DAG-öljy

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jason82
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.4.2003
Viestejä
417
Lesitiini-threadin innoittamana, pukataanpa kehiin aihetta, jota ei mun tietääkseni Pakkiksella ole käsitelty - funktionaaliset DAG-öljyt.
Ei sillä, että ne olisivat yksiselitteinen, laajamittaisesti pätevän ja raportoidun vaikutuksen omaava täsmävaihtoehto(päteviä ihmistutkimuksia taitaa olla tällä hetkellä tasan yksi..), mutta mielenkiintoista luettavaa enivei ja tulevaisuuden funktionaalisia tuotteita varmasti, kunhan tuo valmistustekniikkakin kehittyy.. Eli diasyyliglyserolirikkaat ruokaöljyt:

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 77, No. 5, 1133-1139, May 2003
© 2003 American Society for Clinical Nutrition

Diacylglycerols affect substrate oxidation and appetite in humans1,2,3

Marleen MJW Kamphuis, David J Mela and Margriet S Westerterp-Plantenga
Ilmainen kokonaisartsu.. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1133?ijkey=6e317a9d8d3a6f71d13ae2085ad6205518cf1cae

Lisää aiheesta:


Diacylglycerol: Efficacy and Mechanism of Action of an Anti-Obesity Agent
Review
Iwona Rudkowska, Catherine E. Roynette, Isabelle Demonty, Catherine A. Vanstone, Stephanie Jew and Peter J. H. Jones
http://www.obesityresearch.org/cgi/content/abstract/13/11/1864

ja:

TAG-rikkaat dietit ja astetta suurempi beta-oksidaatio, eläinkokeet:

Watanabe, H, Onizawa, K, Taguchi, H, et al (1997) Nutritional characterization of diacylglycerols in rats J Jpn Oil Chem Soc. 46,301-307

Murata, M, Ide, T, Hara, K. (1997) Reciprocal responses to dietary diacylglycerol of hepatic enzymes of fatty acid synthesis and oxidation in the rat Br J Nutr. 77,107-121

Murase, T, Aoki, M, Wakisaka, T, Hase, T, Tokimitsu, I. (2002) Anti-obesity effect of dietary diacylglycerol in C57BL/6J mice: dietary diacylglycerol stimulates intestinal lipid metabolism J Lipid Res. 43,1312-1319

Murase, T, Nagasawa, A, Suzuki, J, et al (2002) Dietary alpha-linolenic acid-rich diacylglycerols reduce body weight gain accompanying the stimulation of intestinal beta-oxidation and related gene expressions in C57BL/KsJ-db/db mice J Nutr. 132,3018-3022

Meng, X, Zou, D, Shi, Z, Duan, Z, Mao, Z. (2004) Dietary diacylglycerol prevents high-fat diet-induced lipid accumulation in rat liver and abdominal adipose tissue Lipids 39,37-41

:kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jason82 sanoi:
Ei sillä, että ne olisivat yksiselitteinen, laajamittaisesti pätevän ja raportoidun vaikutuksen omaava täsmävaihtoehto(päteviä ihmistutkimuksia taitaa olla tällä hetkellä tasan yksi..), mutta mielenkiintoista luettavaa enivei ja tulevaisuuden funktionaalisia tuotteita varmasti, kunhan tuo valmistustekniikkakin kehittyy.. Eli diasyyliglyserolirikkaat ruokaöljyt

Täsmävaihtoehto mille? Triglyserideille, laihdutuslääkkeille, vaarinhousuille? :)
Ruuassa TG:ille varmasti; "parempi" energianlähde, jolloin varastorasvoihin siirtyy vähemmän kamaa ja ruokahalukin pysyy näköjään paremmin kurissa. Varsinaiseksi laihdutuslääkkeeksi ja vaarinhousuiksi on vielä pitkä matka eläinkokeista, tosin onhan tuota USA:ssa ruuanpolttoöljynä näköjään jo myynnissä.
 
"Due to the shape of the (1,3) DAG molecules, enzymes in the intestine can't recombine most of the pieces of this fat into fat molecules, so less fat is passed into the bloodstream to be stored in the body. Less of the DAG in Enova™ Oil is stored in the body as fat."

http://www.enovaoil.com/
http://www.enovaoil.com/pdf/clinical_research.pdf

Kai aiheeseen löyhästi liittyy myös MCT-öljy. Sitä olen nyt käyttänyt matalakalorisella ketogeenisellä dieetillä auttamaan ketonien tuotannossa koska se menee suoraan maksaan (portal system, ei siis lymfaattisen järjestelmän kautta kylomikronien kuljettamana). Ensimmäisillä annoksilla olin huomaavinani termogeenistä vaikutusta samaan tapaan kuin saan kofeiinista pitkän tauon jälkeen. Mainostetaan myös että se antaisi energiaa mutta mitään sellasta en ole näillä annoksilla huomannut. Isoilla annoksilla alkaa vatsaan sattua.

edit: hidas
 
J.Rossi sanoi:
Täsmävaihtoehto mille? Triglyserideille, laihdutuslääkkeille, vaarinhousuille? :)
Ruuassa TG:ille varmasti; "parempi" energianlähde, jolloin varastorasvoihin siirtyy vähemmän kamaa ja ruokahalukin pysyy näköjään paremmin kurissa. Varsinaiseksi laihdutuslääkkeeksi ja vaarinhousuiksi on vielä pitkä matka eläinkokeista, tosin onhan tuota USA:ssa ruuanpolttoöljynä näköjään jo myynnissä.

Niin, tuossahan juuri yritin korostaa, että eipä näistäkään miksikään täsmälääkkeeksi ole, kuten ei juuri mistään muustakaan ingredientistä, kuten tiedämme.. :) Mutta nimenomaan TG:ille nää tuo varsin mielenkiintoisia vaihtoehtoja erilaisine käyttösovellutuksineen. Tuossa ekassa viestissä viittasin funktionaalisten elintarvikkeiden rintamaan, jossa kategoriassa nuo paisto-ominaisuudet ovatkin tällä erää DAG-öljyjen suhteen vähintään yhtä keskeinen mielenkiinnon kohde. Kuumennusominaisuuksien kautta voisivat siis tuoda myös sitä "epäsuoraa" hyötyä.
Siltikään, vaikka DAG:n stabiilisuus on huoneenlämmössä TAG-öljyjä parempaa, ei paisto-ominaisuuksissakaan ole saatu mitään selkeitä eroja - joidenkin ominaisuuksien suhteen jopa päin vastoin.
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/110429803/PDFSTART

Huvittavaahan tuo onkin, että huolimatta tuosta, että liikutaan pitkälti vielä eläintutkimusvaiheessa, on jo EFSA:llakin kaupallisia hakemuksia pöydällä. Money talks and..;)

Eli edelleen, vain mielenkiintoisena kuriositeettina..:kippis1:
 
Jason82 sanoi:
tulevaisuuden funktionaalisia tuotteita varmasti, kunhan tuo valmistustekniikkakin kehittyy..

Olen ollut siinä käsityksessä että DAG-öljyt ovat olleet Japanissa kauppojen hyllyillä jo vuosia, mutta ne ovat aika vahvojen patenttien suojaamia.
 
Tikkujalka sanoi:
Olen ollut siinä käsityksessä että DAG-öljyt ovat olleet Japanissa kauppojen hyllyillä jo vuosia, mutta ne ovat aika vahvojen patenttien suojaamia.

Joo, oot oikeassa. Japanissa DAG-öljyä on myyty tuon Rossin linkin Enova-öljynä vuodesta 1999, jolloin se sai Japanissa FOSHU-statuksen(Food for Specified Health Use,), joka on rinnastettavissa EU:n uuselintarvikkeisiin, vaikkakin Japanissa tuo turvallisuusarvio menee nykyään huomattavasti vaivattomammin läpi, kun prosessi ei enää vaadi varsinaista asiantuntija-arviointia(julkaistut tieteelliset artikkelit riittävät). Näin ollen Japanissa onkin FOSHU-statuksen omaavia tuotteita jo yli 400. Enova-öljystä on tullut Japanin myydyin paistoöljy.:)
Tuon EU:n, EFSA:n huomattavasti laaja-alaisemman arvioinnin tuo Enova onkin jo läpäissyt. http://www.oilsandfatsinternational.com/shownews.asp?pubid=28&nav=1&newstype=&key=&page=&newsid=9545
Mitä mainitsemiisi patentteihin tulee, niin ongelmalliseksihan tuon (uuden tuotteen)markkinoille lanseeraamisen tekee jo se, että jokaisen yksittäisen tuotteen tulisi periaatteessa käydä läpi tuo turvallisuusarviointi. Joskin, jos (uus-)elintarvike vastaa olennaisesti markkinoilla jo olevaa tuotetta, se voi tulla markkinoille niin kutsutun helpotetun ilmoitusmenettelyn avulla.

Jenkeissä Enova sai GRAS-statuksen(Generally Recognized as Safe) vuonna 2000 ja markkinoilla se on ollut vuodesta 2003.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom