Finelin ja ravintoaineiden tulkitseminen

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

sumutin123

Banned
Liittynyt
28.5.2005
Viestejä
235
Miten ihmeessä niitä finelin arvoja tulkitaan? Hiilihydraattiosiosta kun en ymmärrä hölkäsen töräystäkään. Viinirypäleissä on sokereita ~15g/100g rypälettä kohden. Sakkaroosia vain 0.1? Kaikki hiilarithan ovat sokereita. Miksi sitten vaikkapa perunassa on vain sanomattoman vähän sokereita? Entäs perunajauho--> uskaltaako kiisseliä syödä? Mitkä ovat "hyvät ja huonot"?

Ja sitten tulee suuri mietteeni aihe. Riisikakuissa hlvtin paljon enemmän sokruja kuin itse riisissä! Mistä ketusta se kakku on sitten tehty? Jostain muroista vai?

Entäpäs sitten tummariisi verrattuna valkoiseen (puuro-,jasmiini-, basmati-, suslini-, muslimiriisi) verrattuna kummankin värin pitkäjyväversioon?

Nuudelit, ruis- ja vehnälese, maissi, maissiöljy, herneet, kurpitsat, mysli, maidon hiilarit, marjat-vs-hedelmät jne. Listaa voisi jatkaa pitkälle. Voisiko siis joku opettaa, miten finelin valtavan tietopitoista ravintoarvokaaviokieltä tulkitaan? Kiitos ja kumarrus/niiaus.
 
sumutin123 sanoi:
Miten ihmeessä niitä finelin arvoja tulkitaan? Hiilihydraattiosiosta kun en ymmärrä hölkäsen töräystäkään. Viinirypäleissä on sokereita ~15g/100g rypälettä kohden. Sakkaroosia vain 0.1? Kaikki hiilarithan ovat sokereita. Miksi sitten vaikkapa perunassa on vain sanomattoman vähän sokereita? Entäs perunajauho--> uskaltaako kiisseliä syödä? Mitkä ovat "hyvät ja huonot"?

Ja sitten tulee suuri mietteeni aihe. Riisikakuissa hlvtin paljon enemmän sokruja kuin itse riisissä! Mistä ketusta se kakku on sitten tehty? Jostain muroista vai?

Entäpäs sitten tummariisi verrattuna valkoiseen (puuro-,jasmiini-, basmati-, suslini-, muslimiriisi) verrattuna kummankin värin pitkäjyväversioon?

Nuudelit, ruis- ja vehnälese, maissi, maissiöljy, herneet, kurpitsat, mysli, maidon hiilarit, marjat-vs-hedelmät jne. Listaa voisi jatkaa pitkälle. Voisiko siis joku opettaa, miten finelin valtavan tietopitoista ravintoarvokaaviokieltä tulkitaan? Kiitos ja kumarrus/niiaus.

Hiilihydraatteja ei välttämättä kannata sen tarkemmin lähteä erittelemään, mutta esim. tuo viinirypäleiden 0,1 g sakkaroosia selittyy sillä, että niiden sisältämä sokeri on monosakkaridi nimeltään fruktoosi. Sakkaroosi taasen on disakkaridi, joka koostuu Fruktoosista ja glukoosista. Tällainen pikavastaus tällä kertaa.
 
Niin siis oleellista ko. taulukossa on hh imeytyvä ja hh erotuksena. Kun lasket ruokien sisältöä niin huomioi se imeytyvä hiilari.

Hiilihydraattifraktioista ei kannata välittää jos ei ole ongelmia verensokerin heittelyn kanssa (ko niistä näkee viitteet siihen miten nopeasti kukin ruoka-aine verensokeria nostaa).
 
Cockton sanoi:
Niin siis oleellista ko. taulukossa on hh imeytyvä ja hh erotuksena. Kun lasket ruokien sisältöä niin huomioi se imeytyvä hiilari.

Hiilihydraattifraktioista ei kannata välittää jos ei ole ongelmia verensokerin heittelyn kanssa (ko niistä näkee viitteet siihen miten nopeasti kukin ruoka-aine verensokeria nostaa).

Mitä siinä imeytyvässä hiilarissa on huomioitavaa? Mitä se imeytyvä hiilari tarkoittaa? Entä jos elintarvikkeessa on paljon "imeytymätöntä" hiilaria?
 
Niitä termejä klikkaamalla selviää seuraavaa:

Hiilihydraatit ovat kasvikunnan tuotteille ominaisia, energiaa tuottavia aineita. Finelissä imeytyvä hiilihydraatti lasketaan sokereiden ja tärkkelyksen summana. Imeytyvästä hiilihydraatista elimistö saa glukoosia eli veren sokeria, joka tuottaa elimistössä energiaa 17 kJ/g (4 kcal). Imeytyviä hiilihydraatteja ovat sokerit ja tärkkelys. Sokereita ovat mono- ja disakkaridit kuten sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, laktoosi ja maltoosi.

Erotuksena laskettu hiilihydraatti lasketaan jäännöksenä vähentämällä sadasta grammasta tunnettu proteiinin, rasvan, veden ja tuhkan määrä.


Siis kun lasket syömääsi hiilarimäärää päivän kiintiöihin, niin laske mukaan rivillä imeytyvä oleva luku.
 
Cockton sanoi:
Sokereita ovat mono- ja disakkaridit kuten sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, laktoosi ja maltoosi.

Onko laktoosi lyhytketjuinen? Eivätkös pitkäketjuiset hiilarit, kuten tärkkelys, ole lyhytketjuisia parempi vaihtoehto? Näin ollen peruna --> HYVÄ, vaikka jossain sen, kuten myös riisin ja muun tärkkelyspitoisen syömistä, on "kielletty". Pullajauhojen syöminenhän ei ole hyvä...koska lyhytketjuista hiilaria? Onko GI-arvo suoraan verrannollinen sokeriketjun pituuteen? Vielä: mitä korkeampi GI-arvo, sitä parempi? Vielä siitä riisistä. Onko tummariisi vaaleaa parempaa, vai voiko ihan mitä riisiä vain vetää huulien välissä olevaan onkaloon? Voiko riisikakkuja syödä? :D
 
Ööö... Joo :D

Kaikki (ylipäänsä liukeneva) hiilihydraatti väännetään kehossa glukoosiksi, aivan sama tuleeko se sitten pöytäsokerista vai ruisleivästä. Eroa tulee sitten juurikin tuosta GI tai itseasiassa sitä kuvaavammasta GL-indeksistä (glygemic load, joka riippuu siis GI:stä ja syödystä määrästä).

Mitä suurempi luku, sitä voimakkaampi vaikutus on verensokeriin. Perunalla on pienempi GI kuin sokerilla, joten joo siinä mielessä parempi. Mutta kun tässä laihduttaa vähähiilarisella niin pottua en syö. Sitäpaitsi joka kerta kun olen satunnaisesti perunan pari syönyt, olen aina ihmetellyt miten uskomattoman mautonta se on (ja ravinteetonta kuten finelikin kertoo).

Joten jos hiilarien mässäämistä haluat harrastaa niin siinä mä olen sua väärä mies neuvomaan :)
 
Cockton sanoi:
Perunalla on pienempi GI kuin sokerilla, joten joo siinä mielessä parempi.
Eikös kypsennetyn perunan GI ole kuitenkin sokerin GI:tä suurempi? Ja vastaavasti raa'an perunan GI:n sokeria pienempi. Eli peruna kannattaisi syödä siis tältä kantilta raakana tai kylmänä? :kuola: :kuola: :kuola: :) Vai kannattaakohan perunaa syödä ollenkaan ;)
 
Juu en tosiaan mene vannomaan miten noi määritykset menee. Kun ei syö, ei ole näitä ongelmia ;)
 
Cockton sanoi:
Juu en tosiaan mene vannomaan miten noi määritykset menee. Kun ei syö, ei ole näitä ongelmia ;)
Siis mitäh, eikö vielä n.vuodenkaan ketoilun jälkeen himot kylmää tahi raakaa perunaa kohtaan ole heränneet?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
:lol2: joo ei ole... Kun kunnon naudanpihvin päälle voi kaataa vaikka kerma-homejuusto -kastikkeen ja parsakaaleille veistellä voisulaa ja koko komeuden huuhdella alas punaviinillä niin ei siinä hirveesti enää pottua jää kaipaamaan :D
 
Cockton sanoi:
Mitä suurempi luku, sitä voimakkaampi vaikutus on verensokeriin. Perunalla on pienempi GI kuin sokerilla, joten joo siinä mielessä parempi. Mutta kun tässä laihduttaa vähähiilarisella niin pottua en syö.
Joten jos hiilarien mässäämistä haluat harrastaa niin siinä mä olen sua väärä mies neuvomaan :)

Mistä tuon GI- ja GL-arvon "löytää"? Tummennettua tekstiä koskien: eikös se ole myös nopeavaikutteisempi ja lyhytkestoisemmin vaikuttava-->rasvaa tulee niin v*tusti joka paikkaan, jopa päähän ohimoiden kohdalle.
 
Vaikka diabetesliiton suositukset ovatkin hieman erikoisia (syötetään sokeritautisille sokeria), niin on siellä joukossa asiaakin, esim. tässä on perusteellinen selvitus GI-GL -asiaan. (Vaikka ne siellä selittääkin taas jotain ihmeellistä kovasta rasvasta, mutta yritetään sivuuttaa se...)

http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=480

Ja tuo rasvaksi muuttuminen. Keväällä oli Tiede-lehdessä artikkeli jossa päädyttiin siihen että hiirillä syöty hiilari päätyi rasvaksi, siis glukoosista tehtiin rasvahappoja. En tiedä onko asiaa ihmisellä tutkittu, mutta tuossa juuri luin jotain metabolia for dummies -tyylistä lehtistä jossa sanottiin että glukoosista ei tehdä rasvaa suoraan. (Tosin enpä nyt noihinkaan aukottomasti lähtisi uskomaan.) Toisaalta hiilarien syöminen vähentää varastoidun rasvan käyttöönottoa => hidastaa tai estää laihtumisen. Toisaalta jos hiilareita syö yli kulutuksen, niin kyllähän ne varastoon päätyvät. Näin esimerkiksi itse lihoin runsaasti hiilareita mutta vähän rasvaa sisältävällä ruokavaliolla. Mutta jos rasvan kertymistä ohimoihin haluaa välttää, niin kyllä, korkean GI:n ruokia kannattaa välttää. (Toisaalta korkeata GI:tä käytetään juurikin kehonrakennuksessa hyväksi bulkilla, mutta mitä nyt olen pakkista lukenut niin ei täällä sokerin syöntiä (tai yleisemmin aivan paskojen hiilarien syöntiä) juurikaan näytetä tukevan.)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom