Itse jo yhdet fitness-kisat käyneenä voinen hieman kommentoida asiaa, vaikka takana varsinaista fitness-kisoihin tähtäävää harjoittelua on vasta vajaan vuoden verran, eli "opetteluvaiheessa" ollaan tässä itsekin...
Eli, nykyään ei miehille ole mitään fitness-kisoja, vaan nimenä on Superbody Challenge (no, kuulostaa ainakin hienommalta). Kilpailu sisältää voima/kestävyys-kierroksen (leuanveto+dippi) ja fysiikkakierroksen (painoarvot ainakin keväällä oli 40%/60%).
Mitenkä sitten treenata ko. kisoihin?
Treenin peruslähtökohta täytyy kyllä olla fysiikan (lihasten) kehittäminen (fysiikan osuus on merkittävin), eli bodaustyyppinen kuntosaliharjoittelu muodostaa ohjelman rungon. Treeniohjelmat yms. eivät siltä osin poikkea hirveästi kehonrakentajien vastaavista. Toki treeni ei välttämättä tarvitse olla niin "massahakuista", vaan voi keskittyä myös symmetriaan, joka arvostelussa kuitenkin on aika tärkeää. Tosin enpä usko, että kukaan saa itsestään Ruhlin näköistä, vaikka tekisi pelkkiä perusliikkeitä ja jättäisi "pumppiliikkeet" vähemmälle.
Jos haluaa pärjätä myös itse kisassa (eikä vain fysiikkakierroksella), kannattaa myös panostaa leuka- ja dippiharjoitteluun. Ne on hyvä sijoittaa tukemaan muuta kuntosalitreeniä, eli esim. leukaa selkäpäivänä ja dippiä rinta- tai (ja) ojentajapäivänä. Etenkin leuoissa kannattaa käyttää myös lisäpainoja, koviin tuloksiin ei pelkällä kestävyydellä oikein pääse.
Leuka/dippi- treenissä kannattaa muistaa oikea (puhdas) suoritustekniikka. Eli leuoissa leveä myötäote, alhaalla kädet suorana, veto ilman jalkojen käyttöä heilumatta. Dipissä alhaalla kädet 90 asteen kulmassa, ylhäällä lukitus, ei pumppaamalla. Näillä säännöillä sellaiset 25 leukaa ja 40-50 dippiä on jo aika kovia tuloksia (etenkin kun on vetänyt rankan dieetin).
Kuntosaliharjoittelun lisäksi on toki hyvä tehdä jotain melko kevyttä aerobista treeniä ympäri vuoden (kävely, pyöräily, uinti tms.), monet treenaavat myös "erilaisia ärsykkeitä" sekä kestävyyttä hakeakseen joitain hieman rankempia lajeja kuten spinning tai bodypump. Kannattaa pyrkiä siihen, että pysyisi ympäri vuoden melko hyvässä kunnossa, dieettikin sujuisi helpommin (nimimerkillä kokemusta on). Ei ole oikeastaan mitään yhtä ja ainoaa tapaa treenata kisoihin, jokaisella on hieman erilaiset systeemit.
Ennenkaikkea, kehittymisen peruslähtökohdat eli treeni, ravinto ja lepo täytyy olla kaikki kunnossa!