Tämä tulee nyt vähän enemmän kuin myöhässä, mutta kenties joku muu voi näitä vihjeitä käyttää tulevissa DV-kamerahankinnoissa. Itse tutustuin noihin kameramaailman juttuihin reilu vuosi sitten, kun iski hinku hankkia itselleni sellainen. Tässä on muutama asia mitä kannattaa pistää silmälle kameraa hommatessa.
Ensinnäkin kameraa hommatessa tulee miettiä, minkälaiseen formaattiin kuvaa haluaa tallentaa. Näitä löytyy paljonkin erilaisia, kuten: MicroDVD, DVD, D8 ja MiniDV. Näistä formaateista MicroDVD ja D8 taitavat olla kuolemassa sukupuuttoon ja DVD formaattia en vain osaa suositella kenellekkään. Kai se menisi jos ei olisi mitään tarvetta editoida ottamiaan otoksia. MiniDV on se yleisin muoto.
Tärkeä asia DV-kameraa katseltaessa EI ole ne megapikselit, joita kameroiden mainostajat hehkuttaa, sillä tämä ominaisuus takaa vain sen kuinka suuri resoluutioisia valokuvia voit sillä ottaa. DV-kamerat ei ole suunniteltu valokuvausta varten, joten harvoin ne sitä hommaa osaa hoitaa edes siedettävästi. Halpa digitaalikamera pesee halvan DV-kameran valokuvauksessa miten vain.
DV-kameroissa tärkeäksi tekijäksi muodostuu sen kennon koko, joka ilmoitetaan tuumissa. Esimerkiksi tuossa hankkimassasi kamerassa se oli 1/5". Mitä isompi kenno sitä enemmän se kykenee ottamaan kerrallaan valoa vastaan, jolloin kuvasta tulee väririkkaampaa ja hämärässä valaistuksessa saattaa sille tarttua muutakin kuin pelkkä raemyrsky. Lisäksi kennoja on kahdenlaisia, yksi kennoiset (1CCD) ja kolme kennoiset (3CCD) kamerat. Yksikennoisessa kamerassa tämä yksi kenno kaappaa värit, jotka se muuttaa digitaaliseen muotoon DVnauhalle. Kolmikennoisessa kamerassa on kenno jokaiselle päävärille punaiselle, vihreälle ja siniselle. Ammattilaiset käyttävät aina kolmikennoisia niiden paremman laadun vuoksi, mutta en ole täysin vakuuttunut, että halvoissa harrastelijamalleissa 1CCD:n ja 3CCD:n ero on niin silmiin pistävää. Hinnoissa se usein näkyy. Parhaiten ero tulee esille siinä, kun astutaan hämärään valaistukseen.
Sitten toinen myyntikikka on pistää tuo 900xdigitaalinen zoomi, joka on käytännössä kusetusta. Optista sen olla pitää. Digitaalinen zoomi ei todellisuudessa zoomaa sen enempää, vaan tällöin kamera valitsee kuvattavasta alueesta pienemmän alueen, jonka pikseleitä se sitten venyttelee eri suuntiin saaden kuvan näyttämään rumalta mutta suuremmalta. Toisin sanoen se vain kasvattaa pikseleiden kokoa, ei todellisuudessa lähennä kohdetta.
Jos taas löytää DV-kameran jossa on hyvä optinen zoom, pitää huomioita kiinnittää myös sen digivideokameran kuvanvakaukseen. Harvoin sitä tulee kannettua jalustaa joka paikkaan, jolloin aamunikotiinin puutteesta kärsivän kuvaajan auringonnousuotos saattaa näyttää 5 Richterin maanjäristykseltä. Näihinkin tapauksiin tarjotaan taas kahta pelastusta, digitaalinen- ja optinen kuvanvakaaja. Optinen on taas se joka vie voiton, mutta hinnan ja painon kustannuksella. Hyvä digitaalinen kuvanvakain ei välttämättä ole paha vaihtoehto, tosin eri DV-kameroissa niiden laatuero heittää aikas paljon. Kannattaa kokeilla kaupassa, miten kuvaaminen onnistuu vakaajalla ja ilman sitä kun säätää zoomin täysille.
Sitten yhtenä edellytyksenä kameraostossa voisi olla nuo jo mainitsemat liitännät. Monissa halvoissa malleissa on vain tuo DV-out, jolloin kuvan voi tuoda digitaalisena ulos, mutta takas nauhalle sitä ei tietokoneelta enää saa. Eli jos haluaa valmiit editoidut pätkät saada takas nauhalle, säästäen näin yleisön ylimääräiset haukottelut ja kelloon katsomiset, pitää ehdottomasti olla myös DV-in. Toinen kätevä ominaisuus on AV-in (Analog-in), jolloin analoginen lähde (VHS-videot, yms.) voidaan helposti muuttaa digitaaliseen muotoon. Onko kameraan mahdollista pistää ulkoista mikrofonia muutakin kuin ”kenkään”?
Yleensä tehdessä oppii ja sitä kasvaa tarve päästä itse asettelemaan kuvaussäätöjä, kun kameran automatiikka ei pelitä niin kuin pitäisi. Eli tarkistakaa onko kamerassa mahdollista käsin säätää tarkennusta, valotusta ja vaikka valkotasapainoa. Jos nämä ominaisuudet ei löydy helposti, kysykää myyjältä. Näillä on tosin merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun jo tietää videokuvauksesta vähän enemmän.
Äänimaailmasta sen verran, että hyvä olisi tietää, kuuluuko moottorin ääni nauhalta. Itselläni tuo hurina ääni kiusaa vaikka se onkin vähäistä. Tämän tosin voi kiertää ulkoisen mikrofonin avulla. Jotkut saattaisivat mainita äänityksen käsisäädön, mutta enpä usko, että monikaan joutuu siihen kovin syvällisesti perehtymään ”kevyessä käytössä”. Itse en ainakaan ole toistaiseksi tarvinnut äänen käsisäätöä kertaakaan.
Sitten vielä mieleeni tulee kuvasuhteet. Nykyisin noita koomalaatikkoja myydään niin paljon laajakuvamallisena, että kannattaa tarkastaa kykeneekö DV-kamera 16:9 kuvaukseen. Jos löytyy niin miten kamera työn hoitaa? Se voi joko tehdä niin, että leikkaa ylhäältä ja alhaalta kuva-alasta pikkusen pois, jolloin kuva on korkeussuunnassa kapeempi, mutta tää on huono tapa. Hyvä kamera kykenee niin sanottuun anamorfiseen kuvaukseen. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, niin tämä tarkoittaa sitä, että kamera käyttää leveyssuunnassa kennoa enemmän hyödykseen, jolloin se ei kadota kalliita pikseleitä yhtään.
Kameroita voi ostaa sitten kalliilla ja vähemmän kalliilla. Tarkastakaa vaikka MBnetin hintaseurannasta halvin hinta (
www.mbnet.fi/hintaseuranta). Eikä kannata unohtaa hankintoja ulkomailta. Suomessa vaan optiikka on kallista ja esim. sakemanneilta hankkiessa voi säästää hyvän summan rahaa. Ulkomaalaisia hintaseurantojakin löytyy MBnetin sivuilta (
http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/ulkomaat.aspx). Takuuasioita miettiville voin todeta että suurilla brändeillä (Canon, Sony, etc.) on maailmanlaajuiset takuut, jolloin vaikka Ranskasta ostettu kamera voidaan toimittaa Suomessa takuuseen. Ei kuitenkaan kannata mistään aivan pikku putiikeista lähteä tilailemaan, kun niiden luotettavuudesta ei ole tietoa.
Tässä on nyt kaikki asiat, jotka tulee tällä hetkellä mieleen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös sen, että hyvä videokamera tekee yhtä paljon hyvän kuvaajan kuin hyvä kirjoituskone tekee hyvän kirjailijan. Toivottavasti tosta on jotain apua DV-kameraa hankittaessa ja lisäinfoa voi hakea
www.digivideo.fi sivuilta, jossa liikkuu asiantuntevampaa väkeä.