Itse olen edelleen sitä mieltä että vaikkei bulkkaus olisi kaikkein paras tapa kehityksen kannalta, on se varmin ja helpoin ainakin
Kova bulkki on tosiaan ensiajatuksella helpompi ratkaisu, mutta kun mietit asiaa vähän pidemmälle, niin huomaat että ei silläkään välty tuolta "omistautumiselta" - päinvastoin.
Ensinnäkin kovan bulkkauksen tulosten seurannassa ja loppuarvioinnissa on ongelmansa. Siinä missä maltillisen syömisen, tai vielä parempi: jatkuvan kalorisyklittelyn, tuloksia pääset seuraamaan helposti vain ottamalla vaikka viikottain kuvia (jos se lihaskasvu on siis pääasia; itse seuraan ennemmin treenipainoja), niin bulkkistrategian puolella joudut ensin vetämään paksut läskikerrokset pois, ennen kuin ennen-ja-jälkeen kuvia kannattaa edes ottaa. Kehityksen jatkuva seuranta on ainakin omasta mielestäni aina parempi vaihtoehto kuin tällainen "katsotaan mitä tuli tulokseksi" tyylinen uhkapeli. Näin pysyt koko ajan kärryillä siitä, missä mennään treenin ja ruokavalion toimivuuden suhteen.
Toiseksi, kun ensin keräät 10-15 kg lisää massaa ja sitten se pitää sulatella pois, niin silloin ei puhutakaan enää mistään pienestä projektista - varsinkin jos teet sen ilman taikajauhoja ja haluat, että sieltä rasvan alta kuoriutuu jotain lihastakin. Korostit kovasti tuossa vastauksessasi sitä, että jos haluaa bulkin sijaan syödä varovasti, niin sitten joutuu "omistautumaan" asialle eli joutuu koko ajan laskemaan kaloreita. Totta osittain, mutta there's no such thing as a free lunch. Vaikka reilu bulkkaaminen onkin helppoa, niin se kaloreiden laskemisen aika tulee vääjäämättä vastaan sitten dietillä - jos siis haluat säilyttää lihaksesi bulkin jälkeisellä 20-30 viikon ajan kestävällä maratondietillä. Siinä vasta joutuukin omistautumaan asialle, eli kyllä se vain on helpompi nostaa painoa hallitusti ylöspäin esimerkiksi syklittelemällä jossain alle 5 kg sisällä. Kaloreitakaan ei tarvitse hetken päästä laskea, sillä jatkuvasti syklittelemällä oppii tuntemaan oman kroppansa niin hyvin, että ruokavalion säätö plussalta miinukselle tai toisin päin onnistuu lähes automaattisesti.
Kolmanneksi, jonkun 10 kg lisäpainon kasvattaminen ja sen pois polttaminen joka vuosi on aivan helvetin epäterveellistä. Jos perimässä on sokeritautia tai sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmia, niin se on suorastaan
touhua. Tämä on oikeastaan se syy, miksi ylipäätään puutuin tässä tähän asiaan: mielestäni on arveluttavaa opastaa aloittelijoiden osastolla ihmisiä kovaan bulkkaukseen.
Jatkuva
pieni paino- ja kalorivaihtelu (ja proteiinin määrän vaihtelu) plussalta miinukselle taas pitää elimistön vain hereillä ja insuliiniherkkyydet kunnossa. Parikymppiset sällit salilla kokevat usein olevansa lähes kuolemattomia eikä tällainen terveysargumentti varmaan pure helposti, mutta kannattaa se silti pitää mielessä kun jojottelee painoaan.
Lopuksi - ihan mutu-pohjalla arvioituna - tuntuu, että tuollainen natun kova bulkkaaminen on ylipäätään jo teoriapohjaltaan arveluttavaa. Tässä lajissa tuntuu vain kummittelevan faktana kaikenlainen perimätieto ja pro-horkkaajilta apinoidut tavat, vaikka ihan tieteellistäkin näyttöä paremmista toimintatavoista on perustreenaajille. Tässä kova bulkki-kova dietti pohdiskelussa on mielestäni vähän samaa vikaa kuin treenipuolen perinteisessä "mikä treenijako on paras?"-härdellissä. Molemmissa mennään perinteiden velvoittamana vikaan jo ihan kysymysten asettelutasolla. Treenijaolla ei loppujen lopuksi ole juurikaan väliä, koska se vaikuttaa vain siihen mitä treeneissä ja palautumisessa tapahtuu päivä- ja viikkotasolla - paljon tärkeämpää on hakea superkompensaatiota seuraamalla kuorman kehittymistä ja vaihtelua kevennyksineen kuukausien yli (single factor vs. dual factor). Samoin taas varsinaisen bulkkauksen etuja ylikorostetaan, vaikka sen tarve naturaaleille lienee varsin kyseenalainen. Iso valkoinen massa siellä toppatakin sisällä antaa vaikutelman siitä, että kehitystä on tullut valtavasti, mutta totuus on että kunnon dietin jälkeen sieltä alta kuoriutuu kuitenkin aina yllättävän pieni mies.
Alkuperäiseen kysymykseen vastaus: suosittelen, että tuossa vaiheessa treenaat ja syöt maltillisesti siten, että tulokset salilla kasvavat. Sitä vaakaa on mielestäni aika turha tuijottaa päivittäin kun se ei tosiaan sitä rasvaa ja lihasta erottele. Sitten kun painoa on tullut joku 5-6 kg lisää, niin otat jonkun kevyen kuukauden pituisen kiristelyn jonka jälkeen treenaat taas.