Gluteenijauho ja Seitan

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Aesma
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
11.6.2012
Viestejä
38
Miksei täältä löytynyt haulla mitään juttua tästä?

http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto?filter=Gluteenijauho, annos 100g kalorilaskurin mukaan ja parin muunkin lähteen mukaan tossa gluteenijauhossa ja seitan tuotteissa on jopa 80% proteiinia.

Hintaa tuollasella 1kg gluteenijauho säkillä on 4,99€ (http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=3/181)
Josta voi valmistaa seitania (http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/)

Tuostahan saisi siis ihan helkutan kovan proteiinin lähteen jolla ei hintaa olisi paljon p*skaakaan. Sopisi myös vegaaneille.

Gluteeninhan ei ymmärtääkseni pitäisi olla epäterveellistä ihmiselle ellei sitten ole keliakiaa ym. vaivoja.

Kysymykseni kuuluukin siis, että mitä huonoja puolia tossa gluteenijauhossa / seitanissa on ja miksei se ole kerännyt sen enempää huomiota?
Siis ton proteiinipitoisuudethan menee jopa useammankin proteiinilisän yläpuolelle ja hinta on puolet halvimmista..

Avatkaa suunne ja puhukaa!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kun joskus valmistin seitania, mitä en ole moneen vuoteen tehnyt, nyppi hieman se säätäminen että biitistä tulee hyvä ja että jaksaa paistella siitä leikkaamia suikaleita pannulla mureiksi. Kokeilen vaikka mitä vippaskonsteja palan oikeanlaista koostumusta etsiessä, ja se oli kyllä salatiedettä, koska oon nähnyt ja maistanut hippien valmistavan aivan taivaallista seitania ilman sen kummempia.

Kannattaa kokeilla, jos tykkää väkertämisestä. Noilla linkin ohjeilla ei varmasti pahaa tule! Ongelma on lähinnä itseään miellyttävän purutuntuman aikaansaaminen, koska purkkamainen tai liian sitko koostumus pilaa mun mielestä seitanin hienouden.
 
Mielenkiintoinen nimi ainakin valittu kyseiselle tavaralle :), ekan kerran kuulinkin tästä muutama viikko takaperin. Tosiaan varmaan ihan hyvää staffia mut saa kyllä maustamiseen panostaa jos ruoaksi meinaa tehä.
 
Seitan on sikahyvää, mut pikkasen työlästä valmistaa. Paras ohje, jota oon ite käyttänyt sisälsi taikinassa muistaaseni luumusosetta ja öljyä + jotain muita mausteita ja keitinliemessä oli kasvislientä ja säilykepunajuurien etikkalientä + maustepippureita ja laakerinlehtiä ja tähtianista. Sikahyvää. :kuola: Huonona puolena on se, et seitanin aminohappoprofiili on aika köyhä. Vaikka siinä proteiinia onkin reippaasti, ei proteiinin laatu ole kovinkaan hyvä.
 
Voikohan tota gluteenijauhoa syödä käsittelemättä sitä mitenkään? Alkais vetää tätä proteiinijauheiden sijaan :D
 
Paras ohje, jota oon ite käyttänyt sisälsi taikinassa muistaaseni luumusosetta ja öljyä + jotain muita
Muistan ton öljyniksin kans, mutta siinä taisi olla sellainen, että liika öljy taas saa seitanin hajoamaan ihan päreiksi, ei pysy kasassa. Todella vähän siis öljyä, jos laittaa.
 
Itse teen tätä kerralla järkyttävän läjän, jonka sitten marinoin ja pakastan. On sen verta työlästä hommaa, että kiva joskus edes napata vain pakkasesta ja valmistaa siitä sapuskaa. Itse panostan seitanin perusmaustamisen lisäksi marinadiin, kunnon tömäkkä marinadi ja yli 24 h marinoimalla saa jotain makuakin siihen. Joskus jotain kebabinkorvikettakin tästä vääntänyt.
 
Hmm, en oo kyl huomannut, et öljy sais sen hajoamaan. Tosin ite oon keitellyt sen seitanin paloissa eli en oo tehnyt mitään isoa kinkkua siitä. Löysin reseptinkin, jota oon käyttänyt:

"1L gluteenijauhoja

1dl öljyä
4rkl luumuhilloa
2tl pippurisekoitusta
3tl hienoa merisuolaa
1dl tölkkipunajuurien lientä
n. 7dl kylmää vettä

Sekoita mausteneste öljyn kanssa hyvin, maista, lisää vaikka soijakastiketta jos liian vähän suolaa ja jos vaatii potkua, lisää pippuria. Voi laittaa paprikajauhetta, ketsuppia tai tomaattipyrettä antamaan lisää makua.

Laita neste isoon kulhoon, vatkaa osa jauhoista nesteeseen niin että siitä tulee puuromainen. Vaivaa loput jauhot käsin. Lisää jauhoja jos halua tiiviimpää.

Nyt voit keittää nyrkin kokoisina paloina n. 40 minuuttia. Näin seitanista tulee pehmeämpää.

Keitinliemeen olen laittanut 8-10 maustepippuria, pari laakerinlehteä ja kasvisliemikuutioita/jauhoa.

Kun möykyt on keitetty niin ota iso uunivuoka, laita möykyt sinne ja osa keitin liemestä pohjalle. Ympärille porkkana lohkoja, kokonaisia tomaatteja, valkosipulin kynsiä. Anna maustua uunissa n. tunti 225-asteessa. Käännä möykkyjä vällillä etteivät pala.

Jos haluat, voit lopussa sivellä seitanit sinapilla (auransinappi) ja pyöritellä korppujauhoissa. Pistä uuniin ja anna olla niin että saa kauniin ruskean värin pintaan. Jos haluaa potkua "kinkkuun" laita pippurisekoitusta korppujauhojen sekaan."
 
Säilykepunajuurten lientä ja luumuhilloa?? Vau, pitää kokeilla. Kiitos ohjeesta! :)

Yksi tapa kypsentää seitan on höyryttäminen. Eräs ystäväni tekee törkeän hyviä seitanmakkaroita juuri tällä höyrytysmenetelmällä (makkaraan tulee myös tofua ja nestemäistä savuaromia + muita mausteita). Pitänyt jo pidemmän aikaa kaivaa jostain resepti ja kokeilla itsekin.

- - - Updated - - -

Voikohan tota gluteenijauhoa syödä käsittelemättä sitä mitenkään? Alkais vetää tätä proteiinijauheiden sijaan :D

Varmaan vähä ikävä suutuntuma ja vaikea niellä. :D En suosittelis...
 
Miksei täältä löytynyt haulla mitään juttua tästä?

http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto?filter=Gluteenijauho, annos 100g kalorilaskurin mukaan ja parin muunkin lähteen mukaan tossa gluteenijauhossa ja seitan tuotteissa on jopa 80% proteiinia.

Hintaa tuollasella 1kg gluteenijauho säkillä on 4,99€ (http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=3/181)
Josta voi valmistaa seitania (http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/)

Tuostahan saisi siis ihan helkutan kovan proteiinin lähteen jolla ei hintaa olisi paljon p*skaakaan. Sopisi myös vegaaneille.

Gluteeninhan ei ymmärtääkseni pitäisi olla epäterveellistä ihmiselle ellei sitten ole keliakiaa ym. vaivoja.

Kysymykseni kuuluukin siis, että mitä huonoja puolia tossa gluteenijauhossa / seitanissa on ja miksei se ole kerännyt sen enempää huomiota?
Siis ton proteiinipitoisuudethan menee jopa useammankin proteiinilisän yläpuolelle ja hinta on puolet halvimmista..

Avatkaa suunne ja puhukaa!

Tässä syitä miks ite en ainakaan käyttäis.


http://www.studio55.fi/lahipiirivoi...ita-oireita-ratkaisu-tervehtymiseen-on-helppo

http://www.pronutritionist.net/gluteeni-ja-vehna-monien-sairauksien-ainoa-syy-ei-kai-sentaan/
 
Meidän perheessä ei ole huomattu terveyseroja gluteenittomina tai vähägluteenisina aikoina verrattuna nykymenoon.

Mun mielestä seitan taas on tosi helppoa tehdä. :) Nopeimmillaan pätkäytän sen pannulle paistovalmiiksi noin 3min + 10min keitto ennen paistoa. Perusresepti pariin annokseen on esimerkiksi 2,5 dl seitanjauhoa, 1/2 dl kikhernejauhoa + tähän jauho-osaan 2 tl maustejauheita (esim. curry, valkosipulijauhe, pippuri, jeera, savupaprika) ja nesteeksi tämmöseen settiin 2 dl vettä + soijakastiketta + loraus balsamicoa, loraus oliiviöljyä ja vähän savuaromia jos siltä tuntuu. vaivataan köntiksi ja keitetään palasiksi pilkottuna (soijakastiketta tai kasvislientä keitinnesteessä) ennen paistamista. Myös valkosipulimurskaa voi lisätä tuohon nesteosaan.

Erityisen hyviä marinadeja ovat esimerkiksi laakerinlehti-balsamico-rosmariinityyppiset "nautamaiset" marinadit, curryt, valkosipulit sekä chili- ja muut bbq-marinadityyppiset ratkaisut.

Seitanmakkara-googlehaulla olen löytänyt mainioita uuniseitanmakkarareseptejä. Lisäksi käytän gluteenijauhoa sitomaan kaikenlaisia pihvisysteemejä, jos munaa ei satu kotoa sillä hetkellä löytymään.

Proteiiniprofiili on tosiaan köyhä, mutta muilla aminohappolähteillä rikastettuna mainio osa safkaa imho. (Paitsi toki niille, joille gluteeni nyt syystä tai toisesta ei sovi. Mutta ei sovi -ihmisiä on jokaiselle ruoka-aineelle.)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom