Salomaa sanoi:
Plasmaan voi myös palaa kuva kiinni. On useita tapauksia missä esim. tvkanavan logo on palanut kiinni ruutuun.
Kyllä se kuva palaa kiinni certtuunkin tai mihin vain kuvalähteeseen. On siis turha kuvitella että LCD olisi tämän suhteen jokseenkin uniikki. Kuva voi palaa kiinni mihin tahansa näyttölähteeseen jos pienikontrastista (lue: vaaleaa) kuvaa poltetaan kauan suurikontrastista (lue: tummaa) pintaa vasten.
------
Nyt jos joku on taulu-tv:tä hommaamassa itselleen, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin. Eli
1) Jos laitteella on tarkoitus nauttia tulevaisuuden teräväpiirtolähetyksistä aitoina, näyttölaitteen paneelin ominaisresoluutio (eli natiiviresoluutio) tulee olla vähintään 720-vaakajuovaa, eli vähintään 1280x720. Esim. lukema 1364x768 tukee teräväpiirtolähetyksiä "aitoina" (eli muuntamattomina/skaalamattomina), joten kokemus on kokonaisvaltaisempi, kun resoluution muutos on niinkin pieni kuin 768 -> 720 vaakajuovaa, jolloin kuva säilyttää tarkkuutensa mainiosti.
Mutta sitten esim. 840x480 paneeli (jollaisia suuri osa budjettiluokan plasmatelevisioista ja osa LCD-televisioista ovat) ei mahdollista teräväpiirtolähetysten katsomista aitoina, koska resoluutio on pienempi kuin teräväpiirron alin arvo 720 vaakaviivaa edellyttää. Tällöin kuva joudutaan keinotekoisesti venyttämään 480->720, jolloin kuvan tarkkuus ei ole lähimainkaan samaa tasoa kuin aitona (toki sisäisen skaalaimen laatu vaikuttaa tähän dramaattisesti). Tämä ei kumminkaan tarkoita ettei kuvanlaatu olisi hyvä, mutta se ei vain ole aidosti teräväpiirtoinen.
Teräväpiirtokykyiset plasmat ovat nykyään vielä erittäin kalliita, LCD on siinä mielessä budjettiystävällisempi vaihtoehto. Hinnat tulevat toki jo rymisemällä alas. Kannattaa tosin harkita tarkkaan vuodenkin vanhan mallin hankintaa, sillä kehitys tällä saralla on juuri nyt huimaa; - kehitys kulkee jopa hinnan edellä, joka osaltaan selittää miksi nämä vain pari vuotta vanhatkin ovat monesti kumman edullisia mm. Gigantin tarjouksissa. Aiemmin mm. teräväpiirto oli luksusta LCD:n puolella, kuntaas nyt se on jo tavallaan standardi.
2) Kannattaa tarkistaa että liittimiä on tulevaisuuden käyttöön riittävästi. Eli suotavaa olisi että laitteesta löytyisi ainakin seuraavat liittimet:
- 1-2 kpl DVI tai HDMI-liitäntä sisään digitaaliselle kuvansiirrolle vaikka PC:ltä, tulevaisuuden digiboksilta tai DVD-soittimelta. Tämän siirtotien kautta kaikki kaapelin luomat analogiset kuvahäiriöt, kuten varjokuvat tai kuvakohina puuttuvat; - signaali siirtyy näyttölaitteelle samanlaisena kuin lähtee soittimesta, tai sitten ei näy ollenkaan.
- 1-2 kpl SCART -liitin peruskäyttöön vanhemmille laitteille kuten vaikka videonauhureille tai nykyisille dvd-soittimille.
Suotavaa olisi että laitteesta löytyisi myös:
- 1-2 kpl S-Videoliitin kuvalle
- 2-3 kpl SCART (1-2 minimi)
- Audioulostulo äänelle, mikäli televisiota aikoo käyttää analogisena.
3) Kannattaa tarkistaa että näyttölaitteen speksit ovat riittävän hyvät omaan tarpeeseen. Kirkkaaseen ja jatkuvasti valaistuun tilaan jossa himmennys on vaikeaa, ei välttämättä kannata ottaa kontrastisuhteeltaan heikkoa olevaa laitetta (plasma ehkäpä mielummin, kerta niissä kontrastisuhde on jopa 4000:1 kuntaas LCD:ssä se on ~2000:1 maksimissaan. Tosin plasman teräväpiirtokyky nostaa hinnan über-kalliiksi. Kannattaa huomata myös se seikka, että LCD ei yleensä heijasta kuvasta auringonvaloa takaisin, vaan himmenee siitä kohtaa johon aurinko paistaa; - perinteinen heijastaminen ei siis ole LCD:llä ongelma, koska käsittääkseni CRT- ja plasma-ruuduissa käytetään yleensä kirkasta pintaa (tai vastaavaa pintaa) kuntaas LCD-ruuduissa pinta on tyypillisesti matta.
Värientoistossaan plasma on ollut perinteisesti edellä LCD:tä, joskin nykyään erot ovat jo huomattavasti pienemmät. 16,7 miljoonaa ja risat väriä alkaa olla nykypuulla jo standardi, eikä vähempään kannata tyytyä. Väriliukujen pehmeys riippuu omalta osaltaan myös kontrastisuhteesta, joten kiinnitä siihen kanssa huomiota.
Jos laite tulee seinälle, varmista että hankit taulutv:n jolle moinen on mahdollista; - kaikkia taulutv:itä ei saa seinälle vaikka kuinka yrittäisi.
4) Melkein tärkein seikka on kumminkin se, että käyt itse katsomassa ja vertailemassa laitteita aivan omin silmin. On turha luottaa pelkkiin numeroarvoihin, luota mielummin omiin silmiisi. Numeroarvoja kannattaa käyttää vain osviittana (mutta toki joitakin kohtia pitää ja kannattaa katsoa minimivaatimuksina).