Eri hiilihydraattien imeytymisnopeus?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
27.1.2003
Viestejä
1 019
Mitä eroa maltodekstriinin, dekstroosin ja fruktoosin imeytymisnopeudella oikeasti on? Mainoksissa monesti puhutaan, että malto imeytyy tasaisesti, dekstroosi nopeasti, ja fruktoosi kaikkein hitaimmin. Kuitenkin tiedetään malton imeytyvän niin nopeasti, että se aiheuttaa insuliinipiikin.

Tässä on tuoteselostus Wrangen MA-95 maltosta:
"Erittäin tasaisesti imeytyvää maltodekstriiniä, jossa polysakkaridien määrä on peräti 95%.
Monet urheilijat ja kuntoilijat käyttävät nykyisinmaltodekstriiniä kätevänä energian lähteenä. Siihen se sopiikin erinomaisen hyvin, sillä maltodekstriinistä saa energiaatasaisesti ja pitkään.

Maltodekstriini imeytyy helposti, mutta - mikä tärkeintä - ei liian nopeasti. Se ei siis aiheuta lyhyttä energiapiikkiä ja sitä nopeasti seuraavaa väsymystilaa kuten tekee tavallinen sokeri."


Mitä puhetta tuo on, että ei muka imeydy "liian nopeasti"?

Onko siis käytännön merkitystä, että mitä hiilaria palautumisjuomaan työntää tai minkä hiilarin kanssa ottaa kreatiinia?
 
GI-arvojen perusteella jakautuvat seuraavasti:

Malto ja dextroosi - erittäin nopeita, todella korkea insuliinivaste.

Fruktoosi - erittäin alhainen, vähäinen insuliinivaste.
 
Jepu jepu: malto ja dekstroosi nopeita. Malto imeytyy paremmin suuremmissa määrissä.
Fruktoosi taas kulkee maksan kautta ja sill on siis todella pieni verensokerivaste. Mulla on sellanen käsitys että fruktoosi ei ole kelvollista ihmisravinnoksi vaan lähinnä Saatanan keksintö ihmiskunnan kohtaloksi (en kärjistä, en). Keho pystyy käyttämään hyvin rajoitetusti fruktoosia ja loput se työntää rasvoiksi jolloin kolesteroli nousee, lihoaa ja kuolee verisuonitauteihin.
Laktoosin toinen osapuoli, galaktoosi on vähän samanlainen Saatanan viritelmä, tosin epäonnostunut sellainen. Suurella osalla ihmiskuntaa kroppa varoittaa myrkystä oirehtimalla laktoosi-intorelanssin muodossa. Lisäksi galaktoosin käyttö ei ole holtitonta kun taas fruktoosi on nerokkaasti piiloutunut tavalliseen sokeriin jota kuluukin sitten kilotolkulla erilaisten elitarvikkeiden, karkkien, limujen jne muodossa sekä ihan sellaisenaankin eikä oirehdi muutakuin sillä ennenaikaisella kuolemalla vuosikymmenien käytön jälkeen.

Pointti tässä kärjistetyssä mutuilussa oli vaan että puhtaan hiilihydraatin alhainen verensokerivaste ei ole merkki terveellisyydestä vaan merkki sen sopimattomuudesta ihmiselle. Glukoosi on ainoa oikea hiilihydraatti ihmiselle. Siksi tavallinen sokeri pitäisi kieltää lailla ja korvata dekstroosilla kaikissa elintarvikkeissa joissa sokeria käytetään :)
 
Phat puhuu järkeä, jyllätä glukoosilla. Onneksi sitä näyttää olevan aika monissa valmisteissa jo nykyäänkin, tiedä sitten kuinka paljon sokeria on vaihdettu glukoosiin viimeisen 10 vuoden aikana =/.
 
Originally posted by PattiPete
Malto ja dekstroosi ovat siis käytännössä yhtä nopeita ja aiheuttavat samalla tavalla insuliinireaktion?

Kyllä, itseasiassa Glukoosin gi jos on 100 niin Maltolla se on 105 eli vielä parempi mutta kuten Phat sanoi malto imeytyy paremmin suurissa määrissä ja siksi sitä pitäisi suosia.
 
minä taas oon kuullu että tuo malto ei enää nykyään ole sellaista ku ennen ja imeytyy tasaisesti.. valmistetaan jotenki eritavalla kuulemma. mutta en voi todistaa mitään
 
No tuosta malton imeytymisnopeudesta sen verran, että ainakin minulla tuntuu imeytyvän vähän turhankin nopeasti. Eilenkin otin treenin jälkeen palautusjuomana 70g Bull's basicia ja 60 g Malto6:sta. Minulle tuli todella huono olo ja oli hyvin lähellä, että palautusjuoma olisi tullut takaisin ylös. Eli tulkitsisin sen niin, että tuokin juoma heitti verensokeria aika paljon ja nopeasti.

Bull's basicia käytän palautusjuomassa juuri se takia, että se imeytyy hitaammin kuin Whey3 ja samalla hidastaa myös malton imeytymistä. Luotan siihen, että kropalla ei ole treenin jälkeen hirveää kiirettä saada palautusjuoman proteiineja, koska vedän 70g Bull's basicia aina myös tunnin ennen treeniä, joten veressä pitäisi treenin (kesto 45-60 min) jälkeenkin olla vielä tämän drinkin ansiosta proteiinia sen verran, ettei elimistön tarvitse alkaa kuluttaa lihaksia. Lisäksi usein vedän treenin aikana tai loppupuolella vielä glutamiinia ja kreatiinia estääkseni kataboliaa ja toisaalta, että ne ovat sitten sopivasti verenkierrossa valmiina, kun malton aiheuttama insuliinipiikki tulee.

Yritän tässä kiristellä kesää varten ja pidän hiilihydraatit hyvin alhaalla(<50g päivä), paitsi treenipäivinä(3 treeniä/viikko), jolloin vedän treenin jälkeen edellämainitun palautusjuoman ja seuraavalla aterialla pari omenaa ja esim. 100-150 hiilihydraattigramman edestä ruisleipää, neljänviljan puuroa tms. hitaampia hiilihydraatteja. Tällä ruokavaliolla ei ole tarkoituskaan ajautua ketoosiin, mutta toisaalta pitää insuliinitasot alhaalla ja mahdollistaa rasvan käyttö energiaksi kaikkina muina aikoina, paitsi treenin jälkeen, jolloin on ainakin omassa tapauksessani fiksua katkaista katabolia heti alkuunsa. Vähillä hiilihydraateilla eläminen tietenkin herkistää entisestään vielä maltodekstriinille. Normaali ruokavaliolla ollessani tuo Bull's basic+malto-palautusjuoma ei aiheuta huonoa oloa, mutta Whey3+malto aiheuttaa. Glukoosia en ole enää viimeaikoina käyttänyt ollenkaan palautusjuomissani, koska ymmärtääkseni se varsinkin heittelisi verensokeria todella rajusti.
 
Nostan tätä threadia esiin, kun tämä löyty hakusanoilla "fruktoosi + kolesteroli". Eli, eilen tuli mieleen kun vanhempieni kanssa ravintoasioista juteltiin, että mistä syystä fruktoosi on jo niin alhaisilla annoksilla epäterveellistä? Kolesteroliin kun tosiaankin vaikuttaa negatiivisesti yli 40g päiväannokset.

Tuommoisen määränhän saa helposti syömällä vaikka 50g rusinoita + pari banaania + muita hedelmiä. Tuleeko tällöin hedelmistä negatiivinen vaikutus ihmisen terveyteen? :) kuulostaa niin nurinkuriselta, että jokin tolkku tähän on saatava. Kertokaapa tietämyksenne asiasta.
 
Hyvä kysymys... Toivittavasti joku osaa valaista meitä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Hmm.... Minäkin haluan tietää. Joku nikkari nyt vaan asian ytimeen ja valoa kansalle?
 
Tähän threadiin olisi mielenkiintoista saada jatkoa. Tuo fruktoosi mietittyttää aika hyvin tällä hetkellä.. :rolleyes:
Jos ei nimittäin pysty syömään mitään viljatuotteita ja maitotuotteistakin vain tolella vähälaktoosisia versioita, niin on hiilihydraatinlähteet aika vähissä. Hedelmät, kasvikset ja marjat ovat käytännössä noiden vähälaktoosisten maitotuotteiden ohella ainoat hiilihydraatinlähteet, joita pystyy syömään. Ja ne nimenomaan sisältävät fruktoosia, kuten myös jotkut vähälaktoosiset jugurtit, joita on makeutettu fruktoosilla. Onkohan tälläinen paljon hedelmiä ja kasviksia hiilihydraatinlähteenä sisältävä ruokavalio nyt sitten paha asia painonhallinnan kannalta? :confused: Käytännössä kyseessä on n. 3-5 mandariinia, omena, porkkanoita 200-400g tai enemmän, lämpimän ruoan lisänä syöty iso salaattiannos ja lisänä maustamatonta hyla jugurttia kaksi annosta, joissa kummassakin n. 100g marjoja. Nuo siis ne hiilihydraatinlähteet.
Tähän asti olen koittanut välttää lisättyä fruktoosia sisältäviä tuotteita, kuten sillä maustettua jugurttia yms.

:rolleyes:
 
strike sanoi:
Nostan tätä threadia esiin, kun tämä löyty hakusanoilla "fruktoosi + kolesteroli". Eli, eilen tuli mieleen kun vanhempieni kanssa ravintoasioista juteltiin, että mistä syystä fruktoosi on jo niin alhaisilla annoksilla epäterveellistä? Kolesteroliin kun tosiaankin vaikuttaa negatiivisesti yli 40g päiväannokset.
.
Et viitsisi laittaa linkkiä ko. sivulle josta asian luit ?
 
Ongelma on lähinnä sakkaroosi, joka on siis fruktoosia ja glukoosia ja jota tungetaan nykyään joka paikkaan. Hedelmiä saa syödä aika reilusti, että maksan säilömiskyky (muistelen jotain 50-75 gramman luokkaa, riippuu tietysti monesta tekijästä) ylittyy ja aletaan saada triglyseridien muodostusta. Hedelmien hiilareistahan kaikki ei suinkaan ole fruktoosia, omenassa taitaa olla aika reilusti sitä, noissa mandariineissa vähempi. Täältä löytyy tietoja noista eri ruoka-aineiden hiilihydraattikoostumuksista.

Eli kyllä noista lentoemon aineksista saattaa tuo mainitsemani määrä tulla jo täyteen, vaikuttaako se sitten käytännössä yhtään mitään painonhallintaan, niin se on sitten eri asia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom