- Liittynyt
- 1.3.2003
- Viestejä
- 4 493
Onko täällä muita, jotka tuntevat voimakasta epävarmuutta tulevaisuuden ja elämässä pärjäämisen suhteen? Itsestäni toisinaan tuntuu siltä, että ympärillä kaikilla menee todella hyvin taloudellisesti ja myös sosiaalisen elämän suhteen. On hyvä hyväpalkkainen työ, parisuhde, ehkä perhettäkin ja muutenkin laaja sosiaalinen verkosto ympärillä.
Tämä herättää itsessä tietynlaista alemmuuden tunnetta sekä ehkä hieman kateuttakin. Olen siis 24v mies pk-seudulta ja tällä hetkellä lähiaikoina valmistumassa ammattikorkeakoulusta. Työn saaminen tällä tutkinnolla ei ole mitenkään varmaa, eikä itsellä suhteita tai aikaisempaa työkokemusta alalta juurikaan ole.
Minulla ei myöskään ole laajaa kaveripiiriä, parisuhdetta tai muita läheisiä ihmissuhteitä kovinkaan montaa. Muutama kaveri on, mutta erinäisistä syistä heitä tulee nähtyä muutamia kertoja vuodessa. En ole luonteeltani ulospäinsuuntautunut, joten en toki erityisen laajaa kaveripiiriä kaipaakkaan. Silti myös ihmissuhteiden vähyys huolestuttaa nyt ja tulevaisuudessa.
Tunnen tällä hetkellä melko suurta pelkoa ja ahdistusta tulevaisuuden suhteen. Pelkona lähinnä se, etten löydä siedettävää työtä, josta saisi myös edes kohtuullista palkkaa vaan päädyn tekemään hanttihommia pienellä palkalla. Ja sitten tuntea alemmuuden tunnetta kun kaverit ja muut tutut ovat hyväpalkkaisissa töissä lakimiehenä, inssinä jne. Olen itse myös luonteeltani todella kiltti sekä hieman arka ja ujo. En siis ns "menestyjätyyppiä" ollenkaan.
Kiinnostaisi tietää, onko paljonkin muita joilla ei mene erityisin hyvin työ- ja sosiaalisen elämän suhteen? Ja onko muillakin pelkoa ja epävarmuutta tässä kilpailuhenkisessä maailmassa pärjäämisen suhteen? Ja onko vinkkejä miten päästä eroon siitä, että jatkuvasti vertailee itseään muihin - varsinkin niihin jotka menestyvät hyvin elämässä?
Onhan näitä ollut, juurikin työttömänä varsinkin se homma on korostunut. Oon kirjaimellisesti lapioinut inssin papereilla paskaa, tehnyt duunarihommia muutenkin, ollut työttömänä yms. Jossain vaiheessa päätin, että ihan sama kauan siihen menee, niin mä vaan jatkan hakemista sellaiseen paikkaan mitä haluan. Väliin mahtui lukuisia hopeasijoja, muutama kausityö, mitä kummallisimpia persoonallisuustestejä ja hylkäyssyitä, mutta kyllä se lopulta tärppäsi. Kohdennettuja hakemuksia meni vajaa 100, kaikki löytyy excelistä, että ei ole mikään hihasta heitetty luku. Mä oon todennu jälkikäteen, että jos ei ole suhteita tai satu saamaan opiskeluaikana jo suoraan ovea auki johonkin firmaan, niin onhan se kivinen tie. Mutta hakemaan oppii vain hakemalla ja jokainen haastattelu helpottaa seuraavaa haastattelua, vaikka toki samaan aikaan se pelko ja epätoivokin nostaa päätään. Ja tossa välissä se jokainen aiempi "huonompi" työpaikka, vie myös sinua eteenpäin. Yksikään haastattelija ei ole koskaan multa kysellyt siitä, että miksi olet ollut duunarihommissa, paremminkin se on nähty aina etuna, että kädessä on pidetty muutakin kuin hiirtä ja mustekynää.
Sellainen yleinen pointti vielä, että sä oot nuori vielä eikä sitä elämää koskaan kannata muihin verrata.
Molempi parempi. Ilman sosiaalisia taitoja on turha kuvitella pärjäävänsä esimiehenä, asiakaspalvelutehtävissä tai oikeastaan missään, missä joutuu kanssakäymisiin muiden ihmisten kanssa. Se on vaan niin paljon helpompaa, kun pystyy edes jotain juttua heittämään ja samalla saadaan luotua sitä yhdessä tekemisen henkeä, joka helpottaa työskentelyä. Tai mitä tulee palaverista, jossa kysytään mielipidettä ja kukaan ei sano mitään? Mikä siinä etenee ja mitä siinä kehitetään?Introverttejä ei juuri arvosteta työelämässä vaikka he ovatkin yleensä kaikkein parhaita työntekijöitä. Tein aiemmin töitä juuri näiden hyvässä asemassa olevien "menestyjien" kanssa, puolet työajasta höpötettiin kahvikuppi kädessä toisten työhuoneissa ja toinen puoli työajasta valitettiin miten kiire on. Sosiaaliset taidot valitettavasti pääosin ratkaisee miten menestyy työelämässä, mutta monella firmalla menisi huomattavasti paremmin jos olisi enemmän introverttejä jotka oikeasti tekisi sitä työtä.
Tässäkin äärilaita on sitten se kaikki överihypetys, mitä on esim Linked in pullollaan. Vähän kuin pikkulapsi esittelisi omat suttuiset piirrustuksensa ja sitten joukolla taputetaan selkään tajuamatta itsekään, että olikohan tuossakaan mitään sisältöä. Tittelinä voi olla milloin mikäkin coach/influencer yms samalla kun osaamismatriisi on nippa nappa nollan yläpuolella. Joku sitten näihin lankeaan ja kiroaa jälkikäteen itsekseen, että tulipa lyötyä kädet syvälle paskaan. Ääneenhän sitä ei sanota, koska samalla myöntäisi olevansa tyhmä. Samaan aikaan hypettäjä jatkaa voittokulkuaan kertoen, kuinka kävi jo puhumassa siinä ja siinä firmassa.
Toinen äärilaita on sitten koodari, jolle huomentakin on ylivoimainen sana. Siinä ei kovin helpolla töiden merkeissä vaihdella ajatuksia ja viedä asioita eteenpäin.