Body-lehti: "Jos ravinnossa ei ole entsyymejä, elimistön pitää valmistaa ne itse"

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dragon
  • Aloitettu Aloitettu

Dragon

VIP
Liittynyt
13.10.2002
Viestejä
5 776
Silmäilin paikallisen citymarketin lehtihyllystä Body-lehteä pikaisesti ja tämä "Entsyymi" -artikkeli ja sen väite: "Jos ravinnossa ei ole entsyymejä, elimistön pitää valmistaa ne itse". Mun ymmärtämys ruuansulatuksesta, ravintoaineiden imeytymisestä ja yleisestä fysiologiasta on ristiriidassa tän väitteen kanssa ja olen aina luullut, että ihminen todellakin valmistaa kaikki entsyyminsä itse. En ainakaan henkilökohtaisesti ole koskaan kuullut yhdestäkään entsyymistä, jota ihminen ottaisi merkittävässä määrin ravinnosta - tai ottaisi ylipäätään mitään entsyymejä biologisesti aktiivisina ja kokonaisina.

Ovatko entsyymit joku lisäravinnevalmistajien uusi trendi vai onko jollakulla linkittää jotain uutta tutkimusta tästä asiasta?
 
Täältä ei ainakaan löytynyt selvennystä asiaan:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Entsyymi

Edit: no hitto, löytyihän sieltä selvennystä:

mm. Vuonna 1833 Persoz ja Payen löysivät diastaasin vehnäjauhosta (Diastaasi oli ensimmäinen löydetty entsyymi).
 
Mulla on ollut myös sellainen käsitys että mikäli verenkiertoon pääsee melkeinpä mitä tahansa biologisesti aktiivisia proteiineja (kuten entsyymejä), seurauksena on immuunijärjestelmän vaste. Pitkäaikainen altistuminen tällaisille voisi johtaa myös allergisoitumiseen. Olen myös elänyt siinä uskossa että kaikki vatsaan kulkeutuvat entsyymit pilkotaan pienemmiksi peptideiksi ja aminohapoiksi. Suurin osa niistä myös denaturoituu vatsalaukun olosuhteiden (alhainen pH yms tekijät) vaikutuksesta.

Toisaalta muistan myös jostain lukeneeni että osa verenkiertoon imeytyvistä proteiineista voisikin säilyttää aktiivisuutensa mutta asiasta ei ole kovin paljoa tietoa. Mene ja tiedä.

Itseltänikin tuo samainen Body-lehti löytyy joten pitääkin tässä paremmalla ajalla lukaista läpi.
 
Täältä löytyy jotain: http://www.vinkkilanluomutuote.fi/terveystieto_entsyymit.html

Ihmisen elimistö ei kuitenkaan itse tuota kaikkia tarvitsemiaan entsyymejä, vaan niitä on lisäksi saatava ravinnon mukana. Hedelmistä ja kuumentamattomista vihanneksista saamamme entsyymit toimivat kehossamme viruksia, bakteereja sekä myrkyllisiä aineita ehkäisevästi.

Kehomme valmistaa entsyymejä, mutta ikääntyessämme tai sairauden heikentämänä tarvitsemme entsyymejä lisää ravinnostamme. Kuumentamattomassa tyrnimehussa on eniten SOD entsyymiä tunnetuista ravintoaineistamme. Se on voimakkain antioksidantti kehossamme. Ikääntyessämme sen tuotanto vähenee ja siksi sitä pitäisi saada lisää ravinnosta. Kuumennetuissa tai säteilytetyissä ravintoaineissa entsyymit ovat joko kokonaan tai osittain hävinneet, joten pyrkikäämme nauttimaan mahdollisimman paljon tuoretta ja käsittelemätöntä ravintoa. Raaka hapankaali, yrtit, sipuli ja valkosipuli sekä vehnän idut sisältävät runsaasti toimivia entsyymejä. Pähkinät ja siemenet olisi hyvä liottaa vuorokauden verran ennen käyttöä, jotta entsyymi-inhibiittorit neutraloituisivat. Kuivaaminen saattaa tuhota eräitä entsyymejä, mutta pakastaminen on yleensä niille vaaratonta.
 
mm. Vuonna 1833 Persoz ja Payen löysivät diastaasin vehnäjauhosta (Diastaasi oli ensimmäinen löydetty entsyymi).
Siis kaikissa elävissä soluissa on kymmeniä - tuhansia erilaisia entsyymejä. Tässä ei ole mitään uutta tai mullistavaa.

Kysymys olikin, että tossa body-lehdessä oli ilman mitään lähdeviitteitä esitetty, että ihminen saisi merkittävässä määrissä aktiivisia entsyymejä ravinnosta.


En laske luomukaupan www-sivua luotettavaksi lähteeksi tässä tapauksessa, kun tuolla sivuilla on sama väite ilman perusteluja.
 
Nuo entsyymit on yksi raakaruokailun (rawfood) virallisia dogmeja. Ruokaa ei kuumenneta, ettei entsyymit hajoa. Ruoka-aineiden sisältämien entsyymien pitäisi auttaa ruoan sulamisessa. Tuosta ei tosiaan juurikaan mitään tieteellistä faktaa löydy todisteeksi.

Ja noita kaikenlaisia entsyymejähän myydään myös lisäravinteena kovaan hintaan.
 
Itseäni ärsytti lähes koko artikkeli :). Mielestäni artikkelista paistoi jotenkin liikaa läpi kirjoittajan oma hurahtaminen raakaruokaan. Mielestäni raakaruuassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta jotenkin ärsyttää minuakin väitteet, jotka perustuvat lähinnä "fiilikseen" eikä tutkimukseen/järkeen. Tähän törmää usein yhdellä toisella foorumilla, missä saa tyyliin muiden vihat päällensä jossei purematta niele kaikkia väitteitä.

Tähän liittyen, vaikka itse syönkin pitkälti tämän virallisterveellisen ruokavalion vastaisesti, ärsyttää minua suunnattomasti joidenkin ravintoaineiden (lähinnä superfoodien) hypetys. Vaikka itse syönkin mm. artikkelissa mainittuja aineita, kuten esim. macaa, en todellakaan usko sen olevan mitenkään ylivertaista. Suorastaan naurettavaa kun olen kuullut macaa "markkinoitavan" sanoilla "luonnollinen vaihtoehto viagralle ja anabolisille steroideille".... Joo :rolleyes:. Odotan suorastaan seuraavaa juttuja, jossa kirjoittaja siis paneutuu ilmeisesti näihin superfoodeihin.

PS. Itseltäni löytyy superfoodeista mm. Maca, Bee Pollen, Goji, raakasuklaata... ettei tässä ihan "vasta-alkajina" olla :). Tällä haluan vain tuoda esille että olen itseasiassa samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta lähinnä ärsyttää tuo ettei väitteille ole mitään perusteita, oli ne sitten kuinka toimivia vaan. Jotenkin kyllä ristiriitaista omalla kohdallani :).
 
Olipas todella omituinen tuo Body-lehden artikkeli. Täytyy sanoa että hieman haiskahtaa joltain rawfood-propagandalta ja mahdollisesti uusien lisäravinnemarkkinoiden petaamiselta. Artikkelissa kyllä on ihan selkeä ajatus taustalla ja entsyymien toiminnasta kerrotaan kohtuullisen havainnollisesti. Ongelmana on kuitenkin se, että paikoitellen mutkia vedetään liian suoriksi eikä esitetä mitään todisteita siitä että entsyymit todella säilyisivät aktiivisena ruoansulatusjärjestelmän myllytyksessä.

Jutussa mainitaan myös että "kuumentaminen yli 40 asteeseen siis heikentää entsyymien tehoa ja 50 astetta tappaa ne". Tämä pitänee varmasti paikkansa melko monen entsyymin kohdalla mutta pitää muistaa että ihmiselimistön entsyymien on tarkoituskin toimia optimaalisesti n. 37 C paikkeilla. Missään vaiheessa ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, että entsyymien rakenne ja aktiivisuus ovat lämpötilan lisäksi myös erittäin tiukassa yhteydessä ympäröivään pH-arvoon, suola- ja mineraalipitoisuuteen sekä muihin liuenneisiin molekyyleihin. Epäilen vahvasti, että kovinkaan moni ravinnosta saatava entsyymi olisi millään tavalla ihmiselle hyödyllinen puhumattakaan välttämättömästä. Toki nuo suolistossa vaikuttavat ruoansulatusentsyymit, kuten laktaasi tekevät pienen poikkeuksen. Niiden ei ole tarkoituskaan imeytyä verenkiertoon "rakentamaan lihaksia".

Olisi myös mukava tietää, mikä mahtaa olla se maaginen porkkanasta saatava entsyymi joka auttaa niin helvetin oleellisesti ihmisen lihaksen kasvatuksessa :D

Ja noita kaikenlaisia entsyymejähän myydään myös lisäravinteena kovaan hintaan.

Tämä tässä vähän käryääkin nenään. Muistan kerran nähneeni myynnissä immunoglobuliini G-valmistetta jossain luontaistuotekaupassa ja sen luvattiin edistävän terveyttä ja immuunipuolustusta (kuten se elimistössä luontaisesti tuotettuna tekeekin). Kysäisin asiasta sitten eräältä lääketieteellisen biokemian professorilta joka nauroi makeasti ja sanoi että sitä voi kyllä syödä mielin määrin mutta mikään niistä IgG-molekyyleistä ei selviä kokonaisena verenkiertoon missä sen pitäisi toimia.

Itseäni ärsytti lähes koko artikkeli :). Mielestäni artikkelista paistoi jotenkin liikaa läpi kirjoittajan oma hurahtaminen raakaruokaan. Mielestäni raakaruuassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta jotenkin ärsyttää minuakin väitteet, jotka perustuvat lähinnä "fiilikseen" eikä tutkimukseen/järkeen. Tähän törmää usein yhdellä toisella foorumilla, missä saa tyyliin muiden vihat päällensä jossei purematta niele kaikkia väitteitä.

Ei munkaan mielestä raakaruoassa ole mitään vikaa. Ne hyödyt ovat kuitenkin peräisin jostain ihan muusta kuin maagisista lihaksia kasvattavista entsyymeistä.

http://www.living-foods.com/articles/enzymes.html

Käsittääkseni haastateltava Dr. Howell on pitkälti noiden entsyymiteorioiden taustalla.

Melkoista settiä! :lol2: Haastattelu on vuodelta 1991 ja haastateltava kaveri syntynyt vuonna 1898. Yritin lukea haastattelua jonkin matkaa mutta lopetin tässä vaiheessa:

HDN: Are enzymes then just like chemical catalysts which speed up various reactions?

HOWELL: No. Enzymes are much more than catalysts.

Catalysts are only inert substances. They possess none of the life energy we find in enzymes. For instance, enzymes give off a kind of radiation when they work. This is not true of catalysts.

In addition, although enzymes contain proteins -- and some contain vitamins -- the activity factor in enzymes has never been synthesized.

Jollakin kyllä melkoista pokkaa pitää tuota haastattelua vielä netissä. Toivottavasti tuota ei kukaan ota tosissaan :D
 
Back
Ylös Bottom