Vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta pääsääntöisesti maksimiyrityksissä ja lyhyemmissä sarjoissa hengitystä ei saisi tapahtua liikkeen aikana, vaan keuhkot "pitäisi" (kannattaa, koska se lisää voimaa) vetää täyteen ennen konsentristä vaihetta riippumatta siitä, onko kyseessä veto- tai työntöliike. Huomioi, että jotkut liikeet "alkavat" konsentrisestä ja jotkut eksentrisestä vaiheesta, esim. maastaveto alkaa konsentrisellä vaiheella, kun taas jalkakyykky alkaa eksentrisellä vaiheella. Pitemmissä sarjoissa voi vetää ilmaa eksentrisen vaiheen aikana, koska suorittamalla pitkän sarjan "ykkösinä", menisi liian paljon aikaa ja toisaalta olemalla hengittämättä... no, lähtisi taju.
Eli,
Maksimit: keuhkot täynnä KOKO liikeen ajan, alkaa se sitten eksentrisellä tai konsentrisellä vaiheella.
Maksimisarjat (esim. max5): liike kannattaa tehdä peräkkäisinä ykkösinä, eli pysäytys toistojen välissä.
Pitemmät sarjat (>8 toistoa): Kannattaa vetää ilmaa eksentrisen vaiheen aikana ja päästää hiljalleen ulos konsentrisen vaiheen vaikean kohdan mentyä ohi.
Selvennyksenä, että konsentrisellä vaiheella tarkoitan sitä kun työskentelevät lihakset supistuvat. Esim. leuanvedossa ylösveto ja penkkipunnerruksessa tangon työntövaihe.
Mitä tulee vatsatreeniin, niin hengittämällä "väärinpäin", eli ilmaa sisään konsentrisessä vaiheessa ja samalla imemällä vatsaa sisään, treenaa hyvin syviä vatsalihaksia. Hyvää vaihtelua.
Tulipa pitkä viesti yksinkertaisesta asiasta...