Riippumatta siitä, että onko homma järkevää vai ei, niin eikö tässä nyt ole kuitenkin aika selvästi ollut strategiana se, että tökätään hommaa, katsotaan mitä tapahtuu ja reagoidaan. Eikä siis tehdään tarkat laskelmat ja mennään niillä. Mun mielestä tämä ei ole järkevää ja tälläkin strategialla hommat olisi kannattanut tehdä toisin, mutta kyllä tilannetta pitää silti pystyä analysoimaan. Eihän tullien vaikutuksia voi luotettavasti laskea auki, koska ne vaikuttavat muiden maiden käytökseen tavalla, jota ei voi täysin ennustaa, joka taas vaikuttaa seuraavaan asiaan, joka... Toki laskelmia voi aina tehdä ja ne voivat antaa ihan hyvää osviittaa tulevasta, mutta on hölmöä kuvitella, että niihin voisi luottaa. Vähän sama, kuin korkoennusteet, jotka ovat parasta, mitä voidaan tehdä, mutta on myös hyvin tiedossa, että ne ovat lähempänä kohtuullista arvausta kuin sitä, mitä tulee tapahtumaan.Uusimpana lieveilmiönä tässä tariffisirkuksessa ovat ruuhkaantuvat satamat, kun ulkomailta tulevat kontit jäävät odottamaan tullimaksuja maksettavaksi. Maahantuoja kun jää halvempien tullikustannusten toivossa odottelemaan tilanteen menevän ohi. Eli vaikka tariffit häviäisivätkin yhdessä yössä, logistiikan normalisoinnissa menee huomattavasti pidempi aika.
Varmaan kohta löytyy video, missä joku sketsihahmo selittää kuinka tämäkin on ollut tarkasti etukäteen suunniteltu välivaihe suuren maga-suunnitelman toteutuksessa![]()
Tän takia toisinaan monimutkaisissa asioissa valitaan strategiaksi se, että ei käytetä aikaa laskelmiin, joihin ei kuitenkaan voi luottaa, vaan valitaan seurattavat mittarit ja aletaan tekemään asioita vähällä suunnittelulla ja katsotaan, että menivätkö mittarit parempaan vai huonompaan suuntaan ja sitten vedetään tarvittaessa päätöksiä takaisin. Esimerkki onnistuneesta hommasta voisi olla Twitterin henkilöstön reilu karsiminen, jossa mittarit kai olivat jokseenkin: "Pysyykö serverit pystyssä ja palvelu käytettävänä?", "Minkä verran spämmiä tai bottisisältöä on?", "Miten nopeasti ja minkä verran uusia ominaisuuksia käyttäjälle saadaan tehtyä?" tjsp., sitten tehtiin todella karkea arvio työntekijöistä tyyliin minkä verran koodia ovat kirjoittaneet viime kuussa ja mitä osaavat sanoa siitä, ja sitten irtisanomisia todella rajulla kädellä ja sitten palkkasivat pienen osan irtisanotuista takaisin. Lopputulosta voinee pitää annetuilla mittareilla onnistuneena, vaikka monet tuomitsivat tämän täysin idioottimaiseksi katastrofiksi, jolla koko firma vedetään konkkaan parissa kuukaudessa.
Mun mielestä tullit ovat typeriä, mutta jos niitä nyt halutaan tehdä ja jos halutaan käyttää tällaista strategiaa, niin mun mielestä järkevää olisi ollut tehdä edes joku nopea laskelma ja sitten ajaa niitä päälle siirtymäajan yli. Esim. ilmoittaa nyt, että laitetaan X % tulli maahan Y niin, että se tulee asteittain voimaan seuraavan kalenterivuoden aikana tjsp. Näin annettaisiin yrityksille hieman aikaa järjestellä omat prosessinsa, eikä esim. ruuhkautettaisi satamia ja muuta logistiikkaa, sekä annettaisiin hieman ennakoitavuutta päätöksille. Nyt näin ei tehty, vaan haetaan shokkiefektiä. Hölmöä, mutta myös jossain määrin hölmöä julistaa varamana tietona miten tässä tulee käymään.