkaa miettimään, että tuleeko tästä jumalauta yhtään mitään, kun paino junnaa paikallaan. Sit sitä alkaa miettimään, että tekeekö mitään oikein.
Omat haasteensa tähänkin asiaan on asettanut aivan mielettömän epäsäännölliset työajat.

Nykyään syön tummaa pastaa ruokailun ohella ja ajattelin, että, kun se oikeasti tökkii niin törkeesti, niin vähentäisin sitä edes muutama kymmentä grammaa ja ottaisin tilalle 100-200g kaurahiutaleita.
Kattois jos sillä sais vähän painoa taas nousemaan hillitysti.

Edit: Ja kiitos vastauksista! Ihan hyviä vinkkejä jo nyt tullu. Pitää kokeilla tuota leivän kanssa leikkimistä myös.
Ja tässä taustallla on myös varmasti se, että teen yleensä nuo ruoat aina samalla kaavalla. Eli ei siinä hirveästi makueroja tule. Ja tämän taustalla taas osaamattomuus.
 
Kaurahan on aika loistava hiilarilähde. Tottakai sillä voi korvata noita muita hiilareita. Luulis vaan että ois tympeetä vetää pelkkää kauraa. Mulla ainakin uppoo vaan aamupuurona ja proteiinishaken seassa silleen oikeesti mukavasti.
 
Kaurahan on aika loistava hiilarilähde. Tottakai sillä voi korvata noita muita hiilareita. Luulis vaan että ois tympeetä vetää pelkkää kauraa. Mulla ainakin uppoo vaan aamupuurona ja proteiinishaken seassa silleen oikeesti mukavasti.

Ite saan sen helposti alas laittamalla vaan tehosekottimeen kauraa ja vettä. Sitten naamaan nopeella kulauksella.
 
On kai siellä kaupassa muitakin hiilarinlähteitä kuin riisi, pasta ja kaura? Löytyy tattaria, cuscusta, bulguria, hirssiä, quinoaa, ohraa, eri riisilajeja, papuja, bataattia, perunaa...
 
On kai siellä kaupassa muitakin hiilarinlähteitä kuin riisi, pasta ja kaura? Löytyy tattaria, cuscusta, bulguria, hirssiä, quinoaa, ohraa, eri riisilajeja, papuja, bataattia, perunaa...

Joo ja tosiaan noista voi tehdä ihan ruokaakin eli ei tartte olla sellanen lautanen, jossa on riisit toisella puolella ja maustamattomat kanat toisella puolella. Esimerkiksi paella on pirun maukasta ja siinä nyt on muun muassa kanaa sekä riisiä. Sitten erilaisia kastikkeitakin kokeilemalla saa hyvin vaihdeltua makuja tai lisäilemällä erilaisia kasviksia joukkoon. Aloittajalle vielä sen verran, että on ihmeellistä, jos vähennät pari kymmentä grammaa riisiä, mutta lisäät sitten 100g-200g kaurahiutaleita. Ja sitten kerrot, että on vaikeaa syödä. Tossahan tulee määrällisestikin paljon enemmän tavaraa, vaikka riisi olisikin kypsää ja hiutaleet raakoja. Ja eikö tuo jos mikä maistu aika oudolta? Tai siis eivät kaurahiutaleet "raakoina" maistu oikein miltään ja sitten kittaat sellaista mautonta mössöä kurkusta alas ruuan jälkeen....
 
Joo ja tosiaan noista voi tehdä ihan ruokaakin eli ei tartte olla sellanen lautanen, jossa on riisit toisella puolella ja maustamattomat kanat toisella puolella. Esimerkiksi paella on pirun maukasta ja siinä nyt on muun muassa kanaa sekä riisiä. Sitten erilaisia kastikkeitakin kokeilemalla saa hyvin vaihdeltua makuja tai lisäilemällä erilaisia kasviksia joukkoon. Aloittajalle vielä sen verran, että on ihmeellistä, jos vähennät pari kymmentä grammaa riisiä, mutta lisäät sitten 100g-200g kaurahiutaleita. Ja sitten kerrot, että on vaikeaa syödä. Tossahan tulee määrällisestikin paljon enemmän tavaraa, vaikka riisi olisikin kypsää ja hiutaleet raakoja. Ja eikö tuo jos mikä maistu aika oudolta? Tai siis eivät kaurahiutaleet "raakoina" maistu oikein miltään ja sitten kittaat sellaista mautonta mössöä kurkusta alas ruuan jälkeen....

Nyt tullaan taas siihen makukysymykseen. Eli pastaa ja riisiä, kun on vetänyt nyt 400 päivänä nousujohteisesti samassa muodossa joka ikinen päivä, niin pienikin vaihtelu siihen tekee oikeasti ihmeitä.
Ja helpostihan tuo 100-200g hiutaleita menee veden kera alas jos siitä TYKKÄÄ.
 
Nyt tullaan taas siihen makukysymykseen. Eli pastaa ja riisiä, kun on vetänyt nyt 400 päivänä nousujohteisesti samassa muodossa joka ikinen päivä, niin pienikin vaihtelu siihen tekee oikeasti ihmeitä.

No eikö tuo juuri ollutkin J..:n pointti, eli kuka käskee niitä kiskomaan päivästä toiseen samassa muodossa? Pastaa nyt ainakin voi vääntää kymmeniin ja taas kymmeniin eri "muotoihin" (enkä nyt siis tarkoita "makaronia ja ketsuppi", "kierrepastaa ja ketsuppia", "perhospastaa ja ketsuppia"...) ja riisejäkin löytyy monia eri laatuja, makuja ja koostumuksia.

Mutta eihän niissä kauroissa tosiaan mitään vikaa ole, anna palaa vaan jos siltä tuntuu.
 
Voihan sitä toki muutakin syödä hiilarin lähteinä kuten täysjyväriisiä, täysjyväpastaa, perunoita, bataattia, tattaria, kuskussia, hirssiä, linssejä, pähkinöitä, ... Valinnan varaa löytyy enkä kyllä ite suosittele noin yksipuolista ravintoa kellekkään että aina syödään samaa koska se ei ole monipuolista ja helposti voi jäädä jotain tärkeitä ravintoaineita pois tai niiden saanti jää hyvin vähäiseksi.
 
Voihan sitä toki muutakin syödä hiilarin lähteinä kuten täysjyväriisiä, täysjyväpastaa, perunoita, bataattia, tattaria, kuskussia, hirssiä, linssejä, pähkinöitä, ... Valinnan varaa löytyy enkä kyllä ite suosittele noin yksipuolista ravintoa kellekkään että aina syödään samaa koska se ei ole monipuolista ja helposti voi jäädä jotain tärkeitä ravintoaineita pois tai niiden saanti jää hyvin vähäiseksi.

Kannattaa muistaa nimenomaisesti nuo ravintoaineet, saattaa tulla heikko olo ajan myötä kun keho missaa jotain. Kaurahan on kyllä hyvä lähde, mutta mieti että söisit kaurapuuroa kolme/neljä kertaa päivässä. Oksettaa ajatuskin, vaikka syön sitä joka aamu. Monipuolisuus on hyvästä. Eikö sulle uppois vaikka paistetut perunat (ei mitään uppopaistettuja kuitenkaa :D) niissä kun on sitä hiilaria ja ne voi maustaa oman maun mukaan, eikä olis niin "tympeän" makusta kuin ainainen normiperuna.
Täysjyvänuudeleitakin olen joskus popsinut, mitä porukka ajattelee niistä?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom