Eri lajien suosio

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
13.4.2014
Viestejä
54
Keskustelun ideana on yksinkertaisuudessaan kirjoitella, mikä laji on tällä hetkellä eniten nosteessa. Kamppailulajien tulevaisuudesta voi keskustella, mitä väki haluaa harrastaa todennäköisesti myös tulevaisuudessakin. Keskusteluun liittyy myös kamppailulajien harrastajamäärät ja kilpailijamäärät.

Se on kuuma peruna onko bjj vai mma enemmän nosteessa. Oma näkemys on, että Bjj on kovassa nosteessa tällä hetkellä ja varmaan heti perään mma. Itse ennustaisin tulevaisuudessa olevien seurojen, joita avataan kamppailulajien saralla ovat lajeiltaan lajiseurassa: Bjj, Mma ja sw Tai sitten on sellaisia kaikille jotain saleja, jossa harrastetaan joko enemmistö/vähemmistöosana treeneissä bjj,mma ja sw treenejä+ crosstrainig ja muut oheisjutut.

Kilpailijoiden määrästä en osaa arvioida eri lajien kesken, mutta eiköhän jollakin ole ajankohtaista tietoa tämän suhteen. :hyvä:

Toivon, ettei keskusteluun kukaan ujuta 9mm, maken faijaa, mustanaamiota tai mitään karkuunjuoksemisia ja muita valopää vastauksia. :D
 
Puhutaanko nyt harrastajamääristä, katsojaluvuista, näkyvyydestä julkisuudessa..? Maailmanlaajuisesti vai Suomessa?
 
Mielenkiinnosta haluaisin kuulla että millä tavalla Bjj on kovemmassa nosteessa kuin vapari? Muutoin kuin ehkä harrastajamäärissä?
 
Harrastajamäärissä on kovemmassa nosteessa Suomessa.. vapari on katsottuna ainakin luultavammin kovemmassa nosteessa telkkarista/paikan päältä. Katson mieluummin vapaaottelua, kuin bjj kisoja. Olen aiemmin, jossain avaamassani keskustelussa kertonutkin, että olen enemmän kiinnostunut adcc säännöillä olevasta lukkopainista. Keskustelun halusin pitää suht vapaana, kunhan liittyy otsikkoon, mutta olisin voinut tarkentaa Suomen kohdalla, mikä on kovimmassa nosteessa. Maailmalla luulisin vaparin vievän harrastajamäärissä ja katsottuna lajina olevan nosteessa.
 
Eiköhän vaparin noste ole jo hiipunut, vai mitä MMA-salien pyörittävät sanovat? Muistelisin että Hartikainen olisi joskus sanonut, että suurin hype oli Sali-ohjelman aikaan.
 
Kyllä mä sanoisin, että Sambo tulee yleistymään Suomessa; niin sport-sambo kuin (fedorin) Combat-sambokin. Varsinkin, jos Venäjä saa tungettua Sambon olympialajiks Rioon 2016. Suomalaisilla on jo nyt menestystä Sambon arvokisoista ja tekniikat on kuitenkin aikalailla samoja kuin judossa ja painissa, säännöt vaan paljon paremmat.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kyllä mä sanoisin, että Sambo tulee yleistymään Suomessa; niin sport-sambo kuin (fedorin) Combat-sambokin. Varsinkin, jos Venäjä saa tungettua Sambon olympialajiks Rioon 2016. Suomalaisilla on jo nyt menestystä Sambon arvokisoista ja tekniikat on kuitenkin aikalailla samoja kuin judossa ja painissa, säännöt vaan paljon paremmat.

Ihan hieno trolli, mutta eih....

Sambo ei ole missään kuvitelmissa tällä hetkellä (tai koskaan) Olympiakelpoinen laji. HElpompi olisi ollut varmaan saada Sambo Shotshin talviolympialaisiin näytöslajiksi kun Rioon.
SInne ei tule yhtään kamppailulajia edes näytöslajiksi.
Jos brassit olis fiksuja, niin ne järkkäis Olympialaisten yhteyteen showna jiu-jitsukisat. Tai helpompaa olis järkätä ADCC kisat kun siihen vois löytyä rahottaja helpommin (plus Suomalaisia tuomareita) jos joku sais puhuttua sheikin ympäri. Ellei sit UAEJJ järjestä pukukisoja. Samaan tapaan kun PEkingin Olympiaölaisten yhteydessä järjestettiin wushufestivaalit, eli kisat missä kisattiin wushussa mutta eivät kuuluneet Olympiaohjelmaan urheiluna vaan ns. väliaikashowna.
 
Nyt on vuosi 2014, ei 1993.

Onneksi mma on kehittynyt useamman lajin osa-alueiden taitamisesta antamassasi aika välissä johonkin ihan muuhun?

Eikö yleisimmät itsepuolustuslajit ole sekoituksia perinteisistä kamppailulajeista? :rolleyes:

No jos oli mun eka posti huonosti kirjotettu niin eipä tämäkään fiksu ollut... googleta vaikka ero kamppailu ja itsepuolustuslajien välillä.
 
Monelle kamppailijalle jää viimeiseksi treeniksi se kerta kun saa ensimmäisen kerran maistaa kunnolla kymppiunssista, grapling hanskasta puhumattakaan. Se porukka joka tämän jälkeen vielä jatkaa, on aika pieni, ehkä 5-10% esim. alkeiskurssilaisista. Olen melko varma että tämä asia ei ole muuttunut suuntaan tai toiseen tässä vuosien saatossa. Uskoisin että jujutsuissa porukka viihtyy pidempään.

Oma arvaus on että parhaiten harrastajia on erilaisissa mattolajeissa.
 
Millä tavalla sitä nousussa olemista on tarkoitus mitata? Jos harrastajamäärällä, niin silloin ei vapaaottelu ainakaan. Kolmisen vuotta sitten menin kirjoittamaan eräälle toiselle foorumille (kieltämättä provosoivaan sävyyn) että vapaaottelubuumi meni jo ja siitä nousi ihan kauhea äläkkä ja sain mm. kahden eri lajiliiton hallitustasolta noottia asiasta. Lajikateutta kuulemma. Nyt pitäisi asian sentään olla selvä jo kaikille ja sitä on sivuttu jo FightSportin pääkirjoituksessakin. Suurin buumi oli 2010 Sali-sarjan aikaan ja treenaajamäärät ovat laskeneet radikaalisti noista päivistä. Ei niin että lajilla varsinaisesti huonosti menisi, mutta homma ei ole enää missään infernaalisessa nousussa. Kilpailutoiminnan kärjen suhteenhan ollaan toki menty eteenpäin ja nousua siinä tulee varmasti vielä.

Vapaaottelu ei varsinaisesti sovellu kovinkaan hyvin normipulliaisen pari kertaa viikossa treenattavaksi kuntoiluksi. Ja siihen on muitakin syitä kuin se että vaparihanska päähän tekee kipeää. Vapaaottelu on liian monipuolista. Vapaaottelussa on periaatteessa kolme eri lajia yhdistettynä: pystyottelu, pystypaini ja mattopaini. Nyt kun se perusharrastaja treenaa kahdesti viikossa ja on aika usein pois niin keskimäärin hän treenaa samaa "lajia" yhden treenin kahden viikon välein.

On selvää että tällaisella tahdilla ei kehity kovinkaan nopeasti - tai itseasiassa siinä ei kehity käytännössä ollenkaan kun unohtaa samaa tahtia kuin oppii. Tuloksena on se että jokainen treeni on pelkkää haparointia ja epäonnistumista. Plus että erityisesti pystyottelussa ja pystypainissa tulee vielä kolhujakin. Pystyottelussahan kaikkein vaarallisinta on kun kaksi osaamatonta heiluu innoissaan/peloissaan. Ihmisen motivaatio kasvaa onnistumisista ja kun niitä ei tule vaan tulee vain turpaan niin harrastus jää usein aika nopeasti. Vapaaottelussa onkin nähtävissä että on selkeämmin kuin muissa lajeissa jaottelu paljon treenaavat kilpailijat ja aloittelijat. Väliin sijoittuvaa "perusharrastajien" joukkoa ei ole tai ainakin se on pieni.

Esimerkiksi lukkopainissa, BJJ:ssä, potkunyrkkeilyssä ja thainyrkkeilyssä on puolestaan vain se yksi juttu (mattopaini tai pystyottelu) jota perusharrastajan treenitahdilla harjoitellaan muutaman päivän välein. Tällä tavoin selkeää kehitystä tapahtuu ainakin pari vuotta ennen kuin tullaan tilanteeseen jossa kehittyminen vaatisi lisäpanostusta. Kun mattopainissa lisäksi ei tule kolhujakaan (vaikka nivelvammoja yms. onkin enemmän kuin pystylajeissa) niin se motivaatio säilyy paljon paremmin ja harrastus pysyy.

Toinen juttu on se että muutama vuosi sitten perustettiin iso määrä uusia vapaaotteluseuroja. Nythän on niin että jos paikkakunnalle tulee jokin uusi laji, joka on edes jollain tavalla mediaseksikäs niin ensimmäiset peruskurssit ovat aivan tupaten täynnä. Tämä johtuu siitä että paikkakunnalle on tavallaan kertynyt iso määrä ihmisiä joita se laji kiinnostaa ja he tulevat tietysti heti kurssille kun mahdollisuus on. Parin vuoden kuluttua tämä reservi on kuitenkin käytetty ja potentiaalisten kurssilaisten määrä kasvaa vain vuosiluokka kerrallaan. Nyt ollaan juuri tässä tilanteessa että aloittajien määrä on tämän takia pienentynyt niissä kymmenissä kaupungeissa joihin on perustettu vapaaotteluseura vuosina 2008-2011.

Itse väitän että BJJ ja lukkopaini ovat nyt se iso juttu joka kasvattaa harrastajamääräänsä ainakin seuraavat 2-3 vuotta. Pystylajit (potkunyrkkeily, thainyrkkeily ja nyrkkeily) kasvavat hitaammin mutta ovat nousu-uralla. Vapaaottelu on nyt laskenut huipustaan mutta tulee päätymään samanlaiselle hitaan kasvun uralle kuin pystylajitkin, kun toiminta kaikin puolin kehittyy.

Painilajien vahvuus on helpon harrastamisen lisäksi se että niissä on helppo kilpailla. Voit mennä heti peruskurssin jälkeen BJJ valkovöisten kisoihin ja ehkä jopa voitat jonkun matsin tai ainakin on tasaista. Jos saman tekee vaikka thainyrkkeilyssä niin päätyy äkkiä sairaalaan eikä valmentaja edes päästä kisoihin. Kilpailuvietti on kuitenkin hyvä motivaattori. Sen ansiosta esim. pokeri tuli takavuosina valtavaan suosioon.

Osaisinpa nähdä mikä laji tulee nousuun painihommien jälkeen...
 
Kaippa se näissä ammattilaislajeissa on pakko antaa yltiöpositiivinen kuva omasta suorituskyvystä yleisön mielenkiinnon turvatakseen, vaikka se ei ihan totta olisikaan. UFC on raaka ympäristö. Ottelujen saaminen riippuu paljolti siitä miten kiinnostava olet maksavan katsojan silmissä.

Toisin on nk. amatöörilajeissa. Iivo Niskanen voi kertoa rehellisesti ennen kisaa, että on ollut sairaana tai että on ollut vammaa eikä kunto ole ihan paras mahdollinen eikä se mitenkään heikennä Iivon asemaa tallissa tai sponsorisopimuksissa.

(hassua puhua hiihdosta amatöörilajina vaikka todellisuudessa Iivo Niskanen on täysammattilainen ja tienaa moninkertaisesti vaikkapa Makuun verrattuna)
Viimeisimpien verotietojen pohjalta Makwan repii vuodessa viittä vaille 200k €, Iivo ei päässyt edes 100k. Pyöriikö hiidossa muka oikeasti rahaa?
 
Asenne ainakin on oikea.(y) Tuohon mestaruuten ei varmaan kukaan muu usko, mutta se on tärkeintä että itse uskoo.
Joo ja se on markkinointia sekin, hyvää sellaista. Nuoriso, lehdistö, tavantallaajat enemmän kiinnostuvat. Itse jos sanos töissä olevansa muita parempi, sais potkut
 
Back
Ylös Bottom