On totta, että laktaatilla on oikeastaan päinvastainen rooli kuin mitä yleensä puhutaan. Mutta olen aina ajatellut, että se lihastyötä "parantava" vaikutus tulee tuon aikasemmin mainitsemanikin Kloori-kanavan estämisen kautta, mikä vaikuttaa siihen, että lihas ärtyy helpommin hermoärsykkeestä (Kaliumin kertyminen raskaassa lihastyössä suurentaisi tätä kynnystä ilman laktaattivaikutusta).
Wikipedian
artikkeli selkeyttää asiaa jonkin verran (lähdekritiikki...), mikäli on oikein. Eli laktaatti muodostuukin lihaksessa suoraan anionimuodossaan, jolloin laktaatti ei varsinaisesti vapauta protonia lihakseen. Kuitenkin mainitaan, että laktaatin muodostukseen (anaerobinen glykolyysi lihaksessa) liittyy happamoituminen lähinnä ATP-synteesin ja ATP-hydrolyysin yhteydessä.
Äsken koululla yritin Medlinesta etsiä artikkeleja, jotka liittyisivät aiheeseen ja uploadasin sulle yhden eri tutkimuksista tehdyn koonnin
tänne. Lyhyesti sanottuna siinä lähinnä puhuttiin siitä, että sekä lihaksen että veren pH laskee kyllä harjoittelun yhteydessä joissain tapauksissa jopa paljonkin, mutta se vaikuttaa lihaksen voimantuottoon melko vähän, jos käytetään in vitro tutkimusmallia, eli happamuus aiheutetaan lihaksen ympärille koeympäristössä. Päädytään siis siihen, että happamuus ei yksinään vaikuta lihaksen voimantuoton vähenemiseen harjoittelun yhteydessä.
Laktaatin tehtävä näyttääkin ihan oikeasti olevan lähinnä suorituskykyä parantava, ja väsymykseltä suojaava (erityisesti tältä kaliumin kertymiseltä solun ulkopuolelle). Mutta jos vastataan alkuperäiseen kysymykseen tämän "uuden" tiedon valossa, anaerobinen lihastyö aiheuttaa kyllä happamoitumista, mikä liittyy lähinnä ATP:n hydrolyysiin glykolyyttisissä reaktioissa (glykolyysin valmisteleva - preparatory - vaihe). Laktaatti on lähinnä vain happamoitumisen markkeri, sillä glykolyysi kiihtyy anaerobisissa oloissa - anaerobinen glykolyysi tuottaa vähemmän ATP:tä, jolloin glukoosia pitää hajottaa enemmän riittävän ATP-tuotannon takaamiseksi -, joilloin glukoosi lopulta hapetetaan pyruvaatiksi, joka pelkistetään laktaatiksi. Samalla syntyy vetyioneita, jotka happamoittavat solun sisältöä.
Tämä ei kuitenkaan mielestäni muuta sitä faktaa, että maitohapon kertyminen lihakseen aiheuttaa happamoitumista. Syy ei vain ole itse laktaatin, vaan reitin joka laktaattiin johtaa.