Diabetes ja treenaus turvallisesti ja tehokkaasti

Meta title: 🔥 Diabetes ja treenaus turvallisesti ja tehokkaasti 🔥

Meta description: Oikea treenin, ravinnon ja verensokeriseurannan yhdistelmä parantaa suorituskykyä ja hyvinvointia.


Hmm, miten lie liittyy Kuopion yliopistoon, olisivatko tutkineet noita polymorfioita? Nisäkkäillä (hiirillä) ensimmäisenä tehty tutkimus on nimittäin Harvardista, ilmeistyi hiljattain Naturessa. Ylen Tiedeuutisissakin on äskettäin tutkimuksesta mainittu. Valitettavasti alkoholimyrkytys korjaa satoa ennenkuin noista resveratrolin elämää tukevista hyödyistä pääsee nauttimaan. Tuo grape seed extract voisi myös tulla kyseeseen, tosin nuo hiirillä kokeillut pitoisuudet tarkoittaa painosta riippuen gramman (tai useamman) päivittäistä annosta ihmisille. Eli aika monta purnukkaa pitäisi päivässä imailla :). Eli tuskin kannattaa vaivautua nykyisen tiedon perusteella. Siinä on vielä se hankaluus, että fysiologisten ja metabolisten erojen takia tuon annoksen ekstrapolointi ihmisille käyttökelpoiseksi on aika hankalaa.

Apropoo, pitääkin poiketa Alkon viinihyllyn kautta :).
 
Terve

Olen uusi tällä forumilla, joten toivon ymmärtämystä mikäli urpoilen tai kyselen itsestäänselvyyksiä...

Pidin useamman vuoden sohva- ja kaljatauon kuntosaliharjoittelusta, paluu romuraudan ääreen alkoi kolmisen kuukautta sitten ja pahin alkukiroilu on onneksi jo takana. Taso ei luonnollisestikaan ole vielä palautunut ennalleen, mutta tulokset ovat lupaavia ja rutiini alkaa olla kohdallaan. Onneksi menneisyyden treenit ovat jääneet selkäytimeen eikä tekniikoita tai ohjelmia tarvinnut opetella alusta alkaen. Uusi alku oli henkisesti kasvattavaa, piti hyväksyä maan vetovoiman lisääntyneen sohvavuosien aikana ja nöyrtyä valitsemaan harjoituspainot telineen kevyemmästä päästä. Nopea kehitys/kondiksen asteittainen palautuminen tuntuu hyvältä, oli oikea ratkaisu jättää digiboxi ostamatta ja lähteä salille.

Treenin täydentäminen oikeanlaisella ravinnolla on aiheuttanut hieman päänvaivaa. Sairastan tyyppi I:n diabetesta, joten ravintoasiat ovat periaatteessa hallinnassa. Saliharjoittelu aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa safkan ja insuliiniannosten säätelyyn. Kun pakettiin lisätään vielä täydentävät lisäravinteet, pohdittavaa ja laskettavaa riittää.

Mahtaako näiltä palstoilta löytyä kohtalontovereita, jotka ovat onnistuneet ratkaisemaan sokeritasapainoon liittyvät ongelmat jollakin helpolla maalaisjärkeen pohjautuvalla metodilla? Ongelmakohtia ovat tällä hetkellä lähinnä tankkaus ennen ja jälkeen treenin sekä oikean insuliininkäytön sovittaminen käytettyyn energiaan. Sohvavuosilta on muistona vielä kymmenen kilon kölikin, jonka soisi sulavan hiljalleen. Näin matlien sokereiden paikkamiinen hiilareilla ei tunnu järkevältä, vaan tavoitteena on löytää vakaus.

Mikäli neuvoja tai kokemuksia on jaettavaksi, otan kiitollisena vastaan. Hyvä treenejä kaikille.

T
 
Component in Common Dairy Foods May Cut Diabetes Risk

Boston, MA – Scientists at the Harvard School of Public Health (HSPH) and collaborators from other institutions have identified a natural substance in dairy fat that may substantially reduce the risk of type 2 diabetes. The compound, trans-palmitoleic acid, is a fatty acid found in milk, cheese, yogurt, and butter. It is not produced by the body and so only comes from the diet.

Reporting in the December 21, 2010, issue of Annals of Internal Medicine, investigators led by Dariush Mozaffarian, associate professor in the Department of Epidemiology at HSPH and Division of Cardiovascular Medicine, Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, and Gökhan S. Hotamisligil, J.S. Simmons Professor of Genetics and Metabolism and chair of the Department of Genetics and Complex Diseases at HSPH, explain that trans-palmitoleic acid may underlie epidemiological evidence in recent years that diets rich in dairy foods are linked to lower risk of type 2 diabetes and related metabolic abnormalities. Health experts generally advise reducing full-fat dairy products, but trans-palmitoleic acid is found in dairy fat.

The HSPH researchers examined 3,736 participants in the National Heart, Lung, and Blood Institute-funded Cardiovascular Health Study, who have been followed for 20 years in an observational study to evaluate risk factors for cardiovascular diseases in older adults. Metabolic risk factors such as blood glucose and insulin levels, and also levels of circulating blood fatty acids, including trans-palmitoleic acid, were measured using stored blood samples in 1992, and participants were followed for development of type 2 diabetes.

At baseline, higher circulating levels of trans-palmitoleic acid were associated with healthier levels of blood cholesterol, inflammatory markers, insulin levels, and insulin sensitivity, after adjustment for other risk factors. During follow-up, individuals with higher circulating levels of trans-palmitoleic acid had a much lower risk of developing diabetes, with about a 60% lower risk among participants in the highest quintile (fifth) of trans-palmitoleic acid levels, compared to individuals in the lowest quintile.

“This type of observational finding requires confirmation in additional observational studies and controlled trials, but the magnitude of this association is striking,” said Mozaffarian, lead author of the study. “This represents an almost three-fold difference in risk of developing diabetes among individuals with the highest blood levels of this fatty acid.”

In contrast to the types of industrially produced trans fats found in partially hydrogenated vegetable oils, which have been linked to higher risk of heart disease, trans-palmitoleic acid is almost exclusively found in naturally-occurring dairy and meat trans fats, which in prior studies have not been linked to higher heart disease risk.

“There has been no clear biologic explanation for the lower risk of diabetes seen with higher dairy consumption in prior studies. This is the first time that the relationship of trans-palmitoleic acid with diabetes risk has been evaluated,” said Mozaffarian. “We wonder whether this naturally occurring trans fatty acid in dairy fats may partly mimic the normal biologic role of its cis counterpart, cis-palmitoleic acid, a fatty acid that is produced in the body. In animal experiments, cis-palmitoleic acid protects against diabetes.”

“Unfortunately, with modern diets, synthesis of cis-palmitoleic acid is now driven by high amounts of carbohydrate and calories in the diet, which might limit its normal protective function. We wonder whether trans-palmitoleic acid may be stepping in as a “pinch hitter” for at least some of the functions of cis-palmitoleic acid,” said Mozaffarian.

Hotamisligil, the study’s senior author, also emphasized the magnitude of the risk reduction. “This is an extremely strong protective effect, stronger than other things we know can be beneficial against diabetes. The next step is to move forward with an intervention trial to see if there is therapeutic value in people.”

Because trans-palmitoleic acid, also known as trans-palmitoleate, is a natural compound, Hotamisligil said that conducting clinical trials should be possible. “This study represents the power of interdisciplinary work bridging basic science with population studies to realize exciting translational possibilities,” he said.

Support for the study was provided by the National Heart, Lung, and Blood Institute and National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases of the National Institutes of Health and the National Institutes of Health Office of Dietary Supplements and National Institute of Neurological Disorders and Stroke. A subset of additional fatty acid measurements were supported by a Searle Scholar Award.

“Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults,” Dariush Mozaffarian, Haiming Cao, Irena B. King, Rozenn N. Lemaitre, Xiaoling Song, David S. Siscovick, and Gökhan S. Hotamisligil, Annals of Internal Medicine, December 21, 2010

http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2010-releases/dairy-foods-diabetes-risk.html


:hyvä:
 
Kävin työterveyshoitajalla, ja sain paastoverensokeriarvoksi 6,3. Se ei kuulemma tarkoita vielä diabetesta, mutta siitä kauhistuneena ostin itselleni verensokerimittarin. Olen nyt mittaillut muutamankymmentä kertaa verensokeriani, ja aamuisin se on ollut keskimäärin 5,5 ja ruokailun jälkeen ei ole kertaakaan noussut yli 6,5:n (olen mitannut mm. heti ruokailun jälkeen ja 1-2 tuntia ruokailun jälkeen)...

..kunnes, tänään mittasin ihan huvikseni sokerisen siiderin jälkeen (n. 45 min juomisen jälkeen) verensokerin ja se oli 9,9!! :O :O :O Tein uudelleen mittauksen reilun tunnin jälkeen ja se oli tipahtanut 7,4:ään.

Olen koettanut netistä etsiä, että mihin ei-vielä-diabetestä sairastavien verensokeri voi nousta sokeristen syömisten jälkeen, mutta en oikein ole löytänyt vastausta. Normaalin ruuan jälkeen se ei kai saisi nousta yli 8, mutta entäpä sokeriherkkujen jälkeen?

Joka tapauksessa, olen aika kauhuissani tuosta arvosta. :(
 
Kävin työterveyshoitajalla, ja sain paastoverensokeriarvoksi 6,3. Se ei kuulemma tarkoita vielä diabetesta, mutta siitä kauhistuneena ostin itselleni verensokerimittarin. Olen nyt mittaillut muutamankymmentä kertaa verensokeriani, ja aamuisin se on ollut keskimäärin 5,5 ja ruokailun jälkeen ei ole kertaakaan noussut yli 6,5:n (olen mitannut mm. heti ruokailun jälkeen ja 1-2 tuntia ruokailun jälkeen)...

..kunnes, tänään mittasin ihan huvikseni sokerisen siiderin jälkeen (n. 45 min juomisen jälkeen) verensokerin ja se oli 9,9!! :O :O :O Tein uudelleen mittauksen reilun tunnin jälkeen ja se oli tipahtanut 7,4:ään.

Olen koettanut netistä etsiä, että mihin ei-vielä-diabetestä sairastavien verensokeri voi nousta sokeristen syömisten jälkeen, mutta en oikein ole löytänyt vastausta. Normaalin ruuan jälkeen se ei kai saisi nousta yli 8, mutta entäpä sokeriherkkujen jälkeen?

Joka tapauksessa, olen aika kauhuissani tuosta arvosta. :(


Mulla taisi olla 6.1 toi paastoverensokeri.Työterveyslääkäri esitti sokerirasituskoetta ja kävin sit siinä aikani vetkuteltuani ja kaikki oli ok.

Sinuna lopettaisin tuon turhan dusaamisen jonkin epäluotettavan kotimittarin kanssa ja menisin ottamaan tuon yllämainitun kokeen. Saattaa jopa kuulua sun työterveyshuoltoon ja jos ei kuulu ei kamalasti maksa. Saat ainakin mielenrauhan ja varmuuden onko kaikki reilassa!
 
Sinulla on todennäköisesti metabolinen oireyhtymä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Metabolinen_oireyhtymä).
Kyseessä on "tauti", joka on parannettavissa ja vältettävissä oikeilla elämäntavoille, ilman että siitä tulee krooninen lääkehoitoa edellyttävä vaiva.

Nyt kannattaa oikeasti muuttaa elämäntapoja ja säästää itsensä niiltä olemassaolevilta ja tulevilta vaivoilta.
 
..kunnes, tänään mittasin ihan huvikseni sokerisen siiderin jälkeen (n. 45 min juomisen jälkeen) verensokerin ja se oli 9,9!! :O :O :O Tein uudelleen mittauksen reilun tunnin jälkeen ja se oli tipahtanut 7,4:ään.

Olisiko flunssa tulossa? Käsittääkseni jopa täysin terveillä voi verensokeri mennä viitearvojen yläpuolelle sairastuessa, ja ainakin jos on 2-tyypin diabeteksen suuntaisia piirteitä.

Nuo viitearvot vaihtelevat hieman maittain. Suomalaisilla viitearvoilla paastosokeri 6,3 ei ole 2-tyypin diabeteksen merkki, vaan menee luokkaan "heikentynyt glukoosinsieto" tjsp. 9,9 on korkeahko, mutta ei taitaisi lääkäri sen perusteella mitään vielä tehdä. Sokerirasituskoehan tuon sitten selvittää.

Ensin omaa kokemusta: Oma paastoarvoni oli 7,2 ja rasituskokeessa mentiin yli 18. Tästä huolimatta arvot tippuivat normaalirajoihin aika nopeasti, ks. lopetettu blogini. En tiedä oliko syynä laihtuminen, kuntoilu vai lihasmassan mahdollinen pieni kasvu.

Sitten mutuilua ja netistä poimittua: Paastoarvo voi olla normaali siksi, että haima on ehtinyt yön mittaan pumpata insuliinia tarpeeksi, mutta silti tuotanto liian pientä päiväkäyttöön. Haima vastaa insuliiniresistenssiin lisäämällä tuotantoa, MUTTA "väsyy" siinä ja tarpeeksi ylikuormituttuaan ei tuota edes normaalimäärää. Tilanne saattaa siis kääntyä huonommaksi. Sikäli kun on ilmeisiä riskitekijöitä, joista ylipaino on tyypillinen, kannattanee tehdä jotain nyt eikä kohta. Ei välttämättä ole edes tarpeen montaakaan kiloa pudottaa; minulla arvot menivät kohdalleen jo ennenkuin BMI osoitti normaalipainoa.
 
Kiitos vastauksista ja erityiskiitos Jorille - kävin lukemassa blogiasi! Kävin tänään uudelleen paastosokerimittauksessa ja tällä kertaa tulos näytti 5,6. Hoitajan mukaan ei ole syytä huoleen eikä ainakaan tällä erää määrännyt sokerirasitustestiin. Huomasin muuten, että sokereilla on taipumus nousta heti heräämisen jälkeen vaikkei mitään söisikään. Sain aamulla heti heräämisen jälkeen verensokeritulokseksi tasan 5. Juuri ennen labraa ja heti labran jälkeen sain tuloksiksi 5,5 ja 5,6 eli aikalailla samat mitkä labrassakin. Lueskelin netissä, että tuo sokereiden nouseminen on ihan normaali ilmiö (siis vaikkei mitään söisi). On tavallaan hassua, että tuon tuloksen perusteella ihmisiä sitten diagnosoidaan, vaikka tulos saattaisi olla peräti 0,5 yli sen oikean paastoarvon.

Ylipainoa minulla tosiaan on ja olenkin tässä parin viikon sisällä aloittanut terveellisemmät elämäntavat. Uskon, että tämä oli hyvä herätys minulle tähän asiaan.
 
Vaikuttaa siltä, että oli väärä hälytys. Sinänsä yksistään 2-tyypin diabetes on niin yleinen, että laihduttaminen kannattaa. Tosin 45v ja 20 kg ylipaino on tyypillisempi tapaus kuin allekirjoittanut 35v 10 kg ylipaino. Mutta jos ylipainon lisäksi on jotain vielä epäterveellisempää, tupakka tai rajua alkoholinkäyttöä, niin varmaan ne ovat kuitenkin tärkeämpiä ensin korjattavaksi.
 
Moi!

Olen ykköstyypin diabeetikko ja sairastanut 16,5vuotta.

Jos joudut herämään kymmeniä kertoja yöllä vessaan tai kuset sänkyyn on se merkki diabeetteksestä tai jos joudut juomaan vettä jatkuvasti ja sinulla on kokoajan jano voi sekin olla merkki joka taas viittaa korkeeseen verensokeriin. Minulla on diabetes hyvin hallussa mutta korkeimillaan sokerit voivat hyvinkin nousta 24 ja siitä ylöspäin jos hoitotasapaino ei ole kohdallaan. Nuorempana mittarini näytti HI jolloin tuo tarkoitti että sokerit oli niin korkeat että mittari ei pysty näyttämään tulosta. Normaali ihminen jolla haima toimii voi satunnaisesti olla lähemmäs 10 verensokeri, mutta ei yli! myös alle 3 ei tulisi mennä. Itse olen joskus kovan treenin tai juoksulenkin jälkeen mitannut sokerit ja mittari on näyttäny alimmillaan 1.6 :D ihmettelin jo miten olin vielä tajuissani...
 
Ajattelin tehdä ketjun jossa voi ihmetellä verensokeria yms. Modet siirtäkööt jos alue on väärä.

Aloitan aiheella DOMS ja verensokeri. Oli elämäni ensimmäinen selkeä DOMS tässä juuri, oikein selvästi kipeytyi vasta jälkikäteen enemmän. Aamuverensokeri oli 6,4, vaikka se muuten on pysynyt kauniisti viitearvojen (4-6) sisällä. Nyt se kyllä tipahti taas normaaliksi. Pieni flunssakin nostaa sokeriarvoa, mutta onko viivästyneellä lihaskivulla samanlaista vaikutusta?
 
eli lyhyestä virsikaunis kuinkas olisi fiksuin toteuttaa lisäproteiinien saanti kun on 1tyypin diabetes todettu(muiden hienojen vaivojen lisäksi)? lääkäri oli sitä mieltä että esim kreatiinia tms ei missään nimessä vai olivatko he väärässä? en suoraa ja selekeää vastausta löytänyt täältä niin siksipä ajattelin kysyä/luoda uuden threadin aiheesta josko joku muukin diabeetikko olisi täälä ja kovalla pumpilla.
 
eli lyhyestä virsikaunis kuinkas olisi fiksuin toteuttaa lisäproteiinien saanti kun on 1tyypin diabetes todettu(muiden hienojen vaivojen lisäksi)? lääkäri oli sitä mieltä että esim kreatiinia tms ei missään nimessä vai olivatko he väärässä? en suoraa ja selekeää vastausta löytänyt täältä niin siksipä ajattelin kysyä/luoda uuden threadin aiheesta josko joku muukin diabeetikko olisi täälä ja kovalla pumpilla.

Määritteles ne kaikki muutkin hienot vaivat, niin ei tarvitse arvailla.
 
Määritteles ne kaikki muutkin hienot vaivat, niin ei tarvitse arvailla.

no ei mul oo muuta sit ku diabetes ja epilepsia mut se epilepsia ei kyy meinaa kreatiinin syöntii tms. ja tsivqejlil eli ilimeisesti uskaltaa käyttää kreaa jne kunhan muistaa kahtella hiilaritasot ja insuliinit sen mukaan?
 
Back
Ylös Bottom