Dippatyön pituus?

Vaikkei tämä aiheeseen liity, niin tekussa ainakin lopputyöt arvosteltiin työntömitalla :D

Mutta, ihmisiä ne proffatkin ovat. Jos kirjoitat helvetin paksun teoksen, niin ei sitä jaksa lukea erkkikään. Ja jos ei jaksa lukea, niin ei välttämättä uskalla antaa huonoa arvosanaakaan. Kunhan vain katsoo ettei koko dippatyö ola täynnä jotain copy/pastea lähdekoodista tai jotain taulukoita. Kokenut silmä erottaa ne heti täytesivuiksi. Ja mitä vaikeampi aihe, sitä vähemmän proffakaan siitä tajuaa. Sitten on tietenkin niitä proffia joita ei voi hämätä lopputyön paksuudella. Sitten pitää keskittyä sisältöön. Tosin sitten on vielä niitäkin jotka eivät pidä liian fiksuista opiskelijoista. Näihin proffiin auttaa vain perseennuolenta. Koita esim. käyttää proffan omia julkaisuja lähdemateriaalina. Tulee äijälle hyvä mieli ja rauha maahan.


Tossa onkin tiivistetysti koko opiskelun ajatus, mitä tulee arvosanoihin, oli sitten kyse tenteistä tai päättötöistä. Räätälöinti on avainsana. Itse ainakin luin tentteihin koko ajan muistaen kuka tentin laatii, kuka sen tarkastaa jne. Sama se oli päättötyönkin suhteen, vaikkei se tosin vielä dippatyö ollutkaan. Ehkei nyt ihan tarvitse tietää mitä opettaja söi edellisenä iltana, mutta kyllähän se opettajan ajatusmaailma tulee yleensä luennoilla selväksi, mitä ajattelee kurssilla käsiteltävistä asioista jne.
Saihan siihen omaankin vitoseen naputella tekstiä ja tehdä kaavioita, mutta ei se loppujen lopuksi ole ollenkaan vaikeaa. Niinkuin moneen kertaan onkin jo todettu, sivumäärä ei tee autuaaksi jos hyviä arvosanoja tavoittelee. Rajaa aiheen ja sisällön niin että se on järkevä kokonaisuus, ei liikaa eikä ylimääräistä diipa daapaa. Sitten jos siinä vaiheessa sivuja on 60-90 niin hyvällä tiellä ollaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei se nyt kovin vahvasti mene, jos täällä neuvoja kyselet. Ei se pituus, vaan miten sitä käyttää!
Huomattavasti tärkeämpää on esimerkiksi että kieli on moitteetonta. Pilkut ja pisteet oikeassa paikassa.
Sivumäärävertailu on myöskin turhaa, koska noita töitä tehdään käytännössä todella laajalla fontti - ja rivivälivalikoimalla. Itse sain femman, ja pituus ei mikään huima ollut.
 
Tosiaan kielen on oltava kunnossa! Jos parhaimpaan arvosanaan pyrkii, niin on parasta, että työssä ei ole mitään sellaista, jossa on selkeästi parannettavaa ja ohjeiden mukaan huonosta kielestä on rangaistava. Kun kirjoitin dippaa, niin pyysin sen aikaista tyttöystävää, joka oli todella hyvä kirjoittamaan, käymään sen mun kanssa läpi. Käytännössä luin lauseet ääneen ja hän mietti voisiko sen asian ilmaista paremmin (hän kun ei osannut lukea matemaattista notaatiota). Tuo hienosäätö kesti melkein kaksi päivää... Tätä ennen olin vielä käyttänyt 2 viikkoa työn tarkistamiseen rivi riviltä asiavirheiden takia tai jos joku lause voitaisiin tulkita tarkoittavan jotain mikä ei pitänyt täysin paikkaansa. Lopputuloksena yksikään tarkastaja ei löytänyt koko työstä yhtäkään virhettä.

Miten paljon aikaa käyttää virheiden korjaamiseen on tietysti oma valinta. Monet proffat eivät joudu ottamaan kovinkaan paljon dippatöitä tarkistettavakseen (esim. TKK:n matikan laitos, koska dipan matikasta kirjoittavat ovat suht harvassa), joten he saattavat käyttää hyvinkin paljon aikaa työn lukemiseen. Osalla töistä on myös toinen tarkastaja. Omalla kohdallani toiseksi tarkastajaksi oli laitettu emeritusprofessori. Tämä on vaarallinen tilanne, koska eläkkeellä oleva proffa saattaa hyvinkin lukea työn todella huolellisesti läpi, jos häntä sattuu aihe kiinnostamaan. Toisaalta tiedän muutaman professorin, joka sanoo käyttävänsä 5 min dippojen raakileiden lukemisiin ja sitten 10 min lopullisen version tarkistukseen.

Sanoisin, että on täysin turha stressata mistään pituuksista. Tärkeintä on, että sisältö on täyttä asiaa ja jokainen rivi tekstiä on dipassa tarkoituksella. Jos siis voit ilmaista asian lyhyemmin/selkeämmin, niin teet näin. Jos dippa on pitkä, niin pituuden on yleensä oltava perusteltua, mikä tarkoittaa sitä, että sisällön on oltava tärkeää. Jos aihetta ei osaa kunnolla rajata, niin tuosta lähtee ensimmäisenä arvosana.
 
Siis mitä ihmettä?

Diplomitöiden ohjaajana voin sanoa, että se pituus ei ratkaise yhtään mitään. Sisältö, ulkoasu (kieli ja miltä näyttää), itsenäinen työskentely, haastavuus ja tieteellinen/tekninen uutuusarvo ratkaisevat. Pituus voi olla vain liian lyhyt, jolloin en ota työtä arvosteltavaksi, tai tarpeettoman pitkä, jolloin se laskee arvosanaa.

Vitonen annetaan vain jos työ on muuten moitteeton, hyvin itsenäisesti suoritettu ja lisäksi tuloksista on mahdollista kirjoittaa ihan oikea, referoitu tieteellinen artikkeli kansainväliseen julkaisuun. Enemmän teknisillä aloilla varmaankin riittää vähempi tuon viimeisen kriteerin suhteen, mutta tämä on (onneksi) laitoksemme linja.

Esitarkastan työt kappale kerrallaan, annan palautetta ja sitten vielä tarkastan työn lopussa kokonaisuutena läpi. Tarkastus vie noin viikon muun virkatyön ohella. Täysin vastuuttomia tuollaiset 5-10 min tarkastukset. Tuossa pitäisi opiskelijankin jo nostaa meteli ala-arvoisesta toiminnasta.
 
Esitarkastan työt kappale kerrallaan, annan palautetta ja sitten vielä tarkastan työn lopussa kokonaisuutena läpi. Tarkastus vie noin viikon muun virkatyön ohella. Täysin vastuuttomia tuollaiset 5-10 min tarkastukset. Tuossa pitäisi opiskelijankin jo nostaa meteli ala-arvoisesta toiminnasta.

Näin pitäisi siis toimia. Ongelmia tuottavat proffat, jotka ovat osa-aikaisesti duunissa ja vääntävät työn ohessa töitä jossain firmassa. Näistä monia ei tunnu kiinnostavan tippaakaan näiden ohjaaminen, mutta kuitenkin ottavat niitä pakosta ohjattavakseen. Yliopistolla taas on laitoksella myös eräs proffa, joka hoitaa gradut liukuhihnalla ja antaa arvosanat pitkälti sen mukaan miten tehokkaalta gradun tekeminen näytti (lukematta siis sitä kunnolla). Joskus kun kuuntelee miehen juttuja, niin tekisi mieli avautua kunnollakin, mutta pätkätyöläisenä tutkijana on parempi olla hiljaa. :)

Tuo määritelmä arvosanalle 5 tuntuu kyllä heittelevän aineittain. Yliopistolla graduissa on enemmän arvosanoja, joten esim. eximia ja laudatur vastaavat tuota arvosanaa 5 dippatyöstä. Eximian saa ainakin matikan gradusta ilman, että täytyy olla julkaisukelpoista uutta tulosta. Laudatur vaatii sitten aina julkaisukelpoisuutta ja matikan laitoksella moni pitää laudaturia turhana panostuksena, josta olisi voinut tehdä väitöskirjan. Näitä arvosanoja ei sitten jaetakaan kuin kerran kolmen-neljän vuoden välein, kun eximian saa vuodessa ehkä pari gradua. TKK:lla arvosana 5 ei matikassa vaadi tuota julkaisukelpoisuutta. Riittää, että on johonkin aiheeseen näyttänyt mielenkiintoisen ja ansiokkaan lähestymistavan, vaikka saadut tulokset (eli lauseet, jotka todistetaan jne.) eivät olisi mitenkään uusia. Uusia tuloksia taas yleensä vaaditaan, jos vaikka on simuloinut jotain teknistä järjestelmää, jolle vastaavia laskelmia ei ole aikaisemmin mallinnettu. Sinällään itse työ ei tällöin vaadi mitään erityistä nerokkuutta. Vastaavasti, jos esim. todistaa jonkun uuden lauseen jossain vähänkin vaikeammassa matikan alassa tai saa löystettyä oletuksia, niin se on vastaavasti paljon kovempi juttu (eikä sitä oikein voi vaatia tuota 5:sta varten).
 
Viimeistellystä ulkonäöstä ja oikeinkirjoituksesta saa jonkin verran plussaa, mutta ei sillä surkeaa analyysia pelasteta.
Edit: Ja mistä tulee toi läppä että mun DI-työ olisi automaattisesti paska, koska kyselen täältä jotain tyhmää? Tälläsellä analyysillä mitä porukka on asiasta esittänyt, on kyllä varmaan saatu jotain ykkösen tai kakkosen dippatöitä.
Jos viittasit kommentillasi minun(kin) kirjoitukseeni, niin tarkoitin kyllä asiaa ihan yleisesti, enkä sinun työtäsi. Kiireessä tuosta jäi pois yksi sana, lauseen olisi kuulunut päättyä "ei sillä esim. surkeaa analyysia pelasteta".
 
Kyselet tuollaisia täällä ihan vakavissasi? ....

Heh, tuli taas todistettua että tältä foorumilta löytyy kyllä vastauksia (ja jopa ihan päteviä) ihan ihmeellisiin kysymyksiin.

Nopeesti laskettuna tollanen 15 DI/korkeakoulu ihmistä on vastannu tähän threadiin..

Lopuksi vielä porkkana kaikille.

Bodari = tyhmä

Pakkotoiston foorumilla on paljon insinöörejä
Pakkotoisto on bodaus foorumi

Insinööri = Bodari,
eli
Insinööri = tyhmä

:kippis1:
 
Tuo määritelmä arvosanalle 5 tuntuu kyllä heittelevän aineittain. Yliopistolla graduissa on enemmän arvosanoja, joten esim. eximia ja laudatur vastaavat tuota arvosanaa 5 dippatyöstä.

Sanoisin, että asteikolla 1-5 Laudatur on 6, sillä se on melko harvinainen arvosana, jonka saadakseen tutkielmalla täytyy olla merkittävää tieteellistä arvoa.

"Hyvän gradun arvosanoja ovat non sine laude approbatur, cum laude approbatur ja magna cum laude approbatur. Jos työssä on selviä puutteita, arvosana laskee lubenter approbaturiin. Juuri ja juuri pro gradu -tutkielman kriteerit täyttävästä työstä annetaan arvosana approbatur. Erinomaisia tutkielmia arvioidaan arvosanoilla eximia cum laude approbatur tai laudatur. Eximia annetaan arvosanaksi, jos työ on poikkeuksellisen hyvä. Arvosanaan laudatur yltää vain hyvin harva tutkielma."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Laudatur
http://www.valt.helsinki.fi/yhpo/graduarvostelu.html
http://www.helsinki.fi/behav/opiskelu/prograduarviointi.htm
 

Suositut

Back
Ylös Bottom