- Liittynyt
- 16.9.2003
- Viestejä
- 47
Eri proteiinien imeytymisestä on täällä ollut juttua varmasti ennenkin, mutta ajattelin herätellä aiheesta taas keskustelua, koska itseäni ainakin seuraavat asiat askarruttaa ja haluaisin jonkun asiantuntijan näkemystä näihin asioihin.
Mihin perustuu esim. heraisolaatin parempi/nopeampi imeytyminen verrattuna konsentraattiin? Johtuuko se ainoastaan siitä, että isolaatissa on yleensä vähemmän rasvaa, mikä hidastaa imeytymistä? Vai onko se proteiini pilkkoutunut esim. cfm-suodatuksessa pienempiin partikkeleihin ja imeytyy siitä syystä nopeammin? eli vähän samaan tapaan, kuin hydrolysaatti, joka käsittääkseni on yleensä esipilkottua konsentraattia, ja imeytyy siitä syystä nopeasti. Kaseiinin ja soijan kohdalla hidas imeytyminen käsittääkseni johtuu pitkälti proteiinin rakenteesta ja sakenemis-ominaisuudesta ja varmaan jostain aminohappojen sidoksista. Omakohtainen kokemus osoitti, että ainakaan kolmessa tunnissa kaseiini ei ole vielä mahasta poistunut. Oksensin :urjo: kerran kolme tuntia kaseiinin nauttimisesta ja tuloksena oli märkää paperia muistuttavaa mössöä, joka oli siis kaseiinia josta vesi oli imeytynyt jo pois.
Entäs erot eri valmistajien konsentraattien välillä? Olen huomannut, että osa on tosi hienojakoista puuterimaista, ilmeisesti jotain ultrafiltteroitua esim. hera80, whey1 ja hera turbo ja sitten on niitä vähän karkeampijakoista esim. leaderin halpis hera ja np8100 ja ****** hera100, jotka näyttävät jo koostumukseltaan siltä, että niitä ei ole paljon suodateltu. Voiko tuosta jauhon hienojakoisuudesta päätellä ylipäätään mitään? Hintaa noissa hienojakoisemmissa jauhossa ainakin on vähän enemmän.
Yksi asia, johon haluaisin myös selvyyttä on, että kuinka paljon elimistö pystyy kerralla hyödyntämään aminohappoja? Käsittääkseni puhutaan aika pienistä määristä <10g, ainakin jostain tuommoista muistan lukeneeni. Esim. bcaa aminohappojahan ei oteta yleensä, kuin vähän kerrallaan. Ja kilpaileeko eri aminohapot samoista kuljetusjärjestelmistä? Onko ylipäätään järkeä ottaa isoa +30g annosta vaikka isolaattia tai hydrolysaattia kerralla, jos elimistö ei pysty käyttämään, kuin muutamia grammoja aminohappoja kerrallaan ja tuommoisesta mällistä niitä vapautuisi nopeasti kymmeniä grammoja? Parempi tietysti tarpeeksi kuin liian vähän. Kaseiinissahan on se hyvä puoli, että se luovuttaa niitä aminohappoja pitkään ja tasaisesti.
Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen, että olisiko ideaa ottaa palautumiseen heti treenin jälkeen tai jo treenin aikana x määrä bcaa:ta ja glutamiinia ja vasta esim. puolen tunnin päästä heraa, kun tärkeimmät aminohapot on jo ehtinyt imeytyä, ja herasta saataisiin niitä vähemmän tärkeitä aminohappoja.
Meni aika viilaamiseksi koko posti, mutta jos tästä nyt jotain selvää saisi. Toivottavasti edes jonkinlaista keskustelua syntyisi, jos siitä vaikka jotain uutta opittaisi.. :kippis1:
Mihin perustuu esim. heraisolaatin parempi/nopeampi imeytyminen verrattuna konsentraattiin? Johtuuko se ainoastaan siitä, että isolaatissa on yleensä vähemmän rasvaa, mikä hidastaa imeytymistä? Vai onko se proteiini pilkkoutunut esim. cfm-suodatuksessa pienempiin partikkeleihin ja imeytyy siitä syystä nopeammin? eli vähän samaan tapaan, kuin hydrolysaatti, joka käsittääkseni on yleensä esipilkottua konsentraattia, ja imeytyy siitä syystä nopeasti. Kaseiinin ja soijan kohdalla hidas imeytyminen käsittääkseni johtuu pitkälti proteiinin rakenteesta ja sakenemis-ominaisuudesta ja varmaan jostain aminohappojen sidoksista. Omakohtainen kokemus osoitti, että ainakaan kolmessa tunnissa kaseiini ei ole vielä mahasta poistunut. Oksensin :urjo: kerran kolme tuntia kaseiinin nauttimisesta ja tuloksena oli märkää paperia muistuttavaa mössöä, joka oli siis kaseiinia josta vesi oli imeytynyt jo pois.
Entäs erot eri valmistajien konsentraattien välillä? Olen huomannut, että osa on tosi hienojakoista puuterimaista, ilmeisesti jotain ultrafiltteroitua esim. hera80, whey1 ja hera turbo ja sitten on niitä vähän karkeampijakoista esim. leaderin halpis hera ja np8100 ja ****** hera100, jotka näyttävät jo koostumukseltaan siltä, että niitä ei ole paljon suodateltu. Voiko tuosta jauhon hienojakoisuudesta päätellä ylipäätään mitään? Hintaa noissa hienojakoisemmissa jauhossa ainakin on vähän enemmän.
Yksi asia, johon haluaisin myös selvyyttä on, että kuinka paljon elimistö pystyy kerralla hyödyntämään aminohappoja? Käsittääkseni puhutaan aika pienistä määristä <10g, ainakin jostain tuommoista muistan lukeneeni. Esim. bcaa aminohappojahan ei oteta yleensä, kuin vähän kerrallaan. Ja kilpaileeko eri aminohapot samoista kuljetusjärjestelmistä? Onko ylipäätään järkeä ottaa isoa +30g annosta vaikka isolaattia tai hydrolysaattia kerralla, jos elimistö ei pysty käyttämään, kuin muutamia grammoja aminohappoja kerrallaan ja tuommoisesta mällistä niitä vapautuisi nopeasti kymmeniä grammoja? Parempi tietysti tarpeeksi kuin liian vähän. Kaseiinissahan on se hyvä puoli, että se luovuttaa niitä aminohappoja pitkään ja tasaisesti.
Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen, että olisiko ideaa ottaa palautumiseen heti treenin jälkeen tai jo treenin aikana x määrä bcaa:ta ja glutamiinia ja vasta esim. puolen tunnin päästä heraa, kun tärkeimmät aminohapot on jo ehtinyt imeytyä, ja herasta saataisiin niitä vähemmän tärkeitä aminohappoja.
Meni aika viilaamiseksi koko posti, mutta jos tästä nyt jotain selvää saisi. Toivottavasti edes jonkinlaista keskustelua syntyisi, jos siitä vaikka jotain uutta opittaisi.. :kippis1: